Je to hodně velká prasárna??? - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ
Domů Diskuze Lyžařské boty Je to hodně velká prasárna???

Je to hodně velká prasárna???

24.02.2011 09:55:34 #1 

gdak

Ahoj, mám Lange supercomp 140. Tlačí jen jedna noha, ale dá se to vydržet. Největší problém je mrznutí prstů, prostě peklo, jak je tu všude popisováno. Zjevně by to vyřešilo broušení zeppy, ale zkušenosti nemám, materiál a zručnost asi taky. Nicméně jsem vyzkoušel podivnou variantu a to vyndat vložku. Což jsou tak 3mmm, a najednou mi bylo mnohem lépe. Nemrznu, jen tlak v jednom bodě jako předtím. Je tedy hodně velká prasárna jezdit bez vložky? Nebo je možné sehnat nějakou tenčí? A nebo mě nemine broušení? Za dva týdny jedu do Alp tak bych to rád pořešil.

Díky

24.02.2011 10:19:16 #2 

Yrkki

Když talčí boty, tak nejedeš tak jak bys chtěl, nepříjemné pocity nejdříve rozptylují a i nevědomky tě nutí k pohybům které nemají ve správné technice místo. Přistupoval bych k tomu tak, že účel světí prostředky. Jet v pohodě, bez bolesti a zmrzlých nohou je daleko víc než mít nohu ve „španělské“ botě i když felxindex 140 někoho může hřát na mysli a zvedat mu ego. Buď se ti podaří vylaborovat ještě něco s těma botama a nebo – pořiď jiné a věnuj větší pozornost jejich výběru.

Стою на асфальте я в лыжи обутый. То ли лыжи не едут, то ли я ебанутый.

24.02.2011 10:39:59 #3 

Duro

>> #1, gdak, 24. 02. 2011 09:55:34

V lange WC120 je originalna vlozka s nulovou podporou klemby. Ak je podobna aj v supercomp 140, tak je uplne jedno ci tam je alebo nie. Ak ti chybaju 3mm kludne mozes jazdit bez nej.
Idealne by ale bolo, pouzit kvalitnu anatomicky tvarovanu vlozku, a upravit sketet.

24.02.2011 14:17:49 #4 

ivan

>> #1, gdak, 24. 02. 2011 09:55:34

3 mm je dost, tenčí se sehnat dá, zejména když je problém v prstech, ne na patě. Možná by šlo i odfrézovat plast nad prsty, ale lépe je řešit to vložce (žádný zásah do boty). Asi by se dala sehnat i vložka, kterou by sis mohl zbrousit svépomocně, napadá mě ta černá Superfeet (nechce se mi to hledat, někdo třeba přidá víc).

Nevím, jakou vložku tam máš, možná nějakou předtvarovanou Sidas? Problém by mohl být v držení paty, ten miskovitý tvar chodidlo centralizuje, brání mu v klouzání do stran, podpírá.

To ale neznamená, že univerzálně předtvarovaná vložka vyhoví tak, jak je, každému. Může se dokonce stát, že ti prostor získaný jejím vyndáním umožní mikropohyby, které dřív nešly, a tím vlastně prospěje. Nebo tím, že bez podpory paty sedne noha vzadu níž, změníš k lepšímu úhel, pod nímž noha v botě sedí a tím i celé postavení (delta a ramp, „otevření“ kotníku). A nemrznutí nohou je dobrý argument, ztuhlé chodidlo je něco jako auto se zarezlým řízením.

Udělej si průzkum trhu a uvidíš. Přitom sleduj, jestli ti noha bez podpory nevyvádí nějakou neplechu.

24.02.2011 15:47:15 #5 

gdak

>> #4, ivan, 24. 02. 2011 14:17:49

Musím říct, že jak jsem vložku vyndal, tak celá noha byla v mnohem větším komfortu. Největší tlak je standartně cítit na nártu. Originál vložka je hodně tvrdá a nepovolí, takže rozdíl není skoro žádný, krom té centralizace jak říkáš. Zkusím zakoupit nějakou obyčejnou ortopedickou a uvidím. Jinak je bota pohodlná, místa na prsty je dostatek, pouze cítím tlak na jednom místě pravé nohy, ale dá se to vydržet, nějaké vyfrézování možná bude v plánu. Nejvíc mě trápí ta zima. Což je to asi obecný problém jak jsem se dočetl tady na foru, a skory vždy to vyřešila zeppa. Zkusím vyměnit nějaké vložky a potom možná přijde čas na to broušení. Díky

24.02.2011 16:56:28 #6 

TomáS muž

>> #5, gdak, 24. 02. 2011 15:47:15

použiješ -li dobrou fložku, tak ti pomůže řešit i problém s délkou a tím i místem. Je-li málo místa, tak doporučuji FormtHotics (red, nebo ski). Koupíš na netu za 1,000. Doma upečeš podle návodu (tady na snow ho najdeš). Osobně si myslím, že je joudovina jezdit v SuperCompech bez vložky. Kde je to místo, co tě tlačí?Nevím v kolika stupních máš problém s tou zimou, ale v –15°C to lepší nebude:-(

24.02.2011 17:15:26 #7 

gdak

Tento víkend vyzkouším ve větší zimě, tak uvidím jaký to má vliv. Pocitově se mi bez vložky jezdí uplně stejně jako s ní, jen nevim co na to říká moje chodidlo. Stačilo aby předtím bylo –3 a po deseti minutách sem začínal mrznout. Nehledě na nepříjemný tlak ze všech stran, nemožnost pohybovat prsty apod. Po vyndání se cítím fakt dobře, navíc jsem zde vyčetl, silonko-alobalovou úpravu, tak to tam mam taky a zima a pohodlí se náhle dostavilo. Tudíž se obávám že když koupím jakoukoli vložku, tak se problém vrátí. Resp. noha bude výš, bude to tlačit na nárt, a neprokrví se prsty.

K tomu místu co tlačí, prává noha na vnější straně, uprostřed, jak je takový ten kostnatý výrůstek. Ještě jedno místo mam na kotníku, ale zkusím jestli nepomůže nějak hýbnout s cantingem. Obecně je pravá horší, mam jí i delší.

24.02.2011 17:36:24 #8 

TomáS muž

>> #7, gdak, 24. 02. 2011 17:15:26

Hmm, viděl bych na ubroušení zeppy. 0,5mm můžeš ubrat z jazyka a fložku FormtHotics. To místo vyfrézovat je otázka pár minut. Jestli seš z Prahy, můžu ti s tím pomoct. T

24.02.2011 19:51:34 #9 

gdak

Wow, to je hodně lákavá nabídka. Z Prahy jsem. Uvidím co se mnou udělá mráz o víkendu. Nicméně jako dlouhodobé řešení, by byl ten výbrus asi nejlepší. Nápíšu jak jsem dopadl… Každopádně díky.

02.03.2011 15:16:44 #10 

gdak

Přináším nejnovější poznatky… o víkendu jsem byl v botech docela dlouho a musím říct že mi v nich bylo docela dobře, na tlak jsem si zvyknul a zima mě netrápila. Akorát trochu problém mám s chodidly, která se z tvrdé boty bez vložky trochu rozbolela. Není to tedy nějaké 100% řešení. Asi bych šel do nějaké té hlubší úpravy jak psal výše TomáS, pokud by byl někdo ochoten pomoct, poradit… Díky,

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy