Lyže Blizzard G-Force - rada
21.02.2012 09:57:47 #1
Dobrý den,
prosím o radu ohledně těchto lyží, zda jsou pro mě vhodné: Blizzard G-Force Ltd Carbon v delce 160 cm(http://www.blizzardski.cz/…ce-blizzard/). Dále uvítam jakékoliv zkušenosti a zhodnocení.
Měřím 170 cm a vážím 86 kg, jsem vcelku dobrý lyžař (klasika smýkání v pohodě, carving základy), ale techniku carvingu bych potřeboval rozhodně dost zlepšit. Jezdím nejradší krátký až střední oblouk nikterak závratnou rychlostí a výhradně na upravených sjezdovkách. Moc často se na hory nedostanu, ale když už, chci si to užít a trochu se zlepšit. Radius 13 při délce 160 se mi jeví jako rozumný. Nevím, zda by pro mě byla tahle délka OK, v půjčovnách mi ted skoro vždy poslední dobou půjčovali délku 150 nebo 155 cm a na těch se mi lyžovalo dobře. Dále nevím, zda potřebuji tvrdší nebo měkčí lyže (tyto by měly být tvrdší, že?).
Díky za každou radu.
23.02.2012 09:34:14 #2
OK, tak koukám, že s těmahle lyžema asi nikdo zkušenost nemá, tak bych se aspoň zeptal, zda se „sportovními“ lyžemi (jak jsou označovány) z této kategorie nebudu bojovat, když nemám dobže zvládnutou techniku carvingu? Navíc když je uvedeno, že jsou vhodné pro vysoké rychlosti a já žádný závodník nejsem. Bral jsem to tak, že by bylo vhodné jít do „sportovní“ kategorie místo rekreační, kvůli tomu, že začátečník rozhodně nejsem a vážím docela dost. Takže bych nechtěl riskovat, že lyže budou moc měkké. Na druhou stranu, trápit se na nich taky nechci…
23.02.2012 10:28:34 #4
Ahoj, taky premyslim nad timto parem lyzi, ale porad vaham a cekam na odpoved nekoho zkusenejsiho…cca 5 let jsem nelyzoval, lyze, ktere jsem mel si muzu ted leda povesit na zed za spedlik (je z nich papir).
Abych teda popsal, byl jsem (snad se to moc nezapomina) docela dobry lyzar, oblouky spise kratsi nez delsi, lyzovani v roce vidim na max 14dni (zahranici)…rozpocet neni vubec zavratny, takze bych se orientoval do 6k za nejaky starsi model (ano ted si asi nekteri triskaji hlavou o zed). Ted míry jako na seznamce 179cm; 79kg; sportovni postava.
Jako Lizzardovi, me padly do oka blizzardy g-force ltd 167cm. (je ta delka vhodna?)
Otazka je, vydrzi me to pri lyzovani na upravenych sjezdovkach, do 2 tydnu v roce, cca 3 roky? Porovnejme prosim cenu/vykon (odpovedi typu „investuj do toho vice“ me nepomohou, dik)
23.02.2012 11:29:37 #5
>> #4, rimmer.ace, 23. 02. 2012 10:28:34
Zdar, možná že jsi při procházení narazil na tenhle můj příspěvek v jiné debatě. Jestli ne tak přečti. Třeba ti to pomůže v rozhodování.
23.02.2012 16:48:07 #6
jo diky odkaz:-)
No ale porad nad tim premyslim, jestli ji koupit, koukal jsem se na prezentaci toho jak je ta lyze udelana, a moc se me to nelibi no…
24.02.2012 11:15:00 #7
>> #6, rimmer.ace, 23. 02. 2012 16:48:07
ono vůbec u Blizardu je skladba lyže zajímavá.. dávají na vyztužení místo titanu magnézium, to žádný jiný výrobce lyží nepoužívá. Taky by mě zajímalo, proč dávají takovou náhradu? Má magnézium srovnatelné vlastnosti jako titan? Vyztuží to lyži? Nebo je to že magnézium je lacinější? A nebo je to jen marketing? Věděl by někdo proč dávají jako výztuhu magnézium a ne titan?
24.02.2012 11:44:41 #8
Tyhle lyze jsem videl primo jak se vyrabeji ve fabrice Blizzardu. Je to sranda, borec polozi skluznici, na to soupne hrany, nakou dratenku, par drevenych kousku nekam(aby se nereklo ze tam drevo neni), vrchcni desku a cely zapect do lisu. Za 4min. hotovy dve lyze ale kazda miri do jinyho paru… No a normalni lyze jako kazda jina. Mekka – pro rekrenata na pohodu. Takze pokud to clovek nehroti a ma primerenou hmotnost, tak asi staci. Ale vyska postavy, max 5 cisel dolu bych to videl…
>> #7, claid, 24. 02. 2012 11:15:00 U sendvicovek pouzivaji samozrejme titanalovy platy. Slysel jsem o horciku, ale ten je jeste drazsi, tak nevim.
24.02.2012 11:52:15 #9
>> #7, claid, 24. 02. 2012 11:15:00 No jestli dávaj jiní titan tak ten je lepsi nez magnesiova slitina, ale oni spis davaji Titanal a tam je dulezite to Al na konci je to take jen slitina na bazi hliniku titan v ni tusim zadny neni a magnesium bude take myšlena slitina hliniku, všechno jsou typy slitin kterým já možná nesprávně říkám dural. Znamená to něco jako tvrdý hliník stejně tak duroplast znamená tvrdý plast. Pro mladší to znamená Trabant a záchodové prkénko.
24.02.2012 11:56:04 #10
>> #7, claid, 24. 02. 2012 11:15:00
Magnesium je na tom IMHO podobně jako Titanal. Jezdil jsem lyže Blizzard CMX Pro a rozhodně se jednalo o celkem tvrdou mrchu, která točila jen ve vyšších rychlostech. Ale třeba jsem na tom jenom špatně stál. Rozhodně bych se magnesia v lyži nebál.
24.02.2012 13:00:08 #12
Jen pro úplnost samotnej horčík se nepoužívá má ještě horší vlastnosti než samotnej hliník jen je ještě lehčí, ale extrémně hořlavý. Vždy je to slitína kde horčíku jen pár procent, ale i to málo změní nejčastěji hliník k nepoznání pak je to DURAL. TITANAL je take slitina hliníku s horčíkem a jinými přísadami. Pokud je tam mnohem vice horčíku než hliníku pak je to ELEKTRON. Titan – tedy titanium, pokud někdo píše něco jiného než tohle zavání to tim, že tam titan nebude. Hořčíku je habaděj tuším kolem 2% zemské kůry, kdežto titan to je jiná písnička. Vůbec nevim jestli se titan s něčím slévá (zjistil jsem že ano např. taky s hliníkem – takže odhaduji, že i titanium nebude čistej titan, ale opět hliníková slitina), ale i sám o sobě má na rozdíl od Al a Mg dobre vlastnosti – váha, pevnost atd. To jen jako osvěta, každopádně vůbec bych nehleděl na to zda je tam psáno magnesuim, titanal nebo titanium určitě to bude lepší než jen samotné dřevo. Jde spíš o to jak tlusté či tenké pláty jsou použity. Některý materiál potřebuje víc a některý méně pro stejný výsledek, může to ušetřit jen váhu, ale na lyži není použito tak moc materiálu aby se to nějak markantně projevilo zrovna na váze a tuhost dosáhnout tloušťkou plátů jakou chtějí.
24.02.2012 13:33:58 #13
>> #12, bonup, 24. 02. 2012 13:00:08
No vidis, ja vim o lyzovani dost, ale tohle jsem nevedel. Dik za info. Jinak k te vaze, bohuzel nemam vahu tady u sebe, ale 190ky Lustovky jsou jak pirka, ikdyz jsou dreveny sendvice a Stockli obracky jsou jak z olova vedle toho. Jenda lyze je mnohem tezsi nez obe Lustovky. Jasne kovovy vazani a deska dela hodne, ale prece jenom ty dva platy v lyzi jsou vyrazne znat. O jinem drevu nemluve. A tvrdost? Zvejkacka versus kolejnice.
24.02.2012 14:13:04 #14
Samo že to váhu ovlivní, ale tu ovlivní i volba dřeva nebo dalších náplní a možná víc než ty vyztužovací pásky/destičky/trubičky atd z různých slitin především hliníku ať už jim reklamní mágové říkají jak chtějí. Jen si potěžkejte balsu versus např. ořech tím nechi řict že ořech nebo balsa jsou vhodné do lyží – nejsou jen jako příklad. Třeba klasickej laminát (také je to kompozit) vs. nějakej modernější kompozit udělá podle mě na váze větší rozdíl, ale odborník nejsem jen se zajímám především o letadla proto ta povrchní znalost duralů, moje znalosti zaručeně nejsou bez chyby a možná něco ani není pravda jsem elektrikář a i tam bych někdy asi kecal blbosti, tak to neberte jako jistotu.
24.02.2012 14:17:49 #15
>> #12, bonup, 24. 02. 2012 13:00:08
Ano, ano. Titanium a magnezium v lyžích velkých výrobců = slitina hliníku s drobnou příměsí jiných kovů s marketingovou aurou vědeckého. Malosériovky jsem viděl i s perletí a zlatem, takže za ty radši nemluvím…
>> #13,
Wartus, 24. 02. 2012 13:33:58
Wartusi, že ty nás zase lakuješ? Mám Lušťovky ve 185cm a jsou fakt jako
pírka. Stejně tak jako moje další lyže. Se Speedlock deskou a vázáním se
ale prohejbá strop pod všema.
24.02.2012 14:42:30 #16
>> #15, vašek2, 24. 02. 2012 14:17:49
Samotna zavodni lyze bez vazani je vyrazne tezsi nez jina „obycejna“ sendvicova lyze. Takze titanalovy platy a jine drevo delaji hodne! Otom se bavime. A konkretne Lustovky jsou vsecky „lehky a mekky“. Ale to nevim proc… Rad se poucim
24.02.2012 14:51:19 #17
Hm takze jsem nakonec objednal Sporten Raptor 168cm za 6k s vazanim
Nakonec rozhodovala vnitrni stavba, i kdyz verim, ze vsecko je kvalitni, myslim, ze me vic budou vyhovovat tezsi lyze, ktere mi snad nejaky patek vydrzi
24.02.2012 15:54:49 #18
>> #17, rimmer.ace, 24. 02. 2012 14:51:19 Ackoli jsem si Sporteny koupil a zatím jsem si s nima neporozuměl myslim, že nejsou špatné. Jedinné co mi trochu vadí je ta malá plastová ochrana spičky, bohužel je pro mě malá a hodně špičku ničím, ale pro carvingáře tohle určitě problém nebude protože ty špičku neničej široká stopa to neumožní. Lyži je to navíc jedno obrousí co je tam navíc a pak už to chytne hrana je to jen estetická záležitos, ale u nové lyže to zamrzí.
24.02.2012 16:57:54 #19
hmhm nebyl jsem zas tak dobry carvingar:-) no jsem zvedavy…ale uprimne myslim, ze cena/vykon je tady v hodne dobrem pomeru
25.02.2012 20:27:58 #20
>> #18, bonup, 24. 02. 2012 15:54:49 děkuji ti a všem co udělali trošku jasno v těch výztuhách.. a hned nato jsem si včera v Giga sportu všiml, jak se lže a jak se klame zákazník. Mají tam Blizardy G-Force Sonic a píší i nich, že mají dvojitý titan. Vím, že Blizadr dává magnezium a tak mě to „bouchlo“ do očí a doma jsem si ověři na www Blizadru, ža tyhle lyže nemají ani magnezium a ani žádný titanG Force Sonic a tady obrázek štítku co je lyžích a co jsme vyfotil, snad to bude k přečtení.. [* D:datafoto2012Lyze1b.jpg .(štítek lyže) *]
25.02.2012 20:46:39 #21
>> #20, claid, 25. 02. 2012 20:27:58 foto nevyšlo, tak tady je odkaz na Picasu
jestli to „takhle“ chodí ve všech obchodech, tak to je docela síla.. foto pro jistotu: https://picasaweb.google.com/…5Unora201202
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.