Konečně na GS 195/35
30.04.2012 13:40:51 #1
Tak se v sobotu 28/4 konečně podařilo pár (jen volných) jízd na nových obřačkách 195 a 190/35 m. Tohle jsou moje dojmy a názory, svoje asi přidá i TomáS, který něco z toho jel, a jestli se svezli i vašek2 a Másin, i oni.
Sníh: většinou jarní zmrzlo, zčásti lehce měkčí ještě nezfirnovatělý.
Atomic 195/35, tvrdost 44/34
Příjemné překvapení! Moc pěkné svezení. S technikou stejnou, jakou člověk použije na dosavadních GS (vyjetí oblouku po hraně, bez počátečního nadriftování), mi to přišlo dost podobné jako jízda na superobřačce, ale o něco točivější a snadnější. Krásně vede, výborně drží. Špička sice do oblouku nenatahuje tolik jako „lopaty“ GS dosavadních (kdo by to byl řekl, žejo…), ale žádný boj o zahájení, když ho nediktují brány a linie, se taky nekonal. A s trochou rychlosti (ale žádný kule a la 80 km/h, které mnozí „experti“ popisovali jako nutnost už v dobách obřaček 21metrových) se dala docela slušně honit z oblouku do oblouku (menší šířka jistě přidává svoje). V pohodě jsem se s ní povozil na levé straně kaunertalského Norderjochu, kde je vršek široký na necelých 5 roleb (5 m), spodek o něco širší.
Jako lyži na volné ježdění bych ji hned bral a nakonec si ji stejně pořídím. Ale vedle ní bych si ještě nechal dosavadní „27“. Hned po té 195/35 jsem jel dvě jízdy na Nordica 186/27 a bylo to to čení jak na pětníku – asi jako když se ze SG přestoupí na GS.
Velmi mě ještě zajímala babská 188/30 m, ale nevychytal jsem ji volnou. Druhý den předváděčky se bohužel neuskutečnil, kvůli větru se vůbec nejezdilo. Takže bohužel. Ale myslím, že ta bude obratná skoro na úrovni dosavadních 27–29m lyží mužských a v přiměřené tvrdosti může být jejich kvalitní náhradou.
Fischer 195/35, tvrdost 70, a 190/35, tvrdost 66 (70 by asi imho měla být A02112 „medium“ a 66 A02012 „stiff“ podle race katalogu).
Totální průser! Buďto se na ní musí jezdit nějak úplně jinak, než se kdy na podobných lyžích jezdilo, nebo je to ještě nepoužitelný nedodělek. Lyže na hraně nedržely, nevedly, jenom ve změklém firnu (kde jede i lowcost za 3k), ani při zatížení víc vzadu či vpředu. Pořádně zahranit je ani nešlo, protože nedržely.
Udělalo to na mě dojem neuváženého předvedení nedomakaného produktu. Úletem byla už montáž obyčejného demovázání na staré vysoké desce, takže výška nad sněhem byla 58/65 mm (připomínám, že limit FIS je 50 mm). Kdyby se bývali tvářili tajemně, udělali by lépe. Další firmy na této předváděčce kromě zmíněného Atomicu tyto nové WC/EC lyže rozumně (bohužel) vůbec nepředstavily.
Suma sumárum, pro rychlé sportovní poježdění si podle mne není do budoucna třeba rvát vlasy a házet mašli. Pokud vývoj takto opravdu půjde, budou lyže těchto parametrů dobře použitelné.
Kromě toho se zdá, že výrobci přece jenom nechtějí přijít o přízeň sice početně nevelké, ale důležité (jsou jedněmi z neformálních opinion builders) skupiny opravdu sportovních lyžařů, často amatérsky závodících, a tak po Rossignolu má i Fischer model „Masters“, nejspíše jinak nazvanou dosavadní babskou obřačku 183/23, doplněnou o 188/23. Jestli takhle podobně zareagují i další (nakonec formy mají a když bude odbyt), měla by se nabídka pro pár nejnáročnějších procent sjezdovkových uživatelů zlepšit.
Bylo by to ostatně záhodno, protože lyže se dál „debilizují“ a i kategorie public race už rekreační. A pomyslná „FIS Masters“ (nebo třeba „FIS Expert“ či podobně) by mohla být efektní nálepkou pro „novou kategorii“ alespoň trochu ještě pořád opravdu výkonných lyží.
P.S. Aby Pepi Fischer po této mé kritice neztratil motivaci žít, dodám OT, že s botami (Vacuum Pro 130) jsem po celé sezoně dokonale spokojený. Až ty lyže dotáhnou na úroveň bot, bude i na nich hezké svezení.
30.04.2012 20:24:48 #2
>> #1, ivan, 30. 04. 2012 13:40:51
Ahoj,
..he,Fisherky boli vždy trochu „iné“ a to aj slalomky.Ale nevylučujem,že Ty si jazdil nejaké „komplet iné“ :)Inak ak chceš,môžem Ti poslať značenie tvrdostí aké používa Fischer.
30.04.2012 23:32:39 #3
>> #2, TNS, 30. 04. 2012 20:24:48
Přesně tak, jsem rád, že mi to potvrzuješ. Poslední GS, které mi 100% sedly, byly asi model 1998, adaptované SG s nízkou špičkou, nic moc točivky, ale lyže bez Tempolimitu. Vyjezdil jsem je tehdy nadoraz.
Pak vlastně ještě následující první generace s akcelerátorem (pro pamětníky: povrchová „tykadla“ vycházející z desky k oběma koncům lyže), ty jsem měl dokonce ve vzácné verzi “stiff“ (dodávaly se ještě „medium“ a „soft“) ve 196 cm, na dnešní poměry to byla skoro heroická lyže, ale výborná.
Poslední roky jsem už s Fischerkami GS v testech nedokázal najít shodu. Se všemi ostatními jsem se výborně až přijatelně srovnal (nejvíc asi v závislosti na aktuálním tuningu předhozeného modelu), ale F. byly kapitola sama pro sebe. Možná mea culpa, who knows, píšu taky, že je to MOJE zjištění, žádná generalizace.
Ještě jsem přemýšlel, jestli třeba nemají fungovat až v režimu, do nějž se lyžař jako já běžně nedostane. Jenže proč by pak většina ostatních fungovala jinak? Užívám si jízdu a točení na všem možném od A (Atomic) a B (Blizzard) přes H (Head), N (Nordica) a S (Stockli) po V (Volkl), proč tedy ne na F.?
Poslední zkušenost se slalomkou F. mám z doby, kdy v alpském lyžování končil Stanley Hayer a přecházel na skicross. U kluků ve Vanclsportu, jemuž tehdy dělal reklamu (možná si ještě vzpomenete na billboardy, na nichž tehdy pózoval), nechal na konci sezony jeden pár. Den jsem ho pojezdil na Mísečkách: skvělá lyžička, vyměklá ježděním i zbroušením hran, nádherně ovladatelná a točivá. Napsal jsem tehdy, že bych na ni postavil i babičku, tak příjemná byla.
Do (před)loňska jsem taky měl 209cm SG, prapůvodně mladého Bobase, taky slušná lyže.
Když Ivica vyjel loni WC, musí to být lyže jako zvon. Ale s mou zanedbatelnou maličkostí ty GS nějak nekorespondujou. Což nic neznamená, hlavně ať fungují u těch zásadních. Mně zatím stačí, že jsem spokojený v botách F.
To značení tvrdostí F. mi prosím určitě pošli, skisports (kyselá ryba) volny.cz. Thanx.
02.05.2012 09:48:19 #4
ivane když napíšeš tohle cit:Hned po té 195/35 jsem jel dvě jízdy na Nordica 186/27 a bylo to to čení jak na pětníku, tak je úplně jasné, že ty lyže jsou pro i pro kategorie sporovních lyžařů a amaterských závodníků zbytečné. Vodítkem může být i to jak jsou schopni zvládnout současné FIS GS race nadšenci z tohoto fóra. Ty sám střídáš vlnu euforie z dlouhých lyží a realistickým přiznáním, že nikdo z nás nezajede kvalitní oblouk ani na samotočkách. Jak vypadaly oblouky na GS 195/35 na horní části umrzlého ranního Norderjochu bych rád viděl. Ze stejného místa je i můj mizerný avatar.btw GS Fischer 09 doma mám, že jsou tak jiné než vše ostatní je pro mne překvapení. Několik jiných značek už jsem jel a připadaly mě dost podobné.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.