Freeride - laviny

14.12.2012 17:42:17 #1 

hansi

Zdravím všechny lyžařské nadšence.

Poslední týden znovu ukázal jak nebezpečný umí freeride být. Ve středu nám v Serfaus zasypalo tři Čechy a jeden z nich bohužel zemřel a dnes opět tahali dalšího ve východním tyrolsku. Takové případy se samozdřejmě stávají každý rok, ale dalo by se jim předejít sebevzděláváním, popřípadě respektováním místních zvyklostí. Případ, který se stal u nás v Serfaus je bohužel typickým příkladem, kdy se lyžaři pustili na svah, kde skutečně neměli v aktuálních podmínkách co dělat. Zbytečně tak přibyla další obět lavinovým neštěstím. Chtěl bych doporučit všem lyžařům, kteří jezdí offpiste a freeride nebojte se zeptat místních učitelů o radu, popř. vzít si s sebou zkušeného učitele nebo horského vůdce, který se ve středisku vyzná a veme Vás do terénů, které odpovídají aktuálnímu lavinovému nebezpečí a podmínkám. Riziko úrazu se tím sice nedostane na nulu (to není nikdy), ale výrazně se minimalizuje!!!

Bylo by škoda číst o dalších neštěstích, které se ve většině případů stávají z nerozvážnosti či neznalosti!

Podmínky jsou nyní skvělé, takže přeji všem „nice line in the powder“

Jan Brzezina (Skischule Serfaus)

14.12.2012 18:52:28 #2 

ivan

>> #1, hansi, 14. 12. 2012 17:42:17

Ahoj Hansi. Jak se díváš na situaci, kdy se na jedné straně až umanutě rajtuje na bezpečnosti na sjezdovkách a na druhé lyžaři doslova hecují mimo tratě do terénu? Nevidíš v tom schizofrenii? Připadá ti, že lyžování je na tom tak blbě, že tento nový rajc a impuls tak tlačí navzdory nevýhodám a rizikům? Jiný názor, další postřehy? Díky a pěknou zimu.

15.12.2012 21:42:48 #3 

hansi

>> #2, ivan, 14. 12. 2012 18:52:28

Ahoj Ivane,

je to zajímavá otázka. Je pravda, že na sjezdovkách ze začíná skutečně víc a víc dbát na bezpečnost a všelijaké předpisy. Sjezdovky jako takové byly vždy definované jako kontrolovaný a upravovaný terén …takže mně to ani moc nepřekvapuje. Je to podle mně takový komplex tlaků provozovatelů, pojišťoven lyžařů samotných, kteří všichni dokáží využívat bezpečnost na sjezdovkách každý ze svého hlediska a každý si brání to svoje. Na rozdíl od volného kterénu, který je jen těžko kontrolovatelný. Nulovou bezpečnost ve volném terénu nemáte nikdy, a pak by to ani nebyl volný terén. Jedinou možností jak lyžaře do takových terénů nepustit je uzavřít lanovky , které daným směrem jezdí. Preventivní odstřely lavin samozdřejmě situaci mnohdy vyřeší, ale né vždy. Spíš si myslím, že je důležité aby se lyřaři sami daleko víc vzdělávali ve znalostech o pohybu v těchto terénech a tím i minimalizovali riziko úrazu. Ve většině případech se jedná o neznalost či podcenění rizika, které na lyřaře čeká.

zatím čau Hansi

16.12.2012 17:43:42 #4 

ivan

>> #3, hansi, 15. 12. 2012 21:42:48

Díky za reakci, Hansi. Sice jsi mi s odpovědí na mou základní otázku úhořovitě unikl s obratností zkušeného politika, ale chtěl jsem i „další postřehy“ a ty jsem dostal.

16.12.2012 20:10:16 #5 

hansi

>> #4, ivan, 16. 12. 2012 17:43:42 ;) ahoj Ivane , nechtěl jsem uhýbat, ale asi na nějaké radikální názory či kontroverze se na tohle téma moc nehodí …a já jim nejsem ani nakloněm. (Byť ´kontroverze a populismus totálně pohltil celou naši společnost …napříč tématy). My jsme o tom dneska taky měli diskusi ve středisku … o tom co se stalo a stejně jsme došli ke stejnému závěru …zbytečná škoda … neznalost …lehkovážnost … bohužel je to tak :(

Hansi

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy