Domů Diskuze Sjezdové lyže - poradna před nákupem Atomic Redster Q9i RVSK náhrada za závodní obřačky?

Atomic Redster Q9i RVSK náhrada za závodní obřačky?

18.09.2023 12:48:13 #1 

maryys muž

Zdravím dámy a pány. Mám na vás dotaz. Řadu let se vozím na závodních obřačkách a po nové plastice křížového vazu a menisků jsme odhodlán jít do ´´nižších řad´´ lyží z hlediska lehce snížení rychlosti a větší variabilitě použití lyží. Vybral jsem si výše zmíněné obřačky od Atomicu. Rád bych se Vás zeptal, zda-li je někdo zkoušel. Stále chci mít hezky tvrdé lyže pod lyžáky. A případně jestli nezná nějakou alternativu? Přeci jen ta cena je trošku vysoká. Když nebude zbytí.. Děkuji všem!

18.09.2023 18:14:12 #2 

Roman Jílek muž

Jen drobné upřesnění – tyto lyže rozhodně nejsou obřačky (jak píšeš), ale v podstatě jakési rozšířené slalomky, spadající do allmoutain kategorie. V délce 168 cm mají rádius 13,5 m, což je slalomkové krojení.

19.09.2023 13:01:52 #3 

oblouk muž

>> #1, maryys, 18. 09. 2023 12:48:13

Roman má samozřejmě pravdu. To na čem jsi dosud jezdil byly opravdu obřačky? Dokonce závodní? Dokonce tvrdé? Proč jsou tvrdé pro tebe dobré?

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

20.09.2023 22:23:09 #4 

slowthinker

jenom doplním souvislosti:
168 cm a R 13,5 m je úplně jiná kategorie lyže než je závodní obřačka která má plus minus 190 cm a R 30 m.
To co se prodává jako „závodní obřačka“ v běžném krámě není závodní obřačka ale „závodní komerční obřačka“: „Komerční“ znamená, že lyže je o dost měkčí, slovo „závodní“ je v názvu v podstatě jenom pro dobrý pocit kupujícího.
(„Vysoká“ cena je úděl komerčních lyží)

22.09.2023 19:07:03 #5 

MPS

No divím se že na tyto superšpeky ještě někdo naskakuje :-D

>> #4, slowthinker, 20. 09. 2023 22:23:09

No vzhledem k tomu že už se tu toho na téma tvrdost lyží tolik napsalo a že mi v tvém případě momentálně statisticky vychází troll plus mínus napůl, sem poněkud zmaten a musím se zeptat : proč sou podle tebe závodní lyže tvrdší než komerční, třeba proto že sou delší, nebo že sou určeny na tvrdší povrch, nebo díky větší tvrdosti na tvrdém povrchu lépe fungují, nebo větší rychlost a sou tvrdší jen někde nebo celkově a co si taký vojín jako ty představuje pod pojmem tvrdost lyže a jak bys řekl že její tvrdost ovlivňuje jízdní vlastnosti ?

22.09.2023 22:40:06 #6 

slowthinker

>> #5, MPS, 22. 09. 2023 19:07:03

proč sou podle tebe závodní lyže tvrdší než komerční … a co si taký vojín jako ty představuje pod pojmem tvrdost lyže

Já o lyžích a lyžování téměř nic nevím a posuzuju obojí čistě intuitivně.
Stál jsem na komerční i nekomerční slalomce (měnil jsem je mezi sebou) a ta nekomerční mi přijde „tvrdší“. V intuitivním smyslu toho slova. Taky když je chytím obě do ruky tak ta nekomerční je asi tak 2× těžší, a mám takovou intuitivní představu že tvrdší materiály bývají těžší :-)
Podobné srovnání kom-nekom obřačky nemám, nikdy jsem je neměl vedle sebe, ale tu situaci jsem si dovolil ze slalomek prostě extrapolovat dál.
To je tak vše co k tvrdosti lyží můžu sdělit. Jedině že by …

Ty znáš odpovědi na své dotazy? Pokud je tu předneseš, můžu se pokusit tvá slova intuitivně okomentovat. Pokud by tě takovýto postup uspokojil, s radostí přispěji ke tvému blahu.

03.10.2023 16:57:10 #7 

maryys muž

>> #3, oblouk, 19. 09. 2023 13:01:52

zdravím pánové, nejdřív omluva- byl jsem na dovolené, tak jsem neodpovídal a druhá omluva je, že jsem napsal do popisku jiný typ. Upřímně to označení u Atomiců se mi teď dost plete. Měl jsem na mysli tyto: https://www.atomic.com/…ss03022.html#…

A jinak ano, vím, že mají 15m radius. Ale dle všemožných recenzí by to měla být celkem tvrdá univerzálka, ikdyž blíže k slalomce. A tím odpovídám na další otázku. A za 12 let na Headech a Atomicach s R.> 27 m jsem si všiml, že mám pod nohou FIS lyži. A za ty léta jsem němel na noze nic jiného, tak proto ten dotaz, zda je někdo zde zkoušel a jaké mu přišly.

03.10.2023 22:30:14 #8 

slowthinker

Proč je ta lyže na heureka.cz jenom ve dvou obchodech?

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy