Tignes a Val Tho - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ
Domů Diskuze Francie Tignes a Val Tho

Tignes a Val Tho

10.10.2011 16:48:58 #1 

korsičan muž

Mám problém. Po několikerém propadáku s lyžováním ve Francii jsem se zařekl, že už tam na lyže nikdy nepojedu, ale okolnosti mě nutí do týdení lyžovačky v Tignes (leden) a Valtho(březen). Jak to tam za poslední roky vypadá s úpravou sjezdovek a zalidněností svahů ??? Já jsem to měl ve Francii pokaždé asi v tomto modelu – 6dní lyžování/max. 2× upravená sjezdovka. Zbytek dní lyžování v oraništi a to mě vážně neba. Už je to tam lepší, nebo se mě vyplatí těchto 14 dní s maximální odolností bojkotovat ??? Děkuji za upřímné a pravdivé odpovědi, nechci žádné zkušenosti přes růžové brýle. Díky.;-)

v žádném případě s davem, protože pouze leklá ryba plave po proudu ... :-)

10.10.2011 18:48:14 #2 

Radek Holub - SNOW muž

Obecně je z mé zkušenosti ve Francii úprava problematická v první řadě tehdy, pokud nejsou sněhové podmínky ideální (málo sněhu, teplé jaro ap.). To vychází i z toho, že počet rolb na danou plochu sjezdovek je ve Francii nižší než třeba v Itálii a za nepříznivých podmínek to prostě nestihnou. Navíc Francouzi nejsou velcí milovníci carvingu, takže případnou horší úpravu ani moc nevnímají. Mimoto je potřeba se smířit s tím, že některé tratě se neupravují každý den, ať se děje, co se děje.

Za slušných sněhových podmínek jsem byl ale v posledních třech letech obvykle mile překvapen (vč. Val Tho, možná i díky tomu, že jsem měl skromnější očekávání).

Nic se nejí tak horké, jak se to uvaří.

10.10.2011 20:17:54 #3 

VojtěchV muž

Dva roky zpátky jsem byl ve Val Tho, rok předtím v Tignes. Být tebou tak bych určitě jel. To co přede mnou píše Radek je pravda. Ale třeba v tom Valtho byla jedna konkrétní sjezdovka 6× upravená a jeden den ne, nejvíc jsme jezdili za kopcem k Orelle a tam bylo každý den upraveno a tvrdo. Prostě ty areály jsou tak velký, že bych se divil, kdybys tam pro sebe nenašel vhodný místo, který bude dobře upravený. A např v Tignes mě dokonce jeden rolbař chvíli povozil při úpravě a ty zázraky co dokázal s půl metrem novýho ale lyžaři den rozježděného sněhu (další den sjezdovka dokonale rovná a tvrdá) mně jen potvrzuje, že bych se nebál, že se ve Francii nenajde místo na pěkný lyžování.

11.10.2011 09:33:28 #4 

korsičan muž

Díky za Vaše zkušenosti. Upřímě řečeno se mě tam vůbec nechce, protože pokaždé když jsem tam byl, tak to byl totální pravěk. A čím větší a dražší středisko, tím to bylo horší. Když to porovnám třeba s CMA, Davosem nebo Sas Fee, tak to bylo asi jako když jsem po revoluci vyrazil poprvé do Alp. Hubu jsem zavřel tuším až 14 dní po návratu. Tak to byl velký rozdíl. Ale věřím Vám a třeba se za těch pár let frantíci začali snažit. Ještě jednou díky a uvidím. Asi se rozhodnu na poslední chvíli až podle množství napadaného sněhu.

12.10.2011 23:16:04 #5 

tom9

Zdravím, mám otázku týkající se Tignes. Vybral jsem hotel Residence le Rond Point des Pistes v termínu 18.2 – 25. 2. Byl bych rád za zkušenosti s tímto ubytováním a nevíte jestli mě tam nepohltí francouzi, kteří mají asi bohužel stejně jako my jarní prázdniny? Děkuji za odpověď.

13.10.2011 08:55:27 #6 

Tom_

>> #5, tom9, 12. 10. 2011 23:16:04

Je to opravdu hotel? IMO apartmánový dům. Takže bych očekával trošku stísněné bydlení a chodbový labyrint.

Jestli se chceš vyděsit, tak si najdi recenze na tripadvisor.com :-)

Důležitá je poloha, ta je hned u lanovky, takže se dostaneš z lyžárny rovnou na sníh a „domů“ dojedeš taky na lyžích. Ale to bývá v Tignes samozřejmost.

Jestli máš trošku cestovatelské sklony, tak si připlať za skipas pro celou oblast Espace Killy, tj. Tignes + Val d'Isère.

It's only skiing

13.10.2011 09:14:57 #7 

VojtěchV muž

Byl jsem. Jo, ubytování je stísněné, to je pravda, ale spousta apartmánů má balkónek, což se taky může hodit. V přízemí skříňková lyžárna, nic moc, ta je opravdu stísněná, představa, že si tam dělám lyže je směšná :-) Jinak si troufám říct asi nejlepší poloha v rámci Val Claret. Pár kroků ke třem sedačkovkám ( z toho jedna zadarmo), pár kroků k podzemní lanovce k ledovci. Fakt skvělé místo. Příjezd na lyžích až před budovu.

13.10.2011 11:36:16 #8 

tom9

Je to ubytování tak hrozný, jak píšou v těch recenzích? Jedu tam s přítelkyní a nechci aby se hrozila :). A ještě ty francouzký prázdniny, nebude tam hlava na hlavě?

13.10.2011 11:37:23 #9 

tom9

zhrozila :)

13.10.2011 11:58:57 #10 

korsičan muž

>> #8, tom9, 13. 10. 2011 11:36:16

O fancouzkých prázdninách bude hlava na hlavě všude ve Francii.

13.10.2011 14:23:50 #11 

Tom_

>> #8, tom9, 13. 10. 2011 11:36:16

Vzhledem k rozlehlosti skiresortu a kapacitě lanovek bych se fr. prázdnin nebál. Samozřejmě fronty se nejspíš v kritických uzlech a časech objeví. Chce to dopol včas vyrazit a po o se začít pomalu vracet.

EDIT 14. 10. 17:52 Jestli tvá přítelkyně není typu z reklamy na Fernet, tak to bude OK, jinak se zařiď dle Tesny pode mnou.

It's only skiing

14.10.2011 01:11:24 #12 

Tesna muž

Nemám přímo zkušenost s tímto ubytováním, byl jsem v několika jiných barácích, ale obecně, levné ubytování v Tignes, kam Tebou vybraná residence patří, je možná to nejhorší v celé Francii (holt pracuje jméno a poptávka). Maličké kamrlíky, začínající na 13m2 (!!!) u ST2. A veškeré levné ubytování v případě plného obsazení tak na vzájemné „zabití“.

Po 1. zkušenosti ve ValTho někdy před 12 lety jsme už i s kolegou jezdili ve dvojku zásadně do min. ST4, aby tam bylo aspoň trochu místa a my byli na „dovolené“. Stav těchto low end pronajímaných studií obecně tristní a vybavení nic moc (obvykle bez TV, myčky a mikrovlnky).

Nám chlapům to tak nevadí, nám stačí lanovka před barákem a lednička s pivem a slivovicí. Ale po zkušenosti mé a mých kamarádů, jak na podobné ubytování reagují drahé polovičky, doporučuji zavčasu změnit aspoň na něco většího a pokud to lze finančně, tak i kvalitnějšího. Naprosto upřímně, pokud za to vysolíš v únorovém termínu nemalý peníz a svoji drahou tam dotáhneš, tak první den romantiku rozhodně nečekej.

16.10.2011 13:19:59 #13 

tom9

Děkuji za připomínky, hledal jsem něco většího, ale…nenašel. Koukal jsem se i na Val Tho, ale taky nic. Nejhorší je, že jsme 2, chceme jet autobusem a to nic levnějšího snad není…

01.01.2012 16:11:18 #14 

tom9

Zdravím, ještě bych měl jednu otázku ohledně Tignes. Jde o 10.3. – 17.3.2012 hry adrenalinových sportů X-games Europe. Kdybych jsem si tento termín vybral, udělal bych chybu? budeto tam hodně přelidněné? Děkuji

01.01.2012 16:56:17 #15 

tom9

A ještě mám možnost jeden termín a to 17 –23. března – je levnější, jen se bojím lyžařských podmínek , ale myslím si že vzhledem k nadmořské výšce by to mělo bý dobré nebo se pletu?

01.01.2012 22:38:16 #16 

Myval muž

Jet v unoru do Francie lyzovat je podle me spatne. Ceny jsou vysponovany na maximum a lidi bude taky nejvic. Asi nejvetsi jistota snehu a pocasi, ale i to je porad trochu loterie.
Ja jezdim vzdy koncem ledna a pak v pulce brezna. Obcas se sice stane, ze v nizsich polohach je to se snehem horsi, ale to plati spis na mensi, nize polozena nebo jiznejsi strediska. A i kdyz byly jednou v breznu opravdu katastrofalni vedra a bydleli jsem ve 1400m.n.m (stredisko Puy St Vincent), tak se porad dalo jezdit, a urcite lip nez ve vetsine tuzemskych stredisek. A dat si po jezdeni na balkone vinko jen v tricku a kratasech je taky peknej zazitek ;-)
Tignes je hodne vysoko, hodne rozsahle, nahore je ledovec, tam bych se vubec breznoveho terminu nebal (ale o Xgames radeji ne).
Ubytovani byva nekdy trochu drsnejsi, coz nastesti me ani lidem s kterejma jezdim (parta 30–40 kusu, i zensky a deti) moc nevadi. Letos v lednu jedeme do trochu lepsiho ubytka – nova rezidence Le'Jhana ve Val Claret, je to sice o trosku drazsi (asi o 1500,– na osobu) ale mel by to byt celkem luxus, aspon podle fotek. Tak uvidime jak to vyjde.

Nejlepší je TLUSTÁ ( lyže :-)

08.01.2012 23:15:12 #17 

Tesna muž

>> tom9, 01. 01. 2011 16:11:18

Přelidněné? Kvůli takové mediální kravině? Před 3(?) lety jsme tam byli v termínu sjezdového MS. Lyžování naprosto v pohodě jako normálně a i z dojezdového kotle jsme se i hned po závodech dostali na pátěřní lanovku max. do 10 minut. Oba kopce jsme si tehdy prohlídli bez problémů i při závodech z lanovky a postupně objeli po sjezdovce.

Podobně někdy před 6 lety jsem tam v lednu zažil skicross a pak nějakou obdobu těch x-games večer. Obecenstvo bídné.

Takže asi tak – přelidněno nebude. Lidí tam bude jako obvykle a chybu neuděláš.

08.01.2012 23:27:53 #18 

Tesna muž

>> tom9, 01. 01. 2011 16:56:17

Tento termín je naprosto v pohodě a proti předchozím týdnům bude i výrazně méňě lidí. Pouze pokud by bylo extrémní jaro, tak dojezdy pod přehradu nebo do Val d Isere budou po poledni měkké až břečkovité. Sněhu tam bude letos dost.

PS: Pokud pochybuješ o lyžařských podmínkách v Tignes, tak už nemáš v Aplách moc středisek, kde to bude za srovnatelných podmínek lepší …

27.11.2014 16:42:56 #19 

Ostravak

Ahoj. Osobně jsem projel Alpe D´huez , Val Thorens, Les 2 alpes, 3× Risoul/Wars. Osobně nedám na Francii dopustit. Je to takový snowpunk all in. Ubytováni vždy malé ale zato tam najdete vše co potřebujete. Od apartmánu se nedá nikdy očekávat žádny luxus ikdyž ho mohou uvádět. Ve Fr. nejde počítat s angličtinou atd všichni mluví tím svým ale aspoň vždy s úsměvem. Co se týče ježdění jezdíme do Fr. kvůli neomezenosti sjíždění. Pravá levá kam jen chcete tam jedete. Sjezdovky upravují jen v dolních oblastech, tu nejlepší dotáhnou vždy celou. Pokud u nich zasněží nějaké rolbování vůbec nehrozí :-D. Lyžování u nich je všeobecný punk ikdyž se všichni v rámci mezí tolerují. Francie je ideální pro mladé. Hluk na apartmánech tolerovan do ranních hodin , ježdění všude mimo sjezdovky povoleno ( na vlastní triko ), malé čekací doby kromě raní fronty u pekárny. Ale čím méně lidi Francie osloví tím lépe pro nás kteří se tam rádi vracíme :)

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy