Domů Diskuze Sjezdové lyže - poradna před nákupem Výbava pro statnějšího začátečníka

Výbava pro statnějšího začátečníka

20.12.2025 12:54:18 #1 

SulF muž

Ahojda,

začátkem této sezóny jsem stoupl ve svých 27letech poprvý na lyže, a ačkoliv jsem obecně na sporty trošku osel, tak mě to chytlo:-D. Na lyžích jsem byl doposud celkem již tedy 3×, pokaždé jsem si výbavu půčoval z půčovny na daný den, což jsou peníze, který tečou vlastně do prázdna :-D, proto bych si chtěl pořídit už výbavu vlastní, a byl bych rád, zda by mi tu byl ochoten někdo pomoci.

Lyže preferuju nějaké použité bazarovky a lyžáky pravděpodobně nové(ale nechám se případně vámi přesvědčit o opakách). Moje výška je 193cm, „gramáž“ kolem 120kg(tudíž něco s dřeveným jádrem, popř. vyztužením). V půjčovně mi půjčovali pokaždé 170cm lyže a lyžáky mondo 32cm, což je problém obecně kdekoliv na prodejnách sportu vyzkoušet…

Budu rád za vaše tipy, Mockrát děkuju:-)

20.12.2025 17:44:17 #2 

adam 1

>> #1, SulF, 20. 12. 2025 12:54:18

Boty si kup určitě svoje ,zkus si změřit chodidlo na délku a šířku ať se od něčeho odpíchneš . Je tady pěkná "kuchařka " na výběr bot .

https://snow.cz/…o-prezkacich

Lyže ? Jsi kus chlapa rak určitě něco s dvěmi plechy /ti kdybych byl tebou tak jdu po komerční GS s délkou 182 výše a pak by to chtělo někoho kdo ti ukáže co a jak :-D Původně jsem se o ně zajímal ,dá ti je za 3000,– https://sport.bazos.cz/…k-spx-12.php Kluci ať napíšou jestli jsou vhodné pro tebe?

21.12.2025 19:35:22 #3 

MichalW

Komerční GS bych tazateli nedoporučoval. Spíše nějakou vyšší řadu sportovních univerzálek, v nejvyšší dostupné délce. Něco takového:

Blizzard Thunderbird R15 – 182 cm, 76 mm střed, radius 17m

Atomic Redster X7i – 176 cm, radius 15,5m

Fischer RC4 The Curv DTX – 178 cm, střed 72 mm, radius 17 m

To jenom takový letmý pohled na bazar. Nebo „naše“ Sporten Iridium 6 v délce 176 cm by se mohla dát levně sehnat i nová někde ve výprodeji.

Pokud je problém vyzkoušet boty na prodejně, protože není velikost, aspoň si změř nohu v tom jejich měřáku, zjistíš délku a šířku a budeš se mít od čeho odpíchnout. Paradoxně taková okrajová velikost by se mohla dát sehnat někde ve výprodeji starší model.

23.12.2025 01:39:11 #4 

SulF muž

Ahoj chlapi,

díky za Vaše tipy!

Fischerky co zmiňoval MichalW vypadají i s cenou perfektně, cenovka asi ideál, co bych si na začátek představoval(ale nutně na tom nestojím), nemusím se bát, že by měli nějakou křehčí konstrukci a se svojí váhou bych je brzo prošlápnul?:-)

Boty, co mi půjčovali na mojí 48nohu měli v půjčovně označení 320, a když jsem si zkoušel v Dekáči největší velikost 31,5(jinou značku) tak mi byla opravdu ťip ťop, tudíž hádám, že těch 32 bude pravdivejch. Jenom mě ještě zajímal volba Flexe boty. Měl bych se řídit doporučením váha = flex? Nebo vzhledem k tomu, že začínám, tak flex nižší?

Díky!:)

23.12.2025 10:38:45 #5 

Mýval muž

>> #4, SulF, 23. 12. 2025 01:39:11

Pozor na ty boty. Pokud 31.5 v Dekaci bylo, jak pises „tip top“, tak to znamena, ze po 2–3 dnech jezdeni se vyslapou a budou ti velke! Tuhle chybu udela 80% lidi (vcetne me). Ted mam lyzaky vel 25.5 a normalni civilni boty nosim 27.5. Nikdy driv jsem nemel pohodlnejsi a lip padnouci preskace.

Dukladne si prosim precti ten clanek o vyberu bot. Treba zkouseni velikosti jen skelet, bez vnitrni boticky, to si zkousel?

Nejlepší je TLUSTÁ ( lyže, ale ty hubený jsou taky dobrý :-)

23.12.2025 12:20:55 #6 

slowthinker

>> #4, SulF, 23. 12. 2025 01:39:11

když jsem si zkoušel v Dekáči největší velikost 31,5(jinou značku) tak mi byla opravdu ťip ťop

Bota ve které stojíš rovně by ti měla být malá.
Lyžuješ na pokrčených nohou, vždy máš aspoň malý tlak do jazyka. Tak bys měl zkoušet botu.
Plus jak říká Mýval se bota po pár dnech ježdění „zvětší“.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy