26.11.2012 12:18:39 #1
Zdravím, uvažuji navštívit letos poprvé rakouské alpy (konkrétně oblast Zell am See) mezi svátky a zajímalo by mě jak je to s obsazenosti a hlavně frontama v tomto období. Byl jsem zatím jen vždycky ke konci sezony a jednou v únoru a chtěl bych se zedy zeptat zda je to velký rozdíl? Děkuji
26.11.2012 16:39:42 #2
Tak to sis vybral tu nejhorší oblast v Rakousku. Ovšem důležité je, co tam chceš dělat. Pokud jedeš lyžovat, tak to jsi opravdu špatně, ale pokud tam budeš na „ukazovací“ dovolené, tak O.K. Zell am See je celoroční rakouský Špindl na Silvestra. Miliarda lidí na metr2 a kdo aspoň 3× za den nesjede po černých ze Schmittenhohe, tak ten ani neexistuje.
Jsou daleko vhodnější střediska v Alpách na lyžování, než Zell am See. Myslím, že se tady s ostatníma lyžníkama shodnem, že méně, je v drtivé většině ohledně lyžování více.
Čím víc zapadlé středisko bez jména, tím si víc zalyžuješ. A podstatně levněji. Letos se Rakousko cenově naprosto zbláznilo. Ještě nikdy jsem neviděl, že by rakušák posedával na lavičkách v AlpinCentru a tlačil do sebe housku se salámem a zapíjel to čajem v termosce. LETOS JICH TAM SEDĚLO VÍCE, NEŽ ČECHŮ PO REVOLUCI. Restaurace zela prázdnotou, až na pár čechů. Rakušáky zastupoval pouze personál.
26.11.2012 17:18:05 #3
Tak ja už tam párkrát byl, takže vím do čeho jdu. Jde mi jen čistě o to o kolik tam mezi těmi svátky bude víc lidí??? Budou se čekat fronty na vlek?
26.11.2012 18:40:32 #4
bol som v Kaprune minuly december na zaciatku a bolo tam ludi ako maku, a
v intersporte vraveli ze to je nic oproti tomu co je tam cez sviatky, v Tauern
SPA bolo tiez dost ludi, nehovoriac o tom ze v ponuke ubytovania je tato
oblast o dost lacnejsia ako ine, chodi tam vela Cechov, Slovakov, Madarov, to
su aspon moje poznatky co sa tyka lyzovania tak to mi je tazko hodnotit, pretoze
nebol nikde sneh iba na ladovcoch, cize Kitzsteinhorn masovka
26.11.2012 20:58:20 #5
Tchan vari v jednom pensionu cca 5km od Zell am See.O svatky je to tam pry vzdy masakr.Ja byl vloni mezi svatkama v Gasteinu a taky zadna slava.Fronty u lanovek bych se ani tak neobaval,ale problem vidim v tom,ze kdyz nejsou zrovna idealni snehove podminky(vloni nebyly a letos zatim take nejsou)tak se lidi nahusti na ty sjezdovky,ktere jsou solidne upravene a pak to tam podle toho vypada.Korsican ma naprostou pravdu v tom,ze cim mene zname a mensi stredisko,tim lepsi lyzovani predevsim behem vanocnich prazdnin.Napr. na Ankogelu jsme predlonsky silvestr a novy rok jezdili do obeda skoro sami na sjezdovce.Je to slabou pulhodku jizdy odtamtud,ale „schovane“ za tunelem.
26.11.2012 22:53:42 #6
Tak ja nevim. Takze rikate ze u vleku to snad tolik nebude ale na sjezdovkach to bude masakr :-/
26.11.2012 23:04:57 #7
>> #1, iphone4usa, 26. 11. 2012 12:18:39
Urcite sa vyhnite Zellu a chodte do Saalbachu…je to do 20 km, myslim, ze z Viehhofenu (2km od Zell) tam jazdia skibusy. Stredisko po vsetkych strankach lepsie…vacsie, modernejsie, vacsi vyber zjazdoviek a na to mnozstvo urcite menej ludi…obavy vsak aj ja mam zo snehovej nadielky, zatial je to fakt biedne, v AT nastastie hlasia od konca tyzdna prudke ochladenie a snezenie, tak drzme palce :)
26.11.2012 23:19:51 #9
Na tenhle problém jsou skvěle připravení třeba na Bílé v Beskydech, pokud si někdo chce zalyžovat na prázdné sjezdovce, může přijít ráno na 7 – 7.30, kdy začínají tréninky na červené. Pokud má koupenou bodovku, může si zajezdit na prázdné modré a v 10.30 to ulyžovaný zabalit. Zrovna když začínají první fronty. Pak bazén, masáž a ve frontě ať se mačká někdo jiný. Vím že hodně českých středisek má podobný sváteční provoz a pokud se nebudete motat závodníkům pod nohy, nechají vás jezdit. Bílá má info o tréninku přímo na stránkách, i když to nepropagují pro veřejnost. My budeme od 26.12. takto ráno fungovat na Armaturce (na žádost potvrdím, aby mě někdo neproklel, čím více nás bude, tím lépe). Dvě hodiny úplně stačí. Vstávání v šest ráno zdejším srdcařům určitě nevadí. Pokud se jedná o prodej bodovek, musí to střediska jedině uvítat, pokud ale prodávají pouze časové jízdenky, je jim to jedno a nechce se jim ranní permici dávat do systému. Když je zájem, nemůže být problém prodloužit pracovní dobu, i tak jim sezona trvá příliš krátce. Takže žádejte! Musí vás ale být víc. Třeba v Itálii se ranní trénink domluvit nedá. Piano piano, znamená pomalu a Italy vystihuje, ostatně celý Balkán.S Rakouskem nemám zkušenosti. Nikdy nebyla potřeba. A přitom když se podíváte v 7.30 na ten manšestr, přepadne vás chuť si to vyšlapat. Ale…bohužel jsem líná, to spíš někoho ukecám, aby mi pustil vlek. Skol.
27.11.2012 00:13:07 #10
>> #9, Kačka, 26. 11. 2012 23:19:51
Alpské závodění je samozřejmě Kolbenka s nástupem na ranní směnu za kuropění. Ale lákat na totéž turistu o Vánocích, kdy běžně bývá ještě v 8 hodin mizerná viditelnost, finde ich poněkud ošajstlich, gnädige Frau.
Jistě, v zoufaleckých podmínkách tuzemského lyžování je i takové řešení lepší než fackovačka nedlouho poté, ale k ideálu to má daleko.
V tu dobu považuju za ideální postavit branky a v nich – orientace je daná tyčemi a vyjetými stopami – užít trénink bez turistů. Těm bych – zůstaňme sobecky elitáři, ať se jim vnucují provozovatelé středisek bez nás – ponechal oficiální info.
27.11.2012 00:20:44 #11
Když mi jich je Ivane tak strašně líto, od mala jsem byla Jánošík. Většina středisek má osvětlení a v 8.00 už je vidět všechno, navíc je trať rovná a tvrdá, takže zmenšená viditelnost nevadí. Na druhou stranu, chápu tě, ať nám tam nezavazí že jo? Ale ty tam budeš. Nemusí to být zrovna na 7.00, ale co nejdřív.
27.11.2012 00:22:19 #12
O tom, že v období mezi vánocemi a Silvestrem je na horách plno není třeba pochybovat. Stejně tak jsem si jist, že je plno všude, kde se dá jezdit na lyžích. Tedy jak v malém, tak ve velkém středisku. Já jezdím v tomto období na hory každý rok, takže vím, do čeho jdu. Přizpůsobím svůj režim těmto podmínkám – jsem mezi prvními na parkovišti, v lanovce a také jako jeden z prvních sjíždím sjezdovku. Největší nápor na lanovkách bývá obvykle něco málo po desáté hodině. To už mám ale naježděno cca 15–20 km. Na oběd jdu samozřejmě okolo druhé hodiny – mimo špičku. V té době se totiž sjezdovky opět částečně vylidní a dá se lépe lyžovat. A ve středisku s 200 km sjezdovek, jako má Saalbach-Hinterglemm-Leogang, se dá vždy nějaká volnější sjezdovka najít. A že by se Rakousko cenově zbláznilo jsem si nevšiml, a to jsem tam opravdu dost často. Na rozdíl od nás se v Rakousku sazby DPH nezvyšovaly, takže růst cen byl stejný jako v předchozích letech. Spíše si myslím, že jsou lidi jen opatrnější a více zvažují útratu. Ideální doba na lyžování je v lednu, kdy je na sjezdovkách velmi málo lidí a v posledních letech bylo i překvapivě příjemné počasí. O vynikajících sněhových podmínkách ani nehovořím. Přesto, že se i v období svátků na horách zalyžovat dá, snažil bych se, pokud to je možné, tomuto období vyhnout a volit jiný termín.
27.11.2012 10:52:54 #13
No já bych chtěl ve třech dnech proje Kaprun,Schmitten a právě
Salbach…byl jsme tam loni ale někdy ke konci unora a nemohl jsem si
stěžovat. Sněhu se až tak nebojím…je to přeci jen ještě měsíc a to
se může hodně změnit. Rozhodně, ale nehodlám vstávat na szejzdovky jako
první. Jedu tam s rodinou takže na sjezdovku až tak na 10tou…Pro mě by
nebyl problém klidně na 8mou, ale s ostatníma to nejde skloubit :-/… Jsem
docela dost alergický lyžař na fronty takže dost váham jestli to
má cenu abych taky nebyl třeba víc naštvanej než, že bych si
ti užil.
27.11.2012 12:12:53 #14
>> #13, iphone4usa, 27. 11. 2012 10:52:54
Pokud to máš takto nastavené,tak to by jsi tam mezi vánocema určitě jezdil neměl.Šanci si aspoň trochu zalyžovat budeš mít v Saalbachu na méně frekventovaných sjezdovkách.Na Smitten.. to bude masakr.Já bych tam v tuto dobu nejel ani kdybych to měl zadarmo.
27.11.2012 14:10:51 #15
>> #13, iphone4usa, 27. 11. 2012 10:52:54 Pokud más obavy, že by sněhu mělo být málo, tak jsou to obavy zbytečné. Jezdím do této oblasti pravidelně i v prosinci a se sněhem bývají problémy jen zcela vyjímečně. A jak sleduji předpovědi počasí, myslím, že se sněhem již jedou…
27.11.2012 16:43:14 #16
Sněhu se nebojím. Možná aby ho nebylo naopak moc a netvořily se boule. Jediné oč mi jde jsou lidi a fronty.
27.11.2012 18:59:44 #17
>> #16, iphone4usa, 27. 11. 2012 16:43:14
„Jediné oč mi jde jsou lidi a fronty.“
V tom případě nejezdi mezi Vánoci a Novým rokem do Zell am See, na Kitzsteinhorn. A nevstávej v 9.
Najdi si nějaké menší, zastrčené středisko a myslím, že budeš spokojený.
Případně si přivstaňte a doražte na první lano a bude to ještě lepší.
27.11.2012 21:44:34 #18
>> #17, HonzA_, 27. 11. 2012 18:59:44
Já bych jeho přání přirovnal asi takto.
Jediné oč mi 21.1.2013 jde, je slunečno, teplota +35°C a narvaná diskotéka plná holek v plavkách na pláži u Mácháče.
Kolik asi může být na Zell am See o vánocích lidí, když budou defakto nejdelší možné vánoční svátky v celé Evropě a nikde kromě ledovců není pořádně sníh. Tam nebude miliarda lidí na metr2 (jak je to tam běžné), ale milardy tři na půl metru.
27.11.2012 21:58:46 #19
>> #12, Martin_B, 27. 11. 2012 00:22:19
Tak malinký příklad letošní a loňské ceny.
4 denní skipas + 14E
ubytování na stejném místě + 6E/osoba noc – a jinde i více, co jsem tak pozoroval.
polévka + 3E
Takže když vemu jen tyto tři položky, které jsem si zrovna zapamatoval, tak jsem u čtyřčlené rodiny za 4 dny lyžování o 200E chudší. To je 5000Kč. A to nepočítám další možné náklady.
28.11.2012 11:18:01 #20
Já byl jednou jedinkrát na horách v termínu Silvestra, a do velkého střediska nikdy více. Rokytnice narvaná k prasknutí, fronta kolem půl hodiny :o) A navíc, koupil sem si 3× s dobrou vírou celodenní pernamentku a 3× jí prodal se zlostí v 11–12–13h ( každý den sem myslel že to bude lepší)… jenže to by ted díky kamerám nešlo… a na to se jim člověk může… :)
28.11.2012 11:41:48 #21
>> #19, korsičan, 27. 11. 2012 21:58:46
Kolik jsi platil za polevku vloni,ze podrazila o 3E?Na Pitztale zdrazila max o 10–20 centu.Ubytovani o 10–15E na apartman(4os) a permice o 2,5E na den.Cenik vicedennich permic si nepamatuju.
28.11.2012 12:49:19 #22
Já věděl, že se někdo chytne na tu polévku.
Loni stála 6E, letos 9E.
Ubytko u soukromníka v Nederu v roce 2010 16E, 2011 18E a letos 2012 24E.
Jinak byla v minulém týdnu parta kamarádů na Kaprunu a tam je to prý hodně podobné. Zdražilo úplně všechno a i tam zela restaurace prázdnotou. A podle toho co jsem viděl na netu, tak téměř stejně zdražil i Pitztal.
28.11.2012 13:06:54 #23
Mne sa tie ceny nezdali az take hrozne ani v Kaprune ani v Obertauerne,
priklad myslim 5€ za perfekt gulas s 2 velkymi krajcami chleba, o akom sa
tunajsim prevadzkarom ani nesniva, nie je myslim zla cena , skuste sa ist normalne najest
napr. v Jasnej
p.s. ale chapem ze niektori by tam chceli menu-cko za 3€ a platit
stravenkami
28.11.2012 13:26:37 #24
>> #23, escape, 28. 11. 2012 13:06:54
Možná se budeš
divit, ale není to tak dávno, co stála polévka na Schladmingu opravdu 3E
Dnes 9, jen
to lupne.
Jinak tady vůbec nejde o nějaké ceny v restauracích. Člověk tam jede lyžovat a ne se nacpat. Jenže na druhou stranu, pokud tam pravidelně takto veškeré služby zdražují, tak se nemohou divit, že mají prázdný krám. Lyžování v Rakousku začíná být velkým luxusem. Přitom stačí popojet o nějakých 200–300 km dál a dostaneš lepší lyžování za poloviční cenu. V podobném duchu, jako dnes Rakousko, mělo svoji politiku před cca 15–20 lety Švýcarsko – chudé turisty tady nechceme. A dnes už na to těžce doplácí. Bohatí jezdí lyžovat do USA, Kanady a jinam a na sjezdovkách se jim místo lidí mimo hlavní sezonu prohání akorát tak vzduch. A většina středisek se může přetrhnout, aby ti nabídla tu slevu 25% na skipas, tu děti do 10 let vše zdarma, tu děti do 20 let, tu ubytko v apartmánu za 75Chf/os týden .......a stejně je tam prázdno. Pověst předražené země se dost těžko smazává a lidi jsou prostě opatrní. Doba je dnes prostě taková.
A v Jasné je to taková katastrofa ??? Loni jsem od nějakých lyžníků slyšel, že je to tam moc pěkný a letos to prý bude ještě lepší díky propojení severu a jihu. Docela bych se tam zajel podívat. Na Slovensku už sem nebyl, ani nepamatuju. Jak se tam vůbec „bratři“ máte ???
28.11.2012 13:54:58 #25
to: korsičan
chapem, ale zdrazuje sa vsetko a vsade
k Jasnej ma kazdy iny vztah, pre mna je to preplnene stredisko kde pomer sluzby-ceny absolutne nefunguje, mam skusenosti v hoteloch, s instruktormi atd…, preto pokial chodim so synom na 1den volim ine strediska a na viac dni to radsej pojdem do AT alebo na Oravu(ked to nie je len o lyzovani) a vyjde ma to v AT rovnako alebo menej ako Jasna s neporovnatelnymi sluzbami(cestu nepocitam)
Mozno sa nieco zmenilo ale nemyslim si moja posledna navsteva bol pred 3-mi rokmi
mame sa tu vcelku fajn, ide o to co si kto pod tym predstavuje
28.11.2012 14:20:37 #26
A co znamena tedy malé středisko v okolí Zell am See (mám tam ubytování)?
28.11.2012 14:58:41 #27
>> #26, iphone4usa, 28. 11. 2012 14:20:37
Známý si v tento termín pochvaloval Masikogel nad Kaprunem, ale je to už pár let. Zkusil bych i Rauris.
Každopádně pak budem rádi za report!
28.11.2012 17:54:36 #28
>> #24, korsičan, 28. 11. 2012 13:26:37
Asi bychom si meli o tom zdrazovani zalozit jie vlakno at to tu nezasi.ame. Ale v nedeli jsem se vratil z Pitztalu a nejdrazsi polevka stala 5,30E.Bydlime cca 5km od vlacku a to zdrazeni chapu,protoze je to uplne novy pension a vloni v nem byli zavadeci ceny.Jinak svagr bydliva o 20km nize v udoli(letos jiz 3×)a tam udajne ubytko zdrazilo o 1E na osobu.A k cenam ve svycarsku-v lete jsme byli tyden v Samnaunu a byl jsem velmi mile prekvapen.V zime se tam rozhodne na par dni vratime.
28.11.2012 18:30:11 #29
>> #28, goldone, 28. 11. 2012 17:54:36
Já na Švýcarsko nedám dopustit. Jsou tam určité termíny, kdy se tam dá týden fantasticky lyžovat na prázdných sjezdovkách i s ubytováním, za cenu 5denního skipasu na Stubaieru.
To samozřejmě neplatí všude, protože třeba Zermatt je vysloveně cenou skipasu mimo.
A léto je tam taky naprosto super. Třeba kempy jsou podstatně levnější, než v Itálii, Rakousku nebo Francii.
Ale lidi tam jezdit nechtějí, protože na NOVĚ říkají, že je Švýcarsko drahé. Ano, je drahé, ale jak na co. Večeři v restauraci si určitě většina lidí odpustí a benzín či naftu tam nemusí člověk kupovat po hektolitrech. A kdo si restauraci neodpustí, tak asi neřeší, jestli zaplatí za jídlo 200, nebo 2000Kč. To je každého volba.
28.11.2012 22:55:27 #30
>> #22, korsičan, 28. 11. 2012 12:49:19 Protože nemám rád „střílení od boku“, trochu jsem pátral a počítal, přímo v místě i po Internetu. Zaměřil jsem se na stejné položky, které byly avizované jako značně podražené.
- Takže 4-denní skipas ve středisku Skicircus Saalbach-Hinterglemm-Leogang vloni ve vedlejší sezóně stál 122 EUR, letos 126,50, zdražení o 4,50 EUR. V hlavní sezoně 152,50/158, to je zdražení o 5,50 EUR.
- Polévky po prostudování asi 3 jídelních lístků stály od 3,20 do 4,90 EUR. Některé jsem osobně i chutnal, ošizené nebyly…
- Ubytování v hotelích: cena oproti loňsku o cca 6 EUR vyšší, ovšem pri ceně okolo 100 EUR na osobu za noc. Apartmány pro cca 4 osoby: cena vyšší průměrně o 6,50 EUR za celý apartmán. Zdroj: katalog ubytování v letech 2011/12 a 2012/13.
Katalogy a ceníky skipasů archivuji od roku 2005, vývoj cen sleduji průběžně. Letošní zdražení je na stejné úrovni jako v předchozích letech. Tím ovšem nevylučuji, že někde jinde to může být jinak.
PS. Teď hlavně aby začalo pořádně sněžit…
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.