Domů Diskuze Technika jízdy Problém názvosloví

Problém názvosloví

04.01.2024 09:26:04 #1 

oblouk muž

Názvosloví – nejen v lyžování – je vyjádřením snahy o usnadnění porozumění v popisu nějakých činnosti. Pri tom množství různých větších nebo menších odlišností se, podle mého názoru, NEdaji jednotlivé kategorie přesně vymezit. Od kdy začíná a kde už PŘESNĚ !? končí carvingový-smýkaný-paralelní oblouk, dlouhý-středni-krátký oblouk, otevřený-zavřený oblouk, jak se liší racecarvingový-carvingový-funcarvingový oblouk, co je spodni-horni lyže v oblouku versus použití daleko přesnějšího vnější-vnitřní lyže… Určitě je vhodné a správné zavedené termíny používat, nelze ale na nich bazirovat na základě svých individuálních představ.

Např. diskuse o racecarvingu nebyla spravedlivá tím, že předvedené pojetí sice opravdu neodpovídalo kvalitnimu závodnímu pojetí, nicméně bylo v souladu s viděním učitelů základního lyžování a pravděpodobně i cílové skupiny. Dalším příkladem může být „hantec“ trenéra se svěřencem (driftnout, zabrat, švihnout, vymést, měkká hrana, vyšoulat, zakrojit, zpevnit, povolit, odklonit, dopředu, zatáhnout, pánev, dolů, nahoru, nakleknout…) – většinou doprovázený výraznou řeči těla… (viz momentky z WC) Především jde, myslím, o oboustrannou snahu rozumět si.

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

05.01.2024 14:06:48 #2 

VojtěchV muž

>> #1, oblouk, 04. 01. 2024 09:26:04

První odstavec je jen shrnutí toho, co je na diskuzi dlouhodobý problém. Každý si představí něco trochu jiného a pak je problém se vůbec domluvit. V tomhle ohledu zejména grafomani Krab a 3I dle mého vždy vyvíjeli snahu o ujasnění pojmů k řešenému problému, abychom si ulehčili následnou debatu…

K hantecu trenéra jen poznámka, že ty pojmy měkká hrana a extrémně měkká hrana mi tedy zrovna moc nesedí, neevokují ve mě tu zamýšlenou představu. Spíš je to jak do diskuze o materiálu hran lyží. Ale já mám co povídat, při svém sebekoučování užívám ještě blbější pojmy :-)

05.01.2024 18:50:18 #3 

oblouk muž

>> #2, VojtěchV, 05. 01. 2024 14:06:48

Dobře jsi to napsal – hantec trenéra se svěřencem je navýsost intimní záležitost. Často je to spíše POCITOVÉ vyjádření toho čemu oba rozumí – téměř vždy je taková komunikace doprovozená velmi názornou gestikulaci.

V případě zmíněných termínů oba vědí, že se baví o projetí oblouku a ne o lyžích a pak je to pocitově jasné. Diskutované cvičeni DR je dobrou ukázkou nácviku toho, čemu já říkám měkká hrana…

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

08.01.2024 14:16:19 #4 

IIIvan muž

>> #1, oblouk, 04. 01. 2024 09:26:04

Názvoslovie je bezpochyby dôležité, inak si rôzni ľudia asi ťažko porozumejú – ak sa nejedná o osobný kontakt trénera so zverencom, kde si rozumejú buď svojim „hantecom“ alebo gestami. Ale v písanom kontakte(popisy v článkoch, videách, metodických listoch…) musia byť aspoň základné pojmy(v akomkoľvek odvetví, nie len lyžovaní) jednotné a pochopiteľné aj pre niekoho na opačnom konci sveta.

Nevedno prečo, ale v lyžovaní(ako tak tých pár rokov čítam kade-čo po svetových zdrojoch) je v tom strašný bordel. Veľa vecí je označených univerzálne/jed­notne, ale veľká časť tzv. odborných diskusií(teraz myslím international – v English) začína vetou „ja som level 3 PSIA a ja si pod pojmom xxxx predstavujem, že…“. A druhý mu na to kontruje „ja som level 4 Harbsystems a to čo píšeš je úplne niečo iné ako myslím ja, lebo…“.

Našťastie ja som úplne mimo akýkoľvek „bafunářskych“ umelcov, tak nie som zviazaný nejakým striktným popisom nejakého konkrétneho združenia. A za tú dobu už si viem obvykle domyslieť čo tým daný básnik asi myslí(aj keď 20 ďalších ľudí mu tam nerozumie).

Aj v samotných našich CZ/SK končinách je niekedy nejasností z tohto dôvodu(nejednoz­načnosť termínov) tak akurát. A pridávanie napríklad tvojich nových pojmov tomu moc nepridá, zvlášť keď sú tie definície kapánek nejasné(viď vedľa rôzne podtypy mäkkej a extra mäkkej hrany…).

08.01.2024 14:19:00 #5 

IIIvan muž

V tomhle ohledu zejména grafomani Krab a 3I dle mého vždy vyvíjeli snahu o ujasnění pojmů k řešenému problému, abychom si ulehčili následnou debatu…

Jj, aspoň niekto to tu uzná a spomedzi 4000+ príspevkov nevidí len to nactiutrhanie :-D

Akýkoľvek individuálny „hantec“ medzi trénerom a zverencom na kopci(so svojimi individuálnymi výrazmi) ale nepatrí do písomneho prejavu medzi ostatných!

08.01.2024 19:45:55 #6 

oblouk muž

>> #4, IIIvan, 08. 01. 2024 14:16:19

Jestliže v rámci diskuse napíšu k popisu nějakého pohybu nebo jevu „říkám tomu XXX“, neni to přece pokus o zavedení nového pojmu do názvosloví :-) Uvedl jsem to jako příklad názorné komunikace mezi trenérem a svěřencem…

09.01.2024 09:06:50 #7 

VojtěchV muž

>> #5, IIIvan, 08. 01. 2024 14:19:00

Aby jsi zase moc nezpychnul, hranice mezi tím, co jsem pochválil, a radostí z poučování ostatních a povyšováním se nad nimi je tenká :-D

>> #6, oblouk, 08. 01. 2024 19:45:55

Jestliže v rámci diskuse napíšu k popisu nějakého pohybu nebo jevu „říkám tomu XXX“, neni to přece pokus o zavedení nového pojmu do názvosloví

S tím obecně nemám problém, jen jsem napsal, že zrovna „měkká hrana“ mi moc nesedí pocitově jako pojem a navíc mi ty tvoje pozdější vysvětlení tohoto pojmu přijdou trochu kostrbaté a nejednoznačné, ale nevylučuju, že se problém nachází na přijímači :-)

09.01.2024 09:41:10 #8 

IIIvan muž

>> #7, VojtěchV, 09. 01. 2024 09:06:50

Dobre, dobre, polepším sa :-D

10.01.2024 20:07:50 #9 

johnycek muž

jj každý si představí trochu něco jiného , to je přesné. ;-)

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy