Dámské lyže
15.12.2019 21:52:23 #1
Zdravím všechny, ráda bych se tu poradila s výběrem lyží pro sebe (178 cm, 72 kg). Lyžuji párkrát do roka, nejsem úplný začátečník, ale expert také ne. Budu využívat jenom sjezdovky v ČR. Mám ráda pohodovou svižnou jízdu, žádná velká akce. Budou to lyže na další nejméně 10 let :) Další info případně doplním. Vybrala jsem tyto lyže, jsou ok nebo už je to pro velké sportovce? Děkuji. https://sjezdove-lyze.heureka.cz/…specifikace/#…
15.12.2019 23:12:15 #2
Starsi verzi Atomic Cloud mi kdysi koupil manzel jako darek.Hezky damsky design.Par let jsem se na nich trapila nez jsem si poridila sportovni Blizzardy spis panske a od lonska jeste panske Elany Amhibio.Super lyze oboje)Na tyto Atomic Cloud mam od te doby averzi)Co mrknout spis na jine ne vylozene damske s vasi vyskou?Nejlepe vyzkouset aspon troje treba v pujcovne a pak si vybrat…takhle naslepo uz bych do koupe nesla pokud je chcete uz na dlouho…
16.12.2019 06:37:15 #3
Po zkušenosti kterou získala má Ilonka s dámskou lyží a taky se na ní spíše trápila si pořídila normální unisex model lyží a je spokojena. Nejlepší co lze udělat je lyže vyzkoušet a potom se v klidu rozmyslet. O to více, když to mají být jedině lyže na 10 a více let.
16.12.2019 09:42:34 #4
trochu to ještě rozvedu, ty dámský atomic mají pod botou 70mm, ty moje
unisex elány 77mm, jsou tedy širší, lépe se na tom jezdí i v horším
sněhu, nemyslím si že by ty atomic byli až moc sportovní pro vás, taky
nepíšete jakou délku byste ráda…tenkrát jsem u nás na Klínovci
v půjčovně řekla své požadavky, že chci nové lyže a nevím jaké,
zkoušela jsem jak slalomky od Volkl Racetiger, ty byli hezky lehké a točivé,
pak dlouhé GS, ty jsem po první jízdě šla vrátit, protože na tento typ
lyží nemám styl jízdy a nezvládla jsem je, další byli univerzální
sportovní Blizardy, u kterých jsem si hned řekla – ano, ty chci…a šla
jsem do nich – určitě zkuste i různou délku lyže pro porovnání
16.12.2019 22:45:51 #5
Zmíněné lyže Atomic Cloud 11 na Vás budou moc měkké. Mají pouze titanalový stabilizátor (tenký plát titanalu, který není přes celou šířku lyže). Když už Cloudy, tak Cloud 12. Pokud budete chtít dámskou variantu lyží, díval bych se spíš třeba po Elan Insomnia, Salomon S/MAX W Blast nebo Rossignol Nova 14 Ti apod. Pro Vás ale bude asi lepší varianta (jak už zmiňovali plamice a M.art.in) vybrat nějaké unisexové lyže. Ideálně celodřevěné lyže vyztužené laminátem/karbonem nebo jednou vrstvou titanalu např. Elan Amphibio 14Ti nebo 12Ti loňské a starší verze, Salomon S/Max 10, Sporten Glider 5, Fischer RC ONE 74 apod. Přesně, jak píše plamice, využijte testování výrobců, která mají během zimy v různých střediscích po českých horách nebo si vezměte několik lyží z půjčovny, zkuste víc variant a podle toho si udělejte obrázek, co Vám nejvíc sedí.
17.12.2019 14:23:37 #6
Trochu se přiživím na tématu, ale doufám že to bude i užitečné a k věci.
Dospělá dcera (přibližně podobné parametry, o pár cm menší a o pár kg lehčí) už několik let jezdí s podobnou motivací na slalomkách Sporten AHV 05 165 cm (jeden titanal, dřevo, klasický sendvič), které jsem si předtím koupil pro sebe pro ježdění s dětmi. Takže sice slalomka v chlapské délce, ale podélně i torzně měkčí.
Je s nimi náramně spokojená, a se svými parametry + pojetím jízdy je používá ke všeobecné spokojenosti jako univerzálky. A to vše v kombinaci s tvrdšími úzkými sportovními lyžáky.
A současně se s nimi dá opravdu velmi sportovně zajezdit i na tvrdém krátký oblouk (tedy kdybych ho vůbec uměl) – a to i pro větší váhu.
Bohužel už pomalu dosluhují a tak jsem se chtěl i já zeptat jestli máte někdo tip na podobnou lyži jako nástupce. Dcera je spokojená, ta určitě nic nechce měnit.
Má někdo tip na nástupce, nebo se mám ještě pokusit 05 sehnat?
Díky.
17.12.2019 14:57:15 #7
HonzA Nechci doporucovat, jen sdelim svoji zkusenost z „jineho oboru“. Uplne stejnou situaci s dcerou jsem resil loni (dosluhujici Sporteny) a tak jsme si sedli nad pocitac a nakonec vybrali Elan Element White: https://www.lyzelyze.cz/…ue-ls-elw-9/#… A jeji vykonnost vzrostla o level az dva. Vubec nechci hanet Sporteny, to ani nahodou, ale od jisteho veku a schopnosti jsem se rozhodl vsadit na znacku. Nevim proc, slo o poctove rozhodnuti, ktere se vyplatilo. Samozrejme zavisi na smyslu/ ucelu lyzi, ktere si clovek kupuje, my jsme chteli „konec sjezdovky a zacatek terenu“ tak, aby byly lyze schopne jak na tvrdem podkladu, tak pri obcasnem vyjeti mimo. Pokud jezdi vase dcera temer zavodnim stylem a Sporteny ji vyhovuji, pak bych nemenil. Anebo jedine po vyzkouseni vice lyzi v pujcovne na svahu. Jinak totiz VZDYCKY kupujete zajice v pytli, ktery, at by mel nejlepsi parametry, bude vzdy rozdilne reagovat na individualni rozdily v jizde. Ono se staci podivat na ruzna zahranicni fora a diskuze a tam zjistite, ze co jezdec, to rozdilna zkusenost se stejnym typem lyze. Podle mych zkusenosti je vyber na internetu nikdy nekoncici story a opravdu nejlepsi je si lyze vyzkouset na noze. Pokud je ale tahle varianta pro vas prilis komplikovana, pak bych vsadil na stavajici znacku.
17.12.2019 15:16:56 #8
univerzalnik → HonzA Jeste dodatek: jsem si plne vedom toho, ze jsem vam dal protichudne rady, ale tak to opravdu je. Mate 3 moznosti:
- vyzkouset ruzne lyze v pujcovne a pak si vybrat (to je nejlepsi moznost)
- setrvat u znacky (jista volba, ktera ovsem s sebou nese urcitou neuspokojenost z toho, ze se vam neotevrou nove obzory)
- nechat si doporucit (riskantni zalezitost, co ale muze vyjit)
Ja si lyze vybiral prez 2 roky a pritom zjistil, ze ani ta nejlepe a uprimne
myslena rada nemusi byt ta nejlepsi. Cimz ale netvrdim, ze rad je streba se
zrikat, nejlepsi je je dlouhodobe sbirat informace a pak si je SAM vyhodnotit.
A predevsim si predem stanovit parametry, ktere chcete, to jest opravdu
sportovni lyze, anebo neco univerzalnejsiho? (Co se sportovni slalomkou na jarni
rozjezdene sjezdovce?) Anebo jezdite prevazne v Alpach? Jste na svahu spise
rano, kdy se svezete na tvrdem mansestru, anebo cely den, behem ktereho se meni
podminky a snih mekne? Vek take hraje roli a ubyva s nim razantnosti (lyze si
nekupujete na rok, ale s vyhledem, ze s nimi zestarnete). Budete se zlepsovat
a mate o to zajem, anebo ocekavate stabilni styl jizdy? A tak dale. Dle meho
soukromeho nazoru se vse lame na rockerove konstrukci: chci jezdit jako divoch
na tvrde sjezdovce = rocker ne! Jinak klidne ano. Tak hodne stesti
s vyberem!
17.12.2019 15:24:09 #9
>> #6, HonzA_, 17. 12. 2019 14:23:37
AHV05 je plný internet dají se nové koupit pod 5000, za mě se dost divím, že na tom někdo jezdí jako na univerzálce je to uzké pod botou (67,5) a nevím, které ročníky, ale 2015 – 2017 májí určitě dva titanaly.
17.12.2019 15:36:28 #10
>> #6, HonzA_, 17. 12. 2019 14:23:37
AHV 05 je Honzo vysoko nasazena latka co se tyka prijemne flexe s drevenym jadrem a ABS bocnicemi. Hledet lyze stejnych parametru vcetne penez, tak to je hodne velky orisek. AHV 05 v bilem ,,damskem,, designu se daji stale sehnat.
17.12.2019 15:43:14 #11
No tak? Kde sezenete polozavodni slalomku pod 5000.- ? Za znacku se stejnymi
parametry si priplatite 200% ceny a ziskate navic 20% vykonu (nejste-li
zavodnik). I vyber lyze je ekonomicka zalezitost
17.12.2019 15:53:13 #12
Podle meho je vase rozhodovani jen o tom, jesli vam/ vasi dceri nebude vadit, ze bude jezdit na Sportenech. Pro nekoho to blok je a odmita jezdit na necem jinem, nezli zavedenych zapadnich znackach. Duvod to je a nechci ho zlehcovat. Objektivne to ale moc vazny duvod neni. Pokud vam ovsem znacka Sporten nevadi a jde vam jen o pomer cena/ vykon, pak, dle meho, tu neni co resit.
17.12.2019 15:55:42 #13
>> #7, univerzalnik, 17. 12. 2019 14:57:15
Na jakých Sportenech dcera jezdila před Elankami? Mají poměrně široký záběr.
17.12.2019 15:57:12 #14
>> #10, Marek Bednář, 17. 12. 2019 15:36:28
Tak to je parada. Stejne si myslim, že jiné by mi otřískala
o hlavu.
17.12.2019 16:48:59 #15
>> #14, HonzA_, 17. 12. 2019 15:57:12
U tehle Sportenek mas jistotu koupe naslepo, ze ti je fakt neotriska
o hlavu Posledni jsem
jezdil RS5 a kdybych se rozhodoval, tak beru AHV 05, pac se mi designove mnohem
vic libi a to same plati i o designu AHV 06. Pockej az jednou cuchne na
tvrdem podkladu k uzsimu specialu s prijemnou flexi. Spis by me zajimalo co by
rekla na juniorsky Sportenky na kterych se podili Milan. B&B budou nejspis
jezdit uplny custom mimo seriovou vyrobu.
17.12.2019 16:50:20 #16
HonzA_ Byly to Allroundy Sporten Daemon rocnik 2010/11. Jako
Allroundy byly vedeny oficialne, ale pod patou byly take hodne uzke, necelych
7 cm, takze spise na sjezdovku. Moje hodnoceni by znelo: carver pro ty, co
s carvingem zacinaji. Ale vubec ne spatne lyze, ani nahodou, na tohle urceni
dokonce 100%. Proc zacinat s carvingem na lyzich za 15 tisic? Podle meho
parametry dobrych znackovych lyzi vyuzije na 80%- 100% tak 10% lyzaru, ne vice.
Zbytek dela, ze tomu jako rozumi, ale aby kvality te ktere lyze opravdu vytezil
na maximum, na to ma malokdo. Ja jezdim uz vice jak 50 let, takze jiste
zkusenosti mam a presto se od specializovanych modelu drzim trosku dal. Ony vas
totiz nuti jen do jednoho stylu jizdy, na ktery jsou staveny a to me nebavi.
Obecne mam rad sirsi lyze (a vzdycky to tak i bylo). Na celodenni krajeni
oblouku v polomeru 17,5 metru mne neuzije a za chvili mne to prestane
bavit a mam nutkani vjet do terenu, bouli, prasanu, na okraj sjezdovky a
podobne. Deti to po mne nastesti zdedily, takze jsou na lyzich vsestranne,
i kdyz ne specializovane na urcity druh jizdy…umi vsechno, ale nic uplne
bezchybne, coz mi nijak nevadi.
17.12.2019 16:57:47 #17
Marek Bednář Mam tu zkusenost, ze pokud ma nekdo opravdu zajem, tak se snazi sam= sam se uci tim, ze odkoukava, sleduje videa, cte clanky a podobne. Pak si o nove, ci jine lyze rekne sam. Pokud „jenom“ jezdi, pak nema smysl mu cpat nejake „lepsi“ modely, protoze to stejne nedokaze docenit (nezajima ho to jako vas). Kdybych byl v situaci Honzy, pak okamzite klofnu Sporteny slalomky za 5 tisic a pak bych vyhledove premyslel o necem univerzalnejsim a -treba- i drazsim. A prilezitostne zasel treba i do te pujcovny, aby si dcera ochutnala i jine koncepce, treba by se chytla. Zalezelo by jen na aktivite dcery, ci na osobni presvedceni, ze by potrebovala neco jineho. Ono totiz exituje hodne deti, kterym znechutil lyzovani otec, co je nutil systematicky do carvingu a nic jineho, cimz jim lyzovani zhnusil. Mam nejeden priklad v okoli, hodne chudaku deti, co musi jen na hranach prava-leva.
17.12.2019 18:11:37 #18
>> #17, univerzalnik, 17. 12. 2019 16:57:47
Pokud „jenom“ jezdi, pak nema smysl mu cpat nejake „lepsi“ modely, protoze to stejne nedokaze docenit (nezajima ho to jako vas).
Ma osobni zkusenost je opacna. Nekolik kamaradu (lyzuji hmm, „turisticky“ az sportovne) si poridilo misto stavajicich komercnich modelu (od zakladnich az po nejvyssi rady) jete, ciste zavodni slalomky a zpatky uz se jim rozhodne nechtelo. A ti, kteri se odvazili zkusit i obracky, je nasledne take chteli. Kamaradova sestra, po vyzkouseni takovych lyzich, rikala neco ve smyslu „Mela jsem hezke modre dynastary, jezdilo se mi na nich tak pekne. Pak jsem si zkusila lyze brachy (zavodni SL) a sve dynastary od te doby uz nechci ani videt“.
I zacatecnik pociti stabilitu lyze, ktera plyne v lepsi zazitek. Kvuli tomu nemusi vyuzivat lyzi na 100%, to se pozna i na 10%. (at uz „vyuzivat lyzi na X%“ znamena cokoliv)
17.12.2019 19:10:21 #19
>> #16, univerzalnik, 17. 12. 2019 16:50:20
„Allroundy Sporten Daemon“ – to je ale úplně jiná lyže než AHV 05 SL.
Stál jsi na těch AHV někdy ty? A nebo tvá dcera?
Ve 165 je to sice lyže užší, ale dcera do volného nechce a prašanových dnů je žalostně málo. Lyže skvěle reaguje, ale narozdil od tvrdsi 06 je tolerantnější a uživatelsky přívětivější. V kombinaci s přesně padnoucími lyžáky se jí na tom parádně jezdí jejím pohodovým způsobem. Technicky celkem slušně a žádnou sportovní jízdu nehledá.
Při takovém použití je tahle lyže opravdu slušná sjezdovková univerzálka.
A když tu 05 vezme sportovní lyžař, taky se slušně sveze, ale musí počítat s tím, že je to sportovnější slalomka.
17.12.2019 19:11:11 #20
>> #18, valerius, 17. 12. 2019 18:11:37
Naprostý souhlas a stejná zkušenost.
17.12.2019 19:20:59 #21
>> #18, valerius, 17. 12. 2019 18:11:37
Čím dál tím více taky přemýšlím o pořízení slalomek jako doplňkových lyžích pro rozšíření obzoru, abych neustrnul jedním směrem. Otázkou pro mě je, jestli zvolit závodní tj. odladěné a nebo to risknout a jít když už tak už do FIS slalomek. Tvý kamarádi a kamarádova sestra pořídili pro zajímavost jaké slalomky z kterých se jim nechtělo z5?
17.12.2019 19:25:35 #22
>> #21, M.art.in, 17. 12. 2019 19:20:59
FIS slalomky mívají hodně měkkou špičku, takže bacha na horším povrchu…
17.12.2019 19:29:15 #23
valerius HonzA_ Tohle je uplne v poradku
souhlasim s vami obema. Zkusenosti s lyzemi jsou velmi individualni, ale je
treba z toho vyvodit nejake obecne navody, kterymi by se dalo ridit.
Honza: ja vim, ze Daemon je uplne jina lyze, ale pokud dcera
nejezdi mimo sjezdovku, pak je to skoro jasne. Osobne bych treba jeste zohlednil
to, ze ceske sjezdovky jsou vice uzivane a odpoledne rozorane (tedy na sirsi
lyzi), ale zadna nutnost to samozrejme neni. Pouze zpozornim, kdyz mi nekdo
radi, „kup tyhle a zadne jine“… mam radsi sirsi diskuzi, ze ktere si kazdy
muze vybrat, co je mu blizke. Proto take mluvim podobne a nedavam konkretni
rady. Valerius: urcite mate pravdu, i to jsem to parkrat
zazil, ale opacne. Dotycny sice rekl „ano, na tech se mi jezdi lepe“, ale
v zasade mu to bylo uplne jedno a tedy slo o vyhozene penize. Ohledne jetosti
je to take velky problem, protoze zalezi na tom, kdo a jak lyze jezdil. Zavodni
lyze vypraskate v prumeru za rok, pokud opravdu jezdite a koupit si pak takove
lyze „mrtvoly“ je poukazka na velke trapeni se. I s tim mam osobni
zkusenost, kdy jsem chtel usetrit a pak jsem ty ojetiny horko tezko prodal za
pulku ceny, co jsem za ne dal. Koupi jetych lyzi jsem mnohokrat konzultoval
s kluky, co umi jezdit a odpoved byla jasna: nikdy! A bohuzel jsem na ne nedal
a zvitezila chtivost To
mate jako s autem, radsi novou Dacii, anebo Mercedes se 100 tisici na
tachometru? Mercedes sice bude i se sto tisici jezdit lepe, ale…jak dlouho a
co do nej budete muset nacpat behem doby, kdy by vam Dacia jezdila bez
poruchy?
Tohle vse je jen otazka osobni chute a zavery si kazdy musi udelat sam. Proto cim vice se o tom bavime, tim vice materialu k promysleni je. Videl bych to ale v pripade Honzy na pokracovani linie Sporten 05…doted velka spokojenost, cena vice nezli prizniva, co si prat vice?
17.12.2019 19:30:24 #24
>> #21, M.art.in, 17. 12. 2019 19:20:59
Aby nevznikl zmatek, jak se lisi FIS a zavodni? Ja pouzivam terminologii FIS (stock) – klasicka zavodni pro zavocniky a WC (stock) – echt zavodni, ke ktere se bezny smrtelnik, ani zavodici nedostane. Mezi tim muze byt par dalsich urovni.
Rikam si, ze tebou zminovana zavodni je nejaky komercni model nejvyssi rady?
17.12.2019 19:42:08 #25
M.art.in „Čím dál tím více taky přemýšlím o pořízení slalomek jako doplňkových lyžích pro rozšíření obzoru, abych neustrnul jedním směrem.“ A naprosto stejne dilema resim ja ted a tady…jen nevim, jestli jit z univerzalek smerem dolu na slalom, anebo nahoru do freeride, pouzitelnych jeste na sjezdovce. Nasel jsem tyhle odladene Heady A lehce o nich zacinam premyslet…
17.12.2019 19:47:06 #26
>> #24, valerius, 17. 12. 2019 19:30:24
Jojo mám na mysli, závodní (race) vs FIS např: Stöckli Laser SL vs Laser SL FIS, nebo Salomon S Race Pro vs S Race SL FIS, Atomic Redster S9 vs Atomic Redster S9 FIS atd......
17.12.2019 20:02:11 #27
M.art.in Pak jestli Stöckli, pak zde Nemaji samozrejme vsechno, ale vzhledem k cenam stoji zato, to prozkoumat…
17.12.2019 20:02:14 #28
>> #26, M.art.in, 17. 12. 2019 19:47:06
Clovece, ja si porad nejsem
jisty, co myslis tim závodní (race). Predpokladam, ze je to nejaka
top komerce.
Asi bude dost zalezet i na tobe. Kamaradova sestra je znacne vytucnela, kamarad sice strizlik, ale oba se jen vozi. Mam hypotezu, ze kdyz chces do lyzi slapat, potrebujes tvrdost lepe „padnouci“ na tve schopnosti a pozadavky. Pokud se jen vozis, tak to moc neklopis, nemas problemy s prohnutim lyze, protoze jsi narovnanejsi a gravitace se o mensi prohnuti postara. Pokud vsak chces lyzi „dodatecne prohybat“, pak ti o tvrdost jde.
S tim radenim je to tezke a kdyz ti reknu znacku lyzi, bude to zrejme vzhledem k vetsimu mnozstvi promennych vic matouci, nez prinosne (ale klidne ti ji reknu). Bud to treba riskni s nejakyma levnyma, kde jeste bude pouzitelne vazani (obcas se takove daji sehnat treba kolem 5t), nebo se zkus nekde dopatat vyzkouseni.
Kdybys byl z Krkonos, se spravnou velikosti boty a prizpusobivy (ja se ti prizpusobovat nebudu), tak bych te klidne neco vyzkouset nechal.
>> #23, univerzalnik, 17. 12. 2019 19:29:15
Tezko rict. Zni to logicky a rozumne. Na druhou stranu co jsem zazil preprodavani ve svem okoli, tak to bylo v drtive vetsine prikladu ku spokojenosti obou. Zrejme zalezi na vasich schopnostech, pozadavcich, vyberu konkretni lyze a pochopitelne i nahode.
17.12.2019 20:23:02 #29
>> #28, valerius, 17. 12. 2019 20:02:14
Tím závodní (race) myslím ty nejvyšší modely z komerčních. Ono to označení “závodní” je zavádějící, ale výrobci to tak značí, tak co už :) Zkrátka modely které vycházejí z FIS modelů, ale mají upravenou geometrii, většinou tolerantnější patky u slalomek a jsou měkčeji laděné. Díky za nabídku, do Krkonoš to nemám daleko a bota 285mm
17.12.2019 20:26:10 #30
>> #27, univerzalnik, 17. 12. 2019 20:02:11
Jo vím, občas se v Hradci stavím mrknout. Měli tam ještě nedávno testovačky za slušný peníz i když s rental vázkem, ale už jsou pryč. Ty loňský Laser SL právě zvažuju.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.