Domů Diskuze Freeridové a freestylové lyže Rozdíl mezi freestyle lyžemi a freeride lyžemi

Rozdíl mezi freestyle lyžemi a freeride lyžemi

29.01.2012 20:50:56 #1 

lukas-tvrdy

Takže zajímalo by mě jaký je rozdíl mezi freestyle a freeride lyžemi teda kromě toho že freestyle jsou do parku a freeride do hlubokýho sněhu. A pak by mě zajímalo při jejich koupi jaká by byla velikost a jestli se u nich řeší nějaké parametry jako oblouk atd. a pak by mě zajímalo jestli se freeride lyže dají používat v parku a freestyle zase v hlubokém sněhu a jestli se kupuje nějaké speciální vázáni atd v podstatě mě zajímá všechno co potřebuji vědět ke koupi. Předem díky za odpověď :)

30.01.2012 16:06:29 #2 

Tomáš Roba - SNOW muž

Ahoj Lukáši,
zkus projet diskuzi víc do historie (http://snow.cz/…de-freestyle), určitě se tu takové téma probíralo.
Měj se!
Tomáš

Potká Venuše Zemi a ptá se: "Proč se drbeš?", "Ále, chytil jsem lidi!", "Neboj, to přejde...". :-)

30.01.2012 16:20:05 #3 

DAVE71 muž

Zdravím, jak píše předchůdce diskuze zde proběhla již několikráte. Obecně lze říci že vše je o konstrukci lyží a co s těmi lyžemi chceš provádět. http://www.elanskis.com/…profile.html http://www.elanskis.com/…y/cores.html

Kategorie vznikly z toho jak jednotlivé skupiny lyže používali, dnes však již i lyže vyvinuté pro snow park tedy ony freestyly mají univerzálnejší verzi pro jízdu i jinde. Prostě se to slívá do jednoho.

Musíš vědět kde chceš jezdit, jak rychle, jaký oblouk atd. Dle toho lze pak vybírat. Jednotlivé značky pak mají vlastní řady a v nich lze vybírat.

Jedu kam až to jde!

30.01.2012 16:52:49 #4 

lukas-tvrdy

Takže řeknu to takhle tet momentálně jezdím na snowboardu a chytly mě překážky skoky atd ale před tím sem jezdil na lyžích asi od svých 4 let takže techniku nějak mám :) a se snowboardem sem se občas vydal i do terénu takže to máme další věc co mě chytla a začalo my chybět lyžování tak sem si řekl že chci lyže které zvládnou terén budou bezvadný na skoky a dalo by se s nimi jezdit i po sjezdovce hlavně aby byly ne freestyle a freeryde podle čeho mám vybírat :)

30.01.2012 20:33:09 #5 

Mýval muž

>> #4, lukas-tvrdy, 30. 01. 2012 16:52:49

Do terenu potrebujes hlavne sirokou lyzi, rocker na spicce popr. i patce taky neni k zahozeni, zlepsuje to ovladatelnost. V parku nejezdim, takze tam moc neporadim.
Konkretni tip – napriklad Line Blend. Univerzalka ktera by mela zvladat vse co popisujes. Ale je to „jen“ univerzalka, takze do terenu bude trochu uzka, na sjezdovku zase trochu mekka a malo vykrojena. Neboj se jit do vetsich delek (na vysku postavy, mozna i vic). Ted jsme ji meli v 184cm tyden na testovani v Tignes a pochvalovaly si ji hlavne velky holky, proste hodna obratna lyze ktera toho spoustu zvladne.
Pokud ti jde vic o vykony v terenu, tak treba Line Sir Francis Bacon.

Aby to nevypadalo ze delam reklamu jen znacce Line – urcite spousta vyrobcu ma podobne lyze ve sve nabidce (Scott P3, P4, Dozer, atd…), ale ty Line znam momentalne na vlastni kuzi.

Nejlepší je TLUSTÁ ( lyže, ale ty hubený jsou taky dobrý :-)

31.01.2012 10:28:07 #6 

DAVE71 muž

Osobně ti doporučím Scott Dozer

http://www.skis.com/…p240488.html

Myslím že to je to co hledáš. Ale jak psal předchůdce, výběr je samozřejmě daleko širší. Můžeš mít Elan Puzzle, nebo něco od Armady…

Zdar

Jedu kam až to jde!

15.02.2012 19:49:40 #7 

Zipokrat muž

Zdare, chci se zeptat, hledam kompromis mezi Fstyle a Fride lyzema pro uplnyho zacatecnika, zatim sem si vybral bazarovy Volkl Karma 164cm na moji vejsku cca.176 Prosim nejakeho znalce aby se mi co nejrychleji vyjadril, pac me tlaci cas(mam jen 3 hod na rozhodnuti) Velice dekuji predem

Kdo nema strach je BLAZEN

16.02.2012 09:36:40 #8 

Mýval muž

>> #7, Zipokrat, 15. 02. 2012 19:49:40

Do terenu kratky, potrebujes o 10cm delsi.

16.02.2012 11:55:38 #9 

Ender muž

>> #7, Zipokrat, 15. 02. 2012 19:49:40

V pondělí jsem testoval lyže Scott ve Vrátne.. A na svých 185cm a 86kg jsem testoval lyže 185 až 189cm.. Jmenovitě Crusade, Venture, Dozer, Pure a Stunt. S délkou jsem neměl na sjezdovce problém. Naopak u Dozeru s twintipem a vázáním ke středu jsem měl pocit že jezdím na 170cm.. Takže dle mě také velmi krátké, přestože o těch lyžích nic nevím…

16.02.2012 13:14:42 #10 

Mýval muž

>> #9, Ender, 16. 02. 2012 11:55:38

Rozepis se prosim nekde o pocitech z jednotlivych typu (klidne v jinem tematu).

16.02.2012 22:44:26 #11 

Ender muž

>> #10, Myval, 16. 02. 2012 13:14:42

Tak tedy dobrá.. :-) Popíšu to v pořadí jak jsem to testoval.. V první řadě musím napsat, že to bylo moje první seznámení s tak širokýma lyžema, takže jiné pořadí by možná dalo jiné výsledky.. ;-) Nemám najeto moc lyží, takže i tvrdosti budou z mého pohledu relativní. Já mám 185cm, 86kg, nadprůměrný lyžař, co sleduji tuhle diskuzi a co se tu řeší, tak rozhodně ne expert.. :-) Velmi dobrá fyzická kondice(právě v přípravě na Maraton..)

1. Scott Venture 188cm 136/98/124 R18 – letošní model První dlouhá široká lyže v životě a překvapivě rychle jsem si na ni zvykl.. Přišla mi docela tvrdá, rychlá, pro agresivní jízdu. V rychlosti stabilní. Točí hezky delší rádius. Měl jsem ji hned zrána na tvrdém(ne led) a žádný problém na hranách

2. Scott Crusade 189cm 135/93/123 R16,5 – asi dva roky starý model. Rychlá, tvrdá, pro agresivní jízdu a točí krásně střední oblouk. Přišel mi znatelně menší proti Venture. K délce až neuvěřitelně.. Stejně jako Venture v klidu zvládne celý den na sjezdovce.. Vlastně mi tyto dvoje lyže přišly v podmínkách které byly velmi podobné.. Nedokážu říct, jaký rozdíl by udělal mezi nima opravdový prašan.

3. Scott Dozer 185cm 133/100/129 R18.1 Tak tohle byla hravá bomba. Přemýšlel jsem co si všichni představují pod slovem hravá.. Už to vím.. :-) Vázání u středu, parádně lítala mezi muldama, skoky krásně utlumila.. byla měkčí, taže i s rádiusem 18.1 točila na pětníku a byla neuvěřitelně zábavná. :-) Tahle lyže mě donutila se při jízdě smát jako debil.. :-D Pocitově délka jako lyže lehce nad 170cm. V rychlosti proti předchozím ztrácela, na hranách trochu taky. Ale už jen trošičku naškrábaný sníh byl s ní super. Nedá se o ní říct univerzál.. Ale bavila mě moc..

4. Scott Stunt 186cm 141/111/127 R24 Tak tahle lyže byla drsná. :-)Dost tvrdá, dala docela práce, ale ani při velké šířce žádné kroucení.. Na točení chtěla hodně rychlosti, ale i ve velmi vysoké rychlosti v bordelu přitom pocit naprostého bezpečí(až sváděla ještě zrychlit).. Akorát když jsem šel čistě hranu, byl pro mě problém se vejít do sjezdovky a mezi lidi.. :-) Předem jsem musel rozmýšlet kde chci vlastně točit. Chvilku to přehranění trvalo :-) Ostatní lyžaři mi připadli zoufale pomalí.. Prostě lyže na velké hory.. Škoda že nežiju v Alpách.. Tam by tenhle stroj našel uplatnění..

5. Scott Pure 188cm . 124/104/130 R23 – Model 2013 Tak tohle je asi jediná lyže, která mi k srdci vůbec nepřirostla. Dle borců od Scottu tužší než Stunt, ale moc se mi to nezdá. Už po nazutí byla pocitově lehká.. Bohužel to bylo asi proto, že měla měkkou a lehkou špičku.. Ale ta se v rychlosti nepříjemně klepala a vůbec ji rozbitý sníh posílal kam jsem nechtěl.. Prašan možná o něčem jiném, ale Stunt mi sedl mnohem víc. Díky měkké špičce točila o něco snáz než Stunt.

Je to popsání jen za podmínek které byly(teď tak testovat v Jasné.. :-( ), ikdyž já jsem byl hlavně zvědavý, jestli se s takovýma lyžema dá vůbec jezdit na sjezdovce. A můžu s klidným srdcem říct, že v pohodě. V prašanu už čekám jen příjemná překvapení.. :-) Ale je vidět, že rozdíly jsou opravdu mnohem větší než mezi sjezdovkovými. Přišlo mi, že bych využil hned dvoje. Asi bych volil Venture/Crusade a Dozer.. Ještě bych chtěl vyzkoušet něco od jiných značek pro srovnání.. Třeba Line Influence 105.

17.02.2012 09:39:34 #12 

Mýval muž

>> #11, Ender, 16. 02. 2012 22:44:26

Dik. Vicemene se to shoduje s mymi domenkami a pozorovanim (ja mam Crusade a 2 kamaradi jezdi Stunty – ty jsou na velkym kopci v prasanu absolutne nejrychlejsi). V prasanu mi prijdou ty moje Crusady 179cm ze se uz trochu borej (mam 77kg), v rozjezdenym je to super.
Pokud budes nekdy zkouset Liny, tak krome Influenci zkus taky Sir Francis Bacon (mam je v 184cm) nebo Opus, ty se budou asi chovat podobne jako Dozer/MegaDozer = hrava lyze.

17.02.2012 13:05:59 #13 

DAVE71 muž

S tou chrakteristikou Scott Dozer, mi mluvíš z duše. Prostě skvěle dočivé lyže. Kdo rád jezdí krátký oblouk a muldy jako já bude nadšen.

Já mám na výšku 175 cm délku lyží 176 a mohu říci, že vnímám délku jako tu akorát…

Jedu kam až to jde!

19.02.2012 11:26:18 #14 

Ender muž

Sakra, není nic horší než jet testoval lyže.. Člověk pak vše chce.. :-) Našel jsem loňský nový Dozer za 325éček.. Tak ho asi koupím, nejhorší ale je, že chci i tvrdší univerzální model.. A zárověň obměnit model sjezdovkový… Prdím na to, stěhuju se do alp a budu točit čtyři modely.. ;-)

19.02.2012 12:29:02 #15 

Mýval muž

>> #14, Ender, 19. 02. 2012 11:26:18

:-D Vitej v klubu, dopadl jsem stejne.
Oni ti prodejci dobre vedi, proc delaji ty testovaci jizdy pro verejnost a podobne akce…

17.11.2021 23:19:33 #16 

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy