Atomic lyze pre zaciatocnika 185cm/91kg
12.01.2023 11:21:55 #1
Dobry den,
vopred sa chcem ospravedlnit za mozno duplicitnu temu a viem, ze sa tu casto riesi poradenstvo pre zaciatocnika, avsak by ma zaujimal nazor skusenych lyziarov. Tento rok ma priatelka konecne nahovorila aby som sa naucil lyzovat, ze sa mi to urcite bude pacit (mam 28 rokov a nemal som doteraz moznost). Na dovolenke v Tatrach som teda „odlyzoval“ 4dni a naozaj sa mi to zapacilo. Na druhy den som prestal s pluhovanim a postupne sa osmelujem v rychlosti a stabilite paralelne. Chcel by som si teda zaobstarat svoje prve lyze.
Doteraz som mal pozicane starsie lyze Nordica Mach1 163cm (kategorizovane skill level 5–7), lyzovanie mi celkom vyhovovalo, avsak to nemam s cim porovnat nakolko su jedine, ktore som mal moznost skusit. Nordica Mach
Vyhliadol som si lyze Atomic Redster X5 v dlzke 168cm (skill level 3–7). Dlhsie by som prilis nechcel, pretoze som si prisiel nemotorny pri chodeni aj s dlzkou 162cm. Redster X5
- Su to vhodne lyze pre zaciatocnika a zaroven by mi postacili na rekreacne lyzovanie aj do buducna? Da sa na nich plnohodnotne carvovat, v pripade ak by som sa to naucil?
- V bazari som nasiel za vyhodnu cenu okrem inych aj Atomic Redster X9, ktore maju skill level na obrazku od 3–10. Chcem sa teda spytat, ci je to podobne pri lyziach ako pri hudobnom nastroji, ze cim lepsie/drahsie kupim, tym lahsie sa naucim, alebo je to skor na pritaz, ze take semi-profesionalne lyze zaciatocnikovi neodpustia ziadnu chybu, budu zbytocne tvrde a aj rychlost bude vyssia ako by si clovek ktory sa uci si prial. Redster X9
- Pripadne odporucit lyze aj inej znacky (Atomic som chcel len kvoli tomu, ze
fandim Mikaele
) max do 500€ na upravenu zjazdovku, rekreacnemu lyziarovi do dlzky 168cm. V porovnani som nasiel tieto: Blizzard Firebird Ti, Salomon S/Max 8, K2 Charger… Kludne mozu byt aj lacnejsie
ak budu postacovat aj do buducna.
Vopred dakujem za pomoc
12.01.2023 18:56:40 #2
>> #1, MiroMurin, 12. 01. 2023 11:21:55
Ja by som na Tvojom mieste ešte poskúšal túto sezónu pár modelov z požičovne, vrátane o 5–10cm dlhších lyží ako máš teraz naposledy. Rozdiel to nie je moc veľký pre tvoj level lyžovania a zvykneš si. Dlhšia lyža je stabilnejšia a na tvoju výšku je to teraz fakt moc krátke. Len požičiavaj si vyššiu triedu, pýtaj celodrevené jadro…kedˇsa viac oťukáš, uvidíš kam to chceš „hnať“…
Tie X5 podĺa popisu vyzerajú na tvoju hmotnosť slušne povedané nič-moc, to chce vyššiu triedu X7, prípadne X9(ale tie už nové stoja viac…).
13.01.2023 10:02:36 #3
Vďaka za radu Ivan, určite plánujem kúpiť dlhšie lyže ako boli tieto. Poobzerám sa teda po tej vyššej triede, len som mal obavu, že tvrdšie lyže pre pokročilých zatiaľ nie sú vhodne pre mňa. Vyskúšam, uvidím.
Vedel by si mi dať nejaké rady aj pre výber lyziarky? Zatiaľ som mal obuté len lyziarky od nordica. Na moje prekvapenie boli prijemne aj po dlhšej dobe na nohe. Netlačili, neboli nepríjemné. Pri vyskúšaní v obchode sa mám na čo zamerať?
13.01.2023 10:47:30 #4
>> #3, MiroMurin, 13. 01. 2023 10:02:36
To sa nejedná o „tvrdšia versus mäkšia“. Tá nižšia trieda X5 má „ochudobnené“ jadro(časť je „densolit“, nejaká „plasto-pena“, kvôli cene). Celodrevené jadro má rovnomernejší priehyb(a tým aj „správanie“) ako penové/plastové. Obvykle to býva v takomto prípade tak, že po okrajoch sú 2 tenké „hranoly“ z dreva(1×1cm možno) a priestor medzi nimi je „vypenený“ – takže to nie je úplný shit, ale nedosahuje to vlastnosti celodreveného jadra.
Výrobcovia(všetci tí veľkí) to často píšu tak, že uvedú „wood
core“, aby vznikol dojem, že to nie je plast, ale nie je to FULL wood
core
Lyžiarky napíšem neskôr…
13.01.2023 11:26:05 #5
>> #3, MiroMurin, 13. 01. 2023 10:02:36
Ohľadom lyžiarok to vidím tak, že aj pre rekreačného lyžiara by mali byť vybraté čo najlepšie. Myslím tým, aby sadli čo najpresnejšie tvarovo na nohu. Tie najlacnejšie modely majú jednu zásadnú chybu, na ktorú príde na svoju škodu aj veľká časť turistov. „Papuče“ sú moc objemné a už po pár dňoch sa ich materiál vymačká.
A keďže drvivá väčšina si ich vyberá podľa pocitu v obchode, tak si vyberú na 99,9% príliš veľký skelet. Po vymačkaní low-cost penovej papuče potom chodidlo v skelete „cestuje“. Ja hovorím, že človek potom „lyžuje na dva krát“ – prvýkrát otočí nohu v lyžiarke a až potom otočí lyžou.
Sprievodným javom tohto „cestovania chodidla“ je aj nekomfort/bolesť:
prvá príčina je nadmerné namáhanie stabilizačných svalov
chodidla(=možné kŕče) a druhá, že rôzne kostičky na nohe narážajú do
skeletu(typicky členkové/kotníkové výbežky tzv. malleoli, alebo kosť
„navicula“). Nemusí si nikto pamätať tie názvy, stačí že ich cíti
( a bude ich cítiť
v takom prípade určite – a veru poviem ti, že rezať potom výrastky na
„kotníkoch“ nie je bohviečo).
Problém je, že bežne si človek sám dobre vyberie asi ťažko, je to skôr o šťastí/náhode(aspoň ja som skeptický). Preto ti rovno odporučím obrátiť sa na diskutéra „Miši“ a napísať mu správu(veďla vlákno o bootfittingu). Z Trenčína je to cca 40 minút(chodia k nemu aj „východniari“), spraví 3D sken, vyberie vhodné modely na výber a upraví skelet podľa potreby…
14.01.2023 11:51:58 #6
Dik pekne za cenné rady. Lyže už vyberám opatrnejšie a lepšie si
pozriem popis (ajkeď ani atomic príliš nezaháľa marketing, pretože aj pri
tých X5 majú v popise power woodcore, čo majú najvyššie rady S9, G9, až
na konci je spomenutý ten densolit ) + si aj čítam
o technológiách ktoré ponúkajú. Pozerám teda celodrevené v dĺžke 168,
170 a najlepšie by bolo si vypožičať niektoré modely a tak si
spraviť názor.
Na internete som našiel za výhodnú cenu aj lyže, ktoré boli nové nad môj rozpočet. Neviem či poznáš konkrétne tieto modely, lebo v priebehu rokov ich je až až.
Redster XTi 19/20 použité za 300€, len sa pri nich píše, že sú vhodné pre pokročilého až experta (čo naozaj nie som, ale spĺňajú dĺžku a parametre)
Redster TR 20/21 použité za 360€, pri týchto bolo napísané, že sú vhodnejšie aj pre začiatočníkov a zároveň vyzerajú kvalitne
Redster Ti 19/20 použité za 270€, vyzerajú tiež vhodne pre začiatočníka, sú širšie ako tie vyššie spomenuté
Je to vôbec dobrý nápad kupovať použité lyže? Čítal som že rokmi strácajú pružnosť a treba dať pozor na stav hrán a sklznice, ostatok je len vecou kozmetických vad. Na tej strane najlacnejšielyže vraj predávajú vyservisované, maximálne zachovalé lyže po technickej stránke. Na moje občasne lyžovanie 3–4× za sezónu by ale mohli stačiť.
Čo sa týka lyžiarok, prečítam si to vlákno a možno sa skontaktujem, ale skôr to vidím tak, že vyberiem podobne lyziarky ako tie ktoré som mal. Možno to bolo tou náhodou, že mi sadli ale necítil som v nich veľkú vôľu a zároveň som v nich vydržal tie 4 hodiny bez bolesti. Každopádne budem vyberať nejake kvalitnejšie s vyšším flex indexom.
14.01.2023 12:04:41 #7
>> #6, MiroMurin, 14. 01. 2023 11:51:58
Nepoznám konkrétne lyže a ťažko posudzovať stav použitých – môže
byť dobrý, aj šmejdový. Napíš nicku Marian Chlebík, to je tu osvedčená
voľba viacerých adeptov
Flex index nie je nejako podstatný pre teba(to skôr tá „presnosť“ boty), ale všeobecne tie najlacnejšie modely s flexiou do 80(chlapské/uni) nie sú bohviečo…
14.01.2023 12:24:06 #8
>> #7, IIIvan, 14. 01. 2023 12:04:41
Přesně tak,navíc to je kus chlapa 185/91 Nebál bych se ani 120 flexe -vždyť to je jen orientační měřítko včetně vlivu teploty . Výšší flex znamená i kvalitnější provedení včetně lepši botičky.Boty jsou základ -lyží je jak sra…jak už tu bylo řečeno :)) Jinak někdo bral i od https://www.p-sport.cz/…lyze-atomic/?… Osobně bych to nezužoval na jednu značku?
16.01.2023 13:31:11 #9
IIIvane dekuji za doporuceni Snazim se shanet pro lidi pouze takove lyze, o kterych jsem
presvedceny, ze se vlastnostmi a mnozstvim hrany nebudou lisit skoro vubec ve
srovnani s novymi, tedy pouze ty v TOP stavu, a nejde tady o to, aby nemela
lyze jedinou oderku, ale o to, aby mela maximalni mozne mnozstvi hrany a malo
znamek pouzivani, spravny tvar jadra, tedy podle typu vyrazny camber (bavime se
o sjezdovkovych, nikoliv freeride lyzich). P-sport mohu taky vrele doporucit,
bral jsem od nich uz mnoho paru a vzdy sedel presne popis opotrebeni, plusem pak
byl vzdy velmi kvalitni servis.
Ja mam letos ten vyber dost ubohy, ale obecne bych bral lyze s 2× Ti, a klidne i ty levnejsi, o kterych vim, ze tam lezi uz par sezon, ale poslouzi pro ucel tazatele podle mne skvele.
https://www.p-sport.cz/…ci-lyze-482/ https://www.p-sport.cz/…ci-lyze-162/
Tyto jsem kdysi mel, uplne na pohodu lyze, a 178cm bych se absolutne nebal.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.