kvalitni ostric hran (strana: 2)
12.01.2012 11:25:18 #31
>> #30, Jirka83, 12. 01. 2012 11:13:12
Než to budeš rezat, nemáš jedny navíc na prodej? Loni jsem si je nechal nastříhat a 80% jich šlo do kytek (ohnutí, prasknutí, rozlepení), holt to nebyl zrovna good idea. Díky
12.01.2012 11:31:12 #32
>> #31, Másin, 12. 01. 2012 11:25:18
Mám bohužel jedno balení. Uvidím jak to dopadne, pokud zbyde nějaký smysluplný kus není problém.
12.01.2012 12:14:12 #33
>> #27, johny_r, 12. 01. 2012 10:37:53
Vezmi to vodítko Swix a k nemu Vola diamant 100,alebo Vola Icecut 200.Nemám s nimi priamu skúsenosť,ale nebude sa to moc odlišovať od Moonflex diamond.Používam DMT.Zrno 100–200 som volil podľa tvojich požiadaviek.Nechceš leštiť,ale udržať hranu ostrú.Neboj,majú minimálny úber materiálu.Menší než najjemnejší závodný pílnik.
..nezabudni,že s diamantom sa brúsi vždy namokro.
12.01.2012 15:32:22 #35
>> #34, johny_r, 12. 01. 2012 14:55:21
Vsadím se že by tam šel i ten diamant, ale tohle vodítko jsem v ruce neměl.
Jinak, jen můj dojem, proč kupovat tohle za 12 stovek, když můžeš za cca 500 mít tohle a do toho diamant i pilník zaručeně jdou.
12.01.2012 15:50:09 #36
>> #35, HonzA_, 12. 01. 2012 15:32:22
Pretože chce s ložiskami.Silou mocou,no:)
..chce vlastné skúsenosti,nie naše.
12.01.2012 16:03:38 #37
Chci především něco, s čím bude možné snadno obtáhnout hranu bez možnosti uchytit lyže do svěráku. Tedy ideálně něco, co udržím jednou rukou a druhou budu držet lyži. Ten pocit u jednoduchého vinglu se svorkou na péro moc nemám. Navíc vingl s ložisky mi doporučil Pavel Šmíd, u nějž předpokládám, že ví, co říká a proč. Nejsem profesionální brusič a ani nemám ambice jím být. Proto potřebuji něco, co minimalizuje možnost chyby. Takhle jsem se zeptal a jako odpověď jsem dostal vingl s ložisky a diamant na stržení grotu. Chápu, že mezi přispivateli je spousta lidí, co má doma dílnu s veškerým vybavením a brousí si lyže jak na olympiádu, ale já potřebuji radu přiměřenou svým možnostem a schopnostem. Díky :)
12.01.2012 16:41:43 #38
>> #37, johny_r, 12. 01. 2012 16:03:38
Dobre,
1.Ani tie vodítka,ktoré si vyberáš Ty potom neposlúžia na tvoje účely.Nehovoril Ti náhodou Pavel,že si máš kúpiť vreckový diamant?Vyskytuje sa aj s jedným ložiskom.
2.Brúsi sa jednou rukou.Štandardne.
3.Lyžu si pri brúsení aspoň polož na zem,aby si sa neporezal.
4.Pavel tu má dobré renomé,nepoznám ho,ale dôverujem tunajším:)Doporučil Ti blbuvzdornejšie riešenie.Na ložiská som Ti už názor písal.Mám s nimi mnohoročné skúsenosti.
5.Vyber čo sa Ti páči+diamant,nič nepokazíš.Kúpiť iné môžeš hocikedy,ak ťa brúsenie bude baviť.OK?:)
12.01.2012 17:12:25 #39
>> #37, johny_r, 12. 01. 2012 16:03:38
Pavel Šmíd je dobrej a pečlivej strojní servisák, ale ruční servis nedělá a neumí. Respektive dělá montáže vázání i výseky skluznic, ale ne ruční broušení.
IMHO jakýkoliv ložiska a kolečka(obzvlášť nemáš li lyži upnutou) přispívaj k netsabilitě, krom toho se na ložiska/kolečka nabalujou zbytky vosku(i na vykartáčovaný lyži) a nečistoty z broušení, který si následně zalisovávš (těmi kolečky) do skluznice.
Nech si poradit a pořiď si normální vingl s patřičným úhlem a silnou svorku.
12.01.2012 19:20:39 #40
Když si johny „rukodělně“ dost nevěří a nemá si kam lyže ani položit (brousit lyže ležící na zemi – to snad ne), natož upnout, nenutil bych ho do vinglu s pérovou svorkou, která může být kdovíjaká.
I když je to jinak řešení nejlepší. Přidal bych ještě dvě výhody:
- lze použít s pilníkem, na který jde natočit jemný šmirgl (zrno 320, v prodejnách barev i jemnější) a tím po broušení i leštit, za pár korun
- když na 88stupňovém druhý konec podložím, vytvořím úhel větší a nemusím kupovat 87. Svého času jsem se dvěma proužky papíru z vizitky, přelepených hladkou lepicí páskou, dělal z 87 cca 85 a fungovalo to.
Tohle ovšem nejde na vinglu kuličkovém.
Věci od Snoli mají dobrou cenu, protože jsou v rodinném domku, bez nákladů na zaměstnance a paní Seidlová se tím neživí, nýbrž udržuje skromný byznys po zesnulém manželovi. Ani se nedokopala k webovým stránkám, takže jen http://www.maislinger-snoli.com Zkus telefon 602 610 651.
12.01.2012 21:26:54 #41
>> #40, ivan, 12. 01. 2012 19:20:39
Lyža na zemi je trochu prasáctvo,ale Tebe ako dlhoročnému technikovi nemusím snáď ani spomínať: „dočasné-obmedzené až núdzové riešenia“.Ja som už bol nútený brúsiť všelijako.
Nemyslím dlažbu,ani betón,to je snáď jasné.
Ale brúsenie v ruke som pre Johnyho počiatočné schopnosti vyhodnotil ako obvzlášť nebezpečné pre materiál a hlavne zdravie.
Maislingerový sú mi ako rodinná firma sympatický,aj keď v tomto biznise sa dnes už ťažšie hľadá čo je originálny výrobok danej firmy a čo len prelep/prebal..nie že by mi to v najmenšom vadilo,len som sa tak pousmial,že čo je Snoli nemusí byť vždy Maislinger:)
12.01.2012 21:44:47 #42
ivan: Což o to, já si rukodělně docela věřím. Už jsem urukodělnil leccos (i když broušení lyží mezi to nepatří). Spíš mi jde o to, že když přijedu někam do penziónu, kde jediná použitelná plocha bude nějaká lavice v lyžárně, potřebuju něco, s čím budu schopen hranu obtáhnout. Jak už jsem napsal, nějaké zásadní broušení neplánuji. Dovedu si představit třeba to, že upnu botu do vázání a položím lyži na bok. Díky botě bude ležet a nebudou mi překážet ani brzdy. V lepším případě mi lyži někdo za tu botu přidrží. Ve víc asi doufat nemůžu. Nebráním si jednoduchýmu vinglu se svorkou, pokud to půjde použít ve zmíněných podmínkách. Koneckonců cenově to vyjde na půlku. Nejradši bych viděl odpověď typu, kup si tohle, s tím to půjde. Ale všecho má svá pro a proti. Tak kde je nejmín proti? Díky
13.01.2012 18:32:06 #44
>> #43, havran007, 13. 01. 2012 17:34:45
Já ti to proměřím, nejedná se však o jednoduchý vingl, musí mít díru na odvod pilin a v místě díry je snížený (schod). Druhá věc je povrchová úprava, kvalitní vigl není povrchově pouhé železo. tady http://www.vola.fr/…163_109.html?… je to trochu vidět.
13.01.2012 19:10:54 #46
>> #43, havran007, 13. 01. 2012 17:34:45
délka: 120, šířka každé strany: 35, síla: 5, délka otvoru: 60, hloubka schodu: 1, výška schodu: 6
13.01.2012 20:44:35 #47
Zdravím,
posílám video: http://www.youtube.com/watch?…
K nám chodí i ti, co se snaží a ne krátkou dobu lyže brousit ručně, všichni, ale skutečně všichni měli hranu na-úhlovanou po celé délce několika úhly, samozřejmě ne schválně. Jediný za 3 roky, kdo měl hranu velmi dobře ručně udělanou, byl otec naší lyžařky ve WC, nebudu s dovolením jmenovat. Ručně dělají hranu a kvalitně myslím skutečně jenom velcí odborníci, na běžné lyžařské úrovni je to nesmysl. Díky Michal.
13.01.2012 22:17:53 #48
>> #47, headskitest, 13. 01. 2012 20:44:35
V jakém rozmezí se úhly pohybovaly? Z vlastní zkušenosti vím, že nedokonale nabroušená hrana je lepší než ponechaná bez broušení, stejně jako špatně namazané lyže jsou vždy lepší než suché.
Pokud bych měl tuto mašinku za slušný peníz k dispozici, třeba bych si lyže nechal dělat, ale protože v okolí ji nikdo nemá, musím brousit sám.
14.01.2012 00:08:38 #49
>> #48, Mirek, 13. 01. 2012 22:17:53
To Ti viem povedať aj ja,lieta to v miestach po dĺžke lyže aj 2°.Niektorým aj 3°:)Hlavne ak majú zle našejpované konce.
14.01.2012 00:59:52 #50
>> #49, TNS, 14. 01. 2012 00:08:38
A pak se div, že jsem se děsil toho broušení na zemi.
Chodívaly mi do ruky lyže s „rozházenými“ úhly, jejichž majitelé se dušovali, že je to tak ze servisu.
A vůbec největší rozptyl jsem kdysi dostal z jednoho renomovaného servisu, když tam ještě neměli velký automat, ale jen mašiny na jednotlivé úkony. Na krátké lyži 140 cm to lítalo snad až o 5 stupňů, IIRC. Ten maník, co to tam tehdy měl v ruce, musel snad být pod vlivem, po flámu, nebo mu tam na ponku ležela nahatá holka…
Stačí nemít k lyži pořádný přístup po celé délce tak, aby pilník byl pořád vůči tělu i rukám ve stejném úhlu a tím se neměnil ani tlak do něj, a už se to může projevit. Nebo když se musí víc tlačit (zanedbaná hrana), atd. atp.
Ale souhlasil bych s tím, že lépe hůře než vůbec. A když to trochu hodí tam, kde to tolik nevadí, celkem nic se neděje, zejména na amatérské úrovni.
Bavíme se o podbroušení, aby bylo jasno, ne o odklonu?
14.01.2012 01:18:51 #51
>> #50, ivan, 14. 01. 2012 00:59:52
Jasné,bočná hrana,nie odklon.Ale práve sme sa zhodli,že mnohí majú na lyži variabilné brúsenie z boku:)A ani o tom nevedia.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.