Domů Diskuze Sjezdové lyže - poradna před nákupem Nové lyže pro stárnoucí a slábnoucí sportovní lyžařku

Nové lyže pro stárnoucí a slábnoucí sportovní lyžařku

29.01.2024 15:42:42 #1 

AtaT žena

Dobrý den, toužebně hledám názor „odborníka“ – ráda bych si na „stárnoucí“ kolena dopřála pohodovější, leč samozřejmě skvělé lyže a absolutně nevím, v kterých vodách lovit… Jsem pravděpodobně vcelku dobrá lyžařka, bývalá instruktorka, se sportovním stylem jízdy. Miluji krátké hbité oblouky, ale ráda si jezdím oblouk střední, při ideálních podmínkách i rychlejší delší pěkně projetý… Takže vlastně ráda všechno. Ale – přes neustálou sportovní aktivitu slábnu a čím starší (je mi 48), tím opatrnější a zbabělejší jsem :-( – což se projevuje i na rychlosti a stylu jízdy při horších podmínkách.. No a k jádru věci – své lyže už skoro neunesu a tak mě napadlo, pořídit si, jako většina běžných lyžařů, nějaké „lehčí“, spořivější.. Ale mám obavu, aby to nebylo na úkor jízdy – přeci jenom nejezdím úplně dámsky… Myslíte si, že současné „dámské“ (tedy odlehčené) lyže mohou dosahovat slušných sportovních kvalit ? V lehčích rekreačních lyžích mi přijde nesmyslné hledat, myslím, že při svižnějším projetí či na prudším svahu by mě nepodržely. Sportovní klasické mám a to už je tíha, když jsou třeba horší podmínky (boule, mokrý sníh..) a chci si poskočit a tak… Juniorské mi přijde blbost, ale nevím.. Jo – jsem prťavá, to jsem zapomněla uvést – cca 160cm, 56 kg. Dokáže mi, moc prosím, někdo poradit? Díky, budu vděčná :-) !

29.01.2024 20:47:09 #2 

Vvladimir muž

>> #1, AtaT, 29. 01. 2024 15:42:42

Své nynější lyže neuneseš k lanovce nebo ti připadají těžké při jízdě? Co to je za lyže?

29.01.2024 22:09:54 #3 

AtaT žena

>> #2, Vvladimir, 29. 01. 2024 20:47:09

:-) no obojí! Samozřejmě je to míněno trošku s nadsázkou, ale pravdou je,že těžší prostě jsou.. Jsou to asi takovéto https://www.mardosport.cz/…ck-jako-nove , před nimi jsem měla úžasné Volkly P40, které byly hravejší i v pomalejších rychlostech,ale těžké taky..Tehdy mi to ale nevadilo…

29.01.2024 22:30:13 #4 

Vvladimir muž

>> #3, AtaT, 29. 01. 2024 22:09:54

Tak to bude chtít na radu „odborníka“ těžkého kalibru. Ty Salomony 24 h nevypadají nějak bestiálně. Jako bývalá instruktorka zvyklá na sendvič s 2 Ti asi nebudeš přesedlávat na nějaké „ošizené“. Ty se bez otestování před nákupem rozhodně neobejdeš, určitě bych nevynechal juniorské GS a klasické nebo dàmské Iridia 6, které si tu dcery místních štamgastů pochvalovaly. Víc asi od kompetentnějších.

29.01.2024 23:00:24 #5 

PetrAT muž

>> #3, AtaT, 29. 01. 2024 22:09:54

Volkl P40 , to byla legenda
Salomon 24hrs není hmotnostně těžká lyže
Ale má 2×Ti a to už vyžaduje váhu lyžaře a nebo dynamiku
Mimochodem je to skvělá lyže , pokud ji člověk dá na hranu a vyřeže oblouk
Ty teda jezdíš carving a nebo smýkáš ?

30.01.2024 13:26:04 #6 

orim muž

• No a k jádru věci – své lyže už skoro neunesu a tak mě napadlo, pořídit si, jako většina běžných lyžařů, nějaké „lehčí“, spořivější.. Ale mám obavu, aby to nebylo na úkor jízdy – přeci jenom nejezdím úplně dámsky…*

Úprimne sa domnievam, že to bude na úkor kvality jazdy. Zrejme kompromis dosiahneš ťažko, vzhľadom k tomu čo píšeš. Ja by som race juniorské lyže nezatracoval, v minulosti tu na fóre ich kolegovia celkom doporučovali.

30.01.2024 13:32:40 #7 

AtaT žena

>> #4, Vvladimir, 29. 01. 2024 22:30:13

Děkuji za názor :-)! Já bych si právě představovala ošizené, abych si ulehčila a užívala více a déle, no a zároveň stávající kvalitu.. Ale to je asi utopie. No a ještě pro mě ideál znát typ lyže, důkladná lustrace a pak krásné soužití na další veselá lyžařská léta – k testování horko těžko sbírám kuráž, jsem trošku konzervativní… Asi se budu muset pochlapit :-). Jinak juniorské GS nebývají ošizené? Já právě myslela, že tomu tak u jr lyží většinou bývá… Ale možná ne u závodních… Zkusím od syna ;-).

30.01.2024 13:46:58 #8 

AtaT žena

>> #5, PetrAT, 29. 01. 2024 23:00:24

Vůbec nepopírám, že tyto Salomony jsou skvělé lyže! Není to tedy ale taková láska jako P40 :-)… Jezdí se na nich báječně, jen jsou fakt těžké (aspoň pro mě a v porovnání s „běžnými“ lyžemi – se závodními a sportovnějšími tomu tak třeba nebude a jsou lehoučké…). Kolik vaše lyže běžně váží? Já zkusmo zvážila a je to téměř 7 kg, jestli vážím dobře :-). Mě to běžně nevadí, jen už cítím, že prostě musím stát věčně na zemi a po půl dni intenzivnějšího ježdění a třeba v mokrém sněhu mi to dá práci si lyži třeba přizvednout, poskočit.. Špatně se to popisuje.. Dochází mi pak síly, laik to nepozná, že to šulím :-), ale jezdím jen tak na oko a blbě… A pomalu – a o to horší to pak s nimi samozřejmě je… Omlouvám se za sloh – jezdím s radostí po hranách, občas se ale přiznávám smýknu – třeba paradoxně na rozlehlých ledovkách, kde se prostě už bojím, že mi to podjede…

30.01.2024 14:07:40 #9 

AtaT žena

>> #6, orim, 30. 01. 2024 13:26:04

Díky. No, asi si svůj úlevový plán budu muset přehodnotit ;-). Kouknu na ty jr a přidám si posilování :-). Každopádně, jestli tomu dobře rozumím, po dámských lyžích pošilhávat asi vůbec nemám, což…

30.01.2024 14:26:59 #10 

Vvladimir muž

>> #7, AtaT, 30. 01. 2024 13:32:40

Juniorské závodní GS třeba v 165 cm jsou skvělé lyže, měkké špičky, dobře ovladatelné, mají jednu malou nevýhodu, jsou dost těžké :) Jestli to dobře chápu, jde ti hlavně o to, aby se ti kvalitně lyžovalo, hledáš sportovní zábavné lyže, ale to se ani z popisky těch lyží nedá poznat a je to individuální. Bez zkoušení to asi moc nepůjde.

30.01.2024 14:31:42 #11 

HonzA_ muž

V Tvém případě rozhodně doporučím testovačku a vyzkoušet – jak hmotnost lyží v ruce a na nohou, tak jízdní vlastnosti.

A myslím, že by stálo za to, se zamyslet nad tím trochu potrénovat aby Ti hmotnost lyží nedělala problém. Nevím jak moc jsi aktivní v průběhu celého roku a jak jsi na tom fyzicky, ale 48 není žádný věk ;-). Takže když mimo zimu trochu zabereš a potřenuješ, budeš si ještě hezkých pár sezón užívat ty parádní lyže ;-)

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

30.01.2024 15:19:11 #12 

ruská vlaštovka muž

Manželka šla letos do HEAD Supershape e-Rally a je velmi spokojená. Ale jsou to allmountain prkna, takže dlouhá a široká a oproti mým e-V10 o něco těžší (mají navíc titanal, zatímco ty moje jen karbon a grafen). Ale ona předcházela z Atomic D2 Varioflex VF 82 a těžší lyže jsem snad v životě neviděl :-D. Takže jí přijde lehčí úplně všechno 8-). Tady je sice HEAD sprosté slovo, ale na to se můžeš vyprdnout. Pokud bys chtěla lehkou univerzálku, tak zkus třeba i e-V8, je trochu užší a mrštnější, než ty široké desítky. Vlastně je to odlehčená verze těch e-Rally (i když rozdílů tam je v konstrukci víc). Skol!

Birds of a feather flock together.

30.01.2024 15:38:15 #13 

plamice žena

Ahoj, jsem stejného věku a řešila jsem před pár roky stejný problém:-) Odpověď nebude tak odborná ode mne, jako od zdejších zkušených pánů – ale prostě od ženy, co Tě chápe:-) Taky jsem vlastnila sportovní lyže s dvojitým TI, super rychlé, drželi skvěle na ledě, ale rok od roku jsem cítila že jsou pro mne těžké, moje nohy, fyzička je už prostě neutáhla – nehledě na jejich váhu, nést je někam dál k lanovce /fyzička jde každý rokem dolů i když mám ráda turistiku, kolo, plavání, běžky…/. Před pár lety jsem měla možnost podle výběru otestovat lyže s dřevěným jádrem bez výztuže, trochu širší – Elany Amphibio 8 /jsou unisex, spíš pánské – a s radostí jsem je pak odkoupila. Jsou lehké, zvládnou i měkčí jarní sníh, pravda – na ledu tak nepodrží, ale to je spíš pocitově v hlavě a v nohách – a vydržím s nimi celý den. Vzala jsem si je i o číslo delší, než jsem měla ty sportovní a neměnila bych. Teda můj servisák jim říká „plácačky“ /přitom nyní Elány i prodává v obchodě/, taky moc nechápal, za co jsem vyměnila moje super lyže, ale pro mne důležitý, že se na nich cítím dobře, zvládají i rychlejší sportovnější jízdu, neklepou se.....Moje sportovní lyže zdědila moje mladá dcera, nemůže si je vynachválit:-) Minulý rok jsem si je na chvíli zkusila a ráda se vrátila k mým „plácačkám“ Elánům:-) Takže tím jsem jen chtěla říct, že nemusí být tak strašné sáhnout po „horších“ lyžích, ať jsou to lyže bez těžké výztuže, třeba i unisex – a určitě bych jich pár vyzkoušela z půjčovny, nebo zda máš možnost někam jet na testovačku :-) Tak přeji ať vybereš ty správné :-)

jsem jen samouk, co miluje lyžování

30.01.2024 16:52:52 #14 

adam 1

31.01.2024 08:42:48 #15 

IIIvan muž

Treba vyberať strediská, kde netreba furt tie lyže vyzúvať a nosiť :-D

31.01.2024 12:50:29 #16 

ZB?

Já bych to zatím moc neřešil paní lyžařko. Zatím lyzujte na těch těžších lyžích,případně bych použil nějakého nosiče. A ty lehčí lyzičky si kupte třeba až v devadesáti letech… Konec hlášení.

Lyze-to je moje diagnoza...

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy