Jen třešničky - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ
Domů Diskuze Česko Jen třešničky

Jen třešničky

02.06.2019 08:47:23 #1 

oblouk

Je to případ jen částečně lyžařský, jen trochu golfový, jen výběrově hudební nebo filmový. Je to případ byznysový.

Zvykneme si na dosud nebvyklé způsoby IR? nebo se budeme snažit je usměrňovat?

• svými diskusními příspěvky?
  • bojkotem jeho aktivit?
  • vyjdeme na horské hřebeny? nebo do ulic?

https://www.lidovky.cz/…rmy-trhy_vag

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

02.06.2019 11:45:31 #2 

Radek Holub - SNOW muž

Rattaj ví, co dělá i proč to dělá, má čuch na ekonomické chování lidí. Logicky uvažuje o tom, že by rád provozoval nejznámější domácí areály, kde by jeho model fungoval. On nemá ambice ovládat lyžařský byznys u nás, ale právě jen ty „třešinky“, neb jsou místa, kde by s tím nejspíš neuspěl (k radosti HonzY apod.).

Nic se nejí tak horké, jak se to uvaří.

02.06.2019 14:14:54 #3 

IIIvan muž

Ten Rata-Táraj nám tu len nedá spávať :-)

Diskusnými príspevkami ho neusmerníme.

Vyjsť na horské hrebene? Môžeme, prechádzka po čerstvom vzduchu je zdraviu prospešná…

Vyjsť do ulíc? Nie je tam už ľudí dosť a kvôli dôležitejším veciam ako je šmýkanie sa dolu kopcom?

Jediné čo pomôže je bojkot a osveta medzi známymi apod…len som skeptik, že ich bude dostatočné množstvo a prevýši počet rádoby snobov, čo boli „lyžovať“ v miestnom Aspene so selfie a predraženými službami…

02.06.2019 17:58:13 #4 

HonzA_ muž

>> #2, Radek Holub – SNOW, 02. 06. 2019 11:45:31

Když už se o mně mluví, tak také něco přidám:

• nikdy jsem netvrdil že Tarraj nevie čo a prečo robí…
  • mrzí mně, že lidi nevnímají, jak destruktivní je Tarrajův agresivní přístup k businessu ve střednědobém a dlouhodobém pohledu v regionech, kde jsou TMR aktivní
  • to, že někdo „umí vydělat prachy“, mně nikdy neoslňovalo, důležitější pro mně je, jestli je užitečný ostatním
  • všichni, kdo tvrdí, že Tarraj nikdo neodpoví na otázku, kecají:

Q: Už nyní jsou ale ceny za denní skipas často velmi vysoké, až okolo tisíce korun v hlavní sezoně. Chtějí to ještě Češi platit?

A: Roční obrat TMR je nyní zhruba 2,7 miliardy korun, z toho 1,5 miliardy provozního zisku.

A perlička na závěr:

Q: Proč jste se letos rozhodl nepořádat hudební festival Aerodrome?

A: Chyběli mi někteří partneři z loňska, rozpočet byl nižší. A jako charitu se mi to dělat nechtělo.

Prostě ať dělá co dělá, boháč stále není. Je to jen zatracenej lakomej příštipkář.

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

02.06.2019 20:39:47 #5 

Radek Holub - SNOW muž

>> #4, HonzA_, 02. 06. 2019 17:58:13

Já jen říkám, že bys měl asi radost, kdyby se mu někde nedařilo. :-)

03.06.2019 15:59:37 #6 

HonzA_ muž

>> #5, Radek Holub – SNOW, 02. 06. 2019 20:39:47

Nemám prostě tenhle typ agresivních strojků na peníze rád. Ale ze své povahy mu rozhodně nepřeji, aby se mu nedařilo. Přeji mu, aby jeho zákazníci a obchodní partneři byli všímavější a byli schopní posoudit, jestli jim jeho obchodní praktiky vyhovují a nebo ne. A pokud ne, tak u něho neutráceli své peníze.

03.06.2019 18:28:35 #7 

Harry žena

>> #1, oblouk, 02. 06. 2019 08:47:23

Velmi,velmi zaujimavy rozhovor,ktory mi dal vela odpovedi.

Na Jarne lyzovacky v Spindli si spomenete akurat tak na starych fotkach.

caute Harry

P.S. Mal som pripraveny riadne stiplavy koment. Naco.

Len jedna rada,koho tema zaujima ,sledujte pohyby na LV ckach v katastri, okolo svahov,vlekov… Aby ste o dvadsat rokov,vážení danovi poplatnici CR,nekukali jak puci. Na sukromny majetok vybudovany z potu tvare a dani pospoliteho ludu.

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

03.06.2019 18:33:38 #8 

Harry žena

>> #2, Radek Holub – SNOW, 02. 06. 2019 11:45:31

Logicky uvažuje o tom, že by rád provozoval nejznámější domácí areály, kde by jeho model fungoval. On nemá ambice ovládat lyžařský byznys u nás

Ale má.Ale má.Aj so svojimi akcionarmi.Zacali dobre.

Nastastie,lyziarske strediska potacajuce sa na hranici rentability,necha na pleciach lyzovaniachtivych danovych poplatnikov.

A ked sa pohne smerom na Harrachov…

Vraj pomaha sa pomodlit.

caute Harry

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

03.06.2019 19:49:49 #9 

Radek Holub - SNOW muž

>> #8, Harry, 03. 06. 2019 18:33:38

Aby nedošlo k nedorozumění – myslím tím, že mu určitě nejde o to skoupit všechny lyžařské louky a kopečky. A to prostě proto, že se to nevyplatí.

>> #6, HonzA_, 03. 06. 2019 15:59:37

To je pěkné přání, v důsledku vedoucí k tomu, že by se takový byznys model zhroutil. Mně by se samozřejmě taky líbilo, kdyby byla (alespoň) nadpoloviční většina obyvatel schopná posoudit, jaké praktiky s sebou nesou jaké následky a byli k tomu všímavější – ale to už jsme poměrně daleko od lyžování. :-)

03.06.2019 21:42:20 #10 

Harry žena

>> #9, Radek Holub – SNOW, 03. 06. 2019 19:49:49

Neboj.Ziadne nedorozumenie,cha­peme sa.

Myslim,ze jeho akcionari Vam predvedu preco zacinaju byt financne skupiny vlastnikmi velmi cennych aktiv.A ako sa to robi ked sa meni potlaceny papier za realne hodnoty.Ti tam neprisli zveladit majetok pre pracujuci lud platiaci dane na vselijake zvezy.A potom im ho pekne odovzdat.

Ked ludom zapali,bude kua neskoro. Co uz. Vesmir a …

Tu okolo mna investuju do pody len taky fukot.Podla nich vidiet co sa blizi.Poluju aj na urbariaty a druzstva.Len preto pred tromi rokmi novelizovali urbarske zakony,iniciovali zmeny stanov.To im muselo sakra dobre padnut odrbat Tatrancov o lesy a pasienky.V ly­ziarskych strediskach.

To je moj subjektivny nazor.

caute Harry

P.S. Az by sa ziadalo napisat „Lide bdete!“. Coho sa ja vsetkeho este dozijem ,to som ani vo sne netusil…:-(

04.06.2019 13:16:35 #11 

Pavlos muž

>> #1, oblouk, 02. 06. 2019 08:47:23

LN: Vyjednávali jste o tom, že by TMR do ambiciózního Klínovce vstoupila?

S tamními provozovateli jsme se nezávazně bavili. Ale když se objevila možnost provozovat areál na Ještědu, už jsme pak Klínovec aktivně neřešili. Abych byl upřímný: bylo by dobré angažovat se v Krkonoších. Směrem na východ je Pec pod Sněžkou, ale ta má svého provozovatele, který je v podobné situaci jako my, takže nad tím je asi zbytečné uvažovat. Nebo jít na západ, směrem na Harrachov. I to je ale hypotetická úvaha a určitě ne pro příští sezonu

Krkonoše R.I.P.

Výše uvedený názor je jen soukromým subjektivním dojmem autora. Nemusí, ale někdy i může to být pravda.

04.06.2019 13:18:46 #12 

korsičan muž

Je ambiciózní, sebevědomý a nebojí se říkat nepříjemné věci. Třeba že přeplněné skiareály v exponovaných termínech je potřeba „ovládat“ vyšší cenou. „Žádanější termíny budou dražší a ty méně vyhledávané naopak za výrazně nižší cenu než dosud,“ říká o příští sezoně slovenský investor Igor Rattaj, šéf společnosti Tatry Mountain Resorts (TMR), která v Česku provozuje lyžařské areály ve Špindlerově Mlýně a na Ještědu.

Takže klasika. Kdo se kolem toho nepohybuje, tak prostě neví a nechá se pěkně nakrmit.

On bude vyhledávané termíny regulovat cenou, ale přitom rozdá sezonky v desítkách tisíc za pár korun.

Ten skipas může stát v sezoně klidně 5000 na den a stejně nic díky prodaným sezonkám neureguluje a středisko bude tak jako tak ucpané.

Je to přesně tak jak jsem psal jinde o aktuálním stavu v CMA a jak to chce Vítek změnit. Ty problémy jsou naprosto identické a rozhodně je nevyřeší zvýšení ceny skipasu. Vítek chce problém řešit tak, že by sezonka platila pouze mimo sezonu a v hlavní sezoně by si její majitel musel každý den připlatit. Pokud na to společnost nepřistoupí, je to poslední rok co v CMA tyto sezonky platí.

v žádném případě s davem, protože pouze leklá ryba plave po proudu ... :-)

10.06.2019 12:19:07 #13 

Sektor B5

Ahoj,

četl jsem diskuzi v několika vláknech na téma Špindl. Přemýšlel jsem, jestli nějak reagovat, nakonec alespoň několik myšlenek.

1. V minulosti jsem to naštěstí nemusel řešit – nad ČR (a vlastně i SK) horami jsem zlomil hůl a lyžování pro mně byly Alpy. Poměr cena/výkon prostě jednoznačně vyzníval pro výjezd. Raději jsem si odepřel víkendové lyžování a utrpení (pro mě) v ČR a soustředil se na Alpy. Pocházím z Krkonoš a zdejší historický přístup na „pískování“ DE a NL turistů ve mně vzbuzoval odpor. Po nástupu EUR a snížení atraktivity Krkonoš pro tyto skupiny je nahradli Poláci a Rusové.

2. Lyžařské areály jsou majetek – tento majetek má nějakou ekonomickou historii – někdo ho musel postavit, provozovat, udržovat investovat a ten někdo měl zisk nebo ztrátu. Otázkou je, jak se tento majetek dostal do rukou současných majitelů – za jakých podmínek, za jakou (férovou) cenu atd. Jak bylo naloženo se zisky/ztrátami z minulých období. To je pro mě odpověď na otázku toho, jestli Rattaj disponuje právem podnikatelského subjektu si nastavit podmínky provozování zcela podle sebe. Pokud tedy ztrátový areál (ale s nezpochybnitelnou hodnotou majetku) byl za podezřelých podmínek provozován, narvaly se do něj v minulosti veřejné peníze (podpora resp. dotace) Rattaj privatizoval za hubičku a navíc část ztrát z minulosti byla „socializována“, tak podle mně postrádá morální právo dělat si z toho soukromý zlatý důl. A ještě mít u toho chytrý kecy… Prostě bylo by dobré se podívat do historie a nezapomenout na podmínky, za jakých areály přecházely a co kdo komu kdy nabulíkoval…

3. Prodej lístků předem má pro zákazníka svá úskalí – minimálně v tom, že nebudou známy podmínky, za jakých bude zaplacenou službu konzumovat. Od základních věcí jako je psí počasí a nedostatek sněhu až po po „drobnosti“ typu dopravní zácpa na příjezdu, blbé parkování, porucha lanovky, firemní akce atd. Pro Rattaje je nejdůležitější aspkt ale ten, který není dostatečně zdůrazněn a to je platba předem. On prostě zinkasuje peníze několik měsíců dopředu a pak s nimi může nakládat. Např. nepotřebuje tak vysoké úvěrování v mimosezóně, jsou to jeho peníze a může je libovolně (doufejmě že v rámci firmy) libovolně investovat. Zákazníkovi je pak v rámci vágních podmínek nabulíkováno, co pravděpodobně za své prachy dostane. A pokud nedostane – vždy se v rámci gumových podmínek nebo „nešťastné náhody a vnějšího vlivu“ něco naplká. To je pro mně hlavní problém – Rattaj naškube peníze z kavek a pak už ho nic extrémně nenutí pracovat na kvalitě, kterou by běžný návštěvník vnímal.

4. Aktuálně jsou pro mě české hory opět ve hře, skoro se mi chce říct bohužel. Mám děti a ty (opět možná bohužel) rády rekreačně lyžují. Je tedy nutné zajistit v průběhu sezony častější finančně a časově nepříliš náročné akce (což mně automaticky diskvalifikuje z Igorových kavek) – a to kurva není jednoduchý! V tomto směru člověk ocení veškerou podporu areálů nejen ve formě rodinných pasů, ale třeba i dostupného a poživatelného občerstvení, rozumného parkování, večerního lyžování atd. Nejsem fouňa, který chce aby si z něho všichni sedali na prdel, když někde vyloží svoje Rossignoly z auta. Jsem lyžařský proletář.

5. Letošní zima byla krásná v tom, jak se rozjely prakticky všechny vleky, které mohly. Malé areálky, mnohdy skoro zapomenuté. Tohle je to, co může přinést „energii do českého lyžování“. Viděl jsem letos spoustu dětí, které krásně v 6–7 letech lyžovaly. Skoro jako v Itošce, kdy se malí hajzlíci po škole ještě dostanou na svah na 2 hodiny.

10.06.2019 13:53:40 #14 

HonzA_ muž

>> #13, Sektor B5, 10. 06. 2019 12:19:07

Jen upřesním – Taraj (TMR/MELIDA) Špindl nezprivatizovaly. Mají jej POUZE v pronájmu. A od koho? Od sportovních svazů!

„Letošní zima byla krásná v tom, jak se rozjely prakticky všechny vleky, které mohly. Malé areálky, mnohdy skoro zapomenuté.“

Taky si Igorko náležitě postěžoval, že letošní zima byla pro ně slabá, protože se dalo lyžovat v podstatě i všude jinde a kavek tak jezdilo málo…

Více takových zim, alespoň by někteří získali trochu pokory a úcty k ostatním.

13.06.2019 06:38:44 #15 

HonzA_ muž

13.06.2019 07:38:02 #16 

IIIvan muž

>> #15, HonzA_, 13. 06. 2019 06:38:44

Hmmm a to bol kandidát no.1 u mňa na jeseň – prázdnejšie oproti Kaprunu a rovnako ďaleko/blízko. Zjavne sa snaha Zelených sabotovať predošlému majiteľovi úplne všetko podarila, tak sa na to vys…

13.06.2019 10:24:40 #17 

korsičan muž

A teď se ukáže, zda na tato nová střediska rozdá chytré sezonky za 5000Kč a zda je koncem března také uzavře pro ekonomickou nevýhodnost, jako zavírá Špindl.

Nebo se bude chovat jako majitel a lanovky se budou točit i v květnu a při pár lidech na sjezdovce.

v žádném případě s davem, protože pouze leklá ryba plave po proudu ... :-)

13.06.2019 10:53:20 #18 

Harry žena

>> #17, korsičan, 13. 06. 2019 10:24:40

Stredisko s 10 mesacnym fungovanim pocas roka, no, pri biznis modeli „vsetko pre zisk“, to je vyzva.To sa budu mozno aj rakusaci za cas cudovat.

Ale aspon ze sa nevydal smerom Harachov…

caute Harry

P.S. V biznise kde sa motam,mi pride zaujimave,ze firmy ktore az tak moc nevyskakuju pri svojej ziskovosti, skupuju financnici. Vytvaraju spojene siete.Cyklicke krizy,nebodaj recesie s ich fungovanim dokazu riadne zacvicit.

Neviem ci je to udel sefa pesimistov, ale utopit prachy z bank ktore vlastnia tieto financne skupiny, v tomto segmente, no, to by som tie banky obchadzal nasiroko.

Ale to u mna moze byt vrodena vada..

Ale mozno si len zle vysvetlujem pojem „investovanie v dobrej viere“ pri pripadnom sudnom nesuhlase nespokojnych akcionarov…

Ci aj ten biznis so snehom nebude na podobnom principe…

13.06.2019 12:09:43 #19 

Pavlos muž

Kurwa. No tak nám zatím zůstal Tux a Kaunoš…

Na jak dlouho…

Výše uvedený názor je jen soukromým subjektivním dojmem autora. Nemusí, ale někdy i může to být pravda.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy