Haglundova pata (bauerova boule),ostruhy-pomoc - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ
Domů Diskuze Zdraví a bezpečnost Haglundova pata (bauerova boule),ostruhy-pomoc

Haglundova pata (bauerova boule),ostruhy-pomoc

27.12.2020 19:53:15 #1 

jiri-sis

zdravim lyzari a lyzarky. mozna prave timto vlaknem pomuzu nejen sobe,ale i nekomu u koho se vyskytnou stejne problemy. Na pate mam vybouleniny tzv. haglunduv syndrom. Udajne tim nejvice trpi hokejisti, proto se tomu prezdiva i bauerova boule. Puchyre sem na nohach mel hodnekrat (ne z lyzovani, spis turistika nekdy skialp),ale nikdy se nezazil takovou bolest jako poslednich par lyzovacek. Mam uzkou nohu a letos sem obmenil boty, poridil jsem atomic hawx ultra 25.5 velikost,96mm sirka (civilni boty nosim cca 280, delka meho chodila je 270mm). boty mi padli jako ulite zprvu trosku bolely prsty,hlavne palce, ale boticka se krasne vyslapla a jeste sem ji vypekl…

k problemu rychle a strucne. 1. a 2. lyzovacka v novych botech vynikajici, cely den, zadne otlaky bolest jen palce bylo citit, paradni fit boty,jako bych se s nimi narodil, lyzovacka 3. prvni naznaky odrene paty, lyzovacka 4.,5.,6. ,..-hotove utrpeni, kdyz zatlacim do jazyku, pri vedeni oblouku, pri nerovnostech nebo tvrde sjezdovce pata boli hrozne, citim kazdou snehovou vlocku na sjezdovke, ktera se nepodda a udela nerovnost. pokud netlacim do jazyku a jedu rovne je to ok…pri tlaceni do jazyku se pata nezveda noha sedi, jen se pata posune do zadu a tlaci na lyzak..Botu sem vypekal, byl sem na bootfittingu,mirne pomohl bootfitting paty,kdy sme zvetsili zadni kapsu pro patu, aby nebyla tak sevrena v postranni oblasti z prava i zleva,ale stale to neni ono. ma nekdo podobny problem? je normalni tento mozol na pate ze sjezdoveho lyzovani a trpi tim lyzari/ zavodnici bezne?jsem z toho zoufaly. dekuji za tipy jal problem resit nebo mu v budoucnu predchazet. bota mi krome oblasti paty sedi,noha je skvele usazena nikde nic netlaci,noha se nehybe. pri jinem sportu ci v beznem zivote o patach nevim, beham, jezdim na kole, nikdy zadny problem, jak vystoupim z lyzaku je to ok..nerad bych i diky tomuto problem prohloubil nebo z toho udelal neco zavaznejsiho.

Fotky

27.12.2020 20:15:40 #2 

adam 1

>> #1, jiri-sis, 27. 12. 2020 19:53:15

Kamaráde musíš trpět jak “pes”to máš tak měsíc pauzu :(,návrat 270mm nohu do 255mm skeletu to tě obdivuji :)nejsem odborník na boty ,ale odborníka který by ti botu upravil by to chtělo možná i nové “pohodlnější “boty . A máš to na obou chodidlech?co ta délka 270 ?většinou je každé chodidlo jinak dlouhé? Já mám pravou cca 262 levou 265 a do lange rs140 255 jsem se dostal ,ale ze začátku rozepinám pak už ne a samo 8–10 dní bylo utrpení ,ale bez defektu co máš ty .Podle fotky (může klamat)to chodidlo standart není :) https://www.bike-forum.cz/…va-pata.html Řeší to sice na kole ?

27.12.2020 20:52:49 #3 

t603 muž

Ahoj!

Tady spolehlivou radu podle mě najít nemůžeš. Tvůj problém patří do kompetence lékaře – ortopeda, ideálně sportovního. Tím bych začal, ne bootfittingem boty nyní nemocné nohy.

Já před třemi lety po dvou letech lyžování v nových lyžácích (po bootfittingu u P. P. po prvních dvou týdnech od koupi) měl asi totožné příznaky. Lékař diagnostikovat po RTG osifikaci Achillovy šlachy – po asi pěti sezeních na rázové vlně a mazání asi Dolgitem ústup, následující rok byla pohoda a od té doby pořád v pohodě. V botách Head Raptor 115 RS 2014, normovaná šířka imho 96 mm. Ale tu příčinu by nikdo jiný než lékař nedal.

Nicméně mě zaujalo, že máš délku chodidla 270 mm a vnitřní délku boty 255 mm. To když sis zkoušel boty bez botiček (skeletovou metodou), tak se Ti do skeletu vešla noha na délku bez krčení prstů? Afaik palec se může v rovném postoji dotýkat, ale krčit se nesmí, při nákleku zajede trochu dozadu. Ale na boty je tady skoro každý větší expert než já. Nevím, jak Atomic dělá délky, ale Head afaik číslo v mm (MondoPoint) je skutečná délka chodidla, pro které je bota určena. Do stran a případně nahoru (teda spíš dolů) se boty upravují, do délky jsem ještě neslyšel.

27.12.2020 21:17:38 #4 

jiri-sis

levou mam 265mm pravou 270mm. ono to zni hrozive,ale vybiral jsem peclive a dlouho co se velikosti tyka, na noze sem mel i lange velikosti 25.5 a nemohl sem v nich vydzet ani v teple a atomic stejne velikosti 25.5 byl velky rozdil a nebyla to spanelska bota hned od zacatku jak sem ji obul.. Hawx je takova zvlastni bota proti jinym co jsem zkousel (lange, salomon) zda se mi ze ta pata a oblast kotniku je u atomicku az extremne predtvarovana a zapustena, tj.moje pata tam zaplula jako do nejakeho zamku hmed po nazuti jeste bez zapnuti prezek, libilo se mi sevreni a maximalni kotakt, v mekke nevyslaple boticce to bylo i prijemne, ale na svahu to je pak vse jinak. nize na obrazek nacmaram problem graficky, na obrazku cislo 1.je situace v moji bote atomic-pata pri zatlaceni holenemi do jazyku jde v lyzaku mirne dozadu a velmi mirne nahoru a v tech dvou cervene vyzmacenych bodech dochazi ke kontaktu kosti s lyzakem. na obrazku cislo 2. jsem nakreslil situaci jak to s moji nohou vypada v jinych sirsich botech kdy jsem s botou v kontaktu vyhradne jednim cervene oznacenym bodem a neboli to ale co z toho kdyz sou mi ty boty velke a noha tam plave,navic sem.to nezkousel na svahu, tam by se treba ten problem objevil. jinak tema ma bike-foru jsem uz cetl a ani se mi to nechce cist znovu kdyz vidim jake zavazne problemy muzou byt v oblasti paty a achilovly,operace atd..neco sem o tomto problemu bauerovi boule hledal i na zahranicnim foru, ale nic moc aplikovatelne na lyzaky jsem nenasel.

Fotky

27.12.2020 21:28:50 #5 

jiri-sis

>> #3, t603, 27. 12. 2020 20:52:49

dily za radu! urcite zkusim najit ortopeda a zkonzultovat to s nim. boty sem samozrejme zkousel i bez boticky skeletovou metodou, noha se vesla bez krceni prstu, odhadovat misto na milimetry presne za patou si opravdu presne netroufnu,ale nohou se ve skeletu mohl odhadem hybat v rozsahu cca 1cm, ted je boticka tak vyslapla, ze muzu hybat prstama i v boticce.Je to divne cislovani, druhe boty co mam na skialpy (Scarpa)mam ve velikosti 27 v mensich bych nevydrzel.

27.12.2020 22:08:55 #6 

t603 muž

>> #4, jiri-sis, 27. 12. 2020 21:17:38

Tak pokud máš kontakt v Atomic ve dvou bodech a ne v jednom, tak by to snad nemusela být achilovka (ale moje odborná lekařská poradkyně už vedle mě odfukuje). Každopádně nečti Internet plný katastrofických příspěvků a jdi za doktorem – ortopedem. Když Tě pošle na RTG, co přesně kreslí, tak tam uvidí problém, pokud jsou to tvrdé tkáně, rychle. A říkal, že zánět, co se mi tam objevil, byl způsoben podrážděním z těsných lyžáků – pak se projevila ta osifikace úponu achillovky. A zkus sportovního ortopeda, co má pochopení pro sport.

Jinak já třeba nemám pocit, že by mi pata šla jakkoliv nahoru.

28.12.2020 08:27:31 #7 

romík muž

>> #4, jiri-sis, 27. 12. 2020 21:17:38

Ahoj, jestliže máš nohu 265 a 270 tak bych volil velikost bot (stélky)27, případně 26, 26,5. Skelet vychází 305. Mám podobný problém, ale na vnější straně chodidla více u levé nohy. Levá 267, pravá 265. Mám lyžáky 26, 26,5. Je fakt, že botičky závodní a sportovní boty mají na špičce pružný neopren, takže se botička na délku roztáhne. Ale v tvém případě bych řekl, že bota 25,5 je prostě malá…Pak jedině upravit patu botičky nalepením „něčeho“ z vnější strany nebo doktor…

28.12.2020 08:34:57 #8 

IIIvan muž

>> #1, jiri-sis, 27. 12. 2020 19:53:15

No, pekne si tú pätu „dokatoval“…v prvom rade, ako ti radí t603 treba ísť ku DOBRÉMU ortopédovi, použi referencie z toho bikerského fóra. Skús konzultovať s týmto: https://www.nnm.cz/…podie-primar

Podľa foto ťažko povedať, či sa jedná o vratnú zmenu(„jenom zánět“), alebo už došlo ku kalcifikácii kosti(=rázové vlny, operácia…), to chce RTG. V každom prípade to treba riešiť OKAMŽITE a teraz už nelyžovať a nedráždiť to nijako tesnou obuvou a ani nerob aktivity ako beh a pod.(impakt pri dopade na pätu má tiež negatívny vplyv, aj pohyb achilovky všeobecne teraz v akútnej fáze).

Takéto veci je potrebná hlavne prevencia, aby k tomu nedošlo do takéhoto stavu! Síce to Tebe konkrétne teraz moc nepomôže, ale to si mal už riešiť ten 4. až 6. deň na svahu keď to začínalo. Ja viem, ľudia sme takí, že všetko chceme rozchodiť, nebyť za hypochondrov atď., ale práve takéto veci by som riešil hneď v úvode pri prvom náznaku, že to nefunguje niekde(indikátor je „tlak“ na hlbšie štruktúry – kosti, šlachy).

Ďalšia otázka je, čo všetko riešil bootfitter a aké boli možnosti na zlepšenie. Po svojich večných skúsenostiach s ladením plugov by okrem „vyboulení skeletu“(ešte viac ak sa dá v tom mieste) niečo pomohlo na „vycpávku“ za a pod kotníkmi – nie na kontaktné miesto, ale vedľa, aby sa rozložil tlak z posuvného pohybu – konkrétne riešenie ale jedine s bootfitterom.

A nie v neposlednom rade, chcelo by to určite poriešiť techniku lyžovania, podľa toho Tvojho popisu o nákleku a tlaku do jazykov, tam bude podľa mňa niekde „zrada“ – nedávno sme tu mali rozsiahlu debatu o „kotníkoch“ a ich možnostiach a práci pri lyžovaní a jeden zo záverov by pre Teba a podobných kolegov znieť „lyžuje sa stále s rovnomerným tlakom na chodidlá“, resp. „stačí si jenom pořádně stoupnout a udržovat rovnoměrný tlak ve všech částech“. Myslená je tým predozadná vyváženosť, nie žiadny vedomý tlak do jazykov.

A ak si všimnem kožu na Tvojich chodidlách(chodíš asi dosť po pätách), tak sa dostávame ku mojej obľubenej téme – potrebe celkovej zmeny pohybových stereotypov(chôdza…), čo úzko súvisí nielen s chodidlami a kotníkmi, ale CELÝM telom, vrátane nastavenia a fungovania panvy a páteře. Ale to je téma nadlho, náprava ešte na dlhšie a nerieši Tvoj akútny problém – lenže bez zmeny toho stereotypu pohybu ti ani úspešné odstránenie momentálneho rpoblému dlho nevydrží.

28.12.2020 08:50:39 #9 

IIIvan muž

>> #7, romík, 28. 12. 2020 08:27:31

K téme „malé boty“: aj to je možnosť u autora, ale skôr je to kominácia faktorov(technika jazdy a zlé vnímanie tlaku do chodidiel spôsobujúce prílišný posun päty dozadu – viz text vyššie, + aj boty…). Ja mám dĺžku chodidla 287mm a mondo boty 270 a na dĺžku som neriešil nič(mám naboso rezervu cca 5–7mm), ale zato šírka a výška bolo iné kafe :-D

V prílohe obrázok skenu mojich chodidiel a porovnanie(oražnová a modrá farba) kolíznych miest s podobnými botami ako mám ja(resp. ešte tesnejšie Ross Radical ZB – nemal ich fitter v databáze).

Fotky

28.12.2020 12:15:04 #10 

jiri-sis

>> #9, IIIvan, 28. 12. 2020 08:50:39

bootfitter resil hlavne misto nad patou,ktere obepina achilovku a nedovoluje pate jit nahoru, misto bylo moc uzke, zvetsil se tam radius. Napadlo me jeste udelat v bote vic mista dozadu za patu,tak aby kontakt s botou probihal pres nebolestive misto ve spodni casti chodidla ne v te zadni kde to mam podrazdene. Do prilohy hodim rtg snimek. techniku jizdy nemam urcite ukazkovou, bolest nebyla vyvolana jen silnym tlacenim do jazyku, stacilo treba poskocit nebo delat oblouk pres spicky,kdy nadzvednu patky a bolest o sobe hned dala vedet. k zauzivanym stereotypum a zlym navykum, urcite nebudu ukazkova postava zdraveho jedince do ucebnic fyzioterapie, ale jak rikam nikdy nic nezlobilo a vekem by to taky jeste nemuselo byt. ploche nohy nemam, mam mirnou skoliozu, nijak me to neomezuje, pro dobry pocit a prevenci cvicim na zada (snazim se menit zazite zlozvyky napriklad na kole, kde sem pretezoval trapezy a nezapojoval mezilopatkove svaly) o jinych defektech nevim, v mladi plossi noha vyreseno vlozkou do bot, ted mam nohy asi vpohode.

Fotky

28.12.2020 12:47:14 #11 

IIIvan muž

>> #10, jiri-sis, 28. 12. 2020 12:15:04

Určite dorieš zdravotný stav s lekárom a až potom bootfittra. Nechaj to v prvom rade chvíľu v kľude, aby sa znížil opuch/otok(hlavný objem nárastu objemu tkaniva je pravdepodobne spôsobený podráždením „bursy“, čo je taká mazacia žľaza na pätou(pod achillovkou).

A k bootfittrovi potom skúsiť doriešiť ten skelet a ako som spomínal vypchávky MIMO po stranách.

28.12.2020 20:25:44 #12 

obda muž

S Haglundem mám zkušenosti už dlouhou dobu. Byl jsem i u sportovního ortopeda, a obecně je to problém. Typicky za Haglunda může tvar kosti paty v kombinaci s „nevhodnými“ botami (lodičky, brusle, pohorky, lyžáky). Bohužel s tou genetickou predispozicí (tvar paty) je těžko co dělat. Ohledně léčby – rázová vlna zabírá jen někdy a někomu, operace není úplně bez rizika (hrozí poškození nervu) a ne vždy zabere. Pokud máš ale problémy jen v těchto jedněch lyžákách, můžeš si výskat :) Já jsem na tom výrazně hůř. Na druhou stranu v lyžákách v pohodě (ale mám je měkčí a asi si o něco větší, než by bylo ideální – nicméně nejsem závodník). Dal bych na rady nade mnou (nechat odpočívat, návštěva ortopeda) a zvážil úpravu bot (jak píše IIIvan, nejen ubírat, ale vycpat kolem), popřípadě výměnu bot za jiné.

>> #8, IIIvan, 28. 12. 2020 08:34:57

potrebe celkovej zmeny pohybových stereotypov(chôdza…),

Jo, akorát je nemožné najít doktora/fyzio­terapeuta, který by to uměl a byl ochoten do toho jít. Já jsem nikoho takového, minimálně v Brně, nenašel. Jak člověk není vrcholový sportovec, nebo nemá vážné akutní potíže, tak „je to ještě dobrý“ a neřeší se.

28.12.2020 20:37:47 #13 

IIIvan muž

>> #12, obda, 28. 12. 2020 20:25:44

Aj ten (blbší)tvar päty je často následok používania chodidiel už od decka, ale áno, tie možnosti a riziká sú také ako píšeš. Čo sa týka tej „nápravy stereotypov“, tak od lekára by som to nečakal asi žiadneho a ani v „zadarmo“ systéme rehabilitácii. Tj. jedine súkromne fyzio na priamu platbu je realita.

V Brne poznám jednu fyzio čo robí s vrcholovými športovcami(rôzne súkromky pre repre, KHL…) a určite tomu rozumie, len už som tu komusi zháňal kontakt ale neberie nových pacientov. Ale ak budeš googliť, tak niečo snáď nájdeš – ale hľadaj (VŠ titul) fyzioterapeuta, nie inú profesiu.

Moje články možno tiež aspoň v niečom pomôžu(všeobecne hlavne prevencia, nie náprava/liečba na diaľku). Btw chodidlá a ich problémy vychádzajú primárne z nesprávnej funkcie panvy a ľudia by sa veľmi divili nad detailami(ak ako sa dá väčšine vecí predchádzať).

28.12.2020 23:52:51 #14 

romík muž

>> #9, IIIvan, 28. 12. 2020 08:50:39

Docela dobře to má vychytaný Atomic ( i když na tom vlastně nic není ). Dají skelety nahřát do trouby, mezitím se oblepí problematická místa na noze jakousi pěnovou pryží aby vznikla vůle, kde to tlačí a potom se vklouzne v botičkách do horkého skeletu a lehce zapnou přezky. A nechá se vychladnout na noze. V podstatě se přizpůsobí jak skelet, tak se nahřeje a vytvaruje od teplého skeletu i botička. Viz video na stánkách Atomic. Synovi jsem takhle nechal upravit Redster CS 110 a je spokojen.

29.12.2020 09:50:36 #15 

IIIvan muž

>> #14, romík, 28. 12. 2020 23:52:51

Jj, niečo som o tom videl, rôzne vychytávky majú viacerí výrobcovia. Ja som ale hlavne frézoval, ale to nie je cesta pre väčšinu hobby lyžiarov také boty. Najhoršie je, že všeobecne je málo ozaj odborníkov na poradenie a výber ski bot v predajniach a ich úpravu a často je to o „cesta najmenšieho odporu“ a zákazník odchádza z príliš veľkou botou.

Najvýraznejšie je to podľa mňa pri prechode rekreanta z totál Fl60 bačkory do „strednej triedy“ s presnejším skeletom(proste snaha sa posunúť aj v lyžovaní, skúmanie materiálu aj techniky), kde už dochádza k rôznym individuálnym kolíziam v skelete/botičke a je problém to doladiť.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy