Nordica Fire Arrow F3 názor
05.12.2011 18:54:30 #1
Ahoj,
tak koukám po nový botě a docela by mě zajímalo, co si myslíte o tomhle „novym“ konceptu. Tři přezky, novej design (myslím tím funkční) skeletu atp. Měl jsem ji na noze a musím říct, že docela fajn. Hlavně teda to co popisujou i v promotextech, tedy že ta prostřední přezka vám krásně utáhne patu a není tam žádnej vakl, i když bota není utažená na krev. Ale zatím jsem nenašel moc uživatelskejch zkušeností. Co o nich soudíte vy?
06.12.2011 16:13:19 #4
>> #3,
ipetrk, 06. 12. 2011 12:53:29
Asi nezbyde než zkoušet
Jako nový model to nejspíš ještě nikdo nejezdil
Konstrukčně mi to připomíná staré Raichle, ta nártová přezka není nic
co by tu ještě nebylo
Pokud jezdíš jen sjezdovku, tak můžeš zvážit řadu Dobermann a starší
modely SpeedMachine (dělaly se do flexe 130)
Mimochodem Heliasport OV , teď měl(má) akci na nové modely, sleva 20%
Zkoušej, uvidíš co bude nejlépe sedět
02.01.2012 11:49:01 #5
Tak Ježíšek přinesl právě tyhle Nordicy (http://www.nordica.com/…Arrow-F3-EN/?… a http://theskicornerknoxville.blogspot.com/…rrow-f3.html). V nejbližší době sem hodím nějaký koment, ale zatím jsem v nich strávil příliš málo času na to, abych se odvážil nějak hodnotit (ale oproti mým původním turisťárnám kolem FI 70) jsou úžasný. Měl bych ale dotaz – vzadu nahoře na vnitřní botičce zvenku je takovej červenej kus měkkýho plastu přidělanej k botičce sucháčem – chápu, že je k tomu, aby se dala botička trochu upravit potřebám lyžaře. Ale můj dotaz zní – co konkrétně se tímhle dá upravit? Když ji posunu výš, níž, doprava, doleva…??
A druhej dotaz – o téhle botě (ale i obecně jsem na to už narazil)
se mluví jako o cabrio boot. Co to přesně znamená? Moc děkuji za
objasnění
==>PetrAT: V tý slevě jsem je kupoval Stály něco přes 8k
namísto 10,5.
02.01.2012 12:11:09 #6
cabrio design dela tusim Dalbello, poznas je podle toho , ze maji nartovou a holenni cast kominu resenou jinak, takze se da stelovat naklek kominu, je to spise ficurina pro Funcarving, pro bezne race lyzare nema vyznamu, proto ani cabrio boty nejsou mezi sportovnejsi lyzujici populaci nijak popularni… snad jsem to moc nepopletl
02.01.2012 13:04:24 #7
>> #5, ipetrk, 02. 01. 2012 11:49:01
Klín na botičce slouží ke změně nákleku, přesněji ke změně úhlu, pod nímž bude botička s tvou nohou usazená v komínu. Sekundárně může její vyjmutí zvětšit prostor na vršku komínu (tlusté a/nebo nízko posazené lýtko).
„Cabrio“ je komerční název fy Dalbello pro letitou tzv. třídílnou (proto „3PC“, s počítači to nesouvisí) konstrukci skeletu. U ní se bota na nártu a holeni neuzavírá jenom překrytím plastů z obou stran. Od špičky boty až po vršek jazyka tam probíhá samostatný (ten třetí) plastový díl, který teprve po utažení přezek botu uzavře.
Výhodou je snadný vstup a jemnější možnost dávkovat povolování boty dopředu, neboť odpor materiálu proti působící síle závisí do značné míry na tomto předním dílu. Také možnost použít nártovou přezku přesně do osy paty, tedy v onom 45stupňovém úhlu, a tím eliminovat část problémů s pevným usazením paty v botě.
Nevýhodou je menší celková tuhost takového skeletu: nejpevnější je vždycky jeden kompaktní kus a čím víc dílů pospojovaných tak, že mají určité vůle, tím je pevnost nižší. Tam, kde nároky na pevnost nejsou tak vysoké (freeskiing, rekreační a méně náročné sportovní), to nevadí, proto úspěšné Kryptony a další od Dalbella, nebo Fultiltboots.
Od určité hranice už taková konstrukce požadavky neplní. Také proto kdysi skončily Raichle Flexon coby závodní boty a jistě i proto udělali v Dalbellu zcela konvenční Scorpiony.
Btw, Krabe, když jsi tady za báchorky napálil tuším Intersport. Všimni si v prvním odkazu (oficiální stránka Nordica!) tohoto:
„Current or former racers and race enthusiasts who are seeking discipline specific shapes for Slalom or Giant Slalom skiing.“
Dovede si někdo takovou botu představit s pořádnou tvrdou závodní lyží, navíc opravdu ve SL nebo GS?
02.01.2012 13:35:43 #8
>> #7,
ivan, 02. 01. 2012 13:04:24
Tak, a máme hned zaděláno na další nominaci, tentokrát už pro
rok 2012.
Před svými Head RD jsem měl (a na postávání v mrazech jsem si je
nechal, ale prodám je) Dalbello ZS8, 4 přesky a kabrio design. Nad nimi už
byly pouze ZS Supersport a tehdy začínající řada Kryptonů. Na učení se
super, vynikající i na fun.
Po dvou letech jsem se pokusil v nich jet na GS lyžích. Nestojí to za
to – lyže na noze mi kvedlaly, cit veškerý žádný, prodleva ohromná.
Nakonec jsem to nějak zvládnul. Jak jsem v nich dokázal před tím vůbec
lyžovat? A to byly moje druhé boty, kupované poučeně a nejsou mi až tak
velké (MP 285/326mm oproti současným MP 280/320mm, které jsem ale
frézoval). Už jsem si zkrátka zvyknul na lepší.
Co tím chci říct: boty nejsou navěky. Za pár let (3,4…) je stejně
člověk mění, protože buď mají své za sebou, nebo jim lyžař
výkonnostně uroste. Ti, kteří si boty navěky kupují, to tady nečtou a
věc neřeší – nebo vědí své a mlčí.
Jakákoliv slušná nová bota při správné velikosti je koneckonců lepší
než stará a špatná. Kabrio nekabrio.
02.01.2012 13:44:46 #9
>> #8, ˘Ö˘Krab, 02. 01. 2012 13:35:43
Hele, nechci kopat do Járy Pluskala, takže zcela věcně: mám pocit, že ještě před pár lety (5?) jsem ho na fotkách Ski+ viděl v šuplíkách se zadním nástupem. Neklamal mě zrak?
Je zajímavé, že v mimořádně podařených Salomonech s hybridní konstrukcí (trochu se odklápěl i komín, fialové, model nepamatuju, z první poloviny 90. let) jezdil dlouhé roky Tomáš Plátek, kdysi člen českého demotýmu, a taky třeba Petr Vohník z lanovky ve Špindlu, a to byli vysoce nadprůměrní lyžaři.
Ale ta bota byla asi opravdu mimořádně vydařená.
02.01.2012 13:48:20 #10
>> #9,
ivan, 02. 01. 2012 13:44:46
Neklamal, ty boty jsou pro celý klub legendou, ke které se váže nejedna
úsměvná historka z natáčení, ba, co dím, téměř relikvií. A snad
i existují ve dvou vydáních.
O aktuálním stavu by musel někdo jiný, Járu jsem naposledy letmo
zahlédnul v létě a to měl na nohách tenisky …
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.