Domů Diskuze Freeridové a freestylové lyže Přechod z carvingových lyží na freeski

Přechod z carvingových lyží na freeski

02.02.2011 09:54:20 #1 

novottom

Ahoj, chtěl bych se zeptat, rád bych přesedlala z klasických carvingových lyží na lyže freeski. Je v klasické jízdě rozdíl na těchto lyžích nebo je to stejné?

Na internetu jsem si vybral tyto lyže: Freeski lyže

Měřím 170 cm, tohle jsou 157, nebude v tom nějaký problém?Díky za rady.

02.02.2011 11:27:00 #2 

Luboš - FREESKI muž

Ahoj,na začátek by to asi chtělo upřesnění z jakých lyží přecházíš. Line Shadow jsou poměrně dost vykrojené (tedy dá se říct „dost carvingové“), rádius 13,7 m je někde na pomezí slalomky a univerzálky a Line obecně vyrábí lyže poměrně měkké v ohybu, takže se nemusíš bát, že by lyže byly nějak málo točivé.

Délka: pokud chceš lyže na freestylové začátky, pak považuju délku za dobrou, ale pokud by měly být hlavně nebo spíš na ježdění (jako univerzálky), pak bych doporučil o něco delší. Zvedlá patka zkracuje skutečnou délku lyže.

Obecně freestylové lyže jsou vlastně univerzálky, jen o něco širší, než sjezdovkové univerzálky. Větší šířka je kompenzována jiným odladěním podélné tuhosti a podobně. Snowpark je vlastně jen zvlněná sjezdovka, z toho plyne, že i na sjezdovce rovné se budou chovat dobře:-) Neříkám že stejně jako lyže na sjezdovku, ale určitě se nemusíš bát, ž ebudou hůř ovladatelné.

Když zapátráš tady v diskuzi, tak najděš několik vláken, které se věnují problematice freeski, např.:

http://snow.cz/…stylove-lyze#…

http://snow.cz/…zalnich-lyzi

http://snow.cz/…-univerzalka

08.02.2011 14:15:08 #3 

novottom

Děkuji za odpověď. Lyže jsem nakonec koupil. Bohužel jsem je ještě nemohl vyzkoušet, protože jsem si jak na potvoru vymknul kotník. Naštěstí mám novou sjezdovku Buková hora kousek od bydliště tak to snad ještě zvládnu.

08.02.2011 16:40:12 #4 

Wartus

>> #3, novottom, 08. 02. 2011 14:15:08

Snad to pujde, lyze jsou hodne kratky na tebe a navic je to holcici verze, coz bude krome designu i tvrdost(mekkost). Tusim ze jsem nekdy neco podobneho zkousel a byla to neskutecna zvejkacka, az me to bavilo. Jezdit jen po ohnutych patkach jako luk a ruzne si preskakovat z patek na spicky a naopak. Dalo se na nich i stat spickaXpatka :-) A mel jsem je tehdy taky hodne kratky, nejaky 170cm a tak kratkou lyzi jsem nikdy pred tim nemel. Letos jsem se opet dostal pres magickou hranici 200cm a jsem velice spokojen :-)

09.02.2011 02:34:58 #5 

Gravedigger

>> #3, novottom, 08. 02. 2011 14:15:08

kam jsi namontoval vazani? na stred lyze nebo na montazni bod? nebo tsam mas „rentalove“ vazani, ktere muze posunovat podle potreby?

ta delka 157cm a jeste u twintipu je pro chlapa desne malo. pri normalni jizde nebudou lyze moc stabilni, v parku pri skocich budes mit problemy s predozadni rovnovahou. denne vidim desitky docela dobrych freerideru, lyze pod 170cm nikdo z nich nema.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy