Domů Diskuze Sjezdové lyže - poradna před nákupem Völkl Racetigery ktere vybrat?

Völkl Racetigery ktere vybrat?

15.04.2012 19:03:00 #1 

kuzzzma

Ahoj, po této sezóně jsem se rozhodl zakoupit nové lyže a vzhledem k mé slabosti pro firmu Völkl to budou buď:

http://snow.cz/…si-2011-2012

nebo

http://snow.cz/…sl-2011-2012

Bohužel nevím pro které se rozhodnout /cena je mi putna/, ale zkušenost mám pouze s ‚SC‘ s poloměrem 13,6m na 165cm. Čistá slalomka SL má 13,1 – je toto vůbec možné poznat? Jezdím dobře a chci lyže na krátký onlouk max. strední. Bohužel v ČR jsou sjezdovky upravené tak jak jsou – tedy nevím jaký poloměr /tl. středu/ bude vhodnější či je ten pár mm rozdíl jedno? Tedy máte někdo zkušenost, která lyže dá větší ‚adrenalin‘ v oblouku? Lyžař jsem zlušený, za Vaše názory děkuji

PS: má smysl Power switch či je to v této lyži SC zbytečnost? Používá to někdo? Imbus si mohu na kopec vzít, to zase jo :-D

15.04.2012 19:39:52 #2 

rudla

Pokud jezdis dobre, tak bych od Volklu vzal tyto slalomky http://zavodni-lyze.cz/…s-m2013.html . Power switch je podle me zbytecnost

15.04.2012 19:54:07 #3 

kuzzzma

A je tam nějáký rozdíl od SL, které jsem posílal? Krom nového ročníku?:-) Mají tam označení ‚R‘, tzn. ještě vyšší řada? Zase abych se na nich udržel v českejch muldách:-)) ale díky za info, maj i solidní cenu.

EDIT: Ted koukám mají o něco jinou geometrii – užší špičku a patu…No asi zůstanu u standard SL, todle bude už moc race:-) jen na tvrdší svahy

16.04.2012 14:04:41 #4 

˘Ö˘Krab muž

>> #3, kuzzzma, 15. 04. 2012 19:54:07

Rozdíl je jeden, možná i zásadní, a to v podložce pod vázáním:

– verze „R“ je s ověřenou podložkou Marker World Cup Piston Control a šrouby přichyceným vázáním Marker COMP 16.0 Eps

– ta druhá je s vázáním Rmotion 16.0 D white/red, které je uchyceno v jakési plastové kolejnici přišroubované na lyži – viz tady 

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

16.04.2012 18:51:43 #5 

Martin12

>> #4, ˘Ö˘Krab, 16. 04. 2012 14:04:41

Nebude to R znamenat Race – jako závodní lyže? Podle mě tam není rozdíl jen ve vázání, píšou že jsou to závodní lyže, takže by měli být trošku tvrdší?

16.04.2012 19:05:08 #6 

kuzzzma

Mno mam z toho Rka trošku ‚strach‘…jestli už to není na ikdyž dobré a sportovní ‚rekreační‘ lyžování příliš. Rozdíl ve vázání asi na většině kopců nepoznám, a tvrdší lyže by mohla být na škodu. Jezdil sem i Tigershark, z kterejch sem měl po pár sjezdech totálně vyklepaný nohy :DD

Tak a teď ještě koukám na web dovozce a tam píšou že SLka jsou na kratký a střední oblouk a SC PSi na krátky – a přitom mají o fous větší radius :_( mam v tom gulash :D

Ale díky za názory výše!

16.04.2012 21:10:48 #7 

˘Ö˘Krab muž

>> #5, Martin12, 16. 04. 2012 18:51:43
Mohly by být tvrdší a nemusely. Potřeba vyzkoušet na svahu nebo je alespoň osahat – pro klid duše.

>> #6, kuzzzma, 16. 04. 2012 19:05:08
Rozdíl asi nepoznáš na kopcích, ale po roce používání ve vzniklé vůli (jak rád bych se mýlil). R-motion je jen další variací na téma systémových vázání, aneb jak na solidní plochou lyži dostat co nejvíce co nejlevnějšího plastu (jak rád bych se zase mýlil). Zkrátka další pokračování systémů IBC, IBX, MotionControl – či jak se to všechno u Markerů jmenovalo.
(Jinak vítej ve zmateném světě marktingových blábolů, kterým se už ani jejich tvůrci neodvažují doslovně věřit. Kde jsou ty doby, kdy SL obvykle znamenalo pravou slalomku, SC pak odladěný slalomcarver.)

O úpadku kvalit fóra v tuto, lyžařsky nevlídnou, roční dobu svědčí i to, že se do Tebe obratem nepustila banda ničemů, kteří by tvrdili (a oprávněně), že kupovat si slalomky jako jediné lyže je naprostý nesmysl.
Momentálně se zde uplatňuje zásada „každému soudruhovi, co mu po zásluze náleží“.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

16.04.2012 23:15:26 #8 

kuzzzma

Tak já mám v současnosti i obřačky, ale už mě trochu nudí :-)) Škoda že sem o těch Rkách nevěděl dřív, moh sem je zkusit – jestli vůbec je kde? Tadle kategorie asi ne, všechno končí v normal půčovnách max. tim SLkem. Mohu se tě teda zeptat na názor /prtože o tom očividně víš/ v čem by MĚL být u SL a SC rozdíl… Mně amatérovy nic neřekne pravá slalomka /dokážu si představit/ a slalomcarver? /nedokáži :-))/ Znamená to o něco pohodlnější? Širší možnost využití?

Ď

17.04.2012 11:29:49 #9 

˘Ö˘Krab muž

>> #8, kuzzzma, 16. 04. 2012 23:15:26
Vím, že nic nevím. Bez vyzkoušení konkrétních párů zbývá jen fabulace. Třeba se ozve někdo, kdo je jezdil. V důsledku stejně záleží výhradně na Tvých pocitech.

SL by měla být nekompromisní v zahájení i ukončení oblouku, určena výhradně po krátký oblouk na upravené trati, vyžaduje technicky čistou a spíše razantní jízdu.
SC by mohla být odladěnou verzí, zpravidla se nejdříve sáhne do chování ve výjezdu z oblouku, kde dovolí jezdci i nějaké chyby, popřípadě se lyže trochu změkčí.
Ale může také jít charakterově i konstrukčně o úplně jinou lyži, třeba s větším utlumením chování a s možností jezdit i po hůře upraveném svahu (takový skoro allmountain), který si v opravdu krátkých obloucích nebude bůhvíjak libovat. Což pro běžného jezdce nemusí být až takovou ztrátou.

V rámci zmatení navíc výrobci značí všechno všelijak, spousta mezimodelů, mimokatalogových modelů a tak, takže se v tom nedá podle názvu jednoduše a s jistotou vyznat.

Nebo je to prostě tím, že Völkl nesleduji. Ale pokud máš další lyže, šel bych do těch R.

17.04.2012 21:45:19 #11 

peterVR46

Nedávno som kúpil SC PSI 170 R14,8 a stihol som na nich stráviť dokopy 3 dni. Čo sa týka jazdných vlastností, ide o výborné lyže, ale lyže s tiahlom by som už nekúpil. Tiahlo síce v praxi naozaj funguje, ale doťahovanie imbusom je dosť o nervy a musíš dať veľký pozor, aby si tiahlo nenapol príliš, pretože môže dôjsť k poškodeniu lyže (vydutie materiálu na oboch stranách lyže v mieste doťahovania). Toto sa stalo aj mne a lyže sú teraz na reklamácii, tak som zvedavý, ako sa k tomu výrobca postaví. Teraz už viem, že som spravil chybu, keď som sa dal nahovoriť na tento typ lyží a preto ti ich nedoporučujem.

19.04.2012 23:10:15 #12 

kuzzzma

ok, díky za názor :-)) nakonec to asi vyhrajou slalomky SL a to hlavne kvuli radiusu. Chci menší než 13,6 co maj v 165 cm SC PSi a 160ky uz jous male:-//

20.04.2012 07:30:27 #13 

PetrAT muž

13,6 nebo 13,1 to jsou jen čísla
to jak bude lyže točit ovlivní řada dalších věcí

04.07.2012 23:21:52 #14 

peterVR46

Výsledok reklamácie je tu. Neuznali ju, vraj to lyžovaniu vôbec nevadí. VOLKL ma sklamal na celej čiare. Po cca 130 km jazdenia a bublina materiálu (1 cm2) viditeľná na sklznici aj na opačnej vrchnej strane. Si neviem predstaviť, ako bude vyzerať po celej jednej sezóne, bublina sa bude len zväčšovať, resp. dôjde k prasknutiu. Našťastie s predajcom došlo k dohode, tak mi peniaze vrátil a lyže dáva do bazára. Neviete mi niekto poradiť niečo podobného bez tiahla aj od iných značiek. Môže to byť aj pretekárska lyža v cene do 600–700 EUR. Váhu mám 110 kg, štýl jazdy-extremnejšie náklony v rýchlych stredno krátkych oblúkoch, takže čistú slalomku určite nie. Čo som doteraz odskúšal, tak mi najviac sedia práve lyže 170cm/R 14,5 –15 m. Pred Racetigerom som mal VOLKL Unlimited AC TI 170/R14,8m. Na racetigeroch som sa inak cítil výborne. Oproti Unlimited mi neplandali konce lyží a preto boli ako prikované aj na prudkých svahoch, nepodklzovali. Vedia inak náramne dobre unaviť a o to mi na svahu ide. Za odpovede vám vopred ďakujem! >> #11, peterVR46, 17. 04. 2012 21:45:19

29.10.2012 13:18:23 #15 

P_Cherry

Zdravím,

také zvažuji Volkl Racetiger SL (sezona 10/11 nebo 11/12). Lyžuji lepší průměr, v půjčovně jsem je srovnával ještě s Rossignol Radical 9 SL a Head Supershape Titanium, ale obě mě narozdíl od těch Volkelu dost trestaly (kopaly) za chyby:)

OTÁZKA: V jaké délce by pro mě byly ideální (univerzálnější)? Měřím 174cm, váha 70kg.

Do délek konče 160 mají krojení 117–66–98 a 165 mají 120–66–101 (není to na mě už moc dlouhé)?

Díky za radu P.

29.10.2012 18:15:06 #16 

garfield muž

Zdravím, leta jsem jako profesional-instruktor v IT, i zde jezdil Voelkl, učil na Voelkl , soukromé obřačky R21m mám head=holčičí- pro místní rejpaly 8-O , obřačky Voelkl jsem „spotřebovával“ 2 páry in Sezon -převážně ohnutí titanalu ve předu- vždy ve špatně najetém korytě :-x, vždy bez možnosti reklamovat,většinou to byly modely WC stock race-spotřební zboží sandwich stavby- slušné kvality pro závodníky na jednu sezonu-s tím jsem je i kupoval-dnes už jsem mimo „obří“ soutěžení :-D… Takže k Vámi poptávané SL …,kterých mám za posledních pět sezon 6 párů- všechny drží a jsou doma :-), nejlepší, nejrozumnější mixem vlastností vždy byly běžné komerční SL tzn nejvyšší komerční řada /většinou byly velmi stabilní i ve středním a delším oblouku , v testech to tak ivycházelo pravidelně,dokud se účastnili … – nej -jdu se podívat na půdu- asi model 2007,pak mám následně model M.Pranger FIS WC výběr- následující sezonu po jeho vítězství MS- přetvrdá to pracovní fošna fis konformní…, na který je potřeba hoodně makat, nic neodpustí , ale na stříkaném tvrdém hnusu-pardon sněhu -drží víc a dá i výrazně rychlejší delší oblouk,pod zátěží nad 100kg, nicméně není to ani pohodová lyže… Nedoporučuji SC=slalomcarve­ry/nejsou špatné ,jen měkké a na stříkaném tvrdosněhu trochu povolují-odskakují / také a zásadně NE PSi a podobný " přenastavovací" píč.viny, ani slalom carvery dalších pseudo názvů s větší šíří pod botou .A a dávám za pravdu , a ne poprvé :-P „Krabovi“, žádný umělý hmotičky -kolejnice pod vázáním-nedělá to dobrotu,hejbe se to po sezoně- myslím, že komerční SL nejvyšší řady splní „krátkoobloukaři"co očekává, podstatné bude ještě následné "ošetření“ tuning hran se strukturou a nepřehnat to … garf P.S. mám ještě hoodně staré komerční voelkl P40SL 178cm- ano černo žluté ,s plastovými raily a vysokou racecarv deskou, učil jsem na nich tolik a tolik let :-), že už nesmí na mašinu-prosvítá vše, hrany už jen rukou, ale když musely vynuceně vloni po ledu na černé ve špindlu, nezklamaly ,a na ledu drží… jo kdyby byly nové…

29.10.2012 18:41:59 #17 

garfield muž

>> #15, P_Cherry, 29. 10. 2012 13:18:23
myslím si, že pro Vás ideal je Voelkl SL 165cm, délky se nebojte ,mimo váhy oblečen s botami :-) to tedy bude cca 80kg , dynamicky sportovní jízdu uvádíte sám , tak jsou 165cm univerzálnější-není co řešit …, a svezete se jak na tvrdu ,tak i na příp jarním šlechťáku,jsou to „samotočky“ a delšího oblouku se taky – vůbec nemusíte bát-samozřejmě s ohledem na rychlost a terén … vždy je to o umu, zkušenostech…

jistí vědí , že jsem na slalomkách voelkl 165cm s váhou přes sto dal racecarv přes 80km/h i vynucený offpist/mimo sjezdovku/ ve více než 50cm čerstvého nového sněhu , sklonu více než lavinového in Tyrol a pod dozorem „velmi zkušeného“ šéfa… a jsem v poho a naživu- netvrdím ,že je to k tomu určeno :-P zdravím

garf

29.10.2012 18:53:39 #18 

HonzA_ muž

A povedztě mi Kefalín, čo vy si predstavujetě pod takým „slalomka a aby byla univerzální.“

Těžko radit jaké lyže vybrat, aby byly „pro tebe ideální“. Když ani nepíšeš jak je chceš používat.

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

29.10.2012 20:04:32 #19 

garfield muž

>> HonzA_, 29. 10. 2012 18:53:39* :-D hlavně v klidu a ,seriozně :-), přece, pseudo kolego HonzA :-x, tazatele na délku slalomek /když chce slalomky-což uvedl a napsal !!! / za otázku nebudete přece trestat 8-O ?.....zjevně Vás to irituje a není to ani pro Vás Kefalín,takže neurážet… jen se dotázal na vhodnost délky slalomky-kterou si sám vybral,kterou chce takže ,tak … :-) Garf

29.10.2012 20:09:53 #20 

HonzA_ muž

>> #19, garfield, 29. 10. 2012 20:04:32

Garfe, já jsem naprosto v klidu a nikoho netrestám a ani mně nic neirituje. Ale když si přečtu, že někdo vybírá slalomku (tedy poměrně úzce specializovanou lyži) a současně jí chce univerzální. A proto se ptám, k čemu že to tu lyži vlastně chce. Protože by mu možná vyhovovala nějaká úplně jiná. A to, že si ji vybral sám, ještě neznamená že vybral dobře. Možná ano, možná ne.

29.10.2012 20:35:35 #21 

garfield muž

>> #20, HonzA_, 29. 10. 2012 20:09:53 Já si Sl- ani nevybral…, ani SL vcelku nepreferuju :-( , povětšinou totiž jezdím na K2 Apache recon-délky dostatěčné, hlavně dle sněhových podmínek,pro mne zatím ideal do všeho, co mi terén a počasí nabídne :-P, na tvrdou rovnou jarní pistu jistě obřačky:-P …

Ale když někdo chce a poptává slalomky Voelkl Racetiger ,ať má slalomky,je to vynikající lyže… ale tvrdit, že to na slalomkách nejde-střední radius – je nesmysl, zvlášť a spousta bejvalejch profíků kupuje 170cm slalomky právě pro "určitou"univer­zálnost… a opět netvrdím pseudo kolego, že by se nenašla v nepřehledném a velmi širokém výběru lyží ,pro daný účel možná lepší varianta lyže ;-) , samotočka Voelkl SL, je ale namístě :-)

a tak nenazýváme urážlivě tazatele „Kefalínem“ a nesnižujeme se k pohrdání těmi, co se ptají a chtějí obecně jezdit na slalomkách např v tomto vlákně Voelkl SL , abych se vrátil k tematu , páč jináč, jsme co? vojín HonzA- OT… Garf

29.10.2012 21:01:44 #22 

MPS

165cm bych taky viděl jako ok. V delším oblouku vedou RACETIGERY řekl bych ze všech slalomek nejlíp,jinak Garfield je popsal celkem přesně a určitě ber jen čisté SL bez štelovacích hovadin.Akorát mi není moc jasný že tě ROSI a HEAD kopaly a VOLKL ne, mělo být spíš naopak a především SUPERSHAPE je rád že se dokáže z průhybu zpět narovnat,natož aby kopal,takže snad si neměl půjčený nějaký hodně vyžvejkaný mrchy.

30.10.2012 15:01:34 #23 

P_Cherry

Díky za postřehy. Tou univerzální slalomkou:) jsem myslel točivější lyži, která by mi ale také občas umožnila přirozenej carvovej střední oblouk (dosud jsem měl staré obřačky Volkl s radiusem kolem 17m, což na mě bylo zbytečně rychlý a málo točivý).

Na Racetigrech se mi prostě dobře jezdilo. Takže vlastně teď asi hlavně řeším délku 160 / 165 versus krojení 117–66–98 / 120–66–101. Při 174cm mi pocitově přijde 165 moc (má výhody, že bude špička a patka o něco širší)?

Jo a tím kopáním od ROSI a HEADU jsem měl spíš asi mysli ,,kousání´´ při nedokonalém provedení přechodu z oblouku do oblouku ve větší rychlosti.

Čisté SL tedy tyto:

http://snow.cz/…sl-2010-2011

http://snow.cz/…sl-2011-2012

Kupodivu se mi víc líbí starší 10/11, novější 11/12 má zase boční výstuže…

30.10.2012 19:23:44 #24 

garfield muž

>> #23, P_Cherry, 30. 10. 2012 15:01:34 Ta širší a delší 165cm má větší krojení :-D a bude stejně točivá a přitom příjemnější/ a určitě univerzálnější/ třeba na zvlněný -boulovatější terén k odpoledni sjezdovkové jízdě ,nebo mírně hlubší čerstvě napadaný sníh na pistě , taky sjede lépe jarní rozměklo , když se „zapomeneš“:-P
nahoře na sluníčku:-) , jinak pravda je, že abys přikrátil oblouk na rovné tvrdé pistě na nebo pod radius, musíš přitlačit,to platí obecně pro všechny slalomky …
určitě komerční Voelkl Sl = pohodová lyže,pověstný držák na ledu, a spolehlivý držák na leta, i při strojovém servisu typu Montana… standard hrany 88/0,5 +varialní struktura double Mc , seřídit canting na botách at jedou lyže čistě po plochách, potom jedou rovně a nekmitají, ani při rovné rychlejší jízdě po spádnici…

P.S. kratší lyže např SL je náročnější na předozadní rovnováhu- dobrý trening na slalomky ,je půjčit si na 2hodˇky „šorty“= snowblades…, ještě náročnější bigfooty :-D Jinak SL lyže se „kouše“ a případně „kope“ podle /samo / techniky jízdy lyžaře o tom žádná :-) ,ale taky a někdy hlavně podle „naladění“ spodku lyže =tuningu hran, a také postavení lyží na plochu/hranu – myšleno postavení nohou-"canting"boty … takže při testování jakékoliv lyže vždy zjistěte ,jak je "spodek"naladěn…to je základní a cenná informace od testovacího centra, 2páry stejných slalomek,– mohou být úplně odlišné v chování na svahu, taky je to problém některých testů lyží…

Jinak jdu taky /objednáno/ do novejch komerčních Voelkl Racetiger Speedwall Slalomek 170cm/R14m :-)…nejsem o moc větší, jen trochu těžší :-D , a barvou mi půjdou k očím,radius 14m OK ,a delší právě pro mírně větší univerzálnost…

30.10.2012 20:41:27 #25 

HonzA_ muž

>> #23, P_Cherry, 30. 10. 2012 15:01:34

Tož pak 165 cm. Ale stejně si myslím že vlastně chceš úplně jinou lyži. Akorát to ještě nevíš. Ale možná časem…

30.10.2012 20:44:25 #26 

HonzA_ muž

>> #24, garfield, 30. 10. 2012 19:23:44

„Jinak jdu taky /objednáno/ do novejch komerčních Voelkl Racetiger Speedwall Slalomek 170cm/R14m …nejsem o moc větší, jen trochu těžší , a barvou mi půjdou k očím,radius 14m OK ,a delší právě pro mírně větší univerzálnost…“

Žlutý !? Vážně?

30.10.2012 20:56:43 #27 

orim muž

>> #26, HonzA_, 30. 10. 2012 20:44:25 Aby som trochu bránil garfielda. HonzA tie lyže robia aj modré.

30.10.2012 21:22:38 #28 

garfield muž

>> #27, orim, 30. 10. 2012 20:56:43 :-D V poho, „dědeček“ HonzA 8-) už hold netuší a nestíhá, a právě předvedl , co ví o letošních komerčních slalomkách Voelkl, hlavně ,že"fšem" a „fšude“ zasvěceně a odborně radí :-)… berte to jako příklad jeho obecné kompetence někomu radit :-)..

to:HonzA

• modrá je skutečně dobrá…
:-)

30.10.2012 22:40:17 #29 

TNS muž

>> #28, garfield, 30. 10. 2012 21:22:38

OT: Ty si naopak práve predviedol,ako si zorientovaný na tunajšiom fóre. Už dlhú dobu si pletieš HOnzu a HonzU.Aspoň pokiaľ viem,HonzA dedkom nie je:)A HOnza do ktorého by si si asi rád rýpol už na fórum nechodí.Hádam aj rok.

..nie som pravoverný lyžiar,som len tieň z minulého fóra.

31.10.2012 06:35:34 #30 

HonzA_ muž

>> #29, TNS, 30. 10. 2012 22:40:17

Tak, a teď si to pokazil. Už dlouho se bavím tím, jak si mně Garfield plete se svým domnělým úhlavním nepřítelem HOnzou. A to teď asi skončí, škoda.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy