Montážní bod Sporten Weed - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ
Domů Diskuze Servis lyží a snowboardů Montážní bod Sporten Weed

Montážní bod Sporten Weed

25.12.2011 18:44:05 #1 

ivan

Narazil jsem na problém.

Chci konečně namontovat Sporteny Weed. To jsou freeridovky 104 mm, 192 cm, R 24 m, tedy freeridovka lehce střižená bigmountainem (?), klasický vzpruh, určení „náročný lyžař, který preferuje prašan a hledá společnici na bezpečnou jízdu ve všech, i extrémních podmínkách".

Lyže má montážní bod (MB) značený 88 cm od patky a rozvinutě po topsheetu 103 cm od špičky. Přijde mi to nesmyslně vepředu, ale nemám srovnání s podobnými lyžemi.

Akorát se svými Atomicy a Heady, což jsou jednak příklady dvou značek, které tradičně montují vázání nejvíc dozadu ze všech, jednak závodní lyže s jiným určením.

A pak ještě můžu srovnat s Linebreakery (to je Wed´ze by Sporten, univerzálka 174 cm). Ta má poměr 74,5 ku 98,5 cm, což je nesrovnatelně víc vzadu než ty Weedy a realtivně skoro tak vzadu jako u Atomiců.

Předek lyže před MB : zadek lyže za MB = 98,5 : 74,5 = 1,322 (Linebreaker), 109 : 81 = 1,346 (Atomic D2 GS) a pro kontrast 103 : 88 = 1,170 (Weed). Aby byl MB Weedů jako u Linebreakerů, musel by být o 6 cm víc vzadu.

Protože to není tak jednoduché a nelze dost dobře počítat s nominální délkou bez ohledu na kontaktní body a části lyže vně nich, které „nejedou“ a pro výpočty u lyží na sjíždění je třeba je odečíst, poměřil jsem podle možností dál ještě:

Weed má kontaktní délku CL cca 162 cm: vepředu „nejede“ 21,5 cm, vzadu (lehký twintip) 9 cm. Nejužší místo (W) má 82 cm od konce lyže, tedy 73 cm od zadního kontaktního bodu (RCP). A tedy MB 6 cm PŘED nejužším místem W.

Střed CL je 90 cm od konce lyže = 8 cm před W = 81 cm před RCP = 2 cm před MB.

Jestliže je střed CL 81 cm před RCP, měla by tam podle klasiky (Campbell apod.) přijít ploska nohy. Střed boty je za ní odhadem 6–7 cm, tam by tedy měl být MB = 90 minus 6–7 = 84–83 cm od konce lyže, ne těch výchozích 88, jak na lyži značeno. Neboli o 4, možná 5 cm víc dozadu.

Linebreaker má kontaktní délku 151 cm: vepředu minus 19 cm, vzadu minus 4 cm. W(aist) má cca 79 cm od konce lyže, tedy 75 cm od RCP. MB má tedy úplně jinak, neboť 4,5 cm ZA W. (Jiný průběh vykrojení – proč ne.)

Střed CL je 79,5 cm od konce lyže = skoro přesně ve W. Při podobném výpočtu jako u Weedů a podle Campbella vychází MB na 73,5 cm od konce, tedy skoro se kryje se značeným (74,5). Však také jsem už jedny 159 cm namontoval s demo-vázáním, nastavil na MB a lyžařka byla nadšená.

Je mi jasné, že tohle málokdo dočetl do konce. Zjednoduším to na dotaz, jaké máte zkušenosti s umístěním MB na srovnatelných lyžích s Weedy, případně na kvalifikovaná doporučení.

Jak cituju výše, lyže není charakterizovaná jako BC freeride, takže mi k ní její umístění MB dopředu třeba kvůli rozložení hmotnosti při rotacích a dopadech nesedí.

Skoro už lituju, že jsem se nerozhodl pro „nestylovou prasárnu“ v podobě montáže nějakého lehkého Speedlocku (to je tuším TT), který by mě těchto starostí do značné míry zbavil. Takhle ruším speedlockové PINy, vrtám Vista klasicky šrouby do lyže a nechci do ní dělat několik řad děr, jak bývají v deskách.

Zatím se kloním k těm asi 84 cm od konce místo značených 88. Má-li lyže být do prašanu, přece nepůjdu tak dopředu?

Ještě doplnění. MIlan Luštinec dělá poměrně srovnatelné FST 190 cm (135–98–120, R také 24 m, i určení se zdá být celkem podobné) a uvádí MB 84 cm od konce lyže. Což se, jak jsem zjistil dodatečně, s výsledkem mého složitého počítání shoduje.

25.12.2011 19:41:22 #2 

vašek2

>> #1, ivan, 25. 12. 2011 18:44:05

ahoj ivane, HOnza je má našroubovaný asi podle fabriky s rentalovou Tyrolkou (detaily u něj). Při nastavení na mojí botu dle měrek na vázku (bota 314mm, špička i pata posouvány „symetricky“ na odpovídající značky) to opakovaně fungovalo skvěle. U Lusti GS jsem dal na rady Daliho, posunul MB o 1,5cm dozadu a jistě to byl dobrej náopad. 6 cm je už ale dost… Kdybys chtěl jednoho minimálně jetýho Vista TT za „gůt prajz“, tak bych se ho možná rád zbavil.

25.12.2011 20:14:27 #3 

ivan

>> #2, vašek2, 25. 12. 2011 19:41:22

Díky, vašku, počkám ještě na nějaké další ohlasy a případně namontuju na těch 84 s tím, že díry o něco dopředu udělám vcukuletu kdykoliv potom.

Já Vista nepotřebuju, jen jsem uvažoval o desce TT, případně Pro (tu dokonce jednu mám, stačila by jedna), ale jako nestylové řešení jsem zavrhl. Kdybych býval chtěl, vzal jsem je od Pospy za taky dobrý peníz, když jsem si byl pro široké brzdy.

Rentalovou Tyrolku Sympro 9, bohužel jen do DIN 12, jsem dal na ty krátké Linebreakery, tady chci dvoudílné čtrnáctkové vázání.

Taky mám několik desek, které by měly jít za pár šupů pryč, akorát jsem udělal důkladnou inventuru.

25.12.2011 20:26:09 #4 

Martin430

>> #3, ivan, 25. 12. 2011 20:14:27

Ahoj ivane, psal jsem Ti na SZ. Jakkoli ty lyže neznam, predpokladam spravnost Tveho vypoctu. Udelal bych to stejne, podle Tveho posledniho postu. TT-cka (desky) bych se uplne neodrikal, znamena (pri Tve delce podesve) velmi prijemnou moznost dalsiho badani.

Sere me, ze jsi me opet vytahnul z bufetu v lyzarskem pekle, ale pro Tebe to delam rad. Stejne se tam sejdem.

Skol.

A PF 2012 vsem!

M430(from skiers hell)

25.12.2011 20:35:18 #5 

ivan

>> #4, Martin430, 25. 12. 2011 20:26:09

Martine, u freeridovky 100+ mm nehodlám „bádat“, to si nechám na pistenski. Jsou to pro mě lyže, které chci mít pro těch pár situací, kdy bych se namontoval do velkého měkka, v němž bych se buďto trápil, nebo to zabalil. Je to pro mě okrajová lyže a dokud se (v příštím životě) nepřestěhuju na prašanový americký Západ, jí i zůstane.

I já tě rád slyším/čtu.

25.12.2011 20:58:02 #6 

tomv muž

u mojí freeridovky (storm, 187cm, 100 střed a rádius 23) jsem to udělal takhle: vzal jsem si svojí fischerku obřačku, změřil si kontaktní délku se sněhem a převedl si v kolika procentech se nachází mb, pak jsem si vzal freeridovku a převedl tuhletu procentuální hodnotu na délku freeridovky a posunul o 1cm dozadu , freeridovka klasickej camber. a funguje to.

25.12.2011 21:46:17 #7 

Duro

>> #1, ivan, 25. 12. 2011 18:44:05

Takýto istý problém som riešil 5–6 rokov dozadu. Lyže CHOC PLEASURE 197cm R28 130–100–120. Značený montážny bod sa mi tiež zdal príliž vpredu. Laboroval som vtedy okolo toho neskutočne veľa, rozmeriaval oproti iným lyžiam, hľadal na webe ako to majú iní, písal do CHOCu … Najviac informácií pre porovnanie som našiel na fóre Teton Gravity ( v tabuľke nájdeš celkom dosť lyží pre porovnanie ).

Nakoniec som viazanie namontoval 1.5cm za značený MB. Lyžovačka bola OK.
Ďalšiu sezónu som nenil viazko a MB som posunul až na 3cm za MB.Lyžovačka stále OK, ale akoby sa stratil rebound.
Potom som sa za dobrú cenu dostal k takým istým lyžiam s už namontovaným viazaním 2.5cm za MB. Pocity podobné ak nie horšie ako pri prvom páre s MB +3cm. Podarilo sa mi vytrhnúť pätu a bol som prinútený posunúť viazko. Tým že išlo o Tyrolku FF+17, nemal som na výber a mohol som posunúť iba o 2cm dopredu, čo vo výsledku dalo +0.5cm za MB. A lyžovačka bola zrazu oveľa lepšia, lyža bola vyvážená a priam sama zatáčala.
Na prvom páre som pre zmenu rozlámal pätu ( 15 DIN-ový Marker MRR Free, plno kovu … :-( ). Nahradil som ho Marker DUKE. Povedal som si, keď je MB +0.5cm tak super, skúsim dať priamo na MB a možno to bude ešte lepšie. Bohužial som netrafil a vyšlo z toho MB –0.5cm. A výsledok ? Tragédia, lyža absolútne nelyžovatelná. Lyža išla iba po svojom rádiuse a bol problém odtrhnúť ju do šmyku. Keby som nezažil tak by som neveril. Rozdiel 1cm delí super lyžu od nepoužitelnej.
Tak som viazko posunul na MB +1.5cm, aby mi nakoniec praskly nervy a dal som ho na MB +0.5cm tak ako druhý pár. V tej lyži je 46 dier, áno nepomýlil som sa, je ich 46. Odvtedy ma pár dier hore-dole vôbec netrápi :-) .
Ak ti to pomôže, môžem zajtra presne pomerať CL, kontaktné body atď.
Na ďalších lyžiach Movement Goliath 191cm som opäť netrafil presne MB a vyšlo MB +0.5cm. Subjektívne sa mi zdá že by som mohol viazko posunúť o niečo dopredu :-( . Vážne uvažujem že si zadovážim Marker JESTER DEMO ( samostatne posuvná špička aj päta, dostaočne robustné, žiadne vôle spôsobene možnosťou posuvu ) na odladenie ideálneho MB.

Ja som nakoniec skončil viacnemej na MB značenom výrobcom. U Weedov udávaný MB, 88cm od konca lyže sa zdá naozaj príliš vpredu. Tebou vypočítaných 84–83 vyzerá rozumnejšie. Nepredpokladám však, že by výrobca dal MB až moc dopredu aby to lyžu úplne zabilo, ako sa to stalo mne. To hrozí skôr pri lyžiach tuhších v ohybe. Pri tých mäkších sa to asi až tak neprejaví. Weedy predpokladáam že budú z tých mäkších ( máme doma Storteny AHV 06 GS 181cm a tie rozhodne nie sú tvrdé, takže predpokladám že freeridovky budú ešte mäkšie ).Smerom dozadu sa až tak moc pokaziť nedá. Ja som si povedal že v budúcnosti nebudem špekulovať a dám viazko na MB značené výrobcom, ale neviem či by som to dodržal ;-)

25.12.2011 22:17:55 #8 

ivan

>> #7, Duro, 25. 12. 2011 21:46:17

Moc děkuju, Duro, že sis dal takovou práci s obšírnou odpovědí.

Já jsem u těch Linebreakerů taky nešpekuloval a dal na MB, protože mi přišel přiměřený, tím spíš, že jsem zvyklý na ty Atomic a Head.

Atomic GS mi taky sedí na střední poloze. Letošní D2 GS už dokonce ani MB značený nemají a začínám zhruba na středu stejně jako u starších.

Tohle mě ale opravdu praštilo do očí. Když si na tu lyži stoupnu a podívám se, „kolik lyže“ mám za botou, je to nezvyklé.

Máš pravdu, že lyže je měkčí a že s ní na tvrdu jezdit nebudu, takže by se centimetr sem-tam měl ztratit.

Jinak mi vůbec nejde o to nemít v lyži díry. Ale nechce se mi vázání přemontovávat a přece jenom z neucpaných děr v dřevěné lyži dobrý pocit nemám. Když jsou zadělané, případně i otevřené, ale v pěněné lyži, jde to.

S těmi 46 dírami si ale zažádej o zápis u Guinesse, nebo alespoň u nás v Pelhřimově. Vyhecoval jsi mě, takže jsem právě vylezl s čelovkou na půdu k jedné staré Salomonce, ale 26 děr v jedné lyži je proti tobě slabota. Ještě víc jsem asi kdysi měl ve Sportenech S-line 138 cm, ale to byla opravdu lyže „studijní“, s níž jsem zkoumal i pro firmu různé desky apod.)

Výrobci v tomto případě zas tak moc nevěřím. U sjezdovek už ano, po nějaké době zkoušení a změn to myslím mají poměrně slušně dané (SL, GS), byť individuální vyzkoušení nikdy neškodí. Ale tohle byly, afaik, když pominu přece jenom dost specifické ZAGy, jejich první takto široké a v takové situaci jsem opatrný.

Ale když se mi to nebude zdát, půjdou další díry, no problem.

26.12.2011 17:35:10 #11 

Duro

>> #8, ivan, 25. 12. 2011 22:17:55

Tak som to dnes narýchlo pomeral ( mám niekde poznačené merania keď som okolo toho bádal, ale k tomu sa dostanem až po novom roku ).

Takže CHOC PLEASURE 197cm
CL – cca 165cm
PREDOK – cca 20cm
ZADOK – cca 12cm ( veľmi nízky twintip, vysoky asi 2cmm )
MB výrobcu od konca – cca 87.5cm
MB výrobcu od zadného kontaktné bodu 75.5

Ešte som zmeral na Fischer Watea 101 v 192cm aspoň MB od konca lyže 83.5cm. To iste je namerané aj v tabuľke na Teton Gravity. U väčšiny tam uvádzaných FR lyží je pomer predok/zadok z aktívnej dĺžky cca 55/45% . Pri Weedoch to zodpovedá cca 82cm od konca lyže.
Napodiv extrémne vpredu ma MB napríklad Zag H112 192cm, čo je celkom tvrdá FR lyža. Vychádza to skoro 50/50 z kontaknej dĺžky. Nevieme ale kde je najužšie miesto a ako je vedené krojenie a asi aj to bude mať vplyv na konečné správanie.

P.S.
Tých 46 dier je a s aktuálne namontovaným viazaním. Zvyšných 37 je zaslepených a zaliatych epoxidom.

26.12.2011 18:20:17 #12 

TomáS muž

>> #11, Duro, 26. 12. 2011 17:35:10

Vidíš, já jsem na Purech dal vázko na montážní bot na nejmenší boty. Takže s těma většíma jsem 0,5cm vzadu a jezdí krásně:-) Žádný spekulace.

27.12.2011 00:19:07 #13 

ivan

>> #11, Duro, 26. 12. 2011 17:35:10

Ještě jednou moc děkuju, Duro. Všechno se zdá směřovat k tomu vypočtenému, i tvoje nejnovější příklady včetně té skvělé tabulky z TGR (rok 2007, dneska by hodně bylo jinak, ale Weedy jsou konvenční „full-camber & modest-twintip skis“, takže to na ně aplikovat lze, I hope).

Co se pamatuju, ZAGy byly hodně zvláštní lyže, dlouhý přizvednutý nose, lyže šmrncnuté snowboardem, takže u nich mě nepřekvapí nic. (Spekulace: nepřevzali ve Sportenu něco z té filosofie MB vepředu do svých modelů?)

Zítra navrtám a dál už neřeším, až kdyby se mi na sněhu nezdálo.

Ad 49 děr: kdysi dávno, asi tak před 40 lety, existoval model nazvaný tuším Blizzard Epoxy Special, 2200 Kčs. Koukám, že ty máš taky Epoxy a Special, když uvážím, kolik toho lepidla jsi do středu lyže narval. Ta se vlastně ani nemůže zlomit, jak je zpevněná.

Čímž se mi připomněl Martinův geniální slogan. Takže na konci roku i v dalším

(K budování oblouku a obraně těla v něm) Buď zpevněn!

(Vždy zpevněn!)

29.12.2011 09:44:50 #14 

vx

>> #13, ivan, 27. 12. 2011 00:19:07

Ja som riešil podobný problém na Dynastar Sultan 85. Mesiac som okolo toho chodil, až som to nakoniec navŕtal na MB + 0.5 cm dozadu. Na môj vkus je to príliž vpredu, cca 8cm pred stredom lyže. Porovnával som napr. s Dynastar Legend 8000, ktorý má podobnú geometriu ale MB má normálne vzadu, podobne aj Mysthic Rider. Dával som tzv. skialpové viazko, čo sa nedá posúvať. Tento rok na tom pojazdím a ak sa mi to nebude zdať tak prevŕtam … a možno mám len taký blbý zvyk z lyží Voelkl a Atomic,kde MB je trochu vzadu.

Když na to přijde, taky skáču... Skáču dobře, skáču rád

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy