Skakajici lyze - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ
Domů Diskuze Technika jízdy Skakajici lyze

Skakajici lyze

02.02.2011 23:57:52 #1 

Mrkev

Ahoj, chtela bych se zeptat. Respektive mam takovej problem. Mam nove lyze Fischer Progresor 8+, 165cm. Mam je po oci a vazim asi 65kg. Jsem solidni lyzarka a primo jsem takove lyze chtela. No a ted jsem je vyzkousela a jsou super, az na to ze na ledu zacne cela lyze skakat v docela rychle frekvenci z oblouku ven. A neda se s tim nic delat, ani vic zabrat ani min. Vim ze se s tim asi neco delat da, ale chtela jsem se zeptat cim to muze byt. Jestli technikou nebo nevhodnou lyzi (prilis mekka?) Nebo spatne nabrousena? Nikdy se mi nic podobneho nestavalo a to uz jsem jezdila na kde cem… Diky

04.02.2011 12:02:25 #2 

VojtěchV muž

Nedokážu odpovědět rozhodně zcela jistě, ale patrně to bude v tvé technice. V podstatě je to asi tak, že pokud jedeš oblouk nad radius, tak ti lyže nebude asi tolik držet, a teoreticky může i skákat, jak popisuješ (uvědom si, že vlastně nemůže být čistě zaříznutá). Pokud jedeš oblouk pod radius, chce to velice dobrou techniku (lyže může být z logiky čistě zaříznutá, ale musí se prohnout a zatížit správným způsobem, jinak se může vzpírat a opět skákat). Teoreticky nejjednodušší by mělo být projetí obloukem o určitém poloměru, kdy lyže využívá svůj radius, ale nejede „menší“ ani „větší“ oblouk. Ale je to jen taková dedukce z mých zkušeností, jsou tady větší teoretici :-)

04.02.2011 12:18:41 #3 

mski muž

>> #1, Mrkev, 02. 02. 2011 23:57:52

Technika je jedna vec, ale pokud jsi drive na jinych lyzich v podobnych podminkach takovouto zkusennost nemela, pak jsou to ty lyze. Jeste prekontroluj upnuti boty ve vazani aby nebylo volne a taky montazni bod. Mel by byt na lyzi vyznacen a bota ma zhruba v prostredku podrazky taky risku. Pokud otec ma vetsi boty nez ty, je pravdepodobne ze jsi ted moc vepredu coz by se mohlo projevovat tim co popisujes. A nebo lyze jsou stavene na vetsi vahu, a pokud by byly moc tvrde, mohlo by tez odskakovat.. pravdepodobna je i kombinace vice faktoru.. Optej se otce zda neco podobneho zazil kdyz na nich lyzoval on.. Zdravim, M.

jen mrtva ryba plave s proudem...

04.02.2011 12:28:49 #4 

VojtěchV muž

>> #3, mski, 04. 02. 2011 12:18:41

Ve své verzi vycházím z toho, že dosud měla lyže rekreační měkké, které neskákaly jednoduše proto, že se nezařízly vůbec. Po přechodu na lyže, které se díky své konstrukci zaříznout umí, byly odhaleny nedostatky v technice. Takže ano, je to přechodem na jiné lyže, ale způsobeno je to především špatnou technikou. Anebo jak píšeš, kombinací více faktorů.

04.02.2011 12:30:19 #5 

TomáS muž

>> #1, Mrkev, 02. 02. 2011 23:57:52

čau Mrkev, jaká lyže? Vnitřní/vnější… předpokládám že vnější a na prudším kopci, ne?. Je to trochu daň za malý rádius a velkou rychlost neodpovídající zatížení lyže. Někdy se mi to na SL taky stane na jednu stranu, kam zatáčím špatně. Prostě jedeš na daný rádius moc rovně a moc rychle. Lyže je strašně krojená a drží na ledu pouze na špičce a patě, takže na prudším svahu vyskakuje z oblouku ven. Je to tedy způsobeno špatnou technikou zatížení lyže současně s přílišnou rychlostí a jizdou nad rádius lyže. I kyž pojedeš technicky dobře, ale moc rychle, tak se ti tohle může stát, neboť odstředivé síly se zvýší a ty prostě už lyži neudržíš v oblouku. Tvrdost lyže a její broušení má vliv samozřejmě také. Je těžký říct, co je hlavní příčinou, ale většinou nejdřív právě ta technika s přílišnou rychlostí. R12 prostě není na rychlou jízdu! T

04.02.2011 12:50:36 #6 

ivan

Milane, „mam je po oci“ znamená „po oči“ (eyes), ne zděděné od otce (father), tedy že jí sahají do výše očí.

04.02.2011 13:39:22 #7 

Martin430

Milane, Fischer Progressor 8+ je cíleně do měkka laděná univerzálka – nemá ani jeden titanal a jádro je jen doplněný karbonovou vrstvou. Tvrdostí lyže by to tedy nemělo být.

Montážní bod desky uživatelka ovlivnit nemůže, lyže je prodávána jako „set-only“ s tímto vázání, zde v labelu Fischer. Může sice nastavit blbě špičku a patu v kolejnicích, ale je to označeno víc jak dobře.

04.02.2011 15:21:04 #9 

Mrkev

Ahoj, diky vsem, nejvic se mi asi libi prispevek Tomase. Ze jedu moc rychle… Mozna je taky problem v tom promnenlivem radiusu, ktery tam oni uvadi 12/15m, ze lyze nevi co. Chtela jsem tyto lyze jen jako doplnkove na uceni a klidnou jizdu. Mam k temto lyzim jeste Elan GSX ve 170cm a ta mi to nedela a krasne drzi a jede. Na te Fischere se mi to stava jak psal Tomas, na prudkym v kombinaci s ledem. Jinak ne. Je to takovej kulomet jak to skace ze mi to vzdycky pekne naklepe stehno. Problem je, ze mi to vadi, jelikoz jsem instruktorka a kdyz mam nejakeho pokrocilejsiho lyzare a jezdime treba kratky oblouky na cerne, tak jsem u toho jak pako, pritom kratky umim. Proste to skace treba metr i dva po 5–20cm, co jsem se divala na svou stopu. Je tam krasne videt zariznuti cele lyze a o zminenych 5–20cm dalsi ryha atd. Nejhorsi je, ze kdyz se to stane, tak z toho nejde vystoupit, ikdyz uberu nebo pridam na tlaku. Podezrivam tu lyzi ze je moc mekka a nesnese to zatizeni a proste se prohne moc. Je to blbost? Diky

04.02.2011 15:41:55 #10 

ivan

Jak můžou ty lyže být „super“, když ti dělají popisované? Tohle přece žádná „super lyže“ nedělá, ani ta tvoje druhá.

Když je půjčíš někomu jinému, dělá jí/mu to taky? Co na to oni?

Když to bude dělat i jiným jezdcům na úrovni instruktora lyžování, je něco špatně. Vy instruktoři snad proboha ne a univerzálka tohoto typu by měla slušně uvézt poměrně širokou škálu lyžařů. Broušení?

04.02.2011 16:36:57 #11 

Martin430

>> #9, Mrkev, 04. 02. 2011 15:21:04

Ještě mě napadla taková spojitost všech příspěvků. VojtěchaV, TomáSe a ivana a vlastně i mski. Jestli to nebude tím, že při snaze jet rychleji stojíš víc vzadu, vyžíváš krojení 15m v zadní části lyže a nevhodně nabroušená přední část s R12m ae zakusuje a nedostatečně zatížená následně neodskakuje.

Čili by to byla kombinace techniky a lyže. Zkus to nechat přebrousit, tak jak jsi měla předchozí lyže, ověř si otupení hrany před kontaktním bodem, resp. až na něj a zkus to. Pokud to nepomůže, zkus ještě jet s důrazem na zatížení přední části lyže. Zkontroluj pro sichr i to, zda vázání v kolejnicích je tam, kde má být. Pokud ani to nepomůže, lyže vyměň …

Je to FAKT jen teoretická konstrukce.

Skol

04.02.2011 17:53:54 #12 

Mrkev

>> #10, ivan, 04. 02. 2011 15:41:55

No je super na modre nebo cervene na drzavym snehu. Nebo super, s tou Elankou se to neda srovnat nebo se slalomkama co jsem mela pred tim, ale splnuje co jsem od ni chtela, je takova mekci, prijemna… Problem je opravdu jen ten led na prudkym. To nabrouseni me taky napadlo, mela jsem to normalne v servisu a myslim ze je to na 88stupnu. Mozna zanedbali nejake to tupeni nebo neco. Proste kdyz se do toho opru, tak spicka se zarizne dobre, ale pak jakoby pod botou lyze vyskakuje ze zariznuti… Neni to ze by mi ustrelovaly patky! Necham na nich projet nekoho jinyho, zeptam se kluku lyzaru, ikdyz budou nad takovou lyzi ohrnovat nos :-)

04.02.2011 18:41:56 #13 

Mirek muž

>> #12, Mrkev, 04. 02. 2011 17:53:54

Dělá ti to i při brždění na tvrdém sněhu či ledu? Dělaly mi něco podobného staré lyže s kolíbkou, která byla dost měkká. Lyže se rozskákala tak, že mi občas vyplo vázání. Zkus se postavit celou vahou na vnitřní hranu lyže a pozoruj, zda se lyže proti botě nakrucuje, pokud ano, je to deskou nebo vázáním.

04.02.2011 19:12:13 #14 

Mrkev

>> #13, Mirek, 04. 02. 2011 18:41:56

Ano je to i pri brzdeni. Moc ale nechapu, co myslis tim ze se lyze „nakrucuje“ a proc je to deskou nebo vazanim… Diky

04.02.2011 20:48:44 #15 

Mirek muž

Myslím tím, že je lyže s botou spojena pružně, třeba i s vůlí a proto se při prosmeknutí na tvrdém rozvibruje. Obuj si botu a lyži, postav se celou vahou jen na ni, střídavě zatěžuj vnější a vnitřní hranu lyže a pozoruj pohyb mezi lyží a botou. Porovnej i ostatní lyže, pokud je pohyb u těchto lyží výrazně větší, bude problém zde. Ale asi ti to nepomůže, těžko to půjde odstranit.

04.02.2011 20:48:58 #16 

TomáS muž

>> #14, Mrkev, 04. 02. 2011 19:12:13

Hele píšeš, že seš dobrá lyžařka, je to jen na prudším a ledu. Lyže jsou měkký a hodně krojený. Jestli je to na výjezdu z oblouku, tak prostě lyže nestíhají nebo tvoje technika (čí stíhá, na ledu a na černý:-) To si myslím já. Řešení, je ukazovat ty oblouky pomaleji:-)

04.02.2011 22:02:24 #17 

mski muž

no to se mi povedlo s tim „po oci“… z toho co tady bylo vse napsano, mam pocit ze to je lyzemi.. lyze se sridave "zakusuji"a povoluji.. takze hrana musi byt ostra dostatecne.., uhel nabrouseni z boku by v tom nemel hrat velkou roli, pokud vubec nejakou.. Kdyby lyze nebyla dost ostra, nebo jeji cast, sla by do smyku a neodskakovala.. Diky za Marina 430 popis lyze, konstrukce je "lacina"a ve vysledku pro jizdu na ledu ve vetsim zatizeni,(rychlost, sklon svahu) nevhodna.

Mrkev si je muze nechat na lyzovani vyhradne na modre, cervene a promijivy snih, osobne by me takova jednoucelovost lyze netesila, ale to je kazdeho vec..

Upnuti lyze popsane Mirkem je take varianta ale mene pravdepodobna.

Jeste by se dalo vyzkouset lyzi odladit vetsim podbrousenim hran ze skluznice, vzit to tak 1.5 stupne, tim by se lyze mene kousala ale zaroven i na ukor presnosti hraneni, coz by nakonec nemuselo vadit.. M.

jen mrtva ryba plave s proudem...

04.02.2011 23:39:28 #18 

rADEk

si myslim , ze to bude smykanou technikou, kterou lyzarka praktikuje na tvrdem prudsim kopci a hlavne na kratke krojene lyzi s nevhodne zakoncenym tvarem patky. to same me dela radius 8m pokud , pokud se pokusim seskakat smykane tvrdou cernou uzkym kominem. je to dano radiusem, ostrosti lyze(podbrusem), tvrdosti snehu a smykanou technikou. reseni bude jiny podbrus nebo oblouky aspon trochu vyjizdet (nejlepe rezanou technikou)

Demokracie je pěkná věc, ale jeden osvícený monarcha by byl pro tuto zemi požehnáním.

05.02.2011 00:26:34 #19 

Mrkev

>> #18, rADEk, 04. 02. 2011 23:39:28

I kdyz se sanzim oblouk vyjet, lyze ustreli. Je to vzdy necekane, ikdyz uz si zacinam „zvykat“. Dekuji vsem za rady, na vsem mi prijde trochu pravdy… Nejak jsem si to myslela i sama, ale vy jste mi to vysvetlili pekne… Necham si ji na normalni snih a na mirnejsi sklony a na pluzeni se zacatecnikama a nebudu od ni chtit zadny extra vykony. Chtela jsem universalku, tak ji mam :-) PS: Je zajimave a zaroven i prijemne najit limity lyze, zhlediska „vlastniho lyzarskeho ega“ i z hlediska odbornosti pro mou praci(ski-instructor)…

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy