Sporten Iridium 5 pro velkou dívku, dobrá volba?
včera 14:02:51 #1
Ahoj všem.
Chtěla bych poprosit o radu při výběru lyží pro dceru. 12 let, 177 cm, 68 kg. Asi bych ji označila za středně pokročilou lyžařku, ale je hodně opatrná a jezdí pomalu. Zvládne i lehčí červenou, ale to už oblouk smýká, na modré staví na hrany. Ale ta rychlost jí chybí, snad to přijde. Na svůj věk hodně vysoká, ale sportovně šikovná. Jezdila na Sporten Iridium W3 ve vyšce postavy a byla spokojená, ale za rok poskočila o 19 cm a taky na váze a tak musíme změnit lyže. Zase bych chtěla nějaké univerzálky. Uvažuji o Iridium 5, ale pánských, kvůli délce. Dámské jsou jen do 160 cm. Pánské jsou 168 a 176. A teď je otázka té délky. 176? Nebudou na ni takové lyže moc náročné?
Moc díky za názor.
včera 14:44:10 #2
Neodpovídám na otázku …
Na tomto fóru se občas doporučují závodní juniorské GS, například https://snow.cz/…ze-pro-divku
včera 18:18:28 #3
>> #2, slowthinker, 25. 08. 2026 14:44:10
Děkuji, ale to nechceme. Hledáme univerzálky. Ty jí vyhovovaly, jen musíme do vyšších a asi tvrdších (váha).
včera 18:52:25 #4
S Iridiama mame celkem dobre zkusenosti ja i moje dcera (164cm, necelych
60kg). Vyzkouseli jsem jich nekolik na testovacce, dcera si nakonec vybrala a
nechala dat pod stromecek (jako univerzalky na sjezdovku) pansky model Iridium
6 v delce 160cm. „Petky“ pry nebyly tak zabavne, malo reagovaly. Rozdil
mezi panskou a damskou verzi byl pry minimalni.
Ja (75kg) zkousel Ir.6 ve 168 (prijemne tocive nenarocne lyze, spis k takove
umirnene slalomce) a 176 (ty se mi libily hodne, na stredni oblouk,
pohodova lyze).
včera 19:15:17 #5
>> #4, Mýval, 25. 08. 2026 18:52:25
Díky moc. Takže myslíš, že je utáhne? I ty 6 ve 176? Fakt je jen středně pokročilá.
včera 20:03:43 #6
No ja bych asi spis volil 168, ty tocej uz od pomale jizdy, ty delsi chtej precejen trosku sviznejsi jizdu. A jestli verzi 5 nebo 6, tezko rict. Ja jsem zastance lyzi s titanalem (zde ver.6), protoze daleko lepe reaguji, kdyz se o ne opru, tak se neco stane. Ani si nemyslim ze by byly nejak vyrazne tvrdsi. Lyze bez plechu mi prijdou takove mrtve, nezabavne, malo reaguji. Ale pro mene pokrocileho jezdce muze byt takove klidnejsi chovani treba prijemnejsi ??? Tezko radit takhle na dalku, nejlepsi je vyzkouset (dcera vystridala na dvou testovacich akcich asi 10 ruznych modelu a delek nez nasla neco co ji vyhovovalo a nestalo to 25 tisic).
včera 23:37:43 #8
>> #3, Ski mama, 25. 08. 2026 18:18:28
Juniorské GS fungují jako GS pro ty lehké juniory, pro 177/68 je to spíše univerzálka. Má měkkou špičku a proto se dobře ovládá. Prodávají se ojeté v cenách od jednoho do pár tisíc.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.