Kvalitne GS Lyze
21.11.2012 15:53:02 #1
Zdravim Vas.Pomaly ale isto sa blizi cas kupy novych lyzi.Teraz jazdim na slalomkach od salomonu, s ktorymi som moc spokojny nebol(odlupovanie vrchnej laminatovej vrstvy) a chcem zmenit znacku aj typ lyze.Kedze jazdi racecarving a rad robim dlhe rychle obluky, mam rad rychlost volba padla na obracky.Do finale sa dostali lyze od HEAD WORLDCUP REBELS I.GS RD-zaujala ma technologia kers a hlavne velky radius(cez 20m),ale hlavne prijatelna cena.Dalej Fischer RC4 WORLDCUP RC PRO ale nepaci sa mi radius iba 17 metrov a potom ospevovane lyze Atomic D2 GS ktore maju technologiu varioflex ale radius tiez iba okolo 17 metrov.Velmi sa mi zapacila aj lyza od Rossignolu Radical WC GS FIS R18 no ked som videl cenu 1008€ hned som zmenil nazor.Poradili by ste prosim vas ktoru ztyvh troch by ste vybrali?Mate skusenosti s tymi headkami alebo kersom?Dakujem
21.11.2012 19:23:13 #2
Do Kersu klidně jdi, ale radši si nejdřív projdi toto: http://snow.cz/…vaci-ficury/
Jinak k té volbě – slalomky jsou doteď tvé jediné lyže? Jezdil jsi už na něčem delším? Tyhle nové lyže budou tvé druhé a nebo jediné? Chceš je na univerzální celodenní ježdění? Jak jsi na tom vlastně s technikou?
Přechod ze slalomek na plnotučné obřačky není úplně jen tak a racecarving na nich vypadá také o dost jinak.
Jestli máš možnost, vyzkoušej si někde nějaké delší komerční „obřačky“ s R kolem 20m, ať víš do čeho jdeš.
A abys neměl dojem, že tě od toho jen zrazuji – není to tak, naopak tvou snahu o prodloužení lyží chválím. Otázka je, jak to udělat, aby sis pořád mohl ježdění užívat.
21.11.2012 21:18:12 #3
Nie nie su to moje jedine lyze,no a s technikou som na tom podla mojho nazoru velmi dobre.Zvladam vsetky typy oblukov aj svahov chodim hlavne do rakuska kedze tu na Slovensku su svahy aj sluzby o 10 levelov nizsie a okrem toho mam rakusko blizsie.Najradsej ale mam dlhe,strme obluky vo velkej rychlosti ale terajsi radius 14 metrov ma dost obmedzuje v tom..A kers skutocne citit pri vyjdeni z otocky?Ako je to s kvalitou spracovania?
21.11.2012 21:24:39 #4
>> #3, zodyac, 21. 11. 2012 21:18:12
První co ti pomůže je rada, abys zapomenul na všechno, co ti výrobci slibují. Tak jak je napsáno v reklamě nefunguje nic a když se oprostíš od reklamního midfuckingu, rozšíří se ti nákupní možnosti. K tomu se ale dostaneme později. Jezdil jsi už někdy na GS lyžích, nebo jen delší oblouky na slalomkách?
21.11.2012 22:04:39 #7
>> #5, zodyac, 21. 11. 2012 21:47:57
Změna to tedy bude značná. Mohu ti k tomu říct, že dlouhý oblouk na upravené pistě uděláš už na R18 a budeš spokojen. S Allmountainy to nesrovnávej. Není jen rádius ale taky konstrukce a dva plechy dělají divy. Moje rada je jakoukoliv racestock obřačku od zavedené firmy od R18. Až budeš mít konkrétní typy nadhoď je a ti kdo s nimi mají zkušenosti dají reference. A ještě jedna rada. Pokud nejsi snob a seženeš ve výprodeji pět, šest let starý model, vyděláš na kvalitě i ceně.
21.11.2012 22:15:02 #8
No som student, ale lyzovanie je moje tak budem postupne skrabat na to.Konkretne modely som napisal uplne hore.No dufam ze sa mi podari vyskusat nejake.A hlavne ked uz budu take lyze tak treba aj topanky…Mam salomony s flexom 90 a na tieto treba aspon 120 chcel by som raptor 130 ale asi si zoberiem hypoteku :D
22.11.2012 07:51:24 #9
V souvislosti s tímhle vláknem a evidentním zálíbením tazatele v čip Kers jsem si položil otázku, kterou už jsme kdysi probírali. Je tady ale řada nových lidí, tak to oživím. Ptal jsem se sám sebe, co mě vlastně ovlivňuje při výběru značky lyží. Došel jsem k tomu, že hlavně nostalgie z mládí. Tehdy jsem čučel v Krkonoších na řadu lyží, které byly povětšinou nedostupné a já byl do nich doslova zamilován. Dodnes mě to ovlivňuje a proto dávám přednost tradičním značkám, které lyže nestihly zmrvit třeba umístěním blány do špice lyže. Loni jsem poprvé překročil svůj stín, poslechl nekonečné vábení TomaSe (které taky nebude moc racionální ale čistě subjektivní) a když jsem narazil na opravdu levné GS Stöckli, podlehl jsem. Svou roli hrálo i to, že byly bez fíčur a bez vázání, které jsem doma měl. Přesto i v tomto případě u mě hrála důležitou roli jedna věc. Jezdí se na nich WC a to je mé další kritérium. Nikdy bych nekoupil žádnou značku, která ve svěťáku není. Vím, že to není racionální, je to pošetilé ale je to tak. Na druhou stranu si o sobě myslím, že jsem dokonale imunní vůči oblbování fíčurama. Jak jste na tom vy?
22.11.2012 08:29:43 #10
>> #9, Martin47, 22. 11. 2012 07:51:24
Asi založ samostatné vlákno,po pár odpovediach to tu bude mať zodyac neprehľadné.
22.11.2012 08:36:42 #11
>> #9,
Martin47, 22. 11. 2012 07:51:24
Martine, ty GS Stöckli máš komerční a nebo FIS ?
22.11.2012 08:55:46 #12
>> #8, zodyac, 21. 11. 2012 22:15:02
Vitaj na fóre.
Ak si tu už niečo prečítal asi vieš,že boty sú dôležitejšie než lyže.S tými čo máš teraz Ti závodné obračky moc dobre fungovať nebudú.Nebudeš napredovať vo výuke akoby si chcel.
Lyže.Na značke v tvojom výbere až tak nezáleží.To skôr či chceš obračky min.R>23m,alebo komerčné lyže na dlhší oblúk.R>18m.Je to len na tvojich preferenciach.Na nezávodných lyžiach bude prechod zo slalomiek bezproblémový.Bez boja s priveľkým rádiusom môžeš aj technicky získať a neskôr prejsť ďalej.Alebo ten medzistupeň vynechaj ako mnohí.Nevidel som Ťa lyžovať,neviem.
Ak závodné obračky,ber rozhodne tie s najlepšou cenou.Kvality a vlastnosti budú pre tvoj účel ± rovnaké.Z tvojho výberu Head.
22.11.2012 09:12:09 #13
Princip „ovlivnění minulostí“ považuju za poněkud ošidný. Je ale fakt, že „tradice“ v rozkolísané a neukotvené době platí (pro naši psychiku) za jednu z mála jistot. A jistoty k životu potřebujeme, to je nezpochybnitelný fakt s jistě dostatečným množstvím důkazů.
Jsou ale pod tlakem informací a aktuálního dění. Jen kvůli tradici by sis asi nekoupil lyže Artis, kdysi dominantní značku Československa, mnozí si jen proto nekoupí škodovku (jakkoli ta z tradice u nás bezostyšně těží). Jako faktor je přesto funkční a v marketingu pevně zakomponovaný.
Otoh funguje „protitlak“: proti „konzervativnímu“ myšlení vzývat něco nového. A tak se freeskiingová mládež ráda upíná k novým značkám, jež pro ni mají ctnost a přednost právě té novosti a nezadanosti s otravnou minulostí. A jde to až po takřka absurditu, kdy si nadšeně koupí lyže XY, splácané amatéry, kteří se zatím učí pořádné lyže udělat, a těží z toho, že terén s měkkým sněhem lyže neprověří tak neúprosně jako tvrdá pista, kde je feedback okamžitý a nekompromisní.
Do úvah déle vstupují další faktory. I ta historicky sebeskvělejší značka musí prodávat a na současném trhu obstát. To přináší nutnost nabízet lyže příjemné a pohodlné, oslovující panující mainstream. Takže i ty klasické „výkonné“ značky se dnes musejí vlichocovat do obecné přízně tímto způsobem. Jenom proto, že kdysi dávno Killy ovládl ZOH 1968 a Rosi Mittermaier totéž 1976 na Dynamikách, si dneska lyže této z milosti Ameru dožívající značky nekoupíme.
Navíc bych připomněl kdysi neexistující ohromný rozdíl mezi lyží „závodní“ a „prodejní“. Dneska jsou to dva úplně jiné světy, jiné lyže, jiná cílovka. „Kdysi“ to k sobě mělo blíž a prapůvodně bylo totéž.
Stockli je ovšem atypický solitér. Coby echt „švajc“ značka vědí, že jejich šancí je prodávat se jako „Swiss Quality Product“ a cílit na zákazníka, který je tu kvalitu ochoten zaplatit. (A v ní i švýcarské ceny včetně labor costs.) Jestliže se jim podaří získat statut „prémiovky“ ala BMW, mají v situaci, kdy se lyžování pomalu přesouvá k zábavě movitější části populace, dobrou šanci. Přičemž je legrační, že těžké peníze z kapes zbohalíků tahá třeba Bogner s lyžemi vyrobenými ex-dederónem Voigtem (sorry, Roland) v ex-Fabrik Germina ve Schneckensteinu v Erzgebirge.
Otoh, rozhodně bych neměl problém pořídit si lyže Blossom, které ve WC nejsou. A jestli si svou GS vychytal, i Duel, pro nějž platí totéž. A do třetice, uvažuju o dámské obřačce Lusti, kterou díky Daně Markové i se zpětnou vazbou Milan má a dělá. Neboť poolové podmínky a platby jsou bariérou a mně stačí lyže úrovně FIS/EC.
Edit – doplnění: podobně jsem byl velmi spokojený se slalomkou Sporten a také jejich obřačku 07 jsem (nejenom já) shledal velmi dobrou. Kdysi jsem tady donebe vychválil i obřačku Quechua. A zapomenout nesmím ani na ne úplně dovyvinuté lyže Trnkovy, taky výborné svezení. Last but not least, třeba Snowridery.
Kdežto prominentní WC-značka mi jako racestock dokázala dodat lyži nahovno, jakokoli opentlenou WC-rétorikou.
V obecné rovině: to, že značka je ve WC, pro uživatele nezávodních lyží nic neznamená. Kupujeme si snad auta podle toho, jestli je příslušná značka ve formuli 1 (vůbec netuším, kdo tam závodí, a nijak mě ani to, ani F1 sama nezajímá)?
Máš ode mne velkou pochvalu za nadhozené a formulované téma. A souhlasím, že by si to zasloužilo samostatné vlákno.
22.11.2012 09:28:02 #14
>> #7, Martin47, 21. 11. 2012 22:04:39
„A ještě jedna rada. Pokud nejsi snob a seženeš ve výprodeji pět, šest let starý model, vyděláš na kvalitě i ceně.“
Naprostý souhlas. Kdyby mi dneska poslal mail Alex z Headu, že jim v nejnepřehlednějším koutu skladu zbyla obřačka, kterou jsem od nich dostal před 10 lety, neváhal bych se do Kennelbachu rozjet. Byl to poslední model před tím „inteligentním“, ale přesto/právě proto jsem si s ním výtečně rozuměl.
102–63–88/185/cca 23,5 m. Čtyři sezony, minimálně 200 dnů na sněhu, mnoho branek, pár závodů. Skončila na ubroušení hran do stavu, kdy se zbylé proužky kovu odlouply. Neskutečná lyže. Už nejednou tady v diskusi jsem ji označil za nejlepší, jakou jsem kdy měl. Dodnes ale nevím, jestli to byl tehdejší standard, nebo tím, že šlo o tovární sérii 24 párů pro tehdy vznikající závody ve skicrossu.
22.11.2012 10:24:59 #15
Ahoj, ůplně stejně… Mám komerční Atomic D2 GS(179cm,R18.4), i pro mě byl inspirací WC a lidi co na nich(Atomic) jezdí. Předtím jsem měl např. Elan. Jsou tvrdší ale mě baví se s nima „prát“, kondičku udržuju ve fitku( 40let,178cm,80kg). Přiznám se že mi i vyhovuje rádius(pro někoho malý), větší bych už asi nedal.
22.11.2012 16:41:57 #16
Nechcem byt neprijemny ale nemohli by ste tu konverzaciu presunut na novu temu?Zachvilu v tom bude uplny chaos.No citat tu som tojo necital ale mam literaturu a veci si zistuem.Ale logicky tazko ovladat tvrdu lyzu s makkou lyziarkov.To by bolo jak pohnut autom jednou rukou..
22.11.2012 17:43:46 #17
Pises, ze chodis hlavne do Rakuska. Na ladovci Kitzsteinhorn si mozes vyskusat head wc i.gs rd model 2013 v roznych dlzkach, ktore vies pocas dna menit. Rental je v Intersport priamo v AlpinCentre hore na ladovci. Snehove podmienky su vyborne, tak sa mozes vyblaznit… Good Luck. >> #5, zodyac, 21. 11. 2012 21:47:57
22.11.2012 21:39:13 #18
>> #8, zodyac, 21. 11. 2012 22:15:02
Když se budeš chtít povozit a neutratit majlant,tak si letošní zimu vyzkoušej klidně jakékoliv komerční obřačky a počkej si s koupí vlastních lyží na jaro.Po skončení sezony budou k mání použité závodní obřačky a bude jich zřejmě dost.Od příští sezony se mění parametry GS lyží i u FIS závodů,takže přezbrojit bude muset hromada lidí.Osobně bych doporučoval dámský GS kde je rádius a tvrdost přijatelná pro pěkné povození.Na značce ,pokud půjdeš do takovýchto lyží, zase až tak moc nezáleží,je to potom spíš preference té které značky. A samozřejmě jak již bylo napsáno,bez odpovídajících bot je to stejně šumák na jaké lyže stoupneš............
23.11.2012 14:56:57 #20
>> #11, PetrAT, 22. 11. 2012 08:36:42 komerční a jsem s nimi navýsost spokojen.
23.11.2012 16:44:57 #21
No tak dne som bol v HEAD-e zrejme si te RDcky dvakrat rozmyslim.Su tam dva titanove platy a nie je to lyza na cely den.Ze tym maju problem dokoncit treningy pro lyziary.Odporucil mi Rebels i.Speed worldcup co je o triedu nizsie.Ma pravdu v tom ze spracovat lyzu tohto rangu mi bude robit asi problem,nie to cely den.Kazdopadne idem na head test days a vyskusam co sa bude dat.Ja hlavne mam dilemu ci kupit gs lyze alebo twintipy leb na zjazdovke ma to uz pomaly prestava bavit.Tuto sezonu sa musim rozhodnut ze co a potom sa bude kupovat..Dakujem za rady vsetkym
23.11.2012 17:39:27 #22
>> #21, zodyac, 23. 11. 2012 16:44:57
Kde v HEADE-e si bol, ak to nie je tajomstvo ?
23.11.2012 18:56:27 #23
>> #22, Duro, 23. 11. 2012 17:39:27
Tipnem si Ružinov:)
24.11.2012 12:43:33 #24
>> #21, zodyac, 23. 11. 2012 16:44:57
Dvou titanalů se bát nemusíš, ostatně je mají všechny skutečné obřačky. Pokud je vemeš s R21–23m, měl by si je bez problémů zvládnout, ale doporučuji vyhledat a pročíst zdejší vlákna o jízdě na obřačkách.
Obřačka je skvělá na tvrdé pistě, ale na odpolední oranici je nevhodná. Běžně si vozím dvoje lyže, a v případě potřeby si vemu druhé.
24.11.2012 13:02:01 #25
Ano ano v ruzinove v Aspen sporte.Super perdonal vysvetlia ukazu poradia,velmi doby obchod.No kazdopadne pojdem na test days headu a vyskusam vsetky typy ktore ma zaujali.Head ma hlavne velku ponuku ak sa rozhodnem pre obracky alebo freestyli ma zaujali iba od headu.Len neviete ci na test days su aj lyziarky?Lebo teraz mam flex 90 a to asi nevyuzijem plny potencial.A hlavne mi povedali ze obracky na slovensku nikde naplno nerozbaim.To ma ststie ze chodim do rakuska.Ale bojim sa ze zjazdovka ma prestane bavit ale pri freestyloch ze nebudem mat moznost vyuzit ich naplno kedze sa ucim skakat sam aj v hlbokom sam ale zatial som nezazil dobre podmienky.
24.11.2012 14:00:32 #26
>> #25, zodyac, 24. 11. 2012 13:02:01
„Super perdonal vysvetlia ukazu poradia..“
Mám s nimi skúsenosti.Sú v pohode,ale znalosti o závodnom vybavení majú len základné.Nekritizujem ich,sú to len predajcovia a info čerpajú z katalógov a PR brožúr.Už podľa tohto:„A hlavne mi povedali ze obracky na slovensku nikde naplno nerozbalim.“ viem,že sa tam nič nezmenilo a stále strašia neznalých:)
Ťažko Ti radiť,keď si ešte neni sám rozhodnutý čo presne chceš.Skús to ešte premyslieť,alebo ber 2 páry lyží,alebo pohľadaj nejaké vhodné BC freestyle lyže.Tie sa nestratia ani na zjazdovke/free/park.Ale to to Ti tu lepšie poradia chalani ako Ďuro,Luboš,atď.Potom sa ale nedrž na ten Head.V tom segmente sú rozhodne aj lepšie značky.
24.11.2012 15:33:39 #27
>> #26, TNS, 24. 11. 2012 14:00:32
Za tu radu o využití obřaček by si zasloužili figuríny v životní velikosti v muzeu Madame Tussauds, vyrobené z červeného Toka.
24.11.2012 16:17:05 #28
No takto ja som to pochopil tak ze on ne.arazal na kvalitu nasich kopcov ale o pocte ludi na zjazdovkach.Tym ze tych dobrych kopcovu nas nie je tak vela mam skusenost ze su strasne preplnene,to je fakt.To iste aj stuhleck ked vychytam dobry den.No jasne ja viem ze su aj lesie znacky ale ak si cital hore som student,preto pozeram aj na peniaze.No ano ale to ze s freestylovkami taku rychlost nedosiahnem.Musim to poriadne premysliet uvidie po tejto sezone.
24.11.2012 16:37:36 #29
>> #28, zodyac, 24. 11. 2012 16:17:05
..zle som sa vyjadril.Nepochopil si ma.Čítal som tvôj príspevok.Ešte raz a lepšie.V segmente free lyží sú lepšie značky než Head a zároveň lacnejšie,ale v tomto som laik.Poradia iní a lepšie.
24.11.2012 16:58:50 #30
>> #28, zodyac, 24. 11. 2012 16:17:05
To ze si student a nemas cas si po sebe precitat napisane lebo sa stale ucis som pochopil uz davnejsie.
Ze si niekto nevie najst kopec na obracky na Slovensku,ci uz z dovodu mnozstva ludi,alebo nedostatocneho kopca je iny problem,to sa snazim pochopit teraz.
Zaujimave,ja ked rano pridem na kopec,tymto problemom az tak netrpim.Ale o jedenastej uz ano.A tymto nenarazam len na jeden kopec.
caute Harry
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.