05.11.2013 22:43:39 #31
>> #23, MPS, 05. 11. 2013 20:54:00
>> #28, Tesna, 05. 11. 2013 22:03:15
To musite brat trochu s nadsazkou. I kdyz, clovek nikdy nevi…
>> #30, PetrAT, 05. 11. 2013 22:34:28
V tom pripade se podivej napr. na Val di Fiemme, jak uz tady padlo.
05.11.2013 23:28:24 #32
Spousta naprosto kvalifikovaných rad, se kterými s výjimkou vzdálené Cervinie souhlasím. V top sezóně s velkoplošným skipasem Ti rozpočet stačí na ubytování v apartmánu bez stravy a to ještě v okolí Sella Rondy (ale i v Eisacktalu) se bude odehrávat invaze Němců a většina kvalitního ubytování poblíž sjezdovek bude dávno vybukováno. Takže to skutečně vychází na Val di Fiemme s nutností popojíždět nebo by ses do toho mohl vejít i s ubytkem na sjezdovce na Passo Tonale/Ponte di Legno.
Nebo se budeš muset zaměřit na menší střediska, už tu byla uvedena skoro všechna.
06.11.2013 08:54:23 #33
>> #32, bohous357, 05. 11. 2013 23:28:24
přidám konkretnější,přestože již zde zmíněný… a omlouvám se
za mnohdy „fonetický“ přepis místních názvů= chyby vč
pravopisných… Na Levné apartmánové ubytování v oblasti Bormia, mě
navedla jedna má bývalá kolegyně z lyžařské školy ,jako trenérka tam
kdysi bydlela se svěřenci na závodech…dnes to mají cestovky běžně-
Apartmány Isollacia Val di Dentro Alta Valtellina Isollacia -ValdiDentro , je
malé středisko 15km od Livigna směrem na Bormio, ubytování levné
,apartmány vybavené vč microwelle ,minimarket sámoška 50m směr Via Livigno
,mají vše potřebné včetně Grappy ,oliv,gorgonzoly a pečiva a
na „bonžorno"odpovídaj:“ dobrý ráno čeko"… pod náměstím
s kostelem 400m níž po silnici kasa u sedačky,kde si necháte s fotkou
udělat permici na celou oblast, Livigno ověřte u cestovky já měl permice
služební, permice je určitě na Issolacia,San Colombano,St Caterina Val
Furva,a,a Bormio …Začněte v Isoláču- je sedačka a na konci nad tím pár
vleků s hezkým přehledným červeným terenem i trochou černa
…,hlídajícím carabinierem s berretou v podpažním pouzdru ,a
zdravícím…mimochodem taky je tam vinikající kuchyně s Valtelinesse
těstovinami na 4způsoby /v půl jedné vyprodáno/není to drahé , a je to
lepší než v Bormiu na kootě… nahoře možno přejet na pisty střediska
San Colombano, sjezd zpět dolů do Issolacia je pár km modročervený WA
waldabfahrt ,plně pod zasněžováním i ten se dá jezdit… Santa Katarina
v Val Furva je vždy o 5stupňů chladnější -takže přiobléct je to
v Bormiu doleva…,svahy v kateřině jso červené náročnější, až
nahoru pistu Deborah Compagnoni nedoporučuju, úzko ,šutry ,ale jednou se to
dá,nejlepší je projet otočkou až na vrátné … Bormio je z Isollacia
10km ?dolu je fajn ,u dolní větší kabinky se dá zaparkovat, o pár
desítek metrů po ulici výšš je montana servisa prodejnu lyží tam
provozuje starší pán cresseri, bývalý instruktor ,mluví německy angl.,
má dobré ceny -jak na servis za 10,–Eu,tak na lyže, boty , a pokud mu tam
odpol dáte lyže ,tak za směšný peníz je máte ráno opravené,nabroušené
v objednaných úhlech a samo navoskované,dobré ceny má na dětské a
dámské lyžařské sety,co jsem se jich navozill… Kopec v Bormiu je perfekt
upravený , treningová Fis pista nad kotou 2000 je super,pista del
rododendroni totéž a nej je samo závodní pista Stelvio , všechny obtížné
úseky se dají objet modře ,všude jsou značky takže zabloudit nejde
…Nejezděte s lyžema až do3100 nahoru,šutry a bývá to sfoukané,nebo pak
následuje dražší servis:-) 15,–Au Livigno máte z Isolaccia nejdříve
nahoru pass a pak dolů italové kontrolují z obou stran- hlavně It auta , je
to italsko-švýcarská bezcelní
tax free zona, nákupy hlavně pro baby… na začátku směr k přehradě je
pumpa se slušnou cenou benzinu , Takže summasumárum.. lyžování 1den
Isolacia+San Colombano,1den Santa Katarina, minimálně 2dny Bormio /nechat
u Padre Cresseri nabrousit = děd není v jádru zlý /2 dni Livigno +nákup,jedna a
druhá stranaLivigna,dle počasí a sněhu… a pro náročné třeba na den
nakouknout do Sv.Mořice je to z Livigna v pohodě,jen je potřeba pas ,swiss
není Schengen… P.S. V Issolacia jste trochu výšše ,takže vejce natvrdo
se vařej fakt dýl… Wichtiger Tip – Po cestě z Bormia do Issolacia je
vedle silnice vpravo za mostem nenápadné šotolinové parkoviště se
stojícími převážně místními It auty i unavení čekoinstři občas,, po
cestě běžte k potoku,kousek proti proudu,taková průrva pod skalou…
svlíknout do plavek + ideal jsou boty do vody , teplou a studenou si regulujete
,jak moc jste v proudu… teplý pramen přepad z lázní nad vámi se míchá
se studenější vodou z přehrady nad…a mám to zadarmo…plavat se tam
nedá ,ale po celodenní,no… mám tam svůj šutr vysezenej,bývá
obsazeno…
06.11.2013 09:25:02 #35
>> #33, garfield, 06. 11. 2013 08:54:23
Super obsáhlý příspěvek, jen malý korekce – detaily. Z Issolacia už vede nahoru kabina, rychlá, ale mám pocit, že je na stojáka, nejsem si jist. A druhý detail, do Švýcarska pas potřeba není. Je v schengenu. Jediná výjimka je hranice Švýcarska s Lichtenštejnskem, tam je nutný se pasem prokazovat.
06.11.2013 09:51:25 #36
>> #34, PetrAT, 06. 11. 2013 09:08:00
Ty šutry jsou samozřejmě otázka aktuální povětrnosti – ano, vršek Bormia je větrný a zvláště u výstupní stanice bývají místa s vytrhanými drobnými a volně rozházenými kamínky. Každopádně žádné velké drama, pokud není extra suchá a větrná zima – na vršku se obvykle lyžuje už v listopadu (zasněžují tam + napadne).
Na učení dětí ta oblast Alta Valtellina jako celek podle mě úplně
ideál není (s výjimkou Livigna, tam to nemá chybu), ale pro vyždímání
už dobře lyžujících dětí asi ano
06.11.2013 09:55:36 #37
>> #35, VojtěchV, 06. 11. 2013 09:25:02
Ok,už jsem nějakej pátek zpět, novinky a dobré , vítány … bývala tam za mě
v Isollacia taková pomalá stařičká dvojsedačka… tak to je dobře,že
s tím něco udělali…Jinak ten terén nad je fajn, pravda na začátku
sezony San Colombano jezdilo vzácně, i v únoru měli málo sněhu ,a
hlavně málo klientů…
šutry jsou na pistě / D.Compagnoni v S.Catarině/ hold protože je to úplně nahoře zasekaný traverz do skály a ta skála je těžce zvětralá,a vítr ty šutry oddroluje a honí po svahu a proto nahoru jen když napadne víc čerstvýho, Bormio vrchol je ještě horší,té na kameňačky, ale když spustí a napadne, je to jiná.. U Bormia ,příp.Santa Catariny/holky/ pozor na termíny svěťáku, 10dnů -týden před upravujou a pisty bývají zavřené,ale zároveň je míň lidí, a stalo se,že už připravenou pistu Stelvio otevřeli na 3dni veřejnosti ,aby si sedla…
A jednu korekci udělám sám, Sv.Mořic je freeride ráj,takže jet tam na
den nakouknout je drahý a téměř k ničemu ,ale ta možnost je…
06.11.2013 10:06:08 #38
Ahoj, pokud bys chtel, mohu Ti zaridit ubytko v aprice. Ubytko bez snidane vyjde na 13 eur a skipas od nedele do soboty vysel na 65 eur na osobu. Ubytko je u zastavky skibusu, nebo primo u kabinky, jidlo si muzes koupit, vsude kramky, nebo si doplatit snidane aspon. My si varili sami obcas zasli na pivko a dlabanec, obedy primo na sjezdovce, cely tyden nas kazdeho vysel na sedm a pul tisice ale o naftu jsme se delili ctyri. Kdyz jedes pres rakousko a svycary mimo dalnice, vyjde to na nejakych 650km a jeli jsme to jedenact hodin klidnyho tempa se zastavkama na jidlo a cigaro…
06.11.2013 11:23:25 #39
>> #38, petrkey, 06. 11. 2013 10:06:08
Cena je hezká
Ale středisko uvádí jen 50 km sjezdovek. Mám obavu aby to na týden nebylo
málo
Pro mě to je 1050 km z domu .
06.11.2013 13:22:32 #40
>> #33, garfield, 06. 11. 2013 08:54:23
Jasně, Livigno a spol. taky.
Jenom připomínám, že požadavek bylo ubytování s polopenzí u sjezdovky ve středisku km100+ v top sezóně do 12tis./os. Víš co, když už bych měl vydat tyhle peníze, tak mne bude zajímat i prostředí a ta drtivá převaha Poláků v Livignu by mi nedávala pocit Itálie. Na Tonale alespoň budou v převaze Češi.
Ještě jedna věc : Střediska jako Livigno, Bormio, Sta Catarina jsou dost vystavená rozmarům počasí (Tonale samozřejmě taky), jsou ještě poměrně hluboko v Alpách a ono se to klimaticky nedá úplně považovat za slunnou Italskou stranu Alp.
A jedna technická :
Mezi Rakouskem a Liechtensteinem je hranice pouze formální, mezi Liechtensteinem a Švýcarskem není hranice žádná, zato docela fest kontrolovaná je hranice mezi Rakouskem a Švýcarskem, ovšem hlavní pozornost celníků je zaměřena na to, jestli máš švýcarskou dálniční známku, tato péče při průjezdu Liechtensteinem odpadá.
V případě zpáteční cesty z Livigna za tunelem vjíždíš do Švýcarska a měl bys dodržovat švýcarské limity na dovoz zboží. To je celníky opravdu namátkově kontrolováno.
06.11.2013 13:33:35 #41
>> #40, bohous357, 06. 11. 2013 13:22:32
S tou kontrolou dálniční známky to bude spíš pověra. Přes různé švýcarské hranice (AT, IT, FR) jsem jel dovnitř už x-krát (víc než 10), nikdy jsem známku neměl a nikdy ji po mně nikdo nechtěl. Buď nebyla kontrola žádná nebo jsem jen přibrzdil a projel. 2× mě výjimečně zastavil celník, ale ani nechtěl doklady, jen koukl přes okna dovnitř auta a jelo se dál. DZ rozhodně nekontroloval… ona nakonec ani není zapotřebí, pokud člověk nejede napříč celým Švýcarskem. Kontroly vývozu z Livigna a Samnaunu jsem sice taky nezažil, ale věřím, že namátkově opravdu jsou.
06.11.2013 13:54:17 #42
>> #41, mirjur, 06. 11. 2013 13:33:35
Máš kliku, já už jsem zažil prohlídku auta pod samopaly, prošacovaný
futrál na šaty, zabavený salám, když se drogy nenašly a vysvětlování celníka, že
tu známku budu stejně potřebovat, až pak pojedu přes San Bernardino. Sorry,
je to OT.
06.11.2013 15:07:36 #43
>> #41, mirjur, 06. 11. 2013 13:33:35
Skol, tak to si piš, že jsou kontroly! To máš jen obrovské štěstí, že tě zatím nevybrali. Pravidelné kontroly jsou hlavně na dálničních hraničních přechodech do Švajcu a to ve dne i v noci. Téměř při každé cestě jsem alespoň jednu zaznamenal, buď Basel nebo Ženeva. Lichtenštejnsko: kontroly jsou sporadické, myslím tím celnici na silnici č.28, kterou využijí Ti, kteří míří např. do Davosu bez nutnosti použití CH dálniční známky. Na dálnici do/z Lichtenštejnska nejsou kontroly žádné, ani není celnice.
K tématu: nemyslím si, že by měl být problém do limitu něco najít. Já osobně bych v Itálii nevolil polopenzi, spíše něco se snídaní a na večeři docházel do restaurace, kterou volil podle momentální chutě. Italská gastronomie není něj zvlášť drahá.
06.11.2013 15:42:58 #44
>> #43, brumla, 06. 11. 2013 15:07:36
Jasnačka, nebude to štěstím, ale tím, že do Švajcu nepřijíždím po dálnici… ono taky v této diskuzi je řeč o lyžování blízko ČR (Livigno, St. Moritz apod.), přejezd Rakousko-Švýcarsko (jak píše Bohouš357 „docela fest kontrolovaná je hranice mezi Rakouskem a Švýcarskem, ovšem hlavní pozornost celníků je zaměřena na to, jestli máš švýcarskou dálniční známku“) a kde žádné dálnice a s nimi spojené kontroly nejsou. Předpokládám, že sem nikdo po dálnici přes Ženevu nejezdí… Pochopitelně dálniční přechody jsou o něčem jiném. Ale původně jsem reagoval spíš na to, že se opravdu píše a existuje v obecném povědomí to, že na KAŽDÉM šv. přechodu stojí celník a lepí na auta dálniční známky… není tomu tak, netřeba se bát a vyhazovat 800k za zbytečnou známku.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.