attiva arena - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ

02.10.2011 19:36:56 #1 

akrim

DObry den, rada bych se taky poradila pri vyberu lyzi. Mam moznost koupit model sezony 08/09 attiva arena(nove). Pri delce 168 cm s rozmery 110–69–100. Mam 172 cm a vazim 52 kg, lyzuji nejakych 25 let a myslim, ze docela dobre. Mam rada kratsi oblouk a sviznejsi jizdu. Mam dve male deti, kterym se ted na svahu hodne veuji a jeste nejaky rok asi budu, takze nechci do lyzi zbytecne investovat moc, ale nove nutne potrebuji. Moje stare lyze maji delku 170 cm a rozmery 99–65–91 a byla jsem spokojena. CO rikate na tento model a delku? Rada bych se jeste zeptala na nazor na tento set: CRS Five IQ 10/11 + IQ-LT 10 white Moc diky

03.10.2011 09:55:08 #2 

TomáS muž

>> #1, akrim, 02. 10. 2011 19:36:56

Dle tvých požadavků, je výběr ok. 168 by se mohlo zdát na první pohled sice o 5cm delší, ale uvážím-li, že lyže jsou měkké dámské samotočky, je to pro slušnou lyžařku a svižnější jízdu naopak dobrá volba.

Pokud se týká porovnání, tak vesgmentu levnějších modelů, nebudou mezi výrobci větší rozdíly. Blizzardy jsou 4mm širší, tj. teoreticky pojedou malinko lépe v měkčím terénu. Bral bych je v délce 165 (ne 160). Možná budou malinko tvrdší a tedy i vhodnější pro zkušenou lyžařku.

Osobně bych bral Blizzardy, ale nejlepší by bylo je porovnat alespoň pomačkáním. Typnul bych si, že Blizzardy budou tvrdší a to je ten důvod.

03.10.2011 19:08:52 #3 

akrim

Tomáši, díky za názor, jsi první, který mi řekl, že je to dobrá volba, spíš se setkávám s názorem, že jou na mě moc dlouhé, že se na nich nadřu. JInak s tou tvrdostí, dočetla jsem se, že lyže má po celé délce dřevěné jádro vyztužené vrstvou vysoce pevného titanalu,takže jsem předpokládala (možá tedy špatně), že budou dostatečně pevné a díky právě dámskému modelu, že budou lépe zvládat odpolední měkkčí pistu.

03.10.2011 22:09:49 #4 

TomáS muž

>> #3, akrim, 03. 10. 2011 19:08:52

Většina lidí se v lyžařským vybavení plete, včetně prodavačů:-) Ty Volky pro slušnou lyžařku jedině v té nejdelší délce. Jinak to bude opruz obzvlášť pro svižnou jízdu. To je lyže pro lamy, který na tom sotva stojí a smíkají se kopcem dolu a libují si, jak jim těch 155cm nepřekáží.

Jestli umíš FR, tak si přečti toto, nebo si to dej do překladače:

Le test Ski Magazine : Le Volkl Attiva Arena est un ski amadoué, très facile dans tous les compartiments du jeu. Maniable, il demande peu de bagage technique et presque pas de physique pour être piloté. Sa stabilité en courbe est relativement moyenne, il demande à être skié un peu en avant pour charger une spatule parfois peu travailleuse en accroche. L'accélération en fin de courbe est correcte, la capacité à changer le rayon est également du même tonneau. Ce Volkl s'adresse à une fille possédant un niveau moyen, qui parfois skie en attitude haute et qui sera charmée par sa facilité déconcertante en pivotement. Comme on pouvait s'y attendre, le coupé se découvre facilement, la carre est présente, mais pas trop, on peut sortir à tout instant de cet effet directionnel. Pour jouer dans la cour du trio de tête de cette gamme piste performance, il aurait fallu à ce Volkl un peu plus de jus et de caractère pour s'affirmer.

• Maniabilité générale, tous pivotements très aisés
  • Ski trop calme pour cette gamme

Píší doslova, „lyže nevyžadují techniku a skoro žádnou fyzickou sílu“ dále pak …„lyže pro průměrnou lyžařku“..... Tj. naopak pro slušnou lyžařku dlouhý, nebo vůbec ne.

Osobně bych možná přemýšlel spíš o těch Blizzardech..... Ideálně moct lyže pomačkat a vybrat ty tvrdší.....

04.10.2011 21:18:10 #5 

akrim

Tomasi, diky za velkou ochotu, procetla jsem i tento i ostatni testy areny a vysla z testu jako dobra lyze, vlastne jen tento francouzsky test ji prirazuje jen prumerne lyzarce… jdu se na ne do prodejny podivat az v patek, tak do te doby mam aspon o cem premyslet :)

05.10.2011 10:16:15 #6 

TomáS muž

>> #5, akrim, 04. 10. 2011 21:18:10

Testy musíš brát z rezervou a umět číst mezi řádky. Většina testu je zaplacená reklama, takže všechny lyže dopadnou dobře. I v rádoby nezávislých testech, jsou všechny lyže super. Tady v tomhle testu, je těch příznaků dost…na závěr ještě píší „Aby mohla být lyže ve trojci top modelů na vrcholu řady, přeci jenom jí chybý trochu šťávy a charakteru“…To vše jsou příznaky, že ta lyže bude spíše bláto, než sportovní nářadí.....

05.10.2011 13:16:12 #7 

akrim

Tomasi, nechci zneuzivat tve ochoty, ale prece jen, pokud bys mel jeste cas mi odpovedt a ja se rozhodla pro ty blizzardy, tak ktery model bys pro me bral? Ten model CRS Five IQ 10/11 + IQ-LT 10 white nebo G-Force Limited Carbon IQ 10/11 nebo uplne nejaky jiny model od jine firmy do tech 8000,– a jakou delku? Uz jsi me tady vyvedl z par mych omylu, tak se nechci spolehat na to, ze cim lepsi cena tim lepsi model. Jeste bych asi mela dodat, ze ackoliv se povazuji za pokrocilou lyzarku, tak carvovy oblouk mi az tak nejde, mam pocit, ze si stale jedu v tom zazitem kratkem oblouku. Moc diky

05.10.2011 13:45:53 #8 

TomáS muž

Ahoj, mezi lyžema není žádný významný rozdíl v konstrukci, takže by měly být podobně tuhé. Jsou i stejně široké, 1mm nehraje roli:

Rozdíl je v rádiusu a ten u tak krátkých lyží bude cítit: CRS Five IQ 10/11 160/R15,5, 165/R16,0 117 / 72 / 99

G-Force Limited Carbon IQ 10/11 Pro délku 160 cm: rádius 13 m, vykrojení lyže: 120–71–104

Vzhledem k tomu, že se jedná o normální ne „dámský“ model, tak tady bych to s délkou nepřeháněl. Vybral jsem ti už délky, o kterých bych uvažoval. Na 52kg bych raději viděl 160cm. 165 v případě, že si dobrá lyžařka, ale to si takhle po netu nepovíme, leda že bys sem dala nějaké video tvé jízdy. Rozhodnutí tedy vidím v rádiusu a ten bych možná spíše zvolil 13 než 15,5. Bude se ti lépe zatáčet a 13 není zase tak málo na 52kg, abys nemohla jet pěkně střední oblouk nad rádiusem lyže. Naopak s 15,5 a malinko horší technikou, bys už mohla mít menší problém s krátším obloukem. Střední by jel pěkně.

Obecně v té nižžší cenové kategorii, jsou lyže dost podobné, takže jde spíše o to navolit dobře parametry. Jejich životnost je malá, ale zase tvých 52kg jí dost prodlouží. Lyže ti pravděpodobně vydrží 2–3 sezóny, podle toho jak na nich budeš jezdit. Pak se začne projevovat degradace materiálu.

T.

05.10.2011 14:12:41 #9 

akrim

Jeste jednou moc diky, konecne nekdo, kdo mi s vyberem opravdu pomohl a poradil, na co se zamerit, v patek se jdu mrkout na ty areny, tak pri te prilezitosti mrknu i na jine modely podle tveho doporuceni.

06.10.2011 09:30:17 #10 

akrim

tak prece jen jeste jeden dotaz, kdyz jsem se divala na areny a blizzardy podrobneji, zjisitla jsem, ze areny maji celodrevene jadro a blizzardy (ty co jsem vyse uvadela)jen dreveny hranol, ktery jde uprostred, nechci, aby to vypadalo, ze uprednostnuji jen ty areny, jen chci obecne zjistit co nejvice informaci, ale neni lepsi celodrevene jadro?diky

06.10.2011 11:17:12 #11 

TomáS muž

>> #10, akrim, 06. 10. 2011 09:30:17

Oboje ty konstrukce, jsou dělaný tak, aby byly levné a dalo se jich vyrobit hodně za málo peněz. Není to špička ve světě lyžování a tak je porovnání asi jako, Kia Ceed nebo Hyundai i30. Žádná z těch konstrukcí není prostě ta nejlepší možná. Pod pojmem celodřevjené jádro, si toho můžeme představit mnoho.....Pro představu u skutečně dobrých lyží je to 15 až 20 vrstev dřevin (někdy i exotických) nebo to mohou být i syntetické materiály např. Stöckli SL. Tj. WoodCore není samospasitelný pojem, ale výrobci samozřejmě vědí, že je to super háček na lamy:-). Není jádro jako jádro:-)

Důležitější rozdíl tady vidím v tom, že ta Blizzarda má konstrukci s bočnicí (to je dražší a lepší), protože zatím ještě nikdo nevymyslel nic lepšího, pro přenos síly na hranu. Völkl má jednodušší a levnější konstrukci bez božnic a aby přesvědčil lamy, že je boží nazval to Double Grip Technology. Je ale zvláštní, že tenhle DVAKRÁT lepší grip technology nepoužívá na svých závodních lyžích, kde jsou „jenom“ obyčejné bočnice:-)))) Tenhle paradox nám inženýři od Völklů zatím ještě nevysvětlili.

To co se píše v letácích a v testech, je pouze omáčka pro chudáky lamy, který jsou dnes zcela ztraceni při výběru lyží.

Tj. podle mýho interního šetření, je podle mě konstrukce u Blizzardu lepší a dražší na výrobu. Navíc Blizzard dělá levnější lyže, protože není taková super top značka jako Völkl. Tj. teoreticky bys měla za stejné peníze koupit lepší produkt u Blizzardu a Völku kupuješ horší produkt a více marketingu (jen teorie nebrat doslova). Double grip jsem na TOP lyži za 24k od Volků měl a na ledě to nebyl žádnej zázrak a rychle jsem to vyměnil za konstruki sendvičou s bočnicí:-)

A ještě úplně na závěr podle mě firma Völkl opíjí rohlíkem lamy víc než firma Blizzard.

A ještě jeden závěr, abych malinko zase nehanil furt výrobce. Dost si za to můžou lamy lyžaři sami. Konstrukce s bočnicí, se totiž stala po nástupu capových lyží od Salomonu a Bety od Atomicu natolik „hnusná“ a „old“, že každý chtěl lyže moderní, krásné a bez bočnic......

06.10.2011 16:33:01 #12 

vašek2

>> #11, TomáS, 06. 10. 2011 11:17:12

„Konstrukce s bočnicí, se totiž stala po nástupu capových lyží od Salomonu a Bety od Atomicu natolik „hnusná“ a „old“, že každý chtěl lyže moderní, krásné a bez bočnic......“

Jo jo, a říkali jsme tomu „krabice“. A kdo krabice jezdil, tak byl borec (já bohužel nikdy) – Elan R5 či tak nějak, to byl pojem… :-)

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy