A chcú len točiť po hrane
22.02.2012 14:53:44 #1
Ahojte, lyžníci. Ja mám opačný problém, než bonup ( vlákno Proč nechtejí točit?). Už niekoľko rokov sa pokúšam naučiť karvingový oblúk. Teóriu som myslím zvládol, už len tá prax akosi vzdorovala. Po dlhšej analýze, prečo to nejde , som našiel riešenie. Keďže lyžiar som bezpochyby výborný, problém môže byť len v lyžiach. Jasné, mám nevhodné lyže. Takže nastala radostná etapa nácviku karvingového oblúku – výber vhodného modelu lyží. Dlhé večery pri internete, sledovanie diskusie na Snow, štúdium archívu časopisov, otázky do diskusie, ich vyhodnotenie. Postupne som sa dopracoval až k testovaniu lyží. Pri testovaní sa mi z rôznych dĺžok a kombinácií ( s plechmi, bez plechov) najlepšie jazdilo na lyžiach sendvičových ale bez titanalu, dĺžky 165cm s polomerom 12m. Umožňovali mi bez problémov lyžovať tak, ako som bol zvyknutý –t.j. viac menej šmýkaný oblúk. Objednal som si ich, pozháňal podložku a viazanie a netrpezlivo čakal. Po dodaní lyží a vlastnoručnej montáži viazania nastala konečne dlhoočakávané udalosť – pokus o zvládnutie karvingového oblúku. Zosumarizoval som si všetky teoretické poznatky a skúsil ich uplatniť na svahu. Nič som neponechal náhode. Vybral som vhodný svah – teória hovorí na nácvik je vhodný modrý. Sneh vodivý, nie úplne tvrdý. Aj počasie sa zadarilo,– slnečno, vietor mierny, mráz taký akurátny.. Aj lyžiarov poriedko. Kupodivu, napriek zákonu schválnosti všetko fungovalo. Lyže sa rozbehli, ja som preniesol ťažisko „čo najviac dopredu“, nahol sa do zamýšľaného oblúka, naklopil na hrany – a lyže začali točiť. Paráda, idem konečne po hranách! Kurňa, ale idem už akosi rýchlo! Rýchlosti sa bojím –potreboval som ju zmierniť. A tu nastal problém. Skúsil som regulovať rýchlosť klasicky prišmyknutím – a ono to nešlo. Tie zarezané hrany nešlo dostať do šmyku. Svah bol prázdny, takže sa dala zrealizovať „regulácia rýchlosti“ vybehnutím do svahu. Ďalej som skúšal oblúky naväzovať. Šlo to, ale vždy po prechode spádnicou a nabratí rýchlosti som zažíval silné pocity strachu. A stále intenzívnejšie som si uvedomoval, že takto lyžovať nechcem. Nechcem lyžovať „od lesu k lesu“ alebo voziť sa po konštrukčnom rádiuse. Chcem lyže ovládať úplne (smer, rýchlosť) a nie len čiastočne. Vyskúšal som ich aj na strmom svahu, a tam to bola úplná katastrofa. O rezaný oblúku som sa ani nepokúšal, a šmýkaný – to bolo totálne trápenie sa a nie lyžovanie. Lyže nešmýkali, ale akoby „preskakovali“ v oblúku šikmo dolu svahom. Hrôza. Takto som sa vytrápil celkom 7 hodín,(za 3 dni) bez akéhokoľvek náznaku zlepšenia. Zato prejavy zhoršenia nastali- intenzívne ma začali bolieť kolená – čo som do tej doby za svojich 50 rokov skoro nepoznal. To bolo radosti, keď som sa znovu vrátil k mojim 176cm lyžiam s polomerom 18m . Takže vysnívané „karvingové“ lyže stoja v kúte a ja som celej rodine na smiech. A tak sa zamýšľam – chcem ja vôbec jazdiť karving? P.S. Pri sťahovaní vosku radekom ostával na pätách aj špičkách v strede sklznice prúžok vosku – čo by mohlo znamenať, že lyže majú konkávne prehnutú sklznicu. Mohol by to byť aj dôvod, prečo sa nechcú dať presvedčiť na šmýkaný oblúk. Momentálne sú servise na zarovnanie sklznice. Potom urobím ešte posledný pokus – ak sa nepodarí –nuž čo, ostanem šmýkačom (ako drvivá väčšina lyžiarov…)
22.02.2012 15:08:44 #2
>> #1, boso, 22. 02. 2012 14:53:44 Všechno chápu jen nějak nevidím ten opačnej problém, ale naopak úplně ten stejnej. Možná jen je rozdíl, že já nejsem výborný lyžař, ale jinak dle popisu úplne stejný problém ať už jsou naše kvality jaké jsou.
22.02.2012 17:50:25 #3
*>> #2, bonup, 22. 02. 2012 15:08:44 v tom vidím opačný problém – Tebe podľa toho čo píšeš nech robíš, čo robíš nechcú točiť, u mňa zasa nech robím čo robím len točia (a nešmýkajú). A inak, v žiadnom prípade nie som výborný lyžiar – to v texte som myslel ironicky. A samo- ostatné pocity a problémy presne ako ich popisuješ.
22.02.2012 17:56:21 #4
>> #1, boso, 22. 02. 2012 14:53:44
… to je hezky napsany Uplne sem se do toho pribehu zacet No ale pane, to zas a znova je jen ta technika! Neco delas spatne. A bude to asi to, ze nezacinas dalsi oblouk jak by slalomka chtela. To je lyze na slalom pro spickovy lyzare. A jak ses tezkej a velkej, ze sis koupil tu mekci? Proto ti to taky skace, krom toho ze budes asi v zaklonu. Nevim, spekulace, soudim jen z toho co pises… Vosk ve stredu zustava, protoze slalomka po stredu nejezdi, proto je na krajich vice sjeta. Stejne jak zavodnici na motorce maji sjety gumy vic z boku nez ve stredu a normalni motrokari obracene… Jeste mi neni jasna ta tvoje 176/r.18 – dyt to je skoro taky slalomka. A jezdis na ni jak? Jen smykas? To by me fakt zajimalo? Zkus to nak popsat.
22.02.2012 18:24:10 #5
>> #3, boso, 22. 02. 2012 17:50:25 No vždyť o tom to je že nechtěj nesmýkat. Po hraně klině jezděj to dle mě ani u vykrojený lyže nejde aby nechtěla jet po hraně když ji na ni postavíš, ale třeba se pletu. Jak píšu těm mejm se nechtělo smýkat ani bokem k vleku hned jsem cejtil odpor. Tím neříkám, že jsem nesmýknul samo že smýknul, ale musel jsem vynaložit opravdu velkou snahu. Jinak když jsem jel bokem a naklopil je, samozřejmě že zatočej samovolně, jenže přejit z toho do smyku např. nouzové zastavení to je prostě porod a o tom to je. Zastavit vyjetím do protisvahu jde, jenže to je sakra nebezpečné a na horším povrchu a prudší sjezdovce pro mě i nemožné, prostě musím smýknou a jsme zase u toho stejného také neholduji vysoké rychlosti. Bude to v mých nohách a nevhodnejch lyžích, ale podle mě je to úplně stejnej problém. Dokonce i to prohnutí skluznice je stejné uvidím po servisu, nějak se mi nechce věřit že by se tak krátká a měká lyže mohla takhle bránit smyku navíc mi nic jiného nezbývá než to zkusit.
22.02.2012 18:32:17 #6
>> #4, Wartus, 22. 02. 2012 17:56:21 No vážím si tvých rad a věřím že ty nové lyže jsou nevhodné, ale chápu BOSO. Já na starých Head C100 také 18m a také 177cm (super měká lyže pro začátečníka, což vlastně i jsem, sehnal jsem ji minulý rok fungl novou i svázáním za 1500Kč tak jsem ji jako kamenačku koupil a ona je nejlepší lyží co teď mám, staré K2 Escape stejných parametrů má už smrt za sebou) jezdím bez problémů a smýká úplně z lehka proti P10 195cm a s tou Sportenkou ani nemluvím ta prostě nesmýká jen hrubou silou.
22.02.2012 18:37:36 #7
Slalomka – lyze na slalom! Nevhodna na nic jineho. (mozna funcarving Pro spickove lyzare. Ve vyssi rychlosti velice nestabilni. Nebezpecna v provozu na sjezdovce. Neustale reagujici lyze, na ktere si clovek neodpocine a nesmi ztratit ani na chvili koncentraci. Na prudsich svazich ji zvladne jen hrstka vyvolenych. Tresta kazdou chybu. Snadno se vymyka kontrole. Vyzaduje vybornou fyzickou kondici a dokonalou lyzarskou techniku. Smykat na ni neni zadna slast… To je jen tak co mi prolitlo hlavou. Mozna trosku prehanim v nekterych bodech, ale vite jak to myslim… Takze bud na sobe zamakat, jestli to chcete delat, nebo ji pustit k vode a jit po necem pratelstejsim… Lyzovani ma mnoho podob
22.02.2012 18:38:40 #8
>> #4, Wartus, 22. 02. 2012 17:56:21 Nuž, tak postupne. 51rokov, 180 cm, v plnej zbroji 100kg. Lyžujem od malička, u mňa to lyžovanie už nie je ani záľuba ale diagnóza.( Vyšľapať si nejakých 1200 výškových metrov, len aby som sa ešte po sezóne povozil na nejakých 200 metroch snehu, to asi moc lyžiarov nerobí) Tu v diskusii mi viacerí radili brať tú tvrdšiu – aj som ju skúšal ako prvú. Ale na tej som nebol schopný vôbec lyžovať -pocit ako by ma držali (zarezávali sa) pätky a nechceli pustiť do oblúka.A šmyk len s obrovským vypätím síl. Tá mäkšia sa mi pri testovaní javila ako super – inak by som sa pre ňu nerozhodol a hlavne -bez problémov šmýkala. Ak by vosk ostával v strede po lyžovaní -dobre,ale on tam ostáva po voskovaní zatepla a následnom stiahnutí hranou dlhého sústružníckeho noža (Radeco). To Radeco je totálne rovné a myslím, že ak by bola rovná sklznica, pri sťahovaní by z nej vosk išiel dolu rovnomerne, nie len z okrajov. A si ma trochu prekvapil, že 176 cm lyža je skoro slalomka – ja som bol na seba hrdý, že akú skoro obráčku mám. A ako na nich jazdím – začiatok oblúka je drift a šmyk, výjazd z oblúka po hrane (keď sa zadarí). Problémom je výrazné odľahčovanie vnútornej lyže, ak idem podvedome (nesústredím sa priamo na to) vnútornú vyložene nadvihujem (pätku).A myslím, že najväčším problémom sú rozštelované senzory rýchlosti. Každý, kto ma videl lyžovať, sa pýta , prečo chodím tak pomaly -ale ja mám pocit že idem prirýchlo. Kamarát zhodnotil moju pomalú jazdu a perspektívu naučiť sa karvingový oblúk asi takto" ty ideš autom rýchlosťou 20 a chceš aby Ti v zátačkách pískali gumy – ale to ni je možné. Takže asi toľko.
22.02.2012 18:43:07 #9
>> #7, Wartus, 22. 02. 2012 18:37:36
Teď už to vím chápu, ale prostě ta 18m se může chovat úplně jinak než ta slalomka v tom BOSO věřím mám také takové lyže, už druhé a prostě mi přijde že má úplně stejný problém nemohu si pomoct. K2 jsem koupil ne abych se učil carving, ale protože jsem neměl sílu plužit s dětma na provázku nebo mezi nohama na dlouhejch. Na těch krátkejch to šlo jedna báseň ty slalomky nechtěj ani plužit (teda já teď už děti nevozím, ale zkusil jsem to) proto s tebou souhlasím ano, jsou nebezpečné na nohách lyžaře co na ně nemá jako jsem třeba já.
22.02.2012 18:55:31 #10
>> #8, boso, 22. 02. 2012 18:38:40 No tak to ze ta lyze je na tebe moc mekka je uz ted jasny. Ses urostlej chlap a zdatny lyzar budes asi taky… Mel bys vyzkouset vice lyzi… Hlavne si zkus nakou opravdovou obracku, klidne nakou babskou 183 pro zacatek. Uvidime co to udela s tou tvou rychlosti To jak jedes oblouk se takhle okomentovat neda. To se musi videt. Ale neni zadny pravidlo ze bys mel jet drift a hranu. To spis v branach nebo na cerne kdyz uz jedes velky kule… S tim voskem teda nevim. A s radecem opatrne, plastova skarbka je setrnejsi… To ze zvedas vnitrni nohu nevadi tolik jako kdybys po ni jezdil jako mnoho ostatnich. Kdyz se na to budes soustredit, tak pujdes dobrym smerem. Hlavne to nechytit za spatnej konec – ze starejch rovnejch na slalomky a naklaaapet na hraaanyyy co to deee…
22.02.2012 19:05:23 #11
>> #9, bonup, 22. 02. 2012 18:43:07 Asi tak nak, vidim ze si rozumny… Bud to chce mit vice paru lyzi a vedet proc a jezdit je vsecky atd. Nebo je proste fakt nejlepsi v soucasne dobe naka delsi „normalni“ sendvicovka, sirsi podle gusta a na tom si kazdej rekreacni lyzar odjezdi vetsinu co potrebuje. Pekne se o ni starat a po nakych 50dnech na snehu ji vymenit za jinou… Nebo si pujcovat v pujcovnach. A nezapominat na boty, ktere jsou „snurou od draka“…
22.02.2012 19:26:35 #12
>> #11, Wartus, 22. 02. 2012 19:05:23 Jen mě tady děsíte těma životnostma lyží a bot. Já jezdím lyže běžně 10let (tak průměrně 20dnu ročně někdy mnohem víc někdy když není sníh i mnohem méně, plus teď už i týdenní dovolená) sice se nechovaj pořád stejně jenže si nepamatuju jak se chovaly, ale pravidelně brousím a zažehluji a na naší neupravené sjezdovce to jde. Jinak já dokonce vyměnil i boty, měl jsem po Dachsteinech V3 do 2002 od r.2002 Dalbelo Triax TX707 usoudil jsem že už jsou taky dost vyšlápnutý, tak jsem koupil před dovolenou Technica Dragon 100 moc velkej rozdíl proti těm Dalbelo to ale není, jen nejsou vyšláplé tak přece jen mnohem lépe držej nohu, ale ovládání Sportenů to nepomohlo a s jinejma ski to zkusím o víkendu.
22.02.2012 19:40:39 #13
>> #10, Wartus, 22. 02. 2012 18:55:31 Ďakujem za reakcie.Je mi jasné, že poradiť bez toho, aby bolo moju jazdu vidieť nie je možné. Už dlhšie sa pokúšam zuhnať vhodnú kmeru, až sa to podarí, sprístupním video(bude zábava).Čo sa týka skúšania lyží – keď je možnosť skúšam. Nedávno som skúšal Lusti SCT 172cm ( 2 titanaly) a nebol som schopný ich zvládnuť – pocit, ako by sa mi zarezáli pätky a nechceli ma pustiť do oblúku (pocit prakticky rovnaký ako na RCT 165 cm). Takže po tejto skúsenosti som dlhšie a tvrdšie lyže vylúčil. A samozrejme, najviac ma ovplyvnili rady, ako sa naučiť karvingový oblúk – 90% radí začať na krátkej, hodne vykrojenej lyži s R pod 13 metrov. Také som si kúpil.Zajtra by sa mali lyže vrátiť zo servisu (zrovnanie sklznice) a dúfam, že cez víkend urobím ešte jeden pokus.Ak neochota šmyknúť bola spôsobená konkávnosťou, malo by sa to zlepšiť. Nemôžem lyžovať na lyžiach, ktoré nedostatočne ovládam – ohrozujem seba ale hlavne okolie. Ak to opäť nepôjde, lyže predávam a zháňam iné, menej vykrojené a kúsok dlhšie.
22.02.2012 19:44:27 #14
>> #8, boso, 22. 02. 2012 18:38:40 Tvůj problém znám dobře, sám jsem tím také prošel. V současné době to řeším (i díky diskuzi Snow) tak, že se v oblouku snažím o frontální postoj, zatížit co nejvíc vnější lyži pružně nataženou nohou a pokud možno holeň v kontaktu s jazykem boty, vysadit zadek do svahu a přiklonit vnitřní lyži ke svahu. Výsledek u mě je, že se mi daří oblouk o menším poloměru a ještě ho „jedu“ o chvilku déle. To znamená, že na stejném úseku sjezdovky udělám víc obratů (víc cik cak) a tím i trochu víc kontroluji rychlost. Znamená to ale STÁLE makat a opírat se do lyží, jak chvilku polevíš a jedeš po rádiusu lyže, tak hned naberou rychlost.. taky po 3 hod takového ježdění toho mám až dost.. Moje lyže taky zrovna nemusejí smyk a zatím se mi nejvíc osvědčilo, lyže co nejvíc u sebe, pořádně tlačit do jazyků bot, zatěžovat špičky rychle měnit strany a moc to nestavět na hrany, aspoň z větší rychlosti, až teprve při dojezdu.
22.02.2012 19:53:43 #15
>> #13, boso, 22. 02. 2012 19:40:39
Jasny, dobry. Jen nehledej chybu v lyzich, porad se bavime o tom, ze jsou nektere vice vhodne a jine zase nevhodne. Ale dobry lyzar nebude mit problem s zadnou zajet temer vse, chapes. Takze sme zase u te lyzarske techniky… Jeste by me zajimalo jakych 90% ti radi zacinat na „divokym koni“? Ja takovy neznam…
22.02.2012 19:57:21 #16
>> #12, bonup, 22. 02. 2012 19:26:35
s zivotnosti lyzi si az tak moc starost nedelej. sice lyze starne jak pouzivanim, tak vekem, takze 10 let bezneho jezdeni bude pro spoustu lyzi prilis, ale 50 dnu, jak pise Wartus, je akorat takove dobre zajeti (pokud to neni penova atomica). vlastnosti lyze se sice postupne meni, ale neznamena to vylozene, ze se lyze zhorsuje. nektere „bestie“ vylozene potrebuji chvilku casu na „zkroceni“. u bot je hlavni, aby presne prenasely pohyb nohy na lyzi, takze si sam vyhodnot, jak pevne ti bota sedi a rozhodni se, jestli je cas pro zmenu. predpokladam, ze lyzujes pro zabavu. pokud soucasti te zabavy neni machrovani s nejnovejsimy modely lyzi a bot, obnovu vybavy nijak nehrot. to nech tem, kteri bojuji o setinky.
22.02.2012 20:05:32 #17
Jasne, to jsem prehnal s tema 50 dnama pro normalniho lyzare. Zavodni lyze maji zivotnost treba jen hodiny nebo i minuty. Ale to je neco jinyho. Ale jak pise Gravedigger, nektery potrebujou trochu zajet a pak jsou dobry… Ale myslel jsem to tak, ze treba uz po 30 dnech clovek pozoruje zmenu vlastnosti. K lepsimu/horsimu… Samozrejme tu lyzi jezdime dal, nez je uplne marna…
22.02.2012 23:13:32 #18
>> #8, boso, 22. 02. 2012 18:38:40
Je pravda, že tu nikdo už dost dlouho nezdůraznil, že carvingový oblouk je o hodně rychlejší než jízda snožným obloukem. Carvovat lze na běžných lyžích rozumě od cca 30km/h, samozřejmě záleží na radiusu lyže.
23.02.2012 09:37:27 #19
>> #16, Gravedigger, 22. 02. 2012 19:57:21 Dík to jsem si oddech já už myslel, že jsem opravdu úplně z jiného světa když věci používám dokud fungují nebo se nerozpadnou. Jinak přiznám se že nové botky jsem koupil proto, že ve starých už nohu neupnu úplně jak bych chtěl zvednu patu a levo-pravo má také vakl a větší utažení již není možné (možná nějaká vložka 3–5 mm by to vyřešila a právě jsem myslel, že na novejch botách dojezdím až do důchodu a lyže vydržej nejméně do 50tky. Boty trochu pomohly lyže sice nechtěj smýkat, ale udržel jsem je neuskakovat v oblouku a vůbec byli mnohem klidnější – mluvíme stále o smýkání-hranění. Vzhledem k jejich chování pokud se ani o trochu nezlepšej po servisu nevydržej ani rok. Bohužel ty pěnové C100 taky nevydržej nedávám jim moc velkou šanci, ale jsem s nima spokojenej. Dají stále nové či skoro nové sehnat v ceně kolem 1500kč tak je nakoupím do zásoby a určitě budu spokojenej. Kalhoty do rachoty taky kupuju rovnou troje a za pár let přinesu do krámu ty staré a chci stejné a když je maj koupim zase nejméně 3×, když ne položím staréna na nové a když seděj koupím zase 3×. Prodavačka na mě kouká jako na ET. Jenže kalhoty jsou opravdu úplně stejné v ničem funkčním se nelyšej. Lyže se přece jen za tu dobu změnily to teď vidím. Prostě nestačí jen koupit „stejnou barvu“, kratší délku pro větší pohodu a dřevěné jádro a SL protože ty točej samovolně jak tomu bylo dříve. Tak jsem k výběru novejch lyží přistoupil a vidím že špatně. No chybama se člověk učí alespoň nebudu trápit děti a výběr do budoucna trochu pozměním.
23.02.2012 09:44:23 #20
Boso moc ti závidím lyže které se nedají usmýknout, nikdy jsem takové neviděl, mě naopak dá dost práce, aby se na prudším svahu neusmýkly. Degradace kvality lyží jak o tom zasvěceně píší instruktoři, sám nejsem schopen pozorovat, mám např 7 let staré slalomky a ještě starší racecarver Atomic 9.20, letos začátkem sezony jezdily lépe než loni díky lepší technice, teď je to zase o něco horší ale zase se zlepšily obřačky. Doporučovat Ti obřačky když máš problém s rychlostí na slalomkách považuju za blbost, když není rychlost tak je jedno co je na noze, smýká se i skočka 270 s 5 drážkami na skluznici.
23.02.2012 18:10:00 #21
>> #17, Wartus, 22. 02. 2012 20:05:32
Cit. Zavodni lyze maji zivotnost treba jen hodiny nebo i minuty.
Sebevražda v přímém přenosu. K tomu už opravdu nelze nic dodat.
23.02.2012 19:30:16 #22
>> #1, boso, 22. 02. 2012 14:53:44
kde lyzujes? mas to daleko do Jasne?
23.02.2012 19:58:04 #24
>> #22, Gravedigger, 23. 02. 2012 19:30:16 Do Jasnej to mám kúsok z ruky, pôsobím vo Zvolene, a lyžujem prakticky len na Šachtičkách (ak nie som niekde na skialpoch). A ak sa 2–3 krát do roka rozhodnem pre Chopok,dávam prednosť Juhu – Predné aZadné Dereše a najradšej zjazdovka nad Kosodrevinou. Jasnú pokladám za predražená snobáreň, a okrem toho väčšinou býva silne zľadovatelá. Zlatý Juh. A prečo sa pýtaš – ty pôsobíš v Jasnej?
23.02.2012 20:07:39 #25
27.02.2012 22:34:07 #26
Tak som bol vyskúšať, čo sa udeje s lyžami po zrovnaní sklznice (bola konkávna) a nabrúsení na 88/05. Nuž, povedal by som že sa to zlepšilo -t.j. dajú sa šmyknúť s menším úsilín než predtým. Ale- je to naozaj tak, alebo za ten pocit môže mäkko vďaka plusovým teplotám? Neviem. Ale jednoznačne zisťujem, že slušný rezaný oblúk sa bez dobrého inštruktora nenaučím – ale kde ho vziať?
27.02.2012 22:37:13 #27
>> #26, boso, 27. 02. 2012 22:34:07
az bude tvrdo, pujde to lip…
Instruktorum se zdaleka vyhybej … Dodnes odstranuji skody napachane na moji rodine a okoli.
27.02.2012 22:52:20 #28
>> #27, Martin430, 27. 02. 2012 22:37:13 Pôjde-ale kedy? Zima pomaly končí,aspoň u nás to tak vyzerá. Takže tvrda bude čoraz menej.Keď ma to trápenie na tých mojich skoroslalomkách omrzelo a presedlal som na Rossi B3 (žlté babské) 176 šírka 83 -to bola opäť radosť z lyžovania. Tak neviem – nútiť sa do lyžovanie na skoroslalomkách – s tým že raz sa to (možno) naučím? Tu na fóre som už čítal také názory, že 2 roky sa učiť na slalomkách a potom pridať obráčky. Aj keď som do lyžovanie blázon, neprinútim sa lyžovať 2 roky len na lyžiach, ku ktorým začínam mať už averziu.A myslím, že bez dobrého pocitu nemôžo byť ani dobré výsledky. Len aku sa dopracovať k tomu dobrému pocitu?
27.02.2012 23:58:08 #29
>> #28, boso, 27. 02. 2012 22:52:20
abské) 176 šírka 83 -to bola opäť radosť z lyžovania. Tak neviem –
Boso,na lyziach s takymito parametrmi tu radost budes dlho hladat.
caute Harry
28.02.2012 00:38:23 #30
>> #28, boso, 27. 02. 2012 22:52:20
To jsi pochopil špatně. Většina lyžařů, kteří pochopí carving na slalomkách má pocit, že slalomka je to nejlepší a nic lepšího neexistuje a nevěří, že může být ještě něco dokonalejšího než lyže s R12m. Proto jsem psal, rok maximálně dva na slalomkách a pak je doplnit o obřačky. Na obřačce se carvovat na 99% bez cizí pomoci nenaučíš, ale když to umíš ze slalomky, na obřačce to zvládneš taky a je to boží
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.