první nákup lyží - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ

první nákup lyží

25.01.2019 16:28:24 #1 

EmBe muž

Ahoj, poprosím také o radu s výběrem lyží tentokrát pro pár: já (29 let, 186 cm, 88 kg), polovička (30 let, 150 cm, 49 kg).

Začnu u sebe. Jezdím s přestávkami (obě kolena plastika vazu) od 4 let. První seznámení s carvingem proběhlo cca ve 13ti, když jsem dostal snowblade 70 cm delky a r cca 7m, možná ještě menší. Co jsem pročítal fórum, tak většina lidí snowblade zavrhuje, ale mmyslím si, že mě docela naučily. Naučily mě se opřít do bot a přesunout těžiště dopředu, pže jinak jsem šel na záda. Vydržel jsem s nima asi do 20ti, kdy jsem začal jednou ročně jezdit do Alp. Přesedlal jsem na lyže z půjčoven a půjčoval jednou dvakrát do roka slalomky „pod bradu“ a byl jsem se svou jízdou tak nějak spokojen. Kupovat lyže pro mě nemělo smysl. Po škole bohužel přišel nástup do zaměstnání a díky mojí profesi zbývá dovolená na zimu, tak jsem se rozhodl lyžování dát více času a píle(letos mám za sebou týden v alpách a 5 dní v ČR). Celý život sportuji: florbal, bojové sporty, občas silový trénink

Chtěl bych lyže pro střední až dlouhý carvingový oblouk na upravenou sjezdovku(na dopoledne). Chápu, že nejlepší je ozkoušet, ale ještě jsem v půjčovně u svahu neobjevil obřačky adekvátní mé výšce. Pokud tedy někdo o takové půjčovně víte(Orlické hory, Jeseníky), ven s tím. :) Bohužel nemám žádný kvalitní záznam mojí jízdy a sebehodnocení je dost zavádějící, ale pokusím se. Jak něco použitelného natočím, hodím to sem. Myslím, že umím dobře sportovně jezdit po hraně na červených sjezdovkách. Jakmile je červená prudká jedu rychle, nad poloměr, mám strach, abych někoho nesmetl a nebaví mě to. . Boty mám atomic hawx prime 120 fi. Rozhoduju se mezi obřačkami a crossoverem mezi obřačkou a slalomkou. Samozřejmě bych nejradši ozkoušel a pak vybral. Ale teď jsem měl půjčené na týden Atomic redster X9 175 cm, ale ikdyž jsem se skvěle svezl, hned je to krásných 2,8k, takže za letošek jsem v půjčovném za cca 5k. Takže bych si radši koupil jeté lyže do cca 10k než utrácet za půjčovné za podměrečné lyže. Po vyzkoušení správných lyží teprve koupit top lyže. Rozhoduji se mezi těmito obřačkami a těmito obřačkoslalomkoidy :). Spíše nez konkrétní lyže bych chtěl poradit, na co se u jetých lyží zaměřit (šířka hran atd.) a jakou délku zvolit vzhledem k výšce a hmotnosti a jestli obřačku nebo ten crossover.

Pro přítelkyni (150/49) hledám lyže na naučení. Jezdí od mala, ale s carvingem žádná zkušenost. Začala jezdit po dlouhé době, posledních 15 let pouze prkno, zatím to jen smýká dolů. Rádá by se naučila carvingový oblouk, ale má blok s rychlejší jízdou (nedávno vážný úraz hlavy). Potřeboval bych pro ni točivé, pomalejší lyže na naučení.

Omlouvám se, pokdu to bylo zbytečně obsáhlé. Budu rád za každou radu. Díky!

27.01.2019 07:42:58 #2 

˘Ö˘Krab muž

>> #1, EmBe, 25. 01. 2019 16:28:24

Protože se Ti to rozjíždí, tak bych šel cestou krávokoní, tedy crossoverů, když už to musí být. Nebo maximálně nějakých hodně točivých a tolerantních komerčních „obřaček“ cca 180/r16–17, což může, ale nemusí být totéž.
Ale hlavně bych investoval do zvládnutí regulace rychlosti, třeba za pomoci instruktora. Pak totiž velmi pravděpodobně zjistíš, že Ti nejlepší službu (i s ohledem na zdokonalení se, carving a proměnlivé povrchy) udělají lyže z jiných kategorií.

Přítelkyni asi pomohou jakékoliv dámské lyže cca 150 cm, dokud nebude schopna jet přiměřeně rychle, tak carving prostě neutrpí, ať si pod tímto názvem představujete cokoliv.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

27.01.2019 10:02:17 #3 

Harry žena

>> #1, EmBe, 25. 01. 2019 16:28:24

Nemas vyber jednoduchy.Plastiky vezu v kolenach Ta dost limituju,bud velmi opatrny.

Nevyberaj moc „ostre“ lyze,Ty uz musis robit kompromisy.Nieco ako radi ten pan v reakcii nado mnou.

Zaklad pre Teba,posilovat svalstvo ktore pomaha kolenu a vezom spevniet.Ak toto budes zanedbavat,bude jedno na com vezy zas utrhnes.

caute Harry

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

27.01.2019 11:29:15 #4 

EmBe muž

Ok, díky za rady.

O vazy se nebojím, na ně byl mor florbal, ten už jsem naštěstí pověsil na hřebík. Teď přes 2 roky trénuji MMA + silovku a kolena drží bez náznaku nestability. Možná je chyba ve mě, ale bez „ostrých“ lyží mi to nejde. Testoval jsem nedávno tyto v délce 176 cm a vůbec jsem se nesvezl. Když jsem do nich zatlačil, tak lyže vůbec nedržela hranu. Oproti tomu na redster x9 jsem si zajezdil perfektně.

Zkusím něco natočit a hodit to sem, ať jste moudřejší. Nějaký tip na instruktora?

27.01.2019 11:49:52 #5 

Harry žena

>> #4, EmBe, 27. 01. 2019 11:29:15

Fajn,vies ako na to.Tie podlahy v telocvicniach a sportovych halach su problemove.Tam kolena strasne trpia ak nemas dobru stavbu tela.

Tip na instruktora?

Len taky vseobecny nech nie je reklamy moc.

Vypozeraj si nejaku peknu slecnu co to pekne na svahu kraja,prihovor sa,popros o par chvil ktore by Ti mohla povenovat.Nech sa na Teba pozrie,ako Ti to ide.

caute Harry

P.S. EmBe,v idealnom pripade usetris aj na prachoch za priatelkine lyze…

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

27.01.2019 12:00:51 #6 

EmBe muž

:-D A taky by mě to ušetřilo těch nervů při vysvětlování.

27.01.2019 12:21:11 #7 

˘Ö˘Krab muž

>> #4, EmBe, 27. 01. 2019 11:29:15

A rozjíždí se ti to spíš proto, že lyže nedrží, nebo naopak, lyže nedrží, protože to necháváš moc rozjet?
Co si máme představit pod pojmem „nedrží“? Kdy, kde, co pro to děláš?
Mnoho otázek, pro výběr lyží je podstatné znát odpovědi. Ušetříš tak spoustu nervů všem okolo.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

27.01.2019 15:02:03 #8 

EmBe muž

>> #7, ˘Ö˘Krab, 27. 01. 2019 12:21:11

To jsme se nepochopili. Nedržely mi pouze ty dynastary 10ti. Měl jsem je jen pár jízd, šel jsem je hned vyměnit za ""obřačky"":https://snow.cz/…aster-konect 175cm a problém odstraněn, u atomicu taky bez problému. Ale konkrétně zahájení oblouku vpohodě, ale jak jsem v oblouku více zatlačil na vnější, tak hrana uskakovala. Snad jsem to popsal srozumitelně.

Rozjíždění u mě nemá nic společného s držením nebo nedržením lyží. Na klasické červené se mi jede dobře, ale když sklon přejde do červenočerna, tak se mi oblouk strašně natáhne a je to takové od lesa k lesu a mám dost strach, abych někoho nesestřelil. To je asi na instruktora, jak říkáš nebo to asi neutáhnu silově, nevím.

Příští týden zkusím zajet na lyžobraní, možná tam ještě nějaké dlouhé lyže budou k mání.

31.03.2019 19:17:36 #9 

EmBe muž

Ahoj,

tak se mi podařilo něco natočit. Bohužel ze 3 videí je aspoň ucházející jen jedno a to nejkratší. Na telefon natáčet nejde. Snad je to aspoň trochu vypovídající. Lyže atomic redster dd gs 183 2017, r17,5. Co jsem si všiml, tak bych se mohl ještě snížit, rozšířit stopu v oblouku a více to položit. Jinak osobně cítím, že na crossoverech(r15) se mi jede o něco líp, jelikož se tak nerozjíždí. Můj cíl je samozřejmě jezdit jak McGlashan, ikdyž to nikdy nedopadne, ale chtěl bych se tomu aspoň trochu přiblížit. Nesnažím se o učebnicovou techniku, jsem samouk, jezdím tak aby mě to bavilo. Za každou radu, jak se posunout, budu rád.

Video

01.04.2019 15:09:26 #10 

Vlark muž

>> #9, EmBe, 31. 03. 2019 19:17:36

Necítim sa kvalifikáciou na výške pliesť sa do remesla niektorým tu diskutujúcim a radiacim súdruhom (bez irónie, s úctou k znalostiam), ale myslím, že celý tvoj problém s „rozbiehajúcimi sa“ lyžami na strmších svahoch vychádza z toho, že neriadiš lyže ty, ale len ideš za nimi a točíš predsúvaním vnútornej lyže. A si za nimi, nie nad nimi. Odporúčam v tejto chvíli zabudnúť na Reillyho McG a začať seriózne s nácvikom základov techniky. Tomu by zodpovedal aj ten pocit s crossoverov, že sa tak nerozbehnú, fórum ti potvrdí, že GS sú svine. Alebo základ? Pokiaľ posiluješ a robíš MMA, tak nemám obavy, že v tvojom veku a kondícii by si lyže neutiahol. Pekne od piky.

Kto chce, hľadá spôsob, kto nechce, hľadá dôvody...

01.04.2019 15:42:11 #11 

EmBe muž

>> #10, Vlark, 01. 04. 2019 15:09:26

Dík za reakci. Přední se snažím nepředsouvat, hlavně se snažím lyže co nejvíc vyosit, abych je co nejvíce zahranil. Ale musím uznat, že když se na video dívám, tak mi to taky přijde. Jinak máš asi pravdu s vezením za lyžemi, protože sám cítím, že v dokončení oblouku přesunu těžiště dozadu, abych nešel tolik do kolen a dopředu, kde mě brzdí mobilita. A je pravda, že tam už lyže moc neovládám. Letos už nic, ale příští sezónu s tím něco zkusím udělat, jinak musí přijít na řadu instruktor.

01.04.2019 15:43:53 #12 

IIIvan muž

>> #8, EmBe, 27. 01. 2019 15:02:03

>> #9, EmBe, 31. 03. 2019 19:17:36

nebo to asi neutáhnu silově…

Ak posiluješ a trénuješ MMA, tak pri tvojich parametroch máš sily dosť na akékoľvek lyže. Problém je u nás hobbíkov VŽDY v technike lyžovania :-)

01.04.2019 15:49:41 #13 

IIIvan muž

>> #11, EmBe, 01. 04. 2019 15:42:11

hlavně se snažím lyže co nejvíc vyosit, abych je co nejvíce zahranil.

„Vyosiť“ myslíš naklopiť?

v dokončení oblouku přesunu těžiště dozadu, abych nešel tolik do kolen a dopředu

Práveže musíš ísť čo najviac dopredu a hlavne ku koncu oblúku, kde majú lyže tendenciu „utekať“ spod lyžiara. Je to totiž nevyhnutný predpoklad na správne zahájenie ďalšieho oblúku a tým lepšie zahranenie, zatočenie a v neposlednom rade kontrolu rýchlosti.

My amatéri máme toto(príliš vzadu) obvykle jeden z hlavných problémov :-)

jinak musí přijít na řadu instruktor.

Najlepšie je začať rovno s nejakým dobrým pomocníkom na svahu…

01.04.2019 17:02:39 #14 

EmBe muž

Vyosit=vystrcit do boku, abych je prave mohl co nejvice naklopit.

Zajimave je, ze to ujizdeni lyzi jsem zaznamenal az na obrackach a domnival se, ze je to spravne. Na crossoverech se mi to nestavalo.

Instruktor… Po precteni jednoho zdejsiho vlakna jsem si vsugeroval ze sehnani kvalitniho instruktora je nemozne :-)

01.04.2019 17:34:20 #15 

M.art.in muž

>> #14, EmBe, 01. 04. 2019 17:02:39

Chybná sugesce, ale je fakt, že dobrých učitelů lyžování je jako šafránu. Nicméně najít se dají :) Osobně to doporučuju čím dříve, tím lépe a je potřeba si uvědomit, že o dvou hodinách to není. Tak hodně zdaru.

Rock 'n' Roll Forever...

01.04.2019 18:54:14 #16 

IIIvan muž

>> #14, EmBe, 01. 04. 2019 17:02:39

Vyosit=vystrcit do boku, abych je prave mohl co nejvice naklopit

Myslíš, ako aktívne presunúť lyže po snehu do strany? Lebo ak áno, tak pri jazde po hrane je to chyba, lyže idú stále v línii po hrane(v oblúku) a stranovo sa hýbe telo a panva. Či ako si to myslel?

Ak ti to začalo utekať až na lyžiach s väčším rádiusom, tak je to znak, že lyže neboli dostatočne zahranené – tj málo náklopené alebo v nesprávny okamih(obvykle neskoro).

Inštruktor sa hádam dá zohnať, Martin má dobrú skúsenosť…a ako píše tiež, o 2 hodinách to nie je. Chce to ale aj kombinovať so samoštúdiom(zábava na leto napríklad), lebo denne mať inštruktora asi nebudeš. A nechcem Ťa odrádzať, ale rátaj s tým, že je to beh na dlhú trať :-) Ale podľa mňa aj cesta je cieľ a počas tej cesty poteší aj každý malý úspech…

01.04.2019 20:54:47 #17 

adam 1

>> #16, IIIvan, 01. 04. 2019 18:54:14

IIIvane tak tá poslední věta sa mi hodně pááči -palec nahoru:)

Ps: teď jste všeci volajací namekooo jak máte v čele taku fajnu ale fakt fajnů “Babu” :)vypadá že i lyžuje?

01.04.2019 21:09:18 #18 

ZB?

>> #17, adam 1, 01. 04. 2019 20:54:47

Peknu babu tam maji… Pri novorocnim projevu se budou na Slovensku vsichni chlapi usmivat… Tady u nas se pri zapnuti tv vsichni leknou…:-D Gratulace na Slovensko!!!!!!!!!­!!!!!!!!!!!

Lyze-to je moje diagnoza...

02.04.2019 07:08:09 #19 

orim muž

>> #18, ZB?, 01. 04. 2019 21:09:18

Som zvedavý ako to dopadne pri prvom stretnutí s Vaším prezidentom, naša vyhlásila, že prvá cesta bude do ČR.

PS: Či naša lyžuje? preveríme, dáme vedieť. No mohla by – za kopcom má Pezinskú Babu.

02.04.2019 08:08:46 #20 

oblouk

>> #19, orim, 02. 04. 2019 07:08:09

Nedá mi to, abych nereagoval „...ako to dopadne pri prvom stretnutí s Vaším prezidentom“. Ona to vydrží – nezneužije svojí veliké převahy.

Pro mě za mě by ani nemusela lyžovat, hlavně že máte normálního člověka – to je dobré i pro nás.

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

02.04.2019 08:37:29 #21 

EmBe muž

>> #16, IIIvan, 01. 04. 2019 18:54:14

Či ako si to myslel? Tak jasně…lyže jedou stále po hraně a do strany hýbu s tělem…Jen pocitově je to přesně naopak.

Myslím, že to nebude běh na dlouhou trať, jelikož jsem tohle ujíždění lyží dělal vědomě. Připadal jsem si totiž těžištěm blíž svahu, což mi přišlo správně, ale z toho videa a díky radám je jasné, že je to přesně naopak. Zkusím zlepšit a pak něco natočit.

02.04.2019 09:29:55 #22 

IIIvan muž

>> #21, EmBe, 02. 04. 2019 08:37:29

Podľa popisu si sa asi nasilu snažil dostať panvu k svahu, že? Miera náklonu musí byť ale primeraná rýchlosti, rádiusu lyží, sklonu svahu – tj ani veĺa ani málo. Ale je to komplexná otázka(„rotačné“ postavenie panvy, predozadná rovnováha, časovanie…) :-)

02.04.2019 09:46:38 #23 

EmBe muž

>> #22, IIIvan, 02. 04. 2019 09:29:55

Na sílu ani ne. Spíš zakloněním dozadu=přesunutím těžiště vzad. Cítil jsem to i v botách. Při zahájení oblouku jsem tlačil do vnějšího palce a pak při dokončení se tlak přenesl na bok chodidla až patu.

02.04.2019 09:56:08 #24 

HonzA_ muž

>> #23, EmBe, 02. 04. 2019 09:46:38

To bude nejlepší se s někým potkat na svahu a nebo ten kvalitní instruktor. V tém případě je pro debatu na fóru určitá komplikace tvá nezvyklá terminologie, s tím se takhle na dálku a přes klávesnici těžko pracuje (např. to „vyosení lyží“).

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

02.04.2019 11:04:31 #25 

Harry žena

>> #22, IIIvan, 02. 04. 2019 09:29:55

Podľa popisu si sa asi nasilu snažil dostať panvu k svahu, že?

J.j.

Nehladiac na to,ze skuknut EmBeho video nepripraveny a mat epilepsiu,tak ma musi nafleku vystret, je jasna snaha o budovanie obluku neprirodzene,tak aby panva isla dolu bez vyuzivania sil ktore panva dolu potrebuje.

Celkovo je to problem tych videi co sa tu mihnu,nasilu narvana panva dolu prinasa so sebou vsetky tie chyby co sa tu rozoberaju,pro­tirotacie,vnu­torna,postave­nie panvy …

A suhlas s celym postom 3Icko.Nic sa neda umelo len tak lahko ojebabrat,vsetko pyta svoju cenu.

caute Harry

02.04.2019 11:08:50 #26 

EmBe muž

Nejsem z branže, takže spravnou terminologii neznam. Ale dozvedel jsem se, co jsem potreboval, tak zatim mam s cim pracovat.

02.04.2019 11:22:12 #27 

IIIvan muž

>> #26, EmBe, 02. 04. 2019 11:08:50

Ani ja nie som zo ski branže, ale práve pre porozumenie je dobré trochu poštudovať a používať jednotné termíny :-)

A ako ti píše aj HonzA, tak bolo by ti prospešné aspoň hoďka s niekým na svahu pre základné zorientovanie, to pomôže chápať súvislosti a aspoň trochu zrovnať postoj apod. Lebo tvoj popis „posun ťažiska vzad“ je presne opačné čo treba robiť.

Hodne sa dá pochopiť z histórie diskusíí, ale vyžaduje to hooodne času… Ber to tak, že takto jazdia všetci „bežní“ lyžiari(viac na efekt ako správne) a je len na každom čo s tým chce spraviť(samoš­túdium+poradca na svahu+nejaká telesná príprava).

A potom to všetko skĺbiť na svahu – kvantita(počet dní na svahu) ale aj kvalita(dobrý radca na mieste).

02.04.2019 15:14:53 #28 

HonzA_ muž

>> #26, EmBe, 02. 04. 2019 11:08:50

„Ale dozvedel jsem se, co jsem potreboval, tak zatim mam s cim pracovat.“

Neber to jako nějaké shazování nebo podceňování, ale silně o tom pochybuji.

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

21.01.2023 22:24:03 #29 

EmBe muž

Ahoj,

koukal jsem, že poslední dobou na fóru chybí podnět k diskuzi, tak posílám sebe ke kritice.

Letos jsem byl poprvé na lyžích. GS 183/r17,5, staly se z nich moje oblíbenkyně. Je to už 6tý den lyžování v kuse, takže už jsem se šetřil na modré. Pocitově mi přišlo, že se mi málo dařilo zkracovat poloměr lyží. Na videu se minpak zdá, že bych mohl lyže více zahranit a zlepšit angulaci horní poloviny, abych nepadal do oblouku vnitřním ramenem.

Je vidět aspoň nějaké zlepšení a jsou moje dedukce správné? Na co se prosím zaměřit? Díky za každou reakci.

Video

22.01.2023 09:56:54 #30 

IIIvan muž

>> #29, EmBe, 21. 01. 2023 22:24:03

Ahoj,

zlepšenie vidieť je a celkom ti to zatáča, ale samozrejme asi chceš aby to točilo viac. Námatkovo som vystrihol momentku s detailom, ktorý ťa podľa mňa najviac limituje. Už v úvodnej fáze sa ti predozadne rozchádzajú lyže(špička vnútornej sa vysunie dopredu), viď foto.

To má za následok, že na vonkajšej lyži nie je dostatočný „tlak“(v strede chodidla, pre rovnomerný priehyb lyže atd), ale je to niečo medzi „päta viazania vnútornej-špička viazania vonkajšej“). Vo výsledku je potom rádius momentálneho oblúku tvorený viac v zadnej časti vnútornej lyže. Často to býva v takomto prípade, že lyže počas oblúku akoby medzi sebou „bojovali“ a pocit „tlaku“ do hrán nie je plynulý(=znak, že vonkajšia nie je furt domninantná).

Neviem či sa ti to podarí vylepšiť sám, ale postupne môžeš skúšať tú vnútornú zaťahovať jemne dozadu už pri zahajovaní/preh­raňovaní(a potom okolo spadnice jej nedovoliť moc utiecť dopredu). Nesmie ti to ale rozbiť postoj, nesiľ to(potrebná je mierna pista a voľné oblúky).

Zalomenie niekde máš OK, niekde „padneš“ ramenom do oblúku, nemyslím, že to je teraz nejaká priorita(proste si len daj bacha, aby si rameno udržal pri náklone trochu vyššie). Čo ma ale napadlo ešte(ak teda dobre vidím detaily), že by si sa mohol pri zahajovaní oblúkov „podívat viac do oblúku“.

Ty sa teraz akoby dívaš na „najbližší GS prapor“ vtedy, ale skús smerovať pohľad o niečo ďalej, niekde na miesto kde ten(práve zahajovaný) oblúk chceš ukončiť. Len nesmieš za hlavou/pohľadom strhnúť panvu(lyže pokračujú vo svojej „práci“). Viď druhý frame zľava na sekvencii.

Fotky

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy