Co nejpomalejsi lyze

31.01.2012 02:03:05 #1 

halus

Zdravim.

Zajimalo by me, a nejak se na tom internetu nemuzu docist odpovedi ktere bych veril, co muzu cekat od snowbladu?

Mam sve dlouhe lyze a jsem s nima velmi spokojeny, ale zjistil jsem, ze na nich nemam sanci bez velkeho utrpeni drzet rychlost, resp. pomalost s zenskou, ktera jezdi na prkne a tak nejak asi ze strachu nepatri ke zrovna nejrychlejsim snowboardistum na svahu.

Vzhledem k tomu, ze zenu nezrychlim, potrebuju sebe zpomalit. Otazky jsou:

1. Predpokladam, ze na metr dlouhych lyzich s r7.7 budu obecne pomalejsi, nez na r18, v tom se asi nepletu, ze?
  2. Ma cenu to vubec zkouset? Chci rict, je vubec pozitek z blbnuti na snowbladech jeste srovnatelny s klasickym lyzovanim? Podotykam, ze to chci jako obcasnou zmenu na ceskou sjezdovku, samozrejme ne do alp.
  3. Kdyz uz bych to chtel zkusit, ma nekdo pozitivni, nebo negativni zkusenost/vedomost s/o Elan Vario?

http://shop.sportisimo.cz/…-blue/22702/

Diky za vas cas.

31.01.2012 02:09:06 #2 

halus

P.S. Neresim delku, sirku, nebo radius u tech Elanu. Spis vubec nemam zkusenost s tim pevnym vazanim a zrovna u tech Elanu vypada podle obrazku nejak proste divne, coz me mrzi, protoze zbytek parametru by mi nejspis vyhovoval. No ocenim jakykoliv komentar.

31.01.2012 08:51:40 #3 

Martin430

>> #1, halus, 31. 01. 2012 02:03:05

Ahoj,

moje parketa tedy snowblade rozhodne neni. Kdybych tuhle zalezitost resil ja,skusil bych zaradit do porfolia dostatecne krojenou a neprilis tvrdou slalomku.

Pokud na ni budes poctive jezdit radius, lepe pod radius, moc zene neujedes a budes tak nadrenej, ze na ni i v puli kopce rad pockas a svoje vydejchani na ni jeste rad svedes. A budes ji castejc brat do bufetu. Reciprocne bys pak mohl byt sem-tam vypusten z voditka na delsi lyze.

Ev. muzes zkusit SNB nezbytnou pomucku ve forme suseneho zeli. I to radu lidi dostatecne zpomaluje. A muze to vyznamne posilit mezilidskou vazbu mezi ski and SNB users.

O kratkych lyzich Ti asi muze neco napsat Sarfik, co ja vim, tak experimentoval neco malo sice ne se snowblades, ale s Raxskis. Nevim, jak moc to tu cte, zkus mu napsat SZ.

Skol, lyzarici

M430

31.01.2012 10:16:34 #4 

Myval muž

>> #2, halus, 31. 01. 2012 02:09:06

Toho vazani na blejdech se nijak neboj, nastavis si rozmer boty a funguje to. Mel jsem podobne 1m R7m, nez mi je ukradli. Opravdu budes jezdit pomaleji, ale pokud bude sjezdovka odpoledne boulovata a rozryta, tak to bude asi dost utrpeni. Ale zase si procvicis predozadni rovnovahu :-)

Nejlepší je TLUSTÁ ( lyže, ale ty hubený jsou taky dobrý :-)

31.01.2012 10:30:15 #5 

rADEk

kazdej rok me na kurzu nuti na puldne na blady a pokazde s diky odmitam (po zkusenosti kdy jsem prvne rekl ano). predstava , ze bych neco podobneho mel zakoupit me desi. nez je koupis tak si je pujc a jezdi na nich cely den. rozhodne bych zvazil zakoupeni kratkych lyzi v delce 120–150cm na kterych se s jistym privrenim obou oci da jakztakz lyzovat, coz se o bladech rict neda.mmch jako druhe lyze mam FCT 145cm.

Demokracie je pěkná věc, ale jeden osvícený monarcha by byl pro tuto zemi požehnáním.

31.01.2012 20:31:24 #6 

JPS muž

potvrzuju rADKa… FCT sice trochu drazsi reseni, ale je to lyze – extra tociva, na rozdil od blade, ktery bych na nohu uz nikdy nevzal, osobne mam FCT 140, ktery si beru na pojizdeni s detma, nebo na pohodovej fun

31.01.2012 22:19:16 #7 

ondraZ

Ahoj, já jsem na bladech 99cm odjezdil tusim 4 nebo 5 sezon a to jsem je mel jako jedine lyze. Predtim 25 let lyze na slusne urovni kombinovano nekolik sezon snowboardem. Duvod porizeni bladu byl prosty: jak jsem zacal jezdit s vlastnima detma a od nuly je ucit, coz znamenalo na mych lyzich jezdit pomalicku stale v pluhu, zacaly me z toho kolena. S blady pak v pohode. Jenze pak uz jsem byl linej tahat dvoje lyze tak jsem si rekl ze to na nich zkusim. Jezdil jsem semtam i v prasanu i v lese protoze jizdu mimo sjezdovky proste miluju (na bladech ale nedoporucuju, je to spis drobet nebezpecna sranda nez lyzovani), ale na sjezdovce to pro mne bylo par celkem zajimavych sezon. Predozadni rovnovaha jak uz tady nekdo psal je zejmena zpocatku nejvetsi problem, a i po tech nekolika sezonach castecne pretrvavala, ani rozryty mekky snih proste neni to prave, chce to byt „furt ve strehu“, na bladech se nelze jen tak rekreacne vozit. Ledova hora = nadres se jako kun – kazdy pokus o prudke a silove pouzti hran znamena krute vibrace do celeho tela, klouby atd. Ale mohu potvrdit tvou domnenku, ze se budes smerem dolu pohybovat pomaleji. Navic se budes porad tak trochu ucit, coz te opet zpomali. Pozor, zcela pomijim negativni vliv na „beznou“ lyzarskou techniku – o tom mi neni nic znamo, na sobe zadny negativni efekt nepozoruji. Jen kdyz jsem 3 roky z5 presel znovu na slalomky 12/165, byl to celkem proces – nekolik hodin znovuuceni :) Vazani neres, to maj vsechny blady v dane cenove relaci 2–3k stejny. Btw tzv. „carving v pravem slova smyslu“ jak jej vidi ortodoxni carv.cz-eri neni na bladech realny, proste predozadni (ne)rovnovaha je previt, ale da se na nich zkusit ledacos, mne nakonec nejvic sedly dlouhe „rychle“ oblouky. Pocit rychlosti roste primo umerne s neovladatelnosti – je to podobne jako kdyz si v aute po 10 letech poprve sednes na sedadlo spolujezdce – myslis ze se ritite treti kosmickou ale realita je „normalni svezeni“. Ty dres na bladech jako blazen temer na hranici svych moznosti ale sjezdovku shora dolu da rychleji kdejaky trosku lepsi rekreant :)

31.01.2012 22:41:35 #8 

ivan

>> #1, halus, 31. 01. 2012 02:03:05

Podívej se na toto:

http://www.ski-akro.com/o-snowblade/

Největší odborník v Česku. Samozřejmě chvála blejdů, protože se jimi živí, ale počti si a budeš informovanější.

Za vyzkoušení (půjčovna) určitě stojí, a dá se s tím jak užít legrace, tak leccos cvičit.

Předchozí model Magic Blade od Sportenu (šířka tuším 74 mm) by se mohl sehnat za málo, možná i zbytky ve firemní prodejně? Ke snadnému zatáčení na pistě je výhodné, když nejsou moc široké. Tedy nebrat široké skiboardy, nýbrž co nejužší blady (viz též zmíněná website).

01.02.2012 02:01:55 #9 

PH

Taky se pridam se svoji troskou do mlyna. Na zpomaleni a uceni jsou blady podle me celkem idealni. Neustale je musi clovek drzet na hrane, protoze jet na nich rovne dolu ze svahu hranici s masochismem. Nejsem ortodoxni sportovni lyzar, na hory vozim jak dlouhe lyze, tak blady a stridam je. Kdyz si chci zajezdit, volim dlouhe lyze, kdyz se chci pomaleji vyblbnout, jednoznacne blady. Oboji ma svoje. Na lyzich si vychutnavas rychlost, na bladech driv nebo pozdeji zacnes zkouset minimalne jezdit pozadu, tocit se za jizdy dokola, atd. Znam v okoli nekolik lidi, kteri uz presli jenom na blady. Samozrejme to neni pro ortodoxniho vykonnostniho lyzare, ale proste pohoda a sranda. Na bladech jsem nemel na sjezdovce problem ani v muldach, dokonce me docela bavi vykrajovat oblouky tesne pod nimi v hlubsim snehu. Jel jsem na nich i neco pres 70km/h (merenych), udrzet je ale rovne je skoro nadlidsky ukol a predozadni stabilita vicemene zadna. Zhoupnuti do rovinky se projevilo dokoncenim jizdy po zadech, cimz me zkouseni rychlosti bladu preslo. Co se pevneho vazani tyce, tak blady jsou natolik kratke, ze pri padu staci jen prizvednout nohy. Jedina nevyhoda je slozitejsi nastup a vystup z bladu oproti lyzim, u castejsiho presunu kabinkovou lanovkou je to trochu otrava. Na preplnene ceske sjezdovky k doprovodu snowboardacky nebo deti je to myslim ideal, ja si je beru i do Alp a stridam s lyzemi. Navic si je muzes bez problemu pujcovat v ramci cele rodiny i pratel.

01.02.2012 06:43:35 #10 

HonzA_ muž

>> #9, PH, 01. 02. 2012 02:01:55

Nic ve zlém, ale zatím jsem viděl jen NAPROSTÉ MINIMUM lidí na kraťasech jezdit opravdu po hraně. Většinou jezdí jen na mírně zahraněných lyžích a pomocí různých rotací/protirotací a mávání rukama zatáčí. Kdyby se na nich opravdu jezdilo po hraně, tak ani ta kabinka není problém – po sjetí průměrné sjezdovky, u které se už kabinka vyplatí, padne kraťasojezdec k zemi vyčerpáním z ukličkování. Pokud ne nejezdí „po hranách“.

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

01.02.2012 08:28:48 #11 

ondraZ

no ono blady se pro sve delce i pri velkem tlaku v oblouku prohybaji minimalne, takze jizda po idealne vedene hrane v udanem radiusu je temer nemozna. Pod vazanim je to vicemene nafix a pro pripadny pruhyb zbyva cca 30 cm pred a za vazanim :) Narozdil od ivana bych s priklanel spise k sirsimu stredu – carvovat se na tom stejne moc neda a kdyz je sjezdovka rozbita, mekka nebo chces vyjet mimo, je to na sirsim stredu o neco mensi utrpeni.

01.02.2012 08:32:26 #12 

ondraZ

oprava: klasika, tedy cca 74mm stred a delka 99 (sporten flash) je myslim idealni. Tzv. boardy s delkou kolem 80 cm (sporten marvin), i kdyz jsou ve stredu sirsi, uz myslim na „jezdeni“ po sjezdovce nahoru dolu moc vhodne nejsou – to je fakt spis na obcasne blbnuti.

01.02.2012 12:03:19 #13 

PH

Blady jsou nastroj na vyblbnuti, v extremnim pripade do snowparku. V podstate neco jako koleckove brusle na snih. Z tohoto pohledu mi tedy debata, jestli se na nich da idealne vykrojit oblouk po hranach v danem radiusu pripada docela zbytecna.

02.02.2012 11:27:53 #14 

halus

Diky moc za odpovedi. Pred pristim vyletem obetuju cas a blady si nejdriv pujcim.

02.02.2012 17:13:56 #15 

HonzA_ muž

>> #14, halus, 02. 02. 2012 11:27:53

Jak myslíš. Vyzkoušet se sice má všechno, ale…

Mimochodem, tvé poděkování a oznámení plánu zřejmě někoho rozčílilo natolik, že ti kliknul na palec dolů. To je neuvěřitelné – AŤ ŽIJE AURORA!!! To to v redakci nikdo nevidí???

02.02.2012 17:27:10 #16 

Dali muž

>> #15, HonzA_, 02. 02. 2012 17:13:56

Aurora je lepší, než všechny výherní automaty.:-D

02.02.2012 17:32:21 #17 

HonzA_ muž

>> #16, Dali, 02. 02. 2012 17:27:10

Nojo, právě na to koukám že asi brzy něco vyhraju!

02.02.2012 17:37:24 #18 

Dali muž

>> #17, HonzA_, 02. 02. 2012 17:32:21

Už jsi vyhrál účast na tomto fantastickém projektu.

02.02.2012 17:38:35 #19 

Dali muž

>> #18, Dali, 02. 02. 2012 17:37:24

A máš ode mne za odměnu palec dolů. :-D

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy