30.01.2011 21:03:51 #1
Jako hrdý Moravák jsem se i já tento víkend vypravila z Prahy do své domoviny a řekla si, že vyzkouším Kouty. Ihned po příjezdu a shlídnutí parkoviště jsem byla rozhodnutá vrátit se zpět třeba do Filipovic, když jsem viděla ty mraky aut. Bohužel jsme jeli dvěma auty a kolegové už měli vyskládané lyže, tak jsme se rozhodli zůstat a dát tomu šanci. Nevím, čím začít, zda šílenou frontou u kasy nebo nesmyslným a nekomfortním přesunem na sjezdovku a zpět do restaurace v případě potřeby WC či občerstvení (na ten jsem však byla připravena, protože jsem četla článek ve snow), nebo samotnou kvalitou sjezdovek. Ta byla opravdu špatná. Vím, že byla obleva a led jsem čekala, co tam ale dělaly ty tuny kamení, když tam teď mají minimálně 60–80cm sněhu, to nechápu. Nejhorší bylo však množství lidí. Myslela jsem si, že mne už v životě nepotká nic horšího než Monínec, ale tady byla hustota lyžařů na metr tak 3× větší! Hned při druhé jízdě mne zezadu sejmul nějaký blázen. Bylo mi to vážně líto, vytáhla jsem celou rodinu, nechali jsme tam skoro 3tisice za skipasy a ačkoliv to máme 10 minut třeba do Karlova, Malé Morávky či na Praděd, jeli jsme hodinu 55km do Koutů, abychom to po dvou hodinách „lyžování“ zabalili. Jinak středisko je OK, sjezdovky v dolních partiích sportovní, nádherné panorama. Příště ale jedině v týdnu, víkend rozhodně nikdy více. To radši pojedu do malého střediska a budu se kodrcat na vleku, ale ve finále toho najezdím víc a bezpečněji.
31.01.2011 10:16:18 #2
Tak to ted nevim jestli jsme byli ve stejných koutech . Já tam byl minulou sobotu a
všechno bylo zrovna naopak nez u tebe. Rano u pokladny asi 3 lidi prede
mnou, pritelkyni, ktera se ptala jestli nemaji slevu na isic sama pani
u pokladny nabidla studentske jizdne, i kdyz rekla ze 19 uz mela. Co se tyce
lidi tak sjezdovky byly poloprazdne a prisly mi na ceske pomery v dost dobrem
stavu. Pozdeji, kolem obeda se mistama objevily mensi ledove plotny, ale to je
normalni. jasne sem tam byl i naky kamen, ale na ten narazim i v alpach.
Jedina nevyhoda je fakt spojeni sjezdovek a bufetu s wc. Jako chlap mi to zas
tak nevadilo, ale zenske lituju, nedej boze s malyma detma, kterym se chce na
zachod hned co prijdou na sjezdovku
. Myslim ze tento vikend bylo vsude plno lidi, urcite se vypravili
i kakovi, kteri by jindy nesli, takove pocasi se musi vyuzit…
31.01.2011 21:28:13 #3
Já byl tuhle sobotu ve stejných Koutech jako skiing devil. Na prudších částech ledové plotny, dokonce na pár místech to bylo vydřené až na hlínu. Někteří se slabšími nervy se dolů přepravovali na zadku s lyžemi v klíně. Taky kamení, a to celkem dost. (Nebo zmrzlé hroudy hlíny, ale co jsem vzal do ruky, tak to byl šutr). Ale vyvolávač u pokladen s nadšením informoval o kvalitních upravených sjezdovkách a perfektním lyžování a na Holiday měli že prachový sníh a že 10 cm nového (to ani náhodou). Dnes tam mají že zmrzlý. Perličkou jsou běžkaři, co se courají přes obě sjezdovky. Když jsem jel průsekem mezi sjezdovkami, kde byla udělaná stopa na běžky (ne po té stopě a nikomu jsem tam nezavazel), tak mi jeden běžkař vytknul, že tam nemám co dělat, že to není spojovací cesta pro lyžaře. Zajímavý je také systém nastupování na sedačky. Mají tam pás, ale ten je krátký a vyveze lyžaře na sníh, kde se stojí a čeká na sedačku. Tohle jsem ještě neviděl, zatím co jsem zažil pás, tak sedačka nabírá z toho pásu za pohybu. A klasika – nikdo neorganizoval nastupování tak se jezdilo taky po dvou, po třech. Přece někteří nepojedou s někým cizím. Ještě by je mohl ukousnout. Doplňovací pruh samozřejmě provozovatelé neznají… Nakonec ještě dotaz: Jak se pozná expresní lanovka? Ta v Koutech je tak prezentovaná, ale žádnou expresnost jsem nepocítil. Rychlost jízdy byla srovnatelná s jakoukoli jinou neexpresní lanovkou, na kterých jsem měl možnost jezdit.
02.02.2011 22:53:32 #4
>> #3, Boryš, 31. 01. 2011 21:28:13
Pár poznámek k Tvým komntářům ohledně lanovek:
Expresní sedačková lanovka je taková, která má ve stanicích sedačky odpojitelné od lana a má přepravní rychlost standardně 4 – 5 m/s. Většinou se jedná o 4, 6 nebo 8 sedačky, výjimečně 3-sedačky. A právě u těchto se používá „přibližovací“ pás, aby lyžaře dostal od vstupních „lítaček“ do nástupního prostoru, protože u 6 a 8– sedaček je to kvůli šířce sedačky logicky přece jen nějaký ten metr. A protože rychlost sedačky při nástupu je minimální, není potřeba pás prodlužovat do nástupního prostoru, protože na pomalu jedoucí sedačku si pohodlně sednete. tento typ lanovek se dnes rozšiřuje postupně z páteřních tahů i do okrajovějších částí středisek.
Naopak u starších, neodpojitelných sedaček, s přepravní rychlostí 2 – 2,5 m/s se u těch modernějších používá pás především pro usnadnění nástupu na tyto „podkopávací“ sedačky, tzn. zmenšení rychlostní diference. U spousty ale pás není a nasedá se při plné rychlosti sedačky, což je především u nečalouněných sdaček často bolestivá zkušenost. Oba tyto neodpojitelné typy dnes v lepších alpských resortech pomalu mizí a člověk je najde v okrajových, neexponovaných nebo přibližovacích částech.
02.02.2011 23:29:15 #5
>> #4, Tesna, 02. 02. 2011 22:53:32
„Oba tyto neodpojitelné typy dnes v lepších alpských resortech pomalu mizí a člověk je najde v okrajových, neexponovaných nebo přibližovacích částech.“
A některé zrušené se stěhují do ČR.
02.02.2011 23:39:15 #6
>> #5, Tom_, 02. 02. 2011 23:29:15
Ano, pár kiláků od baráku mám starou dvojsedačku původem někde z Itálie (Horní Bečva).
V neděli jsem se vrátil z 3V, kde instalací jedné moderní šestky zrušili tři předpotopní dvojsedačky a jednu pomu.
02.02.2011 23:42:24 #7
>> #5, Tom_, 02. 02. 2011 23:29:15
Zhýčkaní návštěvníci tak dostávají nové a ještě pohodlnější drahé lanovky a i tím roste objem investic do horského byznysu. Pak se naříká, jak je lyžování drahé, a dávají se další peníze do toho, aby se sehnali další lyžaři, kteří to všechno zaplatí. Dobrej kolotoč.
02.02.2011 23:46:52 #8
04.02.2011 21:22:30 #9
Díky za objasnění, jak se nasedá na expresní sedačkovou lanovku. Před týdnem v Koutech mi ale její rychlost jako expresní nepřipadala. Nejspíš ji omezili kvůli bezpečnosti. I tak jsem viděl dvě srážky lyžař – snowboardista. U jedné byli záchranáři.
05.02.2011 04:07:45 #10
>> #7, ivan, 02. 02. 2011 23:42:24
s cenama a lanovkama to muze byt i mnohem horsi. Ve Whistleru stoji jednodenni skipass pres 100$. Sleva pri nakupu vicedenniho skipassu je minimalni. funkcnich lanovek je jen par, takze se delaji fronty. vsechno jsou to stare mrchy. kdyz se zastavi, coz je casto, tak diky vytahanym lanum litaji sedacky dva metry nahoru a dolu.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.