Skladování lyží
28.01.2011 10:16:30 #1
Zdar, při procházení hramy dy lyží co máme doma, jsem nabyl dojmu, že malé vnesení pořádku by nebylo od věci. Uvažoval jsem o dvou možnostech:
1. styl lyžárna – postavit lyže na patky( jako stály doteď) a oddělit je trny 2.uložit je vodorovně nad sebe na dva trny jako v polici
Raději se ptám jestli někdo netuší o nevýhodách zmíněných
možností. Po čtení příspěvků o rozlepování patek a při vzpomínkách
na téměř obrečené Sulovky které pře 35 lety dopadly stejně ( i když
tuším, že tato závada asi nevznikne pouhým stáním lyže na pevné
podožce) raději hledám informace.
Dík a zdar
28.01.2011 10:59:55 #2
>> #1, Lafi, 28. 01. 2011 10:16:30
Používam bod 2.
..ale pochybujem,že by stánie lyžiam ublížilo.Jeden pár mi tak stál asi 6 sezón.
28.01.2011 11:11:00 #4
Když to nebude v mokrým sklepě nebo naopak na slunci ve skleníku, snesou lyže všechno. Pokud bys měl divný pocit z toho, že se lyže podložená ve dvou bodech „prověšuje“, můžeš ji položit na bok. Já nechávám stát. Lyže musejí snášet takové síly a tolik namáhání v tahu i tlaku, že jim skladovací polohou snad ani ublížit nejde. Mám podezření, že některé rady se tradují z dob, kdy byly celodřevěné a dřevo, leckdy nedozrálé, ještě pracovalo, vysychalo, natahovalo vlhkost. Dneska je to uzavřená konstrukce, mnohdy bez dřeva, a hlavním problémem je nadměrná vlhkost (rez) a oxidace skluznice.
28.01.2011 11:38:25 #5
>> #3, PetrAT, 28. 01. 2011 11:05:55
Áno aj.
Ale niektoré kvôli úspore miesta spojené ako pár.No problem:)
28.01.2011 11:59:28 #6
>> #1, Lafi, 28. 01. 2011 10:16:30
Ahoj, Lafi.
Já na to mám doma samostatnou cimru. Lyže mám na stojato, rozpáskovaný a opřený vázáním ke zdi. Ale pravidelně je překládám…
V zájmu zachování duševního zdraví (jak víš, jsem ženatý, mám dítě a bohužel jsem ještě v produktivním věku) tam dost často mizím i přes léto. A zavírám se tam. Beru tam pivo, kořalku, cigára, vhodný CD s muzikou. Vercajk, popelník, krýgl a pracovní stoly tam mám, kořalku piju z lahve. Čuchám rozpuštěnej parafín, poslouchám svist diamantu a zálibně pozoruju šrámy na topsheetech a skluznicích, který ošetřuju. Tak se tam nerušeně věnuji tišící terapii v kombinaci chlastu a ruční práce – zpravidla do uklidnění. Lyže tímpádem nestojí dlouho nehnutě, protože mě někdo nasele co chvíli.
Doporučuji ! Pozn.: Jako nekuřák můžeš ze začátku vynechat cigára.
Skol Martin430
28.01.2011 12:37:13 #7
>> #6, Martin430, 28. 01. 2011 11:59:28
Když Tě člověk nezná, tak neví jestli to myslíš vážně nebo ze
srandy. Ale je pravdou, že skoro všechny tvoje příspěvky pobaví Omlouvám se za OT.
28.01.2011 12:44:54 #8
No ja mám lyze v suchej pivnici. Su na petkach. Vzhľadom na ich konštrukciu im nesmie vadiť vlastná váha ak Su opreté. Už to bolo niekoľko krát aj v časopise rozoberané, po sezóne ich vysušiť, navoskovať..... a držať ako potraviny na chladnejšom a suchom mieste, otázka ako? už nie je až taká podstatná, lebo materiál sa unavý iba pri námahe – lyžovaní a nie stáním, to by si musel narušiť jednu z fyzikálnych veličín: teplota, tlak v spojení s vlhkosťou, vysoké UV, cyklické napätie- napr. Pruženie........ No ak máš obavu o lyže zober extra dlhu krabicu, Daj do nej polystyrenovu drť a daj tam lyže. Nezabudni ale silikagel na odvlhčenie v krabicu. Krabicu daj pod posteľ, alebo iné dostupné miesto, na ktoré nedosiahne slnko… Česť a sláva lyžovaniu!
28.01.2011 12:55:53 #9
>> #7, Martin-K, 28. 01. 2011 12:37:13
Vážně to tak dělám.
A že mě neznáš – o nic jsi nepřišel. To ti řekne každý, kdo mě zná, a těch lidí je tu docela dost. :o)
Jinak ale stačí číst občas občas zběžně fórum, dověděl by ses, že třeba zítra se budu na značce 666 m/n.m. fotografovat s příznivci a účastníky HOnzova VL-Snow workhopu, pokud ho teda po vzoru našich reprezentantů na Interski na místě nezrušil. Rád se seznámím i s Tebou.
Taky sorry za OT.Skol
28.01.2011 13:20:35 #10
>> #8, Swoop, 28. 01. 2011 12:44:54
- Pod postel zásadně NE! Musí tam přece zůstat místo pro milence (našich manželek) a pro nás u manželek těch druhých.
- Pod postel zásadně NE: z matrace tam naskáčou a napadají miliony roztočů. Co taková množství udělaljí s lyžemi, se zatím neví (není mi o tom známa žádná studie).
- Jestli tvůj příspěvek budou číst hodně mladí a minimálně poznamenaní slovenštinou, budou ti skladovací prostor v pivnici ukrutně závidět.
I když, kdoví. Holt jsou někteří čudní: Poláci zase lyžařskou výzbroj i výstroj nakupují po sklepích. A nakonec i díky Koljovi víme, že „Наш красный“.
сорры за офф-топик
28.01.2011 13:45:03 #12
>> #6, Martin430, 28. 01. 2011 11:59:28
Přesně něco podobného mám v úmyslu vybudovat, jen ještě na stěnu
nějakou větší LEDku s připojením, pro nekonečné přehrávání např.
YOUSCANSKI nebo v případě depresí, diskusi ČSL-Apulových. To ale jen
v případě, že tam bude i dostatečně velká a kvalitní Kožená
sedačka. Přemýšlím i vybudování nějakého stabilnějšího zázemí pro
dostatečné množství alkoholu. Toto bude v globále znamenat dramatické
snížení mé přitomnosti v reálném rodinném životě i přes léto
s následnými nevyhnutelnými následky.
No tak to ti mockrát děkuji za radu.
28.01.2011 14:22:09 #13
>> #10, ivan, 28. 01. 2011 13:20:35 No raz dávno som mal lyže závesené, aby nezavadzali cez leto na balkóne… Skúste popisať ich stav potom…?
28.01.2011 14:25:50 #14
*>> #12, Lafi, 28. 01. 2011 13:45:03 obetu božstvu lyžovania musí byť pre teba pocta…
07.03.2012 22:47:15 #15
K tématu skladování lyží bych přispěla pro mě děsivým a neustále se opakujícím zážitkem z autobusových zájezdů: Lyže se po lyžování nahromadí do kufru autobusu k přespání na druhý den a nikomu asi nevadí, že hrany reznou(pokud si toho ti lyžaři vůbec všímají). Když tak letmo koukám na ostatní, kompletně zrezlé hrany nejsou výjimkou. Já si připadám jako jediné podivné individum, co si je bere do lyžárny, postaví každou zvlášť ke stěně a hrany otře. Jen tak pro zajímavost-taky to patří k lyžování, chápu, že v odborné diskuzi zde je tohle jaksi mimo mísu.
08.03.2012 13:20:43 #16
lyze skladuji ve sklepe pres zimu proste nekde oprene o stenu, pres leto zaleju skluznici voskem, hrany pretahnu vaselinou a hodim lyze na dva vodorovne drzaky na stenu, zatim pouze ve dvojim podani pac mam pouze dva pary lyzi, pristi sezonnu planuji jeste GS a prasanky, tak se mi to tam snad nejak vejde. ps: kurna zase prsi, pritom soucasny stav- 2× tydne lyze a 4× tydne rychlostni rausch na inline ovalu (coz za mokra nejde) me max. vyhovoval
08.03.2012 14:41:01 #17
>> #15, eva, 07. 03. 2012 22:47:15
Ono na takovychto zajezdech neni po tomto jaksi poptavka. Letos jsem byl dvakrat a ani v jednom z tech dvou pensionu nebyla lyzarna.
V tom prvnim nebyla ani zadna botarna, v druhem se davaly lyzaky do prtave kotelny (kdyz se tam vecer narval celej obsah busu, tak nazev mistnosti nekolikrat presahl svuj vyznam). Me obavy o nedostatek mista pro me boty se velmi rychle rozplynuly, kdyz jsem videl bitvu o „nejlepsi“ mista hned vedle rozpaleneho kotle.
Kdyz jsem si chtel vyndat lyze z autobusu, tak jsem byl od toho zrazovan a nucen podat vysvetleni. Po me odpovedi obsahujici klicova slova: voskovat, brousit, jsem byl svedkem zcela nechapavych vyrazu.
V prvnim pensionu jsem pote servisoval v pokoji na hajzlu. Brouseni na podlaze a voskovani na umyvadle. V druhem jsem se domluvil s majitelem (taky to ale dalo praci), ktery me pak dovolil se temito cinostmi ukajet v jeho drevarne.
Nakonec jen dodam radu pro budouci ucastniky takovychto zajezdu. Budte s ridicem zadobre a snazte si porad davat sve lyze do hlavniho kufru autobusu (ne do „baglu“ na lyze), at pak nemusi autobusak tento bagl kvuli vam otvirat a cely rozebirat.
17.04.2014 10:15:25 #21
>> #20, orim, 17. 04. 2014 10:10:42
ideálně „vynulovat“ a zapnout:-)
17.04.2014 10:46:59 #22
>> #21, TomáS, 17. 04. 2014 10:15:25
Tome, a důvod proč zapnout ?
Je méně namáhaná pružina ?
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.