Domů Diskuze Sjezdové lyže - poradna před nákupem Doporučíte lyže na poslední tři sezóny?

Doporučíte lyže na poslední tři sezóny?

26.05.2025 21:32:48 #1 

HonzaKovar muž

Dobrý den. Omlouvám se, že to bude delší, ale obávám se, že bych stejně odpovídal na otázky. Je mi 52 let, 178 cm / 100 kg. Jsem průměrný až podprůměrný lyžař, lyžuju jako paní starostová – nikam se neženu, nic si nedokazuju. Vozím se pro radost na modrých a červených sjezdovkách. Mám zdravotní potíže, které výrazně zredukovaly počet sportů, které můžu dělat. Lyžování překvapivě stále jde a je to poslední sport, který mě baví. Optimisticky doufám, že to třeba ještě tři roky vydrží. Měl jsme vždycky co nejlevnější výbavu, která pak dlouho sloužila. Současné lyže mám z roku 2009, před tím jsem kupoval lyže někdy v 1992. Nikdy mě celá výbava nestála víc než 10 000 Kč. Možná i proto se moc nezlepšuju. Rád bych si ještě udělal radost a koupil si něco fakt dobrého a třeba se ještě trochu zlepšil. Čtu doporučení pro výběr lyží, ale spoustě termínů nerozumím a i když si najdu, co to znamená, tak neznám praktický význam – co to bude znamenat pro mě. Jestli budete moct, zkuste mi prosím doporučit konkrétní značku lyží, vázání a bot. Lyžuju většinou na upravených sjezdovkách, muldy jsou pro mě trest. Radši mám zledovatělou sjezdovku než čerstvý prašan. Když je kolem nuly, tak na přírodním sněhu jsem měl často problém, že jakmile jsem najel z hladkého povrchu na trochu nahromaděného sněhu, tak to se mnou strašně cuklo / zabrzdilo, jako by mi někdo chytil lyže. Dávám to za vinu levné výbavě. Koupil jsem si taky lyžáky, ve kterých jsem roky strašně trpěl. Mám široké chodidlo a vysoký nárt. Končilo to tak, že jsem ty lyžáky měl zapnuté jen co nejméně, takže mi v tom pak noha lítala. Bylo mi doporučeno, že si mám koupit co nejměkčí lyžáky. Že stejně nezávodím, tak nepotřebuju tvrdé boty. Na jednodenní lyžování jezdím na Bílou nebo do Jasné (bydlím u hranic se Slovenskem, tak to mám něco přes dvě hodiny cesty do Jasné) Jinak mám oblíbené Rakousko – Kreischberg, Obertauern, Nassfeld a teď v květnu jsem byl poprvé na Hintertuxu a ještě teď z toho mám Vánoce. Nejčastěji ale Kreischberg, protože kousek od něj jezdím občas i služebně, tak to můžu spojit. Budu moc vděčný, jestli mi někdo doporučíte vhodnou výbavu. A moc rád se i dozvím, proč něco doporučujete, ať se přiučím. Nemám video, na kterém bych byl vidět při lyžování já. Ale mám video, které jsem točil, tak z něj třeba bude poznat jaký terén si vybírám a jak rychle jezdím. Pokud je to vůbec k něčemu dobré. Já to fakt nevím. Děkuji Honza

Video

27.05.2025 08:50:48 #2 

PetrAT muž

Ahoj
Konkrétní značku Ti nedoporučím (na Bílé bylo v zimě několik testovaček)
Začni botama. Tam máš největší problém
https://bootfitter.cz/

28.05.2025 17:02:45 #3 

slowthinker

>> #1, HonzaKovar, 26. 05. 2025 21:32:48

• Když je kolem nuly, tak na přírodním sněhu jsem měl často problém, že jakmile jsem najel z hladkého povrchu na trochu nahromaděného sněhu, tak to se mnou strašně cuklo / zabrzdilo, jako by mi někdo chytil lyže.*

To vypadá na (dlouhodobě) nevoskované lyže.

29.05.2025 10:41:55 #4 

Mýval muž

>> #3, slowthinker, 28. 05. 2025 17:02:45

Spis bych si tipnul na spatnou techniku. Pokud do nahrabu najedu s lyzi, ktera se „sune bokem po plose“, misto aby jela primo za spickou, tak se stane presne tohle. K tomu jeste vaha vzadu, spatne padnouci / prilis velke boty,.....

Nejlepší je TLUSTÁ ( lyže, ale ty hubený jsou taky dobrý :-)

29.05.2025 19:45:40 #5 

alpič

Ahoj, jsem o něco starší, než ty, míry mám podobné a tak Ti můžu maximálně napsat, jak jsem to vyřešil já po mnoha letech a pokusech. Předpokládám, že Tě lyžování baví po celý den a to často sjezdovka tvrdá nevydrží a je třeba přežít i trochu té oranice. Já jsem se časem dopracoval k allmountainům Volkl RTM a později Deacon, šířka 84 mm pod patou. Mají předozadně docela ohebnou špičku, takže v měkkém či v malých boulích se “nezapichuješ” a v torzi jsou pevné, protože mají titanalové pláty, takže drží i na tvrdé sjezdovce na hranách. Smýkaný oblouk jezdí v pohodě, velmi snadno zatáčí (mají full rocker, tj. na rovné podložce lehce nadzvihlou špičku i patku), předpokládám, že carving asi nejezdíš – já tedy rozhodně ne. Moje dospělé děti je mají taky a ty jezdí na hranách dobře a lyže jim vyhovují. Délka pro Tebe kolem 175–180 cm. Boty mám Dalbello Panterra, flexe 120. Mám taky širokou nohu a jsou super. Pokud vážíš metrák, nemůžeš mít malou flexi, ani volné boty – to Tě pak lyže nemůžou poslouchat. Kupuju si lyže i boty nové, ale vždy 2–3 roky starý model, to vyjdou tak o 30–40% levněji, než modely z právě probíhající sezóny. Nicméně takových 20.000 za ty lyže a boty dáš. Vybavení kupuju přes specializované e-shopy a boty si nechám dovézt do prodejny, klidně několik najednou, kde je vyzkouším a jedny si vyberu. Jinak mám doma z dřívějších let i slalomky (ty mně vyhovovaly nejmíň) a obřačky, které jsou na tvrdou sjezdovku dobré, ale v oraništi mně to s nimi nejde, na to nemám techniku. To, že Ti v padesáti a s metrákem váhy nejde jízda v boulích, je logické, to bys musel být pánbůh.

04.06.2025 21:54:42 #6 

HonzaKovar muž

>> #2, PetrAT, 27. 05. 2025 08:50:48

Díky, to mám kousek.

04.06.2025 21:57:07 #7 

HonzaKovar muž

>> #4, Mýval, 29. 05. 2025 10:41:55

Špatná technika to rozhodně bude. U nás v rodině nikdo na lyže nejezdil. To až v nějakých 35 jsem zjistil, co je to lyžování na horách. Mám na většinu sportů talent a nemám problém s koordinací, ale tady nějak nechápu, co mám se svým tělem dělat, aby to fungovalo.

04.06.2025 21:58:21 #8 

HonzaKovar muž

>> #5, alpič, 29. 05. 2025 19:45:40

Díky. Já bych se strašně rád naučil carving, ale nějak nevím, jak se do toho dostat. A na boulích mi to nešlo ani před 40 kg.

05.06.2025 07:45:39 #9 

Mýval muž

>> #7, HonzaKovar, 04. 06. 2025 21:57:07

Dulezite je to nevzdavat. Ja jezdil lyzovat na hory od svych 10 let, ale slusne jsem se to naucil az v padesati. ;-)
Vyresit boty a v sezone pak zajet na testovacku je dobry plan.
Mozna nejaky instruktor? Ikdyz s tim nemam osobni zkusenost a obavam se, ze 90% bude jen ucit pluzit deti a Holandany…

Nejlepší je TLUSTÁ ( lyže, ale ty hubený jsou taky dobrý :-)

05.06.2025 14:28:12 #10 

IIIvan muž

>> #4, Mýval, 29. 05. 2025 10:41:55

Ešte zabúdaš na jednu situáciu:

ideš po echt tvrdu zavreté akčnejšie oblúky a zrazu nabehneš na menšiu kopu nerozhrnutého technického čo nasypali v noci(a viditeľnosť je slabá, že nevidíš že to tam je, proste 5*5m napríklad).

Ak si dobre predozadne vyvážený na tú jazdu na tvrdom, tak si z pohľadu prechodu cez tú „kopu(plochu)“ postavený „príliš dopredu“ a špičky lyží dostanú dosť zabrať a telo ti sekne prudko dopredu. Hlavne lyže bez rockeru a podobných vychytávok.

Podľa popisu od Honzy to môže byť podobný prípad.

05.06.2025 14:31:48 #11 

IIIvan muž

>> #8, HonzaKovar, 04. 06. 2025 21:58:21

Já bych se strašně rád naučil carving, ale nějak nevím, jak se do toho dostat

A stojí ti to za ten opruz „na staré kolená“? Ako nie je to nereálne, nie si zas nejaký „dědek“, ale vyžaduje to určitú snahu a zvykne to byť otrava to učenie sa…

>> #9, Mýval, 05. 06. 2025 07:45:39

Mozna nejaky instruktor? Ikdyz s tim nemam osobni zkusenost a obavam se, ze 90% bude jen ucit pluzit deti a Holandany…

„Možná přijde i kouzelník…“ :-)

Ako sa tak pozerám občas na viacerých tzv. profíkov, tak oni samotní by potrebovali pár hodín lekcií pluženia.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy