Domů Diskuze Zdraví a bezpečnost Lyžování s čočkami

Lyžování s čočkami

14.03.2012 10:20:09 #1 

honzikovo

Ahoj, doktor mi předepsal, abych nosil tyto kontaktní čočky Air Optix Aqua. Chtěl bych se zeptat jak je to s lyžováním a čočkami? není s tím problém, Jako například, jestli není nutné mít nějaké speciální lyžařské brýle či tak něco?

14.03.2012 11:04:06 #2 

Ičes

>> #1, honzikovo, 14. 03. 2012 10:20:09

Keby som si mal vybrať, či si kúpiť špeciálne lyžiarske okuliare, pod ktoré sa vtesnajú tie dioptrické, alebo šošovky, jednoznačne sa po mnohých rokoch používania znovu rozhodnem pre šošky. Odpadajú hmlenie, posúvanie, naprávanie a iné protivenstvá dioptrických okuliarov, nezanedbatelné je aj lepšie periférne videnie. Jediný problém, ktorý som za ten dlhý čas používania KŠ vypozoroval, bolo mierne vysychanie oka po dlhšom lyžovaní v treskúcom mraze (ale to už tu na fóre niekto spomínal) a následné nedoliehanie šošky. Ale táto chybyčka systému sa dá ľahko odstrániť resetom v najbližšom pohostinnom zariadení s pretepleným interiérom, alebo výmenou za funglový pár KŠ. Okuliare by som odporučil tie s kvalitnejšou ventiláciou, aby oko nebolo priamo atakované vzduchom, vháňaným do vnútra (pri nevydarenejších typoch okuliarov).

Samozrejmosťou je nepatlať do oka s KŠ s rukami zababranými od horčice a párku a šošovky po lyžovaní odkladať do prifasovaného roztoku a nie do vareného vína…aj keď fyziologický roztok ako fyziologický roztok (že Harry?)…

Cielene sa prepracovávam k lepšiemu štartovému číslu

14.03.2012 11:55:24 #3 

Harry žena

>> #2, Ičes, 14. 03. 2012 11:04:06

Icesko ahoj.

Ak budeme brat varene vino tiez z hladiska fyzikalneho ako fyziologicky roztok,bude mat oproti originalu jednu nesmiernu vyhodu.

Ked si cocky vytiahnes z vina a nasadis,je mozne ze hned bude svet veselsi.

Pisem ze to je dost mozne len preto,lebo cez oko som este nechlastal,tak len tapem.

Dufam,ze Ty si si tie roztoky nepomylil!

Moja zena tiez nosila okuliare.

Nesportuje,ale jej nadsenie ked zacala nosit cocky bolo neopisatelne.Je dost aktivnych sportovcov,ktori s cockami bezproblemov pretekaju.Kedze zena uz ma obe oci spravene laserom,/odpo­rucam/,uz sa len mozem spytat,ako by riesila problem ktory nastinil Ices s vysychanim.

Icesko,nepomohli by nejake kvapky a zvlhcit oko?

caute Harry

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

14.03.2012 13:33:27 #4 

Alda71 muž

Manželka používá při lyžování čočky a je s nimi spokojená, taky nějaké měsíční. Protože nelyžuje v třeskutých mrazech jako Ičes, tak se u ní obdobný problém s vysycháním očí nevyskytl. Řešit vysychání oka se v tomto případě ale dá i nějakými umělými slzami, které je možné aplikovat před i po nasazení čoček. Jen je potřeba při koupi informovat o použití současně s čočkami. Při lyžování je důležité si dát kapky někam kde nezmrznou, to znamená blízko tělu.

Lepší je být férově těsně druhý, než vždycky první za každou cenu.

17.03.2012 06:11:30 #5 

honzikovo

Takže není problém, paráda :-). Díky za odpovědi ;-)

19.03.2012 17:10:00 #6 

vašek2

Osobně mě čočky štvou v suchých mrazech a vůbec ve dnech, kdy je nízká vlhkost. Několikatery nelevný brejle mi nepomohly od vysychání oka (ztrátě visu) během jízdy, který je patrný zejména po těžších večerech. Pomohlo mi až zaslepení většiny ventilace lepící páskou. Ve vlhku to je ale potřeba zase sundat…

19.03.2012 21:58:16 #7 

vldmr muž

mně pomáhá pár oblouků bez brýlí a pak si je rychle hodím na oči a zbytek jízdy už je v pohodě

21.03.2012 07:57:49 #8 

jardax muž

Dlouhá léta jsem lyžoval s čočkami bez jakýchkoliv problémů – ale opakuji lyžoval. Ráno před odjezdem nasadit a ihned po návratu z lyžování sundat. Samozřejme dodržovat hygienické a šetrné zacházení, čištění a ukládání v příslušném roztoku (raději více, než méně) a používat spíše čočky s kratší dobou použitelnosti – mě se osvědčily dvoutýdenní, denní by mohla být taky dobrá volba – odpadají starosti s roztoky.

26.03.2012 23:08:09 #9 

Handulka

Na lyžování jsou nejlepší jednodenní čočky ,měsíční nebo 14ti denni jsou dobre jen na každodenní nošení.Mesicni znamená ze od otevření se mohou používat mesic ,nikoliv ze se používají 30 dni v roce.Z toho vychází jednodenni nejlevněji, pokud jsou používane jen na lyžování,take jsou velmi hygienicke.Jelikož jsou mnohem tenčí a příjemnější pro oko,pri sportu vyborne.Pozor! musí se nasazovat na rozkoukane a vlhké oko. Jinak existuji i Ocni kapky na jedno použití tzn.vykapes s tím jedenkrát dvě oči a zahodis.Celkem je v balení 30davek,lze nosit i v peněžence .Oci s čočkami musí byt na sněhu vždy chráněny lyzarskymi nebo slunečními brýlemi prave pro lepší komfort vidění -nevysychani

04.04.2012 22:33:48 #10 

skiing_devil žena

>> #7, puamik, 19. 03. 2012 21:58:16

Souhlas. Chvíli bez brýlí – začnou ti téct slzy a pak už nepotřebuješ kapky :-)) Zní to divně, ale je to tak. Čočky v suchém počasí hoďně vysychají, občas se rozjedu z kopce a mám pocit, že se mi čočka z oka každou chvílí odloupne..ale stačí párkát zamrkat a je to ok. Ani kapky nevozím. Všeobecně, je to to nej, co můžeš udělat, vzít si čočky. Brýle jsou opruz a nikdy to nebude stejný komfort.

08.11.2017 00:36:19 #11 

petromila7

Nesouhlasim. Ja osobne pouzivam tyto https://www.najlacnejsiekontaktnesosovky.sk/…6-cocek.html a lyzuje se mi v nim suprove. Mam jeste samozrejme bryle, ale necitim zadny problem.

08.11.2017 05:32:32 #12 

Vvladimir muž

>> #11, petromila7, 08. 11. 2017 00:36:19

Petromilo7, zkus tohle, zejména ve vysokých rychlostech k nezaplacení.

http://www.johnsonsbaby.cz/…balit-plenku

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy