Přechod z carvingových lyží na freeski
02.02.2011 09:54:20 #1
Ahoj, chtěl bych se zeptat, rád bych přesedlala z klasických carvingových lyží na lyže freeski. Je v klasické jízdě rozdíl na těchto lyžích nebo je to stejné?
Na internetu jsem si vybral tyto lyže: Freeski lyže
Měřím 170 cm, tohle jsou 157, nebude v tom nějaký problém?Díky za rady.
02.02.2011 11:27:00 #2
Ahoj,na začátek by to asi chtělo upřesnění z jakých lyží přecházíš. Line Shadow jsou poměrně dost vykrojené (tedy dá se říct „dost carvingové“), rádius 13,7 m je někde na pomezí slalomky a univerzálky a Line obecně vyrábí lyže poměrně měkké v ohybu, takže se nemusíš bát, že by lyže byly nějak málo točivé.
Délka: pokud chceš lyže na freestylové začátky, pak považuju délku za dobrou, ale pokud by měly být hlavně nebo spíš na ježdění (jako univerzálky), pak bych doporučil o něco delší. Zvedlá patka zkracuje skutečnou délku lyže.
Obecně freestylové lyže jsou vlastně univerzálky, jen o něco širší, než sjezdovkové univerzálky. Větší šířka je kompenzována jiným odladěním podélné tuhosti a podobně. Snowpark je vlastně jen zvlněná sjezdovka, z toho plyne, že i na sjezdovce rovné se budou chovat dobře:-) Neříkám že stejně jako lyže na sjezdovku, ale určitě se nemusíš bát, ž ebudou hůř ovladatelné.
Když zapátráš tady v diskuzi, tak najděš několik vláken, které se věnují problematice freeski, např.:
08.02.2011 16:40:12 #4
>> #3, novottom, 08. 02. 2011 14:15:08
Snad to pujde, lyze jsou hodne kratky na tebe a navic je to holcici verze,
coz bude krome designu i tvrdost(mekkost). Tusim ze jsem nekdy neco podobneho
zkousel a byla to neskutecna zvejkacka, az me to bavilo. Jezdit jen po ohnutych
patkach jako luk a ruzne si preskakovat z patek na spicky a naopak. Dalo se na
nich i stat spickaXpatka
A mel jsem je tehdy taky hodne kratky, nejaky 170cm a tak kratkou lyzi jsem
nikdy pred tim nemel. Letos jsem se opet dostal pres magickou hranici 200cm a
jsem velice spokojen
09.02.2011 02:34:58 #5
>> #3, novottom, 08. 02. 2011 14:15:08
kam jsi namontoval vazani? na stred lyze nebo na montazni bod? nebo tsam mas „rentalove“ vazani, ktere muze posunovat podle potreby?
ta delka 157cm a jeste u twintipu je pro chlapa desne malo. pri normalni jizde nebudou lyze moc stabilni, v parku pri skocich budes mit problemy s predozadni rovnovahou. denne vidim desitky docela dobrych freerideru, lyze pod 170cm nikdo z nich nema.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.