Lyžáky flex 130
12.09.2025 15:26:35 #1
Ahoj, vybírám nové lyžáky a narazil jsem na Head Edge 130. Trochu se bojím takto vysoké flexe, ale moje proporce jsou 2 metry a 110 kg, tak si říkám, že by to mohlo být OK. Jsem na úrovni cca středně pokročilý lyžař. Má někdo také zkušenost s technologií Liquid fit od Head? Mám celkem úzké nohy v oblasti kotníku a ve stávajících botách mi noha trochu „lítá“ – tzn. zvedá se mi pata, i když mi jinak boty sedí dobře (šířka, délka atd). Vybrané nové lyžáky tuto aplikaci podporují. Dá se někde koupit náplň, nebo musím do servisu kde mi to případně doupraví? Díky za odpovědi.
13.09.2025 20:41:14 #3
>> #2, PetrAT, 13. 09. 2025 19:44:39
https://www.sportisimo.cz/…-130/261220/
Ještě doplním že mi je 42 let, jezdím většinou max půl dne, občas už bolí kolena, dle hodinek cca 15 km, rychlosti max 60km/h a lyže mám Lusti SC 74 (170 cm). Zkoušel jsem hodně různých značek a ve všech mám prostě volnou patu. Ty head mi sedí asi nejlépe, ale nevím jak moc se povolí nebo ne. Článek jak vybrat boty jsem tu četl. Díky.
13.09.2025 22:32:38 #4
Podle popisu jde o širší botu , spíše zaměřenou na komfort
Jak funguje Liquide Fit nevím, třeba se ozve někdo kdo ho má
Ten parafin si tam nastříkáš sám ? Předpokládám, že ve Sportisimu
o tom nebudou vědět nic
Flex 130 . Je otázka jestli jde flex snížit jen nastavením . A nebo by se
muselo řezat do boty
15.09.2025 09:53:57 #5
Ja mam taky uzky kotnik a siroke zaprsti, dlouha leta jsem to (chybne) resil sirsima botama a pokusy s vycpavanim kolem kotniku. Pred par lety jsem se odhodlal koupit uzke a o cislo mensi boty, ktere dobre sedely kolem paty ale vepredu strasne tlacily. Pak jsem si nechal vytahnou skelet do sirky v predni casti chodidla (a rovnou i vypect boticku a vytvarovat stelku od Sidasu) a ted mam ty nejlepsi a nejpohodlnejsi lyzaky za poslednich 50 let. Mel jsem to takhle udelat uz davno.....
17.09.2025 11:34:31 #6
>> #1, Franta1984, 12. 09. 2025 15:26:35
Pata, co se zvedá, je neprostý NO GO. Snad nejhorší věc. Flexe komerčních bod 130 není 130. Nebo těch skutečně závodních potom není 140–150. Jen to na ty boty píšou, aby to bylo jako namakaný. Při váze 110kg a 2m je komerčních 130 na sportovní jízdu skoro málo, hlavně v teple při teplotách kolem nuly nebo nedejbože na slunci třeba v +5. Ano všechny boty se vytáhnou a všechny hodně. Nejlepší je koupit boty menší a pak doupravit. Pata musí perfektně sedět, to je snad to nejdůležitější.
18.09.2025 08:39:02 #7
Všem moc děkuji za reakce. Lyžáky jsme si zkusil objednat a moje pocity z nich jsou:
- boty jsou neuvěřitelně lehké
- jak jsem se bál flexe 130, tak v pokojové teplotě jsou hrozně měkké – pokud se zacvaknu do lyží a zatlačím do holení, tak se opravdu až divně deformují – je mi jasné, že v zimě se budou chovat jinak, ale dost mi to překvapilo
Ohledně velikosti:
- nohu mám 29,3 cm
- objednal jsem velikost 29cm
- při skeletové metodě mám za nohou cca 1 cm místa (na prst)
- samotná vnitřní botička je pro velikost 29 – 29,5, tudíž je mi akorát
- pokud narvu nohu do boty kompletní, tak mám palec na noze do „pravého úhle“ – tzn. hodně tlačí, ale tak to má asi u nových bot být.
- když boty zapnu – cca na prostředek všech přesek, jsou těsné a hezky obepínají nohu
- pokud se hodně zapřu do holení, palec se stále dotýká předku boty, ale už je to snesitelné
- ale v tu chvíli mi prostě zase vyjede pata v botě o cca 1–2 cm nahoru
Zkusil jsem napsat do servisu, kde aplikují liquid fit, zda by to vyřešilo tento problém. Jinak mi asi nezbyde než boty vrátit a hledat jiné, ale nedokáži si představit, že bych narval nohu ještě do menších bot.
18.09.2025 09:28:31 #8
Podobne anabaze uz jsem driv absolvoval – na nohu 265mm boty 265, zezacatku prijemne tesne, za rok vycvachtane, pata volna,.....
Asi to chce navstivit prodejnu kde tomu nekdo rozumi (ne Sportisimo) nebo jeste lepe nekoho kdo je schopen boty pak upravit. A vyzkouset vic modelu. Delka bude asi vporadku ale u velikosti se udava nejen delka ale i sirka boty (stred je kolem 100mm, ja mel driv 102, ale ted mam 98 kvuli uzke pate a po upravach skeletu kolem prstu je velikost akorat). Ty Heady maji uvedenou sirku 102, takze spis siroka bota, pro uzkou patu nevhodna. A taky ruzni vyrobci maji drobne odlisnosti ve tvarech skeletu, ja nakonec skoncil u Tecnicy vel.255.
18.09.2025 19:52:59 #9
>> #7, Franta1984, 18. 09. 2025 08:39:02
Boty jsou nejdůležitější část tvýho vybavení. Perfektně padnoucí boty, budeš muset vždy vyplatit časem a nějakému obětování. Podle mě se nedají prostě koupit. Nevím odkud si, zkus navštívit nějakou prodejnu s bootfiterem, ten ti rozhodně poradí (třeba bootfiter.cz). Jestli máš tenkou patu a ještě nízkej nárt, tak to může být vcelku oříšek. Jen pro info mám nohy P287/105 a L293/106, normální nebo nižší nárt a tenčí kotník a lýtko. Používám Lange WC mondo 28 o šířkách 92, 98 a 100. Ty 100ky jsou jen freeride, široká ponožka a velká zima. Mám dokonce i 27/92, co jsem dlouho používal, ale tam je teplotní komfort dost omezenej. Možností u bootfiterů je spousta, oni poradí. Ano, stojí to peníze a čas, ale sám to asi nedáš. Navíc i s bootfiterem bude první výsledek na tvoje poměry super, ale až tak 3ti boty uděláš „perfektní“ protože si myslím, že je důležitý vědět, co chceš na svých botách řešit, mít nějaký zkušenosti a nějak to chápat a vnímat. Já bych to viděl na nějaký úzký závodní 28/92–95, kdy by sedla pata s nártem a zbytek by se upravil, to doma sám ale spíš nedáš.
19.09.2025 10:38:44 #10
Jo asi to nedopadne jinak, než se svěřím do rukou nějakého bootfittera.
Bydlím kousek od Sušice, tak snad bude někdo tady v okolí, nebo Plzeň.
Doufal jsem, že mi bude stačit něco konfekčního ze sportu, přeci jenom
nenajezdím toho tolik a taky jsem do toho nechtěl investovat víc jak cca
7000. K lyžování jsem se vrátil po 15 letech a to ještě díky dceři
(6 let), kterou učím a začalo jí to bavit, tak jsem začal jezdit s ní a
pak i sám. Samozřejmě jsem si minulý rok koupil pohodlné „bačkůrky“
ve velikosti 31, ve kterých mi v obchodě bylo příjemně, ale sezonu jsem
končil utažené vše na poslední přezku a stejně mi v tom lítala noha ve
všech směrech ![]()
Ještě jednou díky všem za radu a už aby to venku začalo padat.
19.09.2025 13:36:12 #11
>> #10, Franta1984, 19. 09. 2025 10:38:44
Tak to sme na tom podobne. Ja som sa vrátil k lyžovaniu po niekoľko
desiatok rokov trvajúcej pauze ako 55 ročný pred 17. rokmi. Kúpil som si
karvingové lyže a pohodlné Salomony s Flexiou 90. Po čase som však
zistil, že práve tie „papučky“ ma najviac obmedzujú pri mojom
lyžiarskom raste. S tým, čo napísali aj kolegovia sa dá len súhlasiť.
Všetku moju výstroj čo mám nakupujem a aj servisujem prakticky v jednej
veľmi dobre zabehnutej a vybavenej rodinnej predajni so servisom pod Chopkom.
Každý člen rodiny má svoju špecializáciu a pri obuvi a viazaniach je jeden
veľmi šikovný mladý muž, ktorý vie aj poradiť. On mi pomeral parametre
mojich chodidiel a začali sme skúšať. Skúsil som Salomony, Rossignoli,
Tecnici a Atomici. Nakoniec po asi pol dni sme spoločne vybrali Atomic Hawx
Ultra s udávaným Flexom 110 a cca 10 mm kratšie, ako mi nameral on.
Naformátoval mi skelet aj papučky a išiel som na svah. Dolyžoval som sezónu
a aj keď mi veľkosť pripadala OK, ku koncu sa mi už zdali trošku mäkšie a
päta málinko voľná. Zvýšili sme flexiu na 120 a aplikovali vložku Sidas.
Päta sa ešte viac stabilizovala, ale tuhosť sa mi zdala mäkšou. Dohodli sme
sa a objednal mi ten istý model, ale s flexiou 130. Znova „vypaľovanie“
skeletu, nové vložky Sidas a vo vlaňajšej sezóne som ku spokojnosti
odlyžoval cca 40 lyžodní. Pre úplnosť doplním: Mám 72 rokov, 78–80 kg
a mondo 286 a 289. Lyžiarky Atomic Hawx Ultra (najužší model z rady
Hawx), veľkosť 275 a Flex index 130 s vložkou Sidas. Takže, lyže sa
dajú kúpiť aj cez internet (aj keď aj tie je lepšie kupovať po
odskúšaní), ale lyžiarky aj pre ambiciózneho rekreačného lyžiara
zásadne v kamennom obchode s kvalitným technickým vybavením a odborným
personálom!!! A ešte jedna vec, ktorá sa málokde spomína: Tuhosť lyží
môže byť nižšia ako tuhosť lyžiarok, ale opačne nikdy. Tuhosť lyžiarok
sa musí rovnať minimálne tuhosti lyží alebo viac! PS: Žiaľ
s investíciou som sa dostal na viac ako dvojnásobok Tvojich predstáv. ![]()
14.10.2025 00:26:00 #12
Hele, já mám taky podobnej problém. Většinou jsem bojoval s tím, že noha mi lítala v kotníku, i když jinak boty seděly. Nakonec jsem šel do těchhle https://www.lyzarna-bruslarna.cz/…a-130-mv-gw/ Mají 100 mm kopyto a rozšířenou špičku, takže prsty nejsou stísněný a noha sedí přirozeně. Mají právě ten Liquid Fit, takže pata a kotník jsou zafixovaný pevně. Jinak flex jde nastavit od 130 do 140.
30.10.2025 18:53:31 #13
>> #1, Franta1984, 12. 09. 2025 15:26:35
Liquid Fit pro boty HEAD děláme u nás na Praze 4, cena 1.200 Kč. Napište na info@headsportshop.cz , s po. M.V.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.