Nove lyze WaveFlex 8-Brusenie,voskovanie?Dakujem za radu !!!
16.01.2012 12:49:27 #1
Zdravim Vas,potreboval by som poradit,mam new lyze konkretne elan waveflex 8. Hned cerstve som ich zobral na svah. Chcem sa spytat co spravit ako zaklad po kupe novych lyzi. Mal som pocit ze mi lyze v oblukoch uplne utekali, ale smykali sa akurat. Nie som ziadny odbornik preto sa pytam Vas skusenych lyziarov. Dat nabrusit hrany ? Zda sa mi ze hrany su dost tupe, vobec ma tie lyze nedrzali ked som na ne pritlacil… Ak ano, na ake uhly ??? Proste nie som ziadny profi ani amater lyziar, proste stred… 0,5 a 88st ? Dat ich navoskovat teraz alebo po sezone ? Vobec som si neuzil jazdu na lyziach, ale ze by sa z vyroby davali taketo „nepripravene“ lyze ? Dakujem velmi pekne za kazdu cennu radu !!!
16.01.2012 13:22:30 #2
>> #1,
Kaper, 16. 01. 2012 12:49:27
Prosím o rozměry a hmotnost jezdce a délku lyží.
16.01.2012 15:14:22 #3
>> #1, Kaper, 16. 01. 2012 12:49:27
Ne zcela úplně jsem pochopil dotaz na to voskování. Je to myšleno zda vůbec voskovat v servisu, nebo jestli stačí jednou za rok v servisu (teď po koupi vs. po sezóně) a jinak nic, nebo něco úplně jiného?
16.01.2012 19:46:28 #4
>> #1,
Kaper, 16. 01. 2012 12:49:27
Mal som pocit ze mi lyze v oblukoch uplne utekali, ale smykali sa akurat.
…vobec ma tie lyze nedrzali ked som na ne pritlacil…
Lyže nezabírala od špičky, nebo se trhala až v průběhu oblouku?
V obojím může hrát roli technika jízdy nebo broušení, pokud se trhala
v oblouku, mohla být třeba přetížená. Jaká délka lyže a pod jakým
jezdcem? Na jakém svahu?
Dat nabrusit hrany ?
Ani u nových lyží to nebývá naškodu.
Zda sa mi ze hrany su dost tupe
Při přejetí nehtem napříč hrany pod úhlem cca 45° by ostrá hrana měla
hoblovat nehet i s malým tlakem.
0,5 a 88st? Dat ich navoskovat teraz alebo po sezone?
Takovým broušením nic nepokazíš, součástí servisního úkonu bude
voskování automaticky. Lyže by se měla ve Tvém případě voskovat
nejpozději tehdy, když skluznice začne šednout, na tvrdém podkladu to
znamená každý den, na měkkém asi tak jednou za dva až tři dny.
S údržbou hran pro obstojný výkon je to podobné.
P.S.:
DOPORUČENÁ VÝŠKA LYŽAŘE – 5 / – 15
152 cm / 11.6 m
160 cm / 13.1 m
168 cm / 14.9 m
176 cm / 16.5 m
… pro muže 180 cm připadají v úvahu dvě nejdelší, pokud je nad cca
90 kg, doporučil bych asi vyšší model.
17.01.2012 11:35:26 #5
Dlzka lyzi 170cm, vaha moja cca 70kg, a moja vyska 175cm
To ako zaberala lyza fakt neviem, minuly rok som nestal na lyziach, takze to bude asi problem v technike si myslim :/ …
Ked som skusal to s tym nehtom, tak mi ho hoblovalo ale hovorim, fakt neviem ako vyzeraju nabrusene lyze cerstvo zo servisu ale co si pamatam na starsich lyziach ked som skusal hrany tak proste som citil ze su „ostre“ ako ked skusate nozik … z palcom som presiel po hrane ale nie po hrane ale napriec po hrane…
Jedna sa mi hlavne na ake stupne ich dat zbrusit… A inak o top tupeni spiciek a koncov ? Ako to je ? Tam sa robi iny uhol ? Aky dat uhol na take bezne jazdenie
Ja viem ze je to takto nadialku fakt zle ale aspon take zakladny rady mi pomozu. Sklznica je stale ako nova,. 1× jazdene, sedu sklznicu som mal fakt na starych lyziach az po sezone, staci obycajny vosk na lyze a nazehlit za tepla na sklznicu ? Alebo treba nejaky profi nazehlovaci vosk ? Minule som si voskoval lyze sam, a vosk po 1 jazde bol dole a sklznica opat seda …
Dakujem pekne este raz !
17.01.2012 12:31:52 #6
>> #5,
Kaper, 17. 01. 2012 11:35:26
Ponoř se tady do archívu (nahoře pod žlutým tlačítkem „Časopisy“),
minulý nebo předminulý rok tam byl kompletně popsán servis pro různé
úrovně lyžařů. Ničím nad začátečníky se nezatěžuj.
Broušení 88°/0,5° je pro Tebe asi naprosto vyhovující. Pokud se lyže má
udržet na hranách, tak nic netupit, vyjma hrany nad kontaktním bodem.
Zažehli jakýkoliv vosk a stáhni jej plastovou cidlinou. Šedá po lyžování
nemusela být skluznice, ale právě nestažený a nevykartáčovaný vosk.
Zkus si to opravdu najít v archivu časopisu.
17.01.2012 12:39:19 #7
>> #5, Kaper, 17. 01. 2012 11:35:26
Pro mazání lyží je nejdůležitější pravidelnost a pečlivost. Někdo maže klasickými komerčními vosky, někdo třeba hrobečkovou svíčkou, viz např. vlákno broušení-mazání ručně. Obyčejný lyžařský vosk, dobře zažehlený v dostatečném množství (žehlička na vosku „plave“) určitě pro běžnou údržbu stačí. Lyže voskuju po každém odlyžovaném dni.
17.01.2012 12:45:03 #8
>> #5, Kaper, 17. 01. 2012 11:35:26
Jakým stylem jsi voskoval ty lyže? Nastudeno jsi je jen přejel voskem, nebo žehličkou za tepla? Zásada je že vosk nemá výt NA sklunici, ale VE skluznici.Bylo o tom zde v diskuzi napsáno už strašně moc.Pokud jsi voskoval jednou po sezoně, pak byla sklunice extrémně vysušená a jedno voskováni na spraveni opravdu nestačí. Jak píše Krab, na tvrdém voskovat třeba každý den. Moje zkušenost je taková, že hrany bývají z výroby nabroušené dostatečně, ale třeba skluznice na na posledních lyžích přestávala být OK už asi po 2 ujetých km ikdyž se před lyžováni zdála být navoskovaná dobře.
Různým úhlováním a tupěním se nezaobírej, radši hleď dát lyže občas nabrousit, třeba sám voskovat a zlepšit techniku..
Edit:Tak jsem to psal zbytečně, ale už to tu nechám…
17.01.2012 14:41:37 #11
>> #1, Kaper, 16. 01. 2012 12:49:27
1/88.
Bůhví, jaký odklon budeš mít skutečně na koncích lyže, hlavně vepředu. Z 0,5 vznikne korýtko jako nic a budeš nešťastný jako mnoho jiných před tebou. 1 stupeň je pro tebe akorát.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.