Nová lyže - broušení
23.01.2025 12:56:32 #3
>> #1, DaliborJ, 23. 01. 2025 10:24:05
Jak pîše Pavel RX taky bych to napřed pojezdil /vyzkoušel s továrním a pak uvidíš ?Budeš mít srovnání . Byly tu tuším diskuze ,že někomu po novém naformátování /servisu lyže byly úplně jiné/nedržely na hranách jak nové? Mi taky připadá ,že nejvíc drží nová ski :)))placebo možná ?:)
23.01.2025 14:01:38 #4
>> #1, DaliborJ, 23. 01. 2025 10:24:05
Pokud si nebrousíš doma ručně lyže, tak to je fakt šumák co tam máš, protože obě možnosti stejně budou do max. 3 dnů tupý / mrtvý.
23.01.2025 14:12:34 #5
>> #4, Mára Bednářů, 23. 01. 2025 14:01:38
Dalibor sa pýta na uhlovanie, nie na to, či bude mať po pár dňoch ostré alebo tupé lyže…
23.01.2025 15:45:55 #6
>> #1, DaliborJ, 23. 01. 2025 10:24:05
Já bych 88 nechal, jestli máš vodítko a diamant, tak bych to ještě nabrousil ručně. Strojový broušení nikdy není tak ostrý, jak si to uděláš doma. 88 vs 87 když je to skutečně ostré, tak to není zase takový rozdíl.
23.01.2025 15:49:44 #7
>> #5, IIIvan, 23. 01. 2025 14:12:34
No a kde je tvoje rada co má z toho vybrat. Já napsal, že to je šumák pokud si doma pravidelně neservisuje lyže.
25.01.2025 11:58:56 #9
>> #7, Mára Bednářů, 23. 01. 2025 15:49:44
Prikláňam sa k rade PavlaZR, ale aj Bonta…
28.01.2025 10:37:26 #10
Děkuji všem za názory/rady. Půjdu podle Pavla ZRX. Odjezdím 3 dny a pak je nechám strojově nabrousit.
Pozn.: Padly dotazy jestli brousím? Můj přístup je takový, že brousím ručně cca po 3 dnech na lyžích a pak jednou za sezonu strojově. Najedu cca 20 dnů/sezona, 95% Rakousko/Itálie
28.01.2025 11:23:36 #11
>> #10, DaliborJ, 28. 01. 2025 10:37:26
Já to broušení řeším podobně, po 2–3 dnech ruční (většinou
stačí diamant) a když je potřeba tak strojový jednou za čas (střídám
4 páry lyží, takže potřeba dávat je na stroj je nižší, většinou
každý druhý rok na konci sezony). Zatím si žádné z mých lyží
nestěžovaly
29.01.2025 11:56:59 #13
>> #1, DaliborJ, 23. 01. 2025 10:24:05
Zkontroluj vizuálně, zda je skluznice rovná a zda hrany mají alepoň nějaké známky opracování a jsou ostré, pokud to není v pořádku, tak je nechej naformátovat. Už jsem viděl několikrát nové lyže, kde bylo 90°/0° s tím, že výrobce předpokládá, že uživatel lyže naformátuje podle sebe, než vyjede na svah. Pokud vše vypada dobře, tak zkus na kopci a pokud se ti něco nebude zdát, tak nechej nabrousit, podle toho co jezdíš a uvidíš.
29.01.2025 12:24:37 #14
>> #12, IIIvan, 28. 01. 2025 11:36:59
Myslím si, že 95% lyžařů turistů, ani ostré hrany nikdy na lyžích
neměli, takže to moc stejně neřeší
29.01.2025 12:55:30 #15
>> #11, Myval, 28. 01. 2025 11:23:36
Mám troje lyže a brousím pouze z boku po každém dnu. Na stroji jednou ročně max. Občas namazu tekutým nesmyslem skluznici.
29.01.2025 14:08:07 #16
>> #15, ZB?, 29. 01. 2025 12:55:30
Pouze? po každém dnu…a neni to málo Antone Pavloviči…?
Ja som veru tento rok ešte nebrúsil ani nemazal ani raz(okrem predsezónnej mašiny), dvoje lyže spolu 12 dní(nejaký tvrdší podklad občas bol) a nebadám nejaký problém ani na tvrdu.
>> #14, PavelC, 29. 01. 2025 12:24:37
Ja myslím, že ani prevažná väčšina zo zvyšných 5% nepotrebuje moc
brúsiť – ale lyžovanie je vraj o dobrých pocitoch a aj pocit, že mám
dobre nabrúsené lyže sa počíta…
29.01.2025 14:41:50 #17
>> #16, IIIvan, 29. 01. 2025 14:08:07
Jj ten pocit, že jsem si to sám přeletěl diamantem a udělal proto
maximum je k nezaplacení, no a když to nefunguje, tak se domluvím a
zastavím za Robertem Šmídkem v Traplicích a mám to vyřešeno .
02.02.2025 15:07:35 #18
>> #15, ZB?, 29. 01. 2025 12:55:30
Ideální stav. Čím déle se oddaluje broušení, tak o to více se musí ubrat hrany a když se mi takové lyže dostanou pod ruku, tak vytahuji 13–16 TPI pilník místo 20 TPI, který by stačil.
06.02.2025 08:18:28 #19
>> #17, PavelC, 29. 01. 2025 14:41:50
Pavle děkuji za doporučení.
K tématu formátování nových lyží
Chvilku jsem zde nebyl a nemám pročtenou celou diskusi, tak se budu pravděpodobně opakovat. Hned v úvodu je třeba říct, že málo které lyže chodí z fabriky dobře připravené. V podstatě lituji ty, kteří si pořídí echt materiál s pocitem, že mají to nejvíc co jde a lepší už to nebude. Tupá špička či pata je asi to nejběžnější s čím se setkávám u nových a i hodně výkonných lyží. To by se dalo ještě přijmout a pochopit, ale je běžné, že nové lyže bývají opravdu tupé v celé délce. Také je běžnou praxí, že je tupá jen část hrany a není to špička či pata. Z toho co mám na krámě s nadsázkou usuzuji, že se snad někteří výrobci předhání, kdo letos vyhraje zlaté prase… Já opravdu nekontroluji jestli jsou z fabriky 88°, nebo 88,2°. Když si lyže jednou projedu v ruce na mašině (TFA TUNING), a pěkně prohmátnu, tak je jasno, kde nechal tesař díru. Osobně předávám zákazníkům lyže naformátované a vím proč. Určitě by bylo nejlépe, lyže první parkrát projet a formátovat až pak, ale tak to provozuji jen u zákazníků, kde se můžu spolehnou, že mě neroznesou na kopitech, když to nedrží podle představ.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.