Lyže z bazaru (strana: 2) - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ

Lyže z bazaru (strana: 2)

11.01.2013 23:49:22 #31 

ivan

>> #30, Susie, 11. 01. 2013 23:29:37

S délkou buď v klidu. Jednak je někdy dobré brát tahle obecná doporučení hodně volně, jednak počítej:

s botama máš cca +3,5 cm

lyže je „na výšku“ nižší než údaj uvedený na ní, cca o 2–3cm

Takže bude o těch 5–7 cm „menší“ než ty.

Hlavně ale umíš lyžovat, nevozíš se, jsi v Alpách, takže asi budeš mít prostor trochu se rozjet.

12.01.2013 01:41:55 #32 

MarfyCZ

Susie: Salomon 24 hours ber v delce 162 cm, pokud se nechces nadrit. Tato lyze bude v tuhosti hodne podobna te me tj. Salomon X-kart a rozhodne to neni zadna meka lyze. Moje je takova ,,slalomka,, a mam ji v delce 164 cm na moji vysku 176,5 cm.

12.01.2013 05:47:35 #33 

HonzA_ muž

>> #32, MarfyCZ, 12. 01. 2013 01:41:55

Problém ale bude v tom, Susie nechce a nepotřebuje slalomku. Já bych se přidal k Ivanovi s doporučením 170cm. Není to nijak extra podélně tuhá lyže a myslím že by ji měla zvládnout.

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

12.01.2013 09:21:43 #34 

˘Ö˘Krab muž

>> #33, HonzA_, 12. 01. 2013 05:47:35
JJ, 170/72 a snaží se do toho šlapat … tak to není žádné ořezávátko a snese jakoukoliv lyži hodně sportovního střihu, u sendvičů bych se tuhosti nebál ani náhodou. Jinak delší racecarver (něco jako 170/16–18m) je určitě volba, se kterou nešlápne vedle.

Dokonce si myslím, že by mohla výběr rozšířit až ke GS 175 cm. Ale chce to se na nich chvíli svézt a už to není jediná lyže, která by obsáhla vše.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

12.01.2013 10:13:42 #35 

MarfyCZ

>> #33, HonzA_, 12. 01. 2013 05:47:35

Pouze jsem upozornil na tuhost lyze, ktera je velice podobna te me ,,slalomce,, Od Salomonu je pak tuzsi Mustang a rada Race (zavodni). Nebudu vam do toho kecat, ale delka 162 cm by byla idealni a tato lyze se parametrove podoba te me i kdyz mam mensi radius. Carve rocker maji obe, maji stejny stred, maji stejnou vyztus v lyzi. Do ostatnich lyzi od jineho vyrobce kecat nebudu, protoze s nema nemam zadne realne zkusenosti. Je to muj nazor, ale vsimnul jsem si, ze su tu hodne doporucuji zbytecne dlouhe lyze urcene spis pro opravdove experty. Podle me se lide precenuji a uvadi o sobe nepravdive informace, jak zdatny lyzari jsou. Jeste se tu nikdy nestalo, aby nekdo o sobe napsal, ze je prumerny rekreacni lyzar a pak z nej na videu vypadlo, ze to je expert s velkym E. Tento fakt by se mel zohlednovat ;-)

12.01.2013 10:48:53 #36 

˘Ö˘Krab muž

>> #35, MarfyCZ, 12. 01. 2013 10:13:42

Ono se to má tak, že ženy (neb Susie je bezpochyby žena) se tady vyskytují jako aktivní diskutérky takřka výhradně ze dvou důvodů:
1) následují sem své diskutující mužské protějšky, kterými byly zavlečeny do lyžařské pasti (Krabice)
2) jaksi už přerostly kategorii lady-ski a běžného rekreačního lyžování, ale nikdo jim to nechce věřit – ani výrobci bot a lyží mnohdy ne.

Mám dobré důvody se domnívat, že Susie je ten druhý případ. Její požadavky se totiž nejspíše dosti vymykají průměru, ale o tom ví nejlépe ona sama. Proto bych se nesnažil ji přesvědčovat o (průměrných) lyžích, které jí nic výrazného nepřinesou, určitě ne požadovaný klid v rychlosti.

Ještě bych si dovolil podotknout, že ostrakizované „závodní“ GS modely této vepsí délky 170 cm budou dost možná měkčí a ovladatelnější, než stejně dlouhá komerční produkce, což má své dobré důvody. Komerce totiž bude stavěná v této délce (zpravidla tak druhé nejdelší) na chlapa, kdežto závodní nejvýše na ženu; jezdí na nich pohodlně i odrostlejší děti a junioři viz níže.

[O.T. Panák právě odjel na lyžák do Pece, propašoval si do autobusu 4 páry lyží – aby nemusel servisovat na místě, z toho 160/16 GS jako univerzální sjezdovkovou a 170/18 GS na pořádné svezení – to přitom váží jen 48 kg a měří 156 cm, nikdy nezávodil.]

P.S.: Obecně přikládám trochu jinou váhu sebehodnocení lyžařské výkonnosti u mužů a u žen, ti první se často přeceňují, ty druhé zpravidla podceňují.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

12.01.2013 11:07:27 #37 

MarfyCZ

Jsem prumerny rekreacni lyzar, takze to beru z meho pohledu. Take jsem si vsimnul, ze se tu na SNOW testuji lyze v nizsich delkach viz.: http://snow.cz/…st-2012-2013 Prumerna vyska testeru bude cca 175 cm a delka lyzi je vzdy uvedena po rozkliknuti.

12.01.2013 11:13:46 #38 

Susie

Marfy: Ano, máš pravdu, to sebehodnocení je dost subjektivní a dost těžké…

Asi to bude rozdíl přesedlat na lyže o 15 cm delší, než jsem měla teď, ale doufám, že mám dost zkušeností na to, abych to zvládla. Nějakým nadhodnocením bych spíš ublížila sama sobě, a protože k lyžování a horám obecně se snažím přistupovat s velkou pokorou takže ode mě spíš vždycky uslyšíš „jezdím asi dobře, ale mám pořád ještě co zlepšovat“ než „jsem hvězda sjezdovky“.

Krab: 2 je správně, bohužel jsem jediná ze svého okolí, kdo začal o lyžování a výbavě trochu víc přemýšlet a chce se pořád zlepšovat, takže vlastně moc nemám nikoho, kdo by mi doma poradil :)

Půjdu do těch 170, myslím, že se svou tělesnou stavbou bych je měla zvládnout, navíc jsem našla loňský model za krásných 380,–Euro, navíc tenhle report mě taky potěšil http://snow.cz/…4-hours-2010

12.01.2013 11:14:38 #39 

˘Ö˘Krab muž

>> #37, MarfyCZ, 12. 01. 2013 11:07:27

Problematika testů se zde rovněž rozebírala, záleží kdo-co-pro koho-jak (za čí peníze) otestuje a následně o tom napíše.

Podíval jsem se třeba na Atomic DD GS .
To, že se testují i v této kategorii kratší lyže, může mít více příčin.
A) Obecně se kupují kratší lyže, proč tedy testovat delší, když si je málokdo koupí (právě Susie může být ten málokdo).
B) Mezi testéry jsou i ženy, sortiment se vybírá s ohledem na ně.

12.01.2013 11:23:17 #40 

˘Ö˘Krab muž

>> #38, Susie, 12. 01. 2013 11:13:46

:-) :-D (A nenechat se zviklat!)

… až na nich (170 cm) budeš jako doma a budou Ti připadat skoro nanicovaté, si někde půjč skutečné GS, abys věděla, o čem jsem tady psal. Tato zkušenost je nepřenositelná, každý si tím musí projít sám, když má tu potřebu a najde dost odvahy.

12.01.2013 11:30:43 #41 

Susie

Krab: jj myslím, že budu mít v následujících 4 měsících dost času se s nimi sžít :)

Ještě jednou moc díky za rady.

Kdybyste chtěli naoplátku třeba aktuální report ze Stubaie stačí napsat :)

12.01.2013 11:50:34 #42 

PetrAT muž

Souhlasím s klukama, také bych doporučil 170 cm
Susie evidentně chce zlepšovat svoje ježdění a delší lyže jí prostě dá víc
A naprosto souhlasím s Krabem, že dalším krokem Sisie bude vyzkoušení skutečné GS, ze které mají lidé zbytečný strach

pro MarfyCz: mě ta 24hrs připadla hodně měkká a ve mnou testované délce 170 cm se chovala skoro jako slalomka
Více mě oslovila Mustang ve 178cm a moc jsem litoval, že ji nevyrábějí třeba 180–185cm dlohou
Pro objektivitu, já 179cm, 83kg, a skoro 5 křížků na krku, takže rozhodně nejsem prototyp robocopa co prošlápne ski

12.01.2013 11:59:54 #43 

˘Ö˘Krab muž

Tak jsem zapátral v paměti, protože vše už tady (ne)jednou bylo.
Zdatná a zapálená lyžařka 172cm/62kg, rychlé lyže … copak asi dělá a na čem jezdí skiing_devil teď?

>> #41, Susie, 12. 01. 2013 11:30:43
Doporučuji si pročíst vlákno od začátku nebo alespoň od prvního odkazovaného příspěvku, pro nedočkavé jsem dal i odkaz na hodnocení lyžařky po prvním lyžování, o dva posty dále ještě stojí za přečtení ivanovo shrnutí průběhu výběru.

http://snow.cz/…e-poradite/3#…

http://snow.cz/…e-poradite/3#…

12.01.2013 13:49:48 #44 

MarfyCZ

>> #38, Susie, 12. 01. 2013 11:13:46

Salomon 24 hours a dokonce presne ten rocnik, ktery si chces poridit, byli testovany v Dtestu a tato lyze se umistila myslim na krasnem 3 miste. Druhy byli Salomon Daytona a prvni nejaky Fisherky. Bohuzel mi zacatkem roku vyprselo online predpatne, abych se na to mohl podivat a pripadne ti zaslat PDF celeho testu. Lyze hodnotili muzi / zeny a test ma opravdu dobrou uroven. Dokonce si nebrali servitky s jednim modelem lyzi od nejmenovaneho vyrobce se slovy, ze je na te lyzi vse spatne. Nakonec bych chtel upozornit, ze nove modely pro tento rok maji take rocker carve, jako to maji moje modely X-kart z minuleho roku, kdy to Salomon testoval u lyzi pro sjezdovku. Asi se jim to osvedcilo a ted to rozsirili do vice modelu vcetne 24 hours.

13.01.2013 10:49:59 #45 

Susie

>> #43, ˘Ö˘Krab, 12. 01. 2013 11:59:54

Super vlákno díky. Myslím, že se slečnou máme hodně společného, tak doufám, že bude stejné i nadšení ze zvolené délky :) Přesně se ztotožňuji s tím, co je tam uvedeno o zlepšování, když nemůžu lyži „krotit“ a moje schopnosti dosahují nebo převyšují její náročnost, tak už mě to nebaví (čímž si procházím právě teď). Takže hurá do toho :)

Marfy: Rozhodla jsem se nakonec pro loňský model bez rockeru, protože vycháží cca o 80 Euro levněji :) Ale ten výsledek testu mě taky potěšil.

14.01.2013 00:02:47 #46 

ivan

>> #45, Susie, 13. 01. 2013 10:49:59

V některých rolích to holky holt mají pořád těžké. Jako lyžařky mají mainstreamově pořád problém být přijímány jako aktivní soběstačný a informovaný subjekt, který ví, zná, má svou představu a realizuje ji. Tedy to, co k chlapovi jaksi patří.

Jenže ona to v principu není žádná genderová záležitost jako rodit děti, nýbrž osobní priorita a práce s informacemi. A nevidím důvod, proč by dostatečně zainteresovaná holka měla s lyžařskými informacemi pracovat hůře než chlap.

Zažil jsem před pár lety na testcetru pár skvělých bab. Takovou, která přišla tak informovaná, že jsem musel sáhnout po katalogu, abych jí dal informaci. Další, která se nebála vyzkoušet širší lyže, do jakých se nenechali ukecat ani „chlapáci“, a byla nadšená. Snowboarďačka, která dojela v Landroveru Defender (poserte se, SUV-mani), nechala si poradit a zářila.

Prostě holky, když chtějí a umanou si, poměrně primitivní věc jako výběr a ověření lyží v pohodě zvládnou. Aby ne, když tradičně musejí zvládat výběr vhodného samce (který je na rozdíl od lyží či bot mnohem složitějším parchantem), reprodukci a základní fáze asimilace potomstva.

Takové silné a schopné samice přicházejí i sem. Mám dobrý pocit z toho, že zde jsou vesměs vítány bez difamačních keců a narážek (holek v diskusi je málo, a tak si je hýčkáme), a dostává se jim férových informací, navíc občas vkusně ozdobených gentlemanskou kudrlinkou.

14.01.2013 17:33:43 #47 

Kačka

>> #46, ivan, 14. 01. 2013 00:02:47 Ivane, pravda je taková, že by vás to bez holek nebavilo. Lyžování ani diskutování.

Jinak při prodeji lyží se mi občas stává, že mi zainteresovaný pán naznačí, že by se rád poradil s někým, který by tomu aspoň trochu rozuměl (samozřejmě chce chlapa). Nemáme v obchodě moc místa na poháry a medaile. Ale naprostá většina zákazníků to neřeší.

Rum a sport (v různém pořadí)

14.01.2013 18:14:03 #48 

˘Ö˘Krab muž

>> #47, Kačka, 14. 01. 2013 17:33:43

Proto by výrobci měli povinně označovat všechny lyže nejen parametry délky a krojení, ale i mačo-faktorem. To bys teprve viděla, co dokáže ješitnost a ego!

(Nebo si ten mačo-faktor vytvořte sami a dejte si patentovat. Ušetříš ctěné pány tohoto založení nesmělého pokukování po mužském rádci a sebe ušetříš zbytečně vynaložené námahy, číslo je přece číslo, mluví za vše.
À propos … že Ty si je ve skutečnosti vychutnáváš?)

14.01.2013 20:45:34 #49 

Kačka

>> #48, ˘Ö˘Krab, 14. 01. 2013 18:14:03 Vychutnávám, jenže bych to neměla říkat nahlas, protože pak se mě zákazníci budou bát. Miluji výzvy, jelikož sportuji od mala. Teprve překážky mě nabudí k pořádným výkonům.

Mačo faktor by na lyžích měl svůj smysl, ale musel by se zašifrovat do těch ostatních parametrů. On tam vlastně už je. Klasický příklad: echt závodní slalomky ve spojení s průměrným lyžařem + Kjus komplet + dáma ve stylu Andrejky Verešové = 10. stupeň (na stupnici 1–10).

Nemám nic proti bohatým lidem (naopak), je fajn prodat lyže za 20. Ještě lepší je ale prodat lyže a pak potkat majitele na svahu, jak si to užívá a řekne Vám: skvěle jste mi poradila, měla jste pravdu. To je pak to…

14.01.2013 21:06:25 #50 

˘Ö˘Krab muž

>> #49, Kačka, 14. 01. 2013 20:45:34

… a ty dámy u vás vedete také skladem? (Ale to už jsme v jiném vláknu.)

14.01.2013 21:47:02 #51 

Kačka

>> #50, ˘Ö˘Krab, 14. 01. 2013 21:06:25 Vše co nabízíme je skladem:-) Jen si musím někam napsat co vlastně nabízím, když to nemám na e-shopu.

16.01.2013 03:58:21 #52 

alv

>> #48, ˘Ö˘Krab, 14. 01. 2013 18:14:03 #48
mačo-faktor a ješitnost a ego! pred nejakym rokem jsem se docela pobavil. skupinka asi rusu mela vybavu, ze by se jeden pos.al a nejvic me pobavili lyze. nemehla kteri nebyli schopni jezdit v pluhu meli rc4wc cca 180±. hlavne ze nakupuji stylem chci to nejlepsi nejrychlejsi a nejdrazsi co tu mate. ps fakt ta zabava stala za to. takovi kokosi na snehu.

16.01.2013 22:55:56 #53 

Krabice žena

>> #46, ivan, 14. 01. 2013 00:02:47

Takové silné a schopné samice přicházejí i sem. Mám dobrý pocit z toho, že zde jsou vesměs vítány bez difamačních keců a narážek (holek v diskusi je málo, a tak si je hýčkáme), a dostává se jim férových informací, navíc občas vkusně ozdobených gentlemanskou kudrlinkou.

V podstatě máš pravdu, většina zde diskutujících pánů jsou nepochybně gentlemani (určitě nejen na netu ;-) ), ale…

Před časem jsem zapomněla heslo ke Krabici. Stvořila jsem nový nick, podle mě ženský (odkaz na LotR). Čistě náhodou jsem v prvním příspěvku použila neutrální slovesa a opisná vyjádření, nic v ženském rodě. Ostatní mě hned automaticky považovali za chlapa. Tak jsem hrála tuto hru dál – neutrální vyjadřování, nikde ženský ani mužský rod. A nemohu si pomoci, reakce určitě byly jiné než na příspěvky od Krabice. Taková malá soukromá sociologická studie :-).

Jen co jsem po pár dnech vykombinovala zpět staré heslo, byl druhý nick pohřben a exhumována Krabice, ale bylo to docela poučné.

16.01.2013 23:22:23 #54 

ivan

>> #53, Krabice, 16. 01. 2013 22:55:56

Prozraď víc. Latentní sociologové v nás jsou zvědaví.

Očekáváš jiné zacházení jako žena? Jak hodnotíš, když se tak stane? Je to dobře? Špatně? Jedno?

Má se žena deklarovat jako žena? Získá tak nějakou výhodu? Je s ní tak zacházeno jinak? Je to dobře/špatně?

Nabízí se řada otázek. Nevím, jestli jsou namístě, relevatní, nemístné. Nechávám to diskusi.

17.01.2013 00:05:54 #55 

Krabice žena

>> #54, ivan, 16. 01. 2013 23:22:23

To by asi bylo na samostatné vlákno. Ale nejsem si jistá, zda to někoho bude zajímat.

Galantní zacházení a lichotky potěší každou ženu.

Myslím, že jsi to v #46 shrnul dobře. Mají příspěvky osob ženského pohlaví jinou informační hodnotu než příspěvky od mužů? Nejde prostě jen o to, nakolik kdo věc nastudoval, a jak jí rozumí?

Kačka může psát o závodění, já o lyžování s dětmi nebo o zajišťování vhodného proviantu, a budeme k tomu mít víc co říci, než někteří pánové.

Je pravda, že se ženy neorientují v mapách a nerozumějí fyzice?

17.01.2013 05:40:45 #56 

˘Ö˘Krab muž

>> #55, Krabice, 17. 01. 2013 00:05:54
Je to pravda!
Zvlášť pak to platí o těch ženách, které mě sice večer svůdně lákají do lože manželského, ale pak na mě ráno hledí krhavým pohledem, protože až do půlnoci klápaly příspěvky do fóra.

17.01.2013 10:01:48 #57 

goldone

>> #47, Kačka, 14. 01. 2013 17:33:43

„Jinak při prodeji lyží se mi občas stává, že mi zainteresovaný pán naznačí, že by se rád poradil s někým, který by tomu aspoň trochu rozuměl (samozřejmě chce chlapa). Nemáme v obchodě moc místa na poháry a medaile. Ale naprostá většina zákazníků to neřeší.“

To vidis ve spatnem svetle.Pan te vidi za pultem a zatouzi po tom,koupit alespon 190 obracky a ohromit te nasledne na svahu.A muzskeho prodavace potrebuje k tomu aby mu poseptal do ucha,at mu pro jistotu pribali nejake 160cm penovky aby se na tom nezabil.Ale pred tebou neco takoveho vyslovit nemuze,protoze by mel pocit,ze je to trapne.

27.01.2013 20:03:09 #58 

Susie

Tak pátek jsme měli s novýma Salomonama „první rande“ :) Už po cestě na kopec jsem koukala a byla jsem člověk se zaručeně nejdelšíma lyžema v okolí, což mě vyděsilo. První jízda byla katastrofa, asi mě moc vystresovala ta změna a vůbec jsem se nedokázala uvolnit a bála jsem se, že nevím co lyže udělají a jestli včas zareaguji, když mi tam někdo vjede… No prostě jsem myslela, že je radši pošlu dolu do údolí :) Ale druhou, třetí, čtvrtou jízdu jsem si postupně zvykla, zjistila „jak na ně“ a nakonec se mi ani nechtělo domů, ikdyž byla šílená zima :)

Dneska jsem na nich byla podruhé a super, konečně jsem pochopila, jak to někdo dělá, že mu lyže nepodjíždí na plotnách a nahrnutý sníh krájí jako máslo :) A dokonce i ty menší oblouky, když třeba přede mnou jede někdo, koho nemůžu předjet jsou v pohodě (toho jsem se nejvíc bála). Po dlouhé době už se zase těším na kopec, protože už to zase není jenom o ježdění nahoru a dolů.

Takže ještě jedou moc díky ;)

27.01.2013 20:56:54 #59 

˘Ö˘Krab muž

>> #58, Susie, 27. 01. 2013 20:03:09

To postupné zvykání si je normální, máš přece pud sebezáchovy. Nakonec jsi ani nepotřebovala 4 měsíce, jak jsi měla původně naplánováno. Gratuluji. Takže jsi pořídila nakonec ty 170cm? Gratuluji podruhé.
Na běžné lyžování mezi lidmi už nemůžeš chtít víc, na sportovní ježdění v Alpách si časem stejně koupíš pravé dámské GS.

28.01.2013 16:24:04 #60 

Susie

>> #59, ˘Ö˘Krab, 27. 01. 2013 20:56:54

Ano dala jsem na rady a pořídila jsem 170 cm. Myslím ale, že to zvykání a zlepšování má ještě své nedostatky a mám co dělat :)

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy