Lyžařský zájezd BEZ JÍDLA
05.02.2011 08:37:05 #1
dobrý den, pojedeme s rodinou poprvé do Alp a máme ubytování bez
stravy. nemáte nějaké vaše tipy nebo vychytávky na toto téma? co je
nejlepší vzít sebou, co nemá cenu brát, apod.? konkrétně jedeme do
Francie do La Normy, nevíte jaká je tam siuace s obchody s potravinami?
nemáme na to, abychom chodili každý den na večeře. díky za rady.
05.02.2011 10:39:10 #2
Dobrý den v La Normě bude určitě supermarket, mozna jich bude i vic. Pro čecha je opravdu drahé si zde nakupovat potraviny, kdo by si nekoupil ale jejich syry,vina, zelenina atd. Z vlastní zkušenosti bych poradil jednoduchá jídla, které nestojí dlouhou přípravu a hlavně vám budou chutnat. Vozíme si těstoviny, knedlíky v prášku, i zmrzlé maso, cestu to v pohodě přežije. Ještě bych doporučil se během cesty zeptat řidičů, zda Vám nezastaví v nějakem supermarketu cestou do La Normy. Ve středisku jsou ceny o 30% napálenější.
05.02.2011 14:01:07 #3
>> #1, baas67, 05. 02. 2011 08:37:05 Nevím jak jsou vybaveny apartmány ve francii,ale do italie si berem vždy varnou konvici a topinkovač-ten je dobrý na starší chleba ,který se pak dá jíst.Jinak jak bylo psáno výše -těstoviny ,rýže,polotovary,čin.polévky,...... zatím
05.02.2011 14:22:05 #4
souhlasim, mozna jeste polevky,konzervy, trvanlivy salam, ovoce,caje, hodi se
i zavarena kompletni jidla a hoooodne alkoholu samozrejme. osobne uzivam
300 ml malou lahev na piti na svah (jen 300ml abych nemusel kazde 2hod. mocit)
a musli tycinku nebo neco podobneho. Hodi se i par dnu pred odjezdem chodit na
„velkou“ rano hned po vstavani,aby si telo zvyklo na ranni „ritual“ a
nemusel si cely den pretezovat sverace.
05.02.2011 16:55:21 #5
>> #1, baas67, 05. 02. 2011 08:37:05
v tomto stredisku je jeden obchod, je dobre zasoben, v podstate vsechno tam jde koupit-dokoupit. Ceny rozhodne nejsou nijak dramaticke. Kazdy den rano si dojdes k pekarce pro bagetu, je obrovska a stoji jedno euro, takze ja osobne bych topinkovac rozhodne nechal doma. Rychlovarka se hodi, ty tam nejsou. Kazdy apartman je trochu jinak vybaven, muze se ti stat ze budete mit i mycku nadobi, tak vem tablety.
05.02.2011 17:09:21 #6
>> #5, zbyněk, 05. 02. 2011 16:55:21
Jestli bageta (la baguette) stojí 1 E, pak je to ca o těch 30 % více než v údolí. Ale možná, že máš na mysli větší la flute.
05.02.2011 17:15:43 #7
kdee domov můj,kde čechů
ráj… určitě s sebou "hooodně řízků"na první 2 dny… pak trvanlivý
salám vysočina, minimálně štangly na osobu, a konzervy,moře
konzerv…místního k jídlu nic nekupovat !!!,mohlo by to být francouzský-
nebo z Polska…hlavně tam nic neutrácet,stejně jako cizí tůristi u nás
,že
je tam totiž tak strašně
draho…
,že koupit
čerstvý kuře a dát ho upíct do trouby ,…vyjde skoro levnějc než
u nás-elektriku máte v ubytování -ne
/ a kuře bude mít
chuť,narozdíl od našich pseudo výpěstků /… ............
bože,v devadesátým… ,bych to chápal-podobný dotaz,ale po dvaceti letech
??? , to je matroš
, to
je rejpání do francouzský socialistický předotovaný zemědělský výroby
a jejich produktů…,a francouzské kuchyně par excelance… když pravidelně
se v alpském středisku ve 2000mnm nají našinec levněji a kvalitněji ,než
u naás ,a hlavně se potom nepo.. se.. re…po cestě dolů…
ach jo takže ,když
dodržíte veškerá doporučení výšše napsaná,povezete zpět domu žrádla
pro regiment… lidi do evropy jedině s wiennerschnizlem, jedinej komu chyběl
byl OETZI…
05.02.2011 17:24:32 #8
>> #1, baas67, 05. 02. 2011 08:37:05
My také vozíme všechno. Ideální je sestavit si jídelní lístek a podle toho nabrat potřebné suroviny. Jinak konvice určitě také vozíme vlastní hrnečky, protože někde jsou fakt malé a také velký hrnec.Už se nám stalo že největší v kuchyňce byl tak na brambory pro dva. Při cestě ho využívák jako přepravní box masa. Ještě vozíme prkýnko a velký ostrý nůž. Už si nepamatuji jaké jsou ve Francii zásuvky, ale do Itálie přidalíme ještě prodlužku udělanou z ploché šňůry. Mají tam užší zdířky a někdy ta konvice tam nejde zastrčit. Bagety, mléko, pivo atd. není problém kupovat na místě.
05.02.2011 17:45:50 #9
>> #1, baas67, 05. 02. 2011 08:37:05
Byl jsem ve Francii lyžovat několikrát a v top střediscích je dle mých zkušeností třeba proti Rakousku či Itálii dost draho. Samozřejmě nákup základních potravin se dá, ale kdo jezdí na hory běhat po trzích či samoobsluhách a po večerech vařit? My tedy ne. Protože jezdíme na lyžích většinou celý den, tak z praktických důvodů vozíme na večeře hotová jídla už z ČR. Takže vynikající večeři pořídíme za 2–3 E/os, a tak kromě času ušetříme i nějaké peníze. Jednou za pobyt si na večeři zajdeme. Jednoduché menu s vínem se dá za 30 E/os. pořídit. Samozřejmě není problém tuto částku i zněkolikanásobit.
Během dne řešíme jídlo většinou ráno připravenou bagetou obloženou třeba některým vynikajícím savojským sýrem či savojskou sušenou šunkou. Takto se stravují i mnozí Francouzi, o čemž svědčí výskyt piknikových zón u mnohých občerstvoven na sjezdovce.
05.02.2011 17:54:19 #10
>> #8,
HaV, 05. 02. 2011 17:24:32 a vodu,vodu ,taky vozíte
???, to by jste měli… ,já jen jestli jí máte v jídelním lístku… a hrnečky dvoje na čaj a na
polífku… velkej hrnec se hodí-dyž po cestě něco trefíte… já vozím
grill a udírnu,peču a udím pod svahem… bratwursty
a,jednou za jízdu to někdo
zkontroluje,a pak nám to vždycky sežerou…
ach jo… Eu,–
= 23,–Kč
05.02.2011 18:04:31 #11
>> #10, b.garfield, 05. 02. 2011 17:54:19
To z tý udírny ti žeru já. Vodu nevozím, po těch tvejch wurstech se nahltám tajně sněhu – hlavně aby mě nikdo neviděl – a jsem OK. Přemejšlím, že příště vezmu místo kávovaru destilační aparát a budu pálit zbytky ovocnejch salátů, co vyhazujou večer z restaurací.
Tak pak zajdi na panáka, za ty wursty. Ale jen jestli budeš mít zelí (seno), papírky ukradnem Holanďanům.
Skol
Hele, proč máš novej nickname ?
05.02.2011 18:06:47 #13
>> #10, b.garfield, 05. 02. 2011 17:54:19
Samozřejmě, nic než evian z makra celý týden nepijeme.
05.02.2011 19:08:09 #14
>> #13,
Tom_, 05. 02. 2011 18:06:47 to jsem chtěl
slyšet…,ale v Bille ho maj dražší..!!!
05.02.2011 19:11:36 #15
>> #11,
Martin430, 05. 02. 2011 18:04:31 páč mě někdo
rád heknul… a nepsal sem ty správný voloviny.. ,co sem patřej…
05.02.2011 19:28:35 #16
>> #12,
davo, 05. 02. 2011 18:06:06 povečeřel jsem
argentinský hovězí stejky… ,tak nevím jestli je to
adekvátní…k diskuzi o stravování na dovolené ve francii,v každém
případě se stydím, za ty stejky, …pač urugvajský minulej tejden byly
lepší… asi sem
špatnej kuchař......
05.02.2011 19:52:33 #17
>> #16, garfield, 05. 02. 2011 19:28:35
Pravděpodobně jsi si poplet diskuzi. Přejdi sem: http://www.novinky.cz/…-steaku.html
05.02.2011 20:19:56 #18
>> #11,
Martin430, 05. 02. 2011 18:04:31 tuhle jsem stál
před mnichovem v koloně a přemejšlel o koloně…jo, to má smysl,vozit
destilačku -s sebou …trvá to,ale ten výsledek…,se dá vyvážet i do
francie… ,chce to
přívěs s komínem…
a z jiného vlákna sankt anton fakt není o červenočernejch
sjezdovkách…to je zajímavěnezajímavý… ,ale hlavně o offpistu…!!!
,kvůlivá kterýmu se
tam jezdí !!!…to není středisko pro zde místní VL klientelu obřačky +
modrá open…,to je pro větší děti…a dá-li počasí tak zážitky jsou
nesrovnatelné se sjezdovkovými středisky,to jen pro vysvětlenou P.S. … na
treku kdesi v „podkrkonoší“ CKNP/krákorámnárodnípárk / okolo5500mnm
mi bylo furt divný,že se ty krávy tak divně smějou
, a sou fialový,jak milka …
,až po jogurtu a při
letu zpět na wc mi to došlo…,že voni jedou na seno… a to vysvětluje
tvejch minus tisíc, přestat hulit,začít s tou kolonou...... a vylepší se
to…
05.02.2011 20:32:19 #19
hele Garfield ty ses fakt desny hovado , s tebou bych chtel jet na
dovolenou,pouze pokud bys vzal ten grill. Ja bych vzal pulkilovku defloracni
vazeliny a bylo by to luxusni. na zadky by sme si pak prikladali ty steaky jeste
pred grilovanim.Brrr strasna predstava, uplne jsem se oklepal.
05.02.2011 20:51:19 #20
>> #19,
rADEk, 05. 02. 2011 20:32:19
já s tebou ne..
,a už vůbec dělit se
s tebou o svoje stejky… těšilo mě ,zdvořile ,a ty mi taky…
05.02.2011 21:00:19 #21
díky moc všem za vaše tipy a rady. jako jednou dvakrát zajít večer na
večeři můžeme, ale ne denodenně. brát sebou zmražený hotový jídlo je
super nápad. to ušetří spoustu času. a brát sebou hrnec, konvici apod. mě
teda nenapadlo, ale to ještě uvidím, přece jenom jedeme busem. i když teď
mě napadá, že ten bus je docela zásadní informace, že?! ale i tak všem ještě
jednou moc díky!
P.S. co je zač ten garfield? podle jeho příspěvků bych ho odhadl na
nějaký velký mindrák a slabé sebevědomí, když umí jen urážet a
ponižovat. asi se k němu jeho rodiče chovali podobně, tak to teď vrací.
ale přitom podle jeho některých příspěvků v jiných tématech je vidět,
že to úplný idiot nebude, ale asi mu to urážení dělá dobře. je mi
ho líto.
05.02.2011 21:08:38 #22
>> #21, baas67, 05. 02. 2011 21:00:19
My taky busem a není problém. Teda vozíme jen to jídlo, hrnce a rychlovarku ne. S hrncema jsme ještě problém neměli a voda se dá uvařit i na sporáku.
Ještě k tomu vaření: třeba v takovým Val Tho se voda vaří při nižší teplotě, tak se všechno musí vařit o něco déle než normálně.
A třeba jogurty přivezený z podhůří i ty v krámě jsou nafouknutý, i když nejsou zkažený.
05.02.2011 21:09:58 #23
>> #21, baas67, 05. 02. 2011 21:00:19
Přesně tak, snad s vyjímkou rodičů. Gratuluju, dobrej a rychlej odhad.
05.02.2011 21:11:45 #24
>> #21, baas67, 05. 02. 2011 21:00:19
dobrej typ je koupit FONDUE. Ad 1/ jedna je to pravý horský jídlo. Ad2/ zbytky fr. bagety jsou k ní nejlepší. Ad3/ dobrý bílý víno tam koupíte a okurky máme lepší. Balíček pro dvě osoby 500g stojí cca 120Kč. Příprava je pouze ohřát v hrnci. T
05.02.2011 21:19:11 #25
>> #21, baas67, 05. 02. 2011 21:00:19
ještě lepší je sdělit národu,pardon,– debilně se zeptat – jedu na
hory…, co si mám vzít k jídlu?…:-)
protože jedu do francie a tam
asi nic k jídlu nemaj…:-), a v koncovce přijít s tím ,že autobusem…
,a už vůbec nevíme
kolik dospělejch + kolik dětí,abychom exaktně spočítali denní dávky
kcal… bílkovin,sachridů,tuků,vlákniny,nedejbože
vitamínů,minerálů.. atp… NASA stravu a doporučili ji v prášku…
doporučení pijte hodně,víc
než doma, a denně jeden isostar na osobu,a jíst nemusíte,:-)
05.02.2011 21:28:40 #26
>> #24, TomáS, 05. 02. 2011 21:11:45
Na fondue doporučuju spíš si zajít do hospody. Nebo na raclette. Ani nevím, jestli to je savojský nebo švýcarský vynález.
05.02.2011 22:35:33 #28
>> #1, baas67, 05. 02. 2011 08:37:05
Rozhodně nemá cenu s sebou brát konzervy, paštiky apod. Vezmi si, co normálně jíte. Samozřejmě to, co je jednoduché na přípravu a přežije přepravu. Ceny v obchodech „dole“ jsou o něco vyšší než u nás, ale žádná extrahrůza, pokud ovšem víš, co si to kupuješ. Nahoře se ale ten rozdíl výrazně zvyšuje. Na místě stojí za to si koupit čerstvé bagety, někde je prodávají ráno přímo v recepci rezidence a člověk nemusí do obchodu. Pak samozřejmě víno, sýry.
My si poslední roky vozíme hlavně kvalitní maso (zamražené), k tomu přílohy, koření, česnek, cibuli, sýry, salámy, něco k večernímu posezení, dostatek „rychlého cukru“ na svačiny a na snídaně, co kdo rád, kafe, čaj, dostatek slivovice.
Návštěvu restaurace si zvaž na místě, protože dřív jsme občas na véču zašli, ale pak nám už začalo vadit, že člověk je stísněný jak někde v závodní jídelně. Pořád do tebe někdo strká, na stůl, u kterého sedí 6 lidí a na který dají lávový kámen, se vše ostatní skoro nevejde (ne že by toho bylo tak moc, ale stoly jsou tak malé). Takže od té doby, když jedeme ve více lidech, si vozíme vlastní stolní gril a děláme si žranice sami.
A k posměšným příspěvkům – jídlo si do Francie na lyže vozí drtivá většina návštěvníků včetně francouzů, někteří dokonce s sebou vláčí i desítky litrů vody na pití.
05.02.2011 23:03:06 #29
>> #23, medvěd, 05. 02. 2011 21:09:58
a co ty bys navrh ?..parenterální výživu,myslím ,že u některých exemplářů je více než vhodná… tak si šmákni a dej si jí horem ursus ursus a běž chrápat,ty VL med vě de
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.