Lyže pro dědečka

23.02.2026 06:15:27 #1 

slak (SLAbý Kus) muž

Dobrý den, letos v březnu slavím 64. sezónu na lyžích a hledám univerzální lyže pro lehčí lyžování v měkčím sněhu na sjezdovce, ale i vedle ní. S věkem mi odešly síly, reflexy i motivace k drcení svahů. Čistě na sjezdovku mám Redster X7, čistě do hlubokého Scott Slight 95. A teď hledám něco mezi tím, jako třetí lyže. Nakonec jsem vybral Dynastar M-Cross 82 (dřevo, polyuretan, laminát), anebo Salomon Stance 84 (titanalový rám). Do třetice mne zaujaly cenově Kästle DX84, které nabízí XSPO v 55% ceny za 8500 korun. * Máte někdo zkušenosti s výše uvedenými lyžemi, anebo máte nějaký tip podobné lyže? Děkuji za reakce a zdravím!

Neexistují špatné lyže, jenom špatný výběr

23.02.2026 09:22:49 #2 

Mýval muž

Jsem o trochu mladsi a zatim zvladam sportovni modely s 2×Ti, ale vyber lyzi „na duchod“ me taky za par let asi ceka… ;-)

Ze jmenovanych modelu trosku znam Kastle DX85 (primy predchudce letosnich DX84, rozdily minimalni). Ma je moje sestra, prave na mekci podminky. Ja na nich nejel (moc kratke), zkousela je dcera, ktera se vyjadrila, ze jsou to prijemne lyze na pohodove jezdeni, ale zadne vetsi rychlosti a moc sily, to uz nezvladaji. Rozryta odpoledni sjezdovka uplne bezproblemu.

Nejlepší je TLUSTÁ ( lyže, ale ty hubený jsou taky dobrý :-)

23.02.2026 12:20:20 #3 

slak (SLAbý Kus) muž

Děkuji za odpověď, Mývale! Obecně výběr lyží je velmi, velmi těžká záležitost. Nejlepší je samozřejmě půjčovna na svahu, ale tam nemají velký výběr a když už, tak spíše vysoce sportovní modely. Ačkoliv záleží na půjčovně. Děkuji za potvrzení mých předpokladů Kästle, stejne jako Stöckli, vsadili na exkluzivitu, přičemž u Stöckli je to oprávněné v tom, že vyrábí v manufaktuře a v omezených sériích. Kästle spíše sází na tradici a něco zároveň nového, před pár lety málem zmizely z trhu. Takže ano, to bylo i mé podezření: DX84 za 950 Euro u výrobce neodpovídají výkonu, který je na úrovni lyží za polovinu ceny. Ostatně to platí i u Stöckli, hodně lidí si za dvojnásobek ceny koupí tričko Tommy Hilfiger, ačkoliv má stejné kvality, jako lepší triko z jakéhokoliv obchodu. Takže Kästle škrtám že seznamu…a to i když jsou z přijatelnou cenu, tohle se mi nelíbí.

23.02.2026 12:43:53 #4 

slak (SLAbý Kus) muž

Ještě poznámka k těm DXkám: to znamená Dynamic Cross 8-)

23.02.2026 13:57:26 #5 

Mýval muž

Ja bych se Kastli rad trochu zastal. Ano, katalogove ceny jsou nesmysl, ale ty lyze jsou dobre, perfektne uzivatelsky odladene. Nevyzaduji moc sily, coz mi jako lehcimu starsimu a linejsimu jezdci vyhovuje. Uz 4× jsem byl na jejich testovacce v Rakousku a treti sezonu jezdim RX-12 GS (koupene s velkou slevou) a letos se mi moc zalibily jejich SL. A rada allmountainu MX je taky vyborna, kdybych nemel tyhle kategorie uz pokryte od Rossi a Blizzardu, tak jdu klidne do Kastli (pokud bych je sehnal za lidskou cenu samozrejme).

23.02.2026 17:45:57 #6 

slak (SLAbý Kus) muž

>> #5, Mýval, 23. 02. 2026 13:57:26

Díky za reakci: MX jsou ovšem pekelně drahé. Obecně kvalitu Kästle nezpochybňuji, tohle je můj vnitřní boj. Stöckli jsem měl celkem 5 párů. Jezdí výborně, zpracovány jsou excelentně, ale nejezdí lépe, nežli 2× lacinější lyže. Ale úplně chápu, že se někdo přidá ke Stöckli-klubu, nechce nic jiného a tvrdí, že Stöckli jsou nejlepší lyže na světě… Já zkrátka nejsem členem Kästle-klubu a být jím ani nechci. Padly mi do oka kvůli ceně a zřejmě to budou výborné lyže, jak říkáte. Proti kvalitě Kästle ani slovo. Můj vnitřní boj spočívá v tom, že mi nejsou jako značka blízké a vnitřně je odmítám, třeba stejně jako HEAD, ty by mne nenapadlo si koupit nikdy v životě 8-) A kdybych to někdy udělal, neměl bych z nich radost. Teď rešeršuji, Dynastar mají pro mne špatné délky: 176 a 184, zatímco Salomony mají 1 cm náskok: prodávají se 177 a 185 cm. 176 je málo, 177 je lepší, proto koukám spíše po Salomonech. Rádius Dynastar je až slalomový 14 metrů, zatímco Salomon se se 16-ti metry blíží středu, to mi je také bližší.

23.02.2026 18:01:10 #7 

slak (SLAbý Kus) muž

>> #5, Mýval, 23. 02. 2026 13:57:26

Avšak! Jste jediný člověk, kterého znám, co jezdí RXka12 GS a proto si dovolím dotaz: Podle vás, jsou to lyže, které si lze vzít jako jediné na týdenní lyžování? Nezničilo by to člověka? Tuhle jsme o tom mluvili se známým, který o nich uvažuje, teď jsou totiž k dostání za hezkých 590 euro a to ve všech délkách. Já byl vzhledem k jejich 68 mm skeptický, on byl optimista. V recenzích jsem četl, že jsou hodně rychlé.

23.02.2026 18:51:22 #8 

Mýval muž

Tyhle GS jsou velice prijemne, nemam problem na nich vydrzet cely den (fyzicky) za dobrych podminek. Problem je ta mala sirka, kdyz je mekci snih nebo odpoledne boule a nahraby, uz to neni moc dobre svezeni. Dela se jeste mekci verze RX11, ale ty se na rozrytem chovaji bohuzel stejne.
Proto mam jako univerzalky Blizzard Brahma (180cm, 88mm siroke), ty jedou na jakkoli rozryte mekke boulovate sjezdovce. Ale jsou tezsi, linejsi a na upravenem ne tak zabavne jako RX12 GS. Takze kdybych si smel vzit jen jedine lyze, tak asi ty Brahmy.

Z toho co jsem zkousel od Kastli tak je vyborna rada MX, modely 88 a 82 jsou dost podobne Brahmam, prisly mi tocivejsi a silove mene narocne, ale porad je to sportovni lyze s 2×Ti. MX74 je taky super, na upravenem jeste lepsi. (Nejsem prodejce firmy Kastle, ani zadny jejich agent, ale mam jejich lyze z testovacek dost osahane, takze si troufam o nich neco napsat. U lyzi na kterych jsem nejezdil bych si to netroufnul.)

Jinak tu preferenci urcitych znacek uplne chapu. Me jsou nesympaticke Heady a Atomicy, byl jsem celkem spokojen s Volkl a tajne touzim po Stockli.

23.02.2026 19:30:04 #9 

Roman Jílek muž

>> #1, Univezalnik, 23. 02. 2026 06:15:27

Přidám svoji trošku do mlýna k této diskusi. Já mám celkem 3 lyže – slalomky Atomic Redster SL 165 cm, R 11,5 m (už staré cca 13 let). Na těch jezdím v ČR, hlavně dopoledne, když je tvrdo a upraveno. Pak mám obřačky ATOMIC REDSTER G9, 177 cm, R 18,2 m (staré 3 roky). Ty používám za stejných podmínek jako ty slalomky, ale v Alpách. A na odpolední rozbitou sjezdovku (v ČR i v Alpách) jsem měl až do loňska Fischer Motive 168 cm, R 16 m, pod botou 76 mm. Ty měly výrazný rocker na špičce, na rozbitou sjezdovku byly fajn. Na smýkání skvělé, pohodlné. Ale příliš netáhly do oblouku, do řezaných oblouků jsem je musel dost nutit a stejně to nebylo ono. Tak jsem je letos nahradil novými, Fischer The Curv GT 85, 175 cm, R 15 m. A jsem z nich nadšen. Odjezdil jsem na nich tedy zatím pouze 2 odpoledne v ČR (oraniště) a 4 celé dny v Dolomitech, ale i tak si troufnu tvrdit, že mě na tyto podmínky maximálně vyhovují. Dobře táhnou do oblouku, odpolední oraniště projíždí s jistotou. I na tvrdu jsou dobré, ale přehranění není pochopitelně (vzhledem k šířce) tak hbité jako u GS. Na měkkém smýkají vcelku dobře, na tvrdu se mě párkrát stalo, že při razantním zabrždění odskakovaly (opět dáno šířkou 85 mm pod botou). Pokud bych si měl z těch 3 vybrat jediné lyže na celý den, tak to budou právě tyhle.

23.02.2026 21:01:10 #10 

slak (SLAbý Kus) muž

>> #9, Roman Jílek, 23. 02. 2026 19:30:04

Pánové Roman a Mýval: Četl jsem slepou degustaci vín od těch ze supermarketu až po výběrové sklepy a dopadlo to takto: Do ceny cirka 5000 korun za láhev se všichni degustátoři shodli na pořadí kvality vína a srovnali je pěkně pod sebe všichni stejně. Ovšem jak překročila láhev 5000 korun, bylo pořadí kvality už promíchané= od určité úrovně výrobku hrají roli pouze osobní preference. Což platí i pro lyže… Fischer Motive jsem měl taky , ale 74, bílý základ, pak se dělaly 85 v černém. Ty 76 musely přijít někdy potom. Curv GT 85 vyhrávají pravidelně testy allmountain a musí to být super lyže. Fischer to umí, ale také musíte mít tu značku rád… ostatně Sekta vyznavačů boha Fischer existuje také. * Mýval: 88 je zajímavá šířka a výkon záleží velmi na konstrukci lyže, tam je cítit každá maličkost. V garáži mám zatím jedny nepoužité Movement Revolution 88, ale moc se mi do nich nechce. V podstatě jsem se našel ve „Swiss Knife Category“ 82–86 mm. Loni jsem prodal Armada Declivity 92Ti, což jsou docela náročné lyže na jízdu, ale v zásadě mi není jasné, proč dělat z lyží >90 mm lyže na sjezdovku. Takhle tvrdé a zároveň široké lyže nejezdí dobře ani na tvrdém, ani v prašanu. Co se Stöckli týče, má charakteristika je taková: „Precizně udělané lyže na precizní techniku, jezdící precizně a bez překvapení.“ Jako všechny švýcarské výrobky. Jsou skvělé, ale nenadchnou, chybí jim esprit. To je mé subjektivní hodnocení, už bych si je nekoupil. Kdysi byly v discountu CrazyPrices po zhruba 4 tisících korunách, obchod pak zkrachoval, je to tak 7 let.

23.02.2026 21:27:28 #11 

slak (SLAbý Kus) muž

Ještě pro Romana: Před 4 lety jsem si koupil Redster G8 které nejsou na půl cesty mezi G7 a G9, ale spíše je to odlehčená G9, tedy od G7 jsou více vzdáleny, nežli od G9. A byly to jedny z nejúžasnějších lyží, co jsem jezdil- umí doslova všechno. G9 mají Revo S (S= Stahl, ocel), zatímco G8 mají Revo C (C= Carbon). Lyže jsou moje hobby, každý rok od jara do léta nakoupím 2–3 páry a pak je 2×-3× projedu a nakonec, na začátku nastávající sezóny prodám za kupní cenu jako mírně jeté, v inzerátech zásadně nelžu a přiznávám všechny vady. Dotaz: Ty G9, nejsou příliš náročné na techniku (není u nich příliš silná zpětná vazba, netrestají každou chybičku)? Mýval : Ano, MX a Brahma mají v recenzích přesně to, co říkáte. Zatímco Brahma je Rolls-Royce, MX by měly být SUV Porsche, samozřejmě ne elektrické 8-)

23.02.2026 22:02:48 #12 

slowthinker

off-topic
náklonnost ke značkám

>> #6, Univezalnik, 23. 02. 2026 17:45:57

zkrátka nejsem členem Kästle-klubu a být jím ani nechci. Padly mi do oka kvůli ceně a zřejmě to budou výborné lyže, jak říkáte. Proti kvalitě Kästle ani slovo. Můj vnitřní boj spočívá v tom, že mi nejsou jako značka blízké a vnitřně je odmítám, třeba stejně jako HEAD, ty by mne nenapadlo si koupit nikdy v životě 8-)

To je zajímavý přístup a asi i mezi lidmi častý (a nejenom mezi lyžaři).
Já to mám úplně jinak – vždycky jsem byl spokojený s lyžemi co jsem zrovna měl, i když to byly šmejdy do vrtule. A lyže jsem kupoval bez ohledu na značku a jenom proto, že ty lyže byly levné a mně to nedalo nekoupit, i když jsem byl spokojený se svými šmejdy.
Tak jsem si koupil první carvingové lyže – slalomky (FISové, komerční bych levně nikdy nekoupil), tlusté Big Daddy, obřačky (samozřejmě FISové). Před 3 roky jsem koupil SG jenom proto, že nové stály 6k s vázáním – no nezkus si to za ty prachy.

23.02.2026 22:45:13 #13 

slak (SLAbý Kus) muž

>> #12, slowthinker, 23. 02. 2026 22:02:48

To je na tom hezké! Lyžování není sport, ale životní styl a každý má svobodu se vyjádřit po svém!

24.02.2026 09:31:52 #14 

Roman Jílek muž

>> #11, Univezalnik, 23. 02. 2026 21:27:28

Já ty G9 kupoval bez vyzkoušení, jen na základě testů a recenzí. Než jsem se na ně poprvé postavil, tak jsem se jich trochu bál (jestli jsem nepřecenil svoje schopnosti). Obavy se ukázaly jako liché, z lyží jsem byl (a stále jsem) nadšen. Žádné trestání chyb se nekonalo a nekoná. A to si myslím, že moje technika zdaleka není dokonalá, zejména na strmějších svazích. A totéž bylo i u těch The Curv GT 85 – počáteční respekt vystřídalo nadšení. Osobně si myslím, že většina nejvyšších modelů komerčních lyží je výrobci marketingově nadhodnocených, aby ospravedlnili jejich vysokou cenu a není potřeba se jich obávat. Zda to ale platí napříč všemi značkami nevím, tolik lyží jsem zatím nevyzkoušel.

24.02.2026 13:07:48 #15 

slak (SLAbý Kus) muž

>> #14, Roman Jílek, 24. 02. 2026 09:31:52

Děkuji za uklidňující odpověď 8-) Jenom doplním: U video-testů je podobný problém, neboť je prezentují obvykle buď bývalí závodníci, anebo zkušení instruktoři na úrovni. A ti cítí každou maličkost, která je ruší, avšak kterou běžný uživatel, jako já, vůbec nepozná. To je u každého oboru: vymalujete si byt a z výsledku máte radost a pak přijde profesionální malíř a jenom vzdychne: „Ježíš, kdo vám to tady takhle zprasil!“ 8-) Proto je výběr lyží těžká věc, veškeré zhlédnuté testy musíte korigovat koeficientem, který odpovídá záměrům testéra/ prodejce: pro koho testuje a jak se váš snaží ojebat 8-) Hlavní problém neřeší ani zkouška na svahu, neboť výběr bývá omezený. Tak si vyberte lyže, které vám sedí, ale netušíte, že jiný model by vám seděl ještě více. V zásadě je ale vyzkoušení optimální. Obvykle ovšem lyže, které chcete, k mání nejsou a vůbec samo zkoušení na svahu je časově náročné a v podstatě otravné.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy