Domů Diskuze Lyžařské boty Univerzální boty

Univerzální boty

03.04.2026 11:18:05 #1 

Josef Šefl muž

Poraďte, prosím, univerzální boty pro ostřejší carvingovou jízdu a občasný freeride mimo sjezdovku. Děkuji

03.04.2026 18:42:11 #2 

slowthinker

>> #1, Josef Šefl, 03. 04. 2026 11:18:05

Univerzální boty neexistují, protože neexistuje univerzální noha. Máš jinou nohu než já, proto jsou pro tebe optimální jiné boty než pro mě.
Další věc jsou individuální preference. Příklad: Slyšel jsem jednoho velmi zkušeného lyžaře říkat, že bota s flexí 130 je moc tvrdá a že je to na zlomení nohy. Já mám mnohem tvrdší boty a přijdou mi pohodlné a ani mě nenapadlo že by měly snad být noholámavé.

Boty je třeba zkoušet v obchodech, aspoň 20 minut na noze. Tady na snow je někde podrobný článek o výběru bot.

03.04.2026 20:33:50 #3 

Rekreant muž

Ptát se na diskuzním fóru, které boty ti budou vyhovovat, je trochu jako se ptát pana Lorence, jestli to unesu :-) Každá noha je originál. Nejlepší je podle mne kontaktovat Tomáše Machalu na bootfitter.cz. Změří a naskenuje chodidla. Podle požadavků a anatomie navrhne konkrétní boty, které si hned vyzkoušíš. Pokud je potřeba, upraví skelet boty přímo na místě, nebo po testu na sněhu. Já tak u něho řešil nové boty vloni. Maximální spokojenost. Zkušenosti zákazníků s jeho prací najdeš v recenzich na googlu.

Kdo nepadá jezdí pod svoje možnosti.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy