Jaké lyže
23.11.2024 21:14:58 #1
Ahoj,chci prosím poradit,hledam samotočivé lyže pro váhu 120 kg a výšku 181cm.Chci lyže na pohodu,žádné závodní rakety ,spíš na pomalejší jízdu a když už bude možnost se vyřádit tak i trošku rychlejší .Měl jsem vyhlídnuté Elan AMPHIBIO 12 C PS + ELS 11.0 GW ale prodavač z intersportu mě tyto lyže vyvrátil že je nemám kupovat,udajně prej kvuli DIN 11 a kvuli nekvalitnímu složení materiálu v lyžích. nevím neznám…proto se chci zde poradit.
Za případné rady předem moc děkuji.
24.11.2024 09:27:23 #2
>> #1, telly.tv, 23. 11. 2024 21:14:58
To bol veľmi zvláštny predavač, keď negatívne okomentuje ním
predávaný sortiment. Jeho nadriadený by ho mal poslať na korporačné
školenie z komunikácie
Uvedené lyže podľa rýchleho pohľadu ničím nevybočujú kvalitou z rady iných typov/značiek podobného zamerania(all mountain).
To s tým viazaním ale nemám „odbornému“ predavačovi za zlé: takíto borci sú školení na jednoduchý vzorec „hmotnosť lyžiara delené 10 = DIN na viazaní“. Pri tvojom popisovanom štýle jazdy ti viazanie DIN 11 bohate stačí.
24.11.2024 16:57:36 #3
>> #1, telly.tv, 23. 11. 2024 21:14:58
No, pri Tvojej hmotnosti by som hľadal lyže aspoň s jedným titanalom. Radšej nejaké menej opotrebované jazdenky, ako nové ( za rovnakú cenu).
25.11.2024 01:18:13 #4
Ahoj, jsem tu nový a jen tak pokukuji, řešil jsem taky nové lyže. Chci
se zlepšovat a né si pořád půjčovat vyklepané lyže, od kterých nevím
co čekat. Poprvé jsem teď kupoval lyže i lyžáky. Nedovedu si představit
tvoje 13 let staré lyže. Jezdil jsem max na 3 letkách. Mám taky
117–120kg/190cm a lyžuji sice jen 2 roky, teď začínám 3tí . Přemluvila mě manželka,
tak jsem si dal 5 hodin s instruktorem a chytlo mě to tak, že teď manželka
co lyžuje 20 let, tak nechytá tempo
. Nicméně vystřídal jsem
pár páru lyží od měkkých šuntů na naučení (slalomky i uni), až po
2× titanal super lyže, abych věděl co chci. 1 problém s tvojí/mojí
váhou byly hlavně boty (možná důležitější jak ty lyže, si myslím)
všude boty na půjčení max 110–120 flexe a totálně vymačkané (staré) a
to je špatně, když se do nich opřeš, tak po chvilce prošláplé, ale
o botách si nepsal, tak jen dávám info… Vzhledem k tomu co si chtěl
koupit za lyže, tak předpokládám, že se nevyznáš (Naprosto v pořádku,
jsem v tom plaval půl roku) Co se týká lyží, tak ze
začátku(učení)prvních pár dní dobré i takové šunty bez výztuhy např
lyže co si poslal, ale určitě ne na rychlejší tempo. Na takových už se
nedá od 30–40km jet, takové lyže možná i tvrdší má moje 62kg
manželka a pro tu jsou super…Na dovolené na Hintertuxu jsem i lyže
s 1 titanalem rozklepal, když se do nich s tou váhou pořádně opřeš.
Nakonec jsem skončil u lyží s 2× titanal a konečně už i v 70+km/h
jsem neměl strach a mohl se do nich ještě víc opřít a bylo to stabilní.
Určitě si se 120 kg pokud chceš jezdit rychleji vymaž částku kolem
8 tisíc, pokud chceš lyže nové. Nevím jak zdatný si lyžař, ale sám
hledím, jak rychle se člověk zlepšuje. Limit jsem měl 15 za lyže.
Rozhodoval jsem se mezi (UNI) Ross hero elite MT TI a Salomon S/max 12 (rok
23/24)Vzal jsem Salomon ve výprodeji (14 tis) jako univerzální lyže na
celodenní ježdění do kterých se můžu i pořádně opřít. Mají
2 pláty TI přes celou lyži. Rossi byli znatelně měkčí, mají jen
1 titanal a carbon. A co se týká bot, tak jsem vzal Atomic hawx
prime 130s.
25.11.2024 08:07:17 #5
>> #4, Adam11, 25. 11. 2024 01:18:13
Adam, som rád že si to napísal Ty, čoby „prvoprispievateľ“ Máš to už zmáknuté, dobrý príbeh. Starým psom málokto verí. Veru lyžiarky (ak sa chceš trochu solídne venovať lyžovaniu) sú základ. Lyže s dvomi titanalmi nie sú žiadne strašidlo.
25.11.2024 08:35:34 #6
>> #4, Adam11, 25. 11. 2024 01:18:13
Určitě si se 120 kg pokud chceš jezdit rychleji vymaž částku kolem 8 tisíc, pokud chceš lyže nové.
Pokud ti vyhovují tvrdé lyže, zapřemýšlej o FISových. Jsou tvrdší, levnější, a pokud je to prošlá norma („nesprávný“ radius) tak jsou úplně za hubičku.
A dodávám, že nejsou žádné strašidlo, pokud chceš jezdit rychleji.
25.11.2024 16:04:06 #7
Já už o ničem raději nepřemýšlím Stačí mi co jsem koupil,
primární je pro mě kolo na utrácení
Lyže jsou super, ale jedem
tak 2×-3× za zimu rakousko na 3–4 dny pořádné hory a sem tam 1 za
14 dní tady u nás na Moravě den na Bílé nebo Kohútka atd. S tímhle mi
doufám ty Salomony pár let vystačí
Když vidím na čem jsem
jezdival v půjčovnách a na čem lidi celkově jezdí, tak to bude i víc
jak na pár let..
25.11.2024 17:32:53 #8
>> #7, Adam11, 25. 11. 2024 16:04:06
Správne, je potrebné si určiť priority. Potom je zvyčajne človek
spokojný. Evidentne to dávaš.
25.11.2024 20:43:01 #9
>> #4, Adam11, 25. 11. 2024 01:18:13 Ahoj, lyžuju odmalička, ale měl jsem asi 15letou pauzu. Nicméně před čtyřmi lety jsem měl Fischer Progressor F19 a boty Dalbello 120 flex. Problém ale nastal, když jsem dostal covid a oboustranný zápal plic, ze kterého jsem se zázrakem dostal. Bohužel mám poškozená plíce, a když jsem po roce vlezl na lyže, tak jsem po hodině odešel, zadýchával jsem se, jako bych měl infarkt. Tak jsem lyže vzdal a vše prodal. Docela mě to teď mrzí.
No a známý z Rakouska mi říká: „Hele, ty Fischerky to už stejně nebyly na tvůj zdravotní stav, tak zkus hledat jiné lyže, více točivé, pevné a odlehčené, se kterými nebudeš mít tolik práce.“ A protože jsem tenkrát nadával na boty, které mě z neznámých důvodů začaly tlačit, prodal jsem je a teď budu kupovat nové. Už ne Dalbello, ale K2, které jsou širší a zdají se mi také pohodlnější. Měl jsem je na nohách v obchodě minulou sobotu.
Teď řeším lyže, a co člověk, to jiná rada. Pravda, v lyžích se nevyznám, takže si klidně nechám poradit od vás, co máte naježděno a otestováno několik párů lyží. Peníze neřeším, ať to stojí, co chce. Chtěl bych ale lyže, které jezdí pomalu, krásně otáčí v malých obloucích a jsou spíše na pohodu.
26.11.2024 00:58:45 #10
Přidám jen info k botám, pokud si ještě nekoupil. V OL ve skimax jsem kupoval boty na doporučení a takový výběr a přístup prodejce u nás ve Zlíně nikde nebyl. 3d scan nohy, žádny ten plastový bazmek co ti nic neřekne, takže botu trefíš skoro na 100%. Ve Zlíně v Avexski(největší prodejce u nás)mi paní cpala 28,5 AT Prime a divila se jak mě můžou tlačit, když mám 28,5 nohu podle jejího měření a 29MP mi nedoporučuje, protože jsou na mě velké a bude to naprd… Už bych tam nevlezl. No nakonec nemám 28,5 MP a kdybych ji poslech, tak jsem tam vyhodil 12 oknem a zkazil si bolestí dovolenou na kterou za týden jedu. Boty stály nakonec 10 a ještě upravené na moji nohu, takže tak. Strávil jsem tam 3 hodiny ve finále, káva, voda samozřejmost, tvarování přesně na nohu a po dobu 2 let v ceně možná dodatečná mechanická úprava skeletu pokud budou tlačit. Stačí jim nakreslit fixem kde a poslat a nebo dovézt osobně a na druhý den hotové kvůli vytvrdnutí posílají zpátky. Každopádně i s tímhle vším nejlepší cena. Například Atomic Magna už byli dost široké a to mám široké nohy, tak jsem vzal Prime, přiložím pro info foto. Mám trošku širší pravou a trápí mě občas i v tretrách na kolo… S lyžema nevím no, zatím vyhledávám rychlost a stabilitu a pomalé ježdění mě neba tak neporadím, ale pokud chceš lyže na pohodu a točivé, tak by teoreticky mohla být super univerzální ta Rossi hero Multi turn. Dělají se ve 2 verzích jen Carbon a TI+carbon. Je o nich i na YT video, ale které skrze váhu to nevím, to musí poradit někdo jiný.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.