Skipas zdarma 2012/13 - Karlov a další
03.01.2013 19:42:14 #1
Chci se s vámi podělit o dnešní zkušenost s uplatněním skipasu zdarma v areálu Ski Karlov. Nabídku skipasů v časopise Snow využívám velmi často, protože se díky nim dostanu i do středisek, kam bych za normálních okolností asi nejel. Dnes jsem se vydal s manželkou do Karlova, středisko Ski Karlov je prezentováno jako celek 4 areálů se společným skipasem. Zaujal mě areál Kopřivná, který je prezentován na stránkách www.skikarlov.cz jako součást střediska, jak na mapě, tak v seznamu vleků a lanovek. Pokladní v areálu Kopřivná viděla Snow kupón na skipas zdarma asi poprvé v životě a vůbec nevěděla, že něco takového existuje, nicméně ochotně kontaktovala majitele areálu, který tvrdil, že o akci se skipasem zdarma ve Snow také nic neví. Poslal mě na centrální pokladnu v Karlově, s tím, že tam by mělo být možno kupón uplatnit a skipasy budu moci využít i v Kopřivné, jelikož všechny skipasy Ski Karlov jsou společné pro všechny areály.Tak jsem se přezul a vydal se na centrální kasu do Karlova. U okénka centrální pokladny mě čekalo opět překvapení, pokladní zase nic neví!!!!A asi nikdy neviděla!!!Po konzultaci s nadřízeným a po několika pokusech dostat z pokladny dva skipasy za cenu jednoho mi slavnostně prodává skipas a druhý dává zdarma. Na dotaz, zda to jsou dva celodenní skipasy do celého areálu a na všechno, s tím, že jedeme na Kopřivnou mi sdělila ano. Nasedáme do auta, odjíždíme na Kopřivnou. Po příjezdu na parkoviště u vedlejšího auta řeší pánové stejný problém, poradím jim, kde je centrální kasa a zjišťuji, že v tom nejsem sám, obouváme lyže a hurá na svah. Ale ouha turniket píše neplatný tarif, asi je něco špatně. Opět navštívím milou slečnu pokladní na Kopřivné, ta po kontrole skipasů zjistí, že mé skipasy jsou pouze na vleky a ne na lanovky. Opět kontaktuje majitele, ten zase kontaktuje majitele v Karlově. Pánové to řeší a já čekám. Po půl hodině se dovídám novou informaci, skipasy, na které je uplatněna sleva na Kopřivné platí opravdu pouze na vleky (ne na novou 4 sedačkovou lanovku). Tak znovu přezout, do auta a zpátky do Karlova. Jelikož nám výše uvedená anabáze zabrala téměř 2hod (přejezdy cca 4 km tam a zpět, čekání než se všichni obtelefonují a domluví) jsem rozhodnut, že si nechám vrátit peníze a odjíždím a v Karlově mě už nikdo neuvidí. Pokladní mi bez řečí vrací mé peníze,její nadřízený se omlouvá s tím, že dle vyjádření zase nějakeho jeho majitele je v časopise Snow napsáno, že skipas zdarma platí pouze u provozovatele Ski Karlov s.r.o. a k celodennímu skipasu na lanovky a vleky je zdarma skipas pouze na vleky. Beru s auta časopis a žádám ho ať mi tuto informaci ukáže. Nepovedlo se mu to, protože tam nic takového není!!! Na straně 151 je mapa celého Karlova, vzdálenost 4km, 13 sjezdovek a společný skipas, skipas zdarma do lyžařského areálu Ski Karlov. Normální průměrně inteligentní člověk pochopí, že skipas tedy platí na všech 13 sjezdovkách, všech dopravních zařízeních zobrazených a popsaných na mapě areálu a uvedených na www stránkách areálu. Závěrem bych chtěl říct, že výlet to byl pěkný, strávil jsem cestováním po Karlově 2 hodiny času a na lyžích se nesvezl.Nicméně jsem se dozvěděl plno informací, bohužel co půl hodiny se měnících. Takže pánové provozovatelé povedlo se Vám ze mě udělat úplného blbce a idiota, mám jen obavu, že nás čtenářů Snow, kteří takhle naletí bude asi přibývat.
03.01.2013 20:23:51 #2
>> #1, japeko, 03. 01. 2013 19:42:14
Chápu, že je to nepříjemné – ale informace u skipasu zdarma se o omezené platnosti zmiňují: http://skipas-zdarma.cz/…pod-pradedem
"Upozornění k platnosti skipasu:
Skipas zdarma platí pouze v lyžařském areálu Ski Karlov, jak je uvedeno v časopise. Neplatí v celém regionu Malá Morávka – Karlov."
Když si tohle přečtu, vyplývá mi z toho, že na Kopřivnou neplatí. Pravda, je to trochu kostrbaté a člověk se musí zamyslet.
03.01.2013 21:04:33 #3
>> #2, HonzA_, 03. 01. 2013 20:23:51
Fakt, že si to japeko špatně přečetl je samozřejmě pravda.
Na druhou stranu, pokud toto středisko tímto způsobem prezentuje svoje služby, tak by o tom měl vědět nejen majitel, ale od pokladní až po posledního strojníka.
Chyba je jednoznačně na straně skiareálu, protože to má o všem vědět a zákazníka o všem informovat. To že si zákazník blbě přečte dané informace někde v časopise, brožuře či reklamním letáku, je sice také pravda, ale on na to má právo.
03.01.2013 21:14:10 #4
>> #2, HonzA_, 03. 01. 2013 20:23:51
To jo, ale je tam odkaz na stránky Ski Karlov, kde jsou všechny vleky a lanovky včetně Kopřivné prezentovány jako Ski Karlov. Mě hlavně zarazila absolutní neinformovanost personálu pokladen.Nicméně se nás na parkovišti na Kopřivne potkalo víc co to asi nepochopily.
03.01.2013 21:24:03 #5
>> #4, japeko, 03. 01. 2013 21:14:10
>> #3, korsičan, 03. 01. 2013 21:04:33
Na mapě areálu mají u každého vlaku napsaného provozovatele. Ale
mimochodem – teď jsem strašně chytrej, když jsem si přečetl jaké byly
problémy . Chci tím jen
říct, že ty informace tam tak nějak všechny jsou, ale většina lidí si to
pravděpodobně nepřečte a nebo jim to nedocvakne.
Ta absolutní neinformovanost personálu je ostuda. Je to jen další ukázka mizerné úrovně zákaznického servisu v mnoha areálech v ČR.
A ano, jak jsem psal, to omezení platnosti je tam napsané dost těžkopádně, až nesrozumitelně. Ale je tam. Takže nepůjde si něco zkoušet vydupat silou. Na místě provozovatele areálu bych japekovi dal voucher na 2 skipasy na jeho jméno, pokud by si to rozmyslel a přijel ještě někdy znovu. Cháýpu, že po téhle anabázi s tím seknul a jel domů.
A redakce by měla upřesnit text na webu skipas zdarma, ať je to jednoznačné a srozumitelné.
03.01.2013 21:36:11 #7
>> #5, HonzA_, 03. 01. 2013 21:24:03
Mě to detailně zkoumat nenapadlo, je plno areálů kde je více provozovatelů a společný skipas.Je to jeden areál, jeden skipas, jedny web stránky, tak mě ani ve snu nenapadlo, že to bude taková kovbojka.
03.01.2013 21:44:40 #8
>> #7, japeko, 03. 01. 2013 21:36:11
Dokonce jsem si teď otevřel časopis a NIKDE to není přímo napsáno. Kdo Karlov nezná (a já ho neznám), nemá podle mně šanci na tohle přijít. Navíc je v textu zmínka o společném skipasu pro všechny provozovatele.
Naprosto tě chápu. Nejspíš by mně to taky nenapadlo a dopadl bych podobně. To naštve.
Takže to jediné je věta na webu. A taky dost neurčitá. Snad si na to dá redakce příště už bacha.
03.01.2013 22:20:22 #9
Díky za reakci a zároveň se omlouvám za komplikace, které jsme nejspíš mohli předvídat (z pohledu SNOW).
V oblasti Karlova je vícero majitelů lanovek a vleků, z nichž ti nejotevřenější vzájemné spolupráci vytvořili Ski centrum Malá Morávka – Karlov se společným skipasem. Největším z nich je Ski Karlov, kam patří kromě několika vleků i osamocená 4sedačka Čerťák (nedaleko Avalanche) a dvě sedačky ve výstavbě (Karlovský expres, Olomoučák) – čas jejich uvedení do provozu se předvídat nedal a ani dnes není znám.
Zakoupený skipas platí v celé sdružené oblasti (Ski Karlov, Myšák, Kopřivná), nicméně ten druhý, za kupón získaný skipas zdarma už je omezen pouze na lanovky a vleky Ski Karlov.
Uznávám, že to není moc intuitivní – kdo nezná místní poměry, může snadno Ski Karlov zaměnit za celou oblast, zvlášť když má v nabídce společný skipas. U aktivace skipasu je nyní aspoň doplněno, že neplatí na Myšáku a v Kopřivné.
Doufejme, že koncentrace v Karlově dospěje k tomu, aby nebylo nutné vůbec řešit, kdo je kde majitelem.
03.01.2013 22:32:02 #10
>> #9, Radek Holub – SNOW, 03. 01. 2013 22:20:22
ja jsem, ale dnes dostal dva skipasy a ani jeden na Kopřivné nefungoval, ani zakoupený a ani ten zdarma, navíc pokladní vůbec nevěděla, že něco takového jako kupón ze Snow existuje, takže to asi není až tak pravda
03.01.2013 22:44:21 #11
>> #10, japeko, 03. 01. 2013 22:32:02
Jestli o kupónu nevěděla nic pokladní na Kopřivné, tak to bych pochopil, pokud ani ve Ski Karlov, to by bylo horší. Stejně tak pokud Vám zakoupený skipas nefungoval v Kopřivné – což by podle oficiálních informací měl. Zkusím ověřit!
03.01.2013 23:47:50 #12
>> #5, HonzA_, 03. 01. 2013 21:24:03
Tak ono to nebude zřejmě poprvé. Je to pár roků nazpět, kdy byl ve Snow skipas zdarma do Saas Fee a znám člověka, co se pěkně napálil. On ten skipas platil pouze pro ubytované přímo v Saas Fee. Pokud někdo (neznám člověka který by tam byl ubytovaný, protože každý bydlí v Balenu či Grundu) bydlel ve vesničkách níže, tak nemohl využívat skibus, protože pro něj platí jiný skipas. A dojíždění autem to neřešilo, protože zase musel platit parkovné. Možná by to chtělo uvádět SROZUMITELNĚ veškeré informace k těmto skipasům a ne jen potisknout stránku časopisu skipasy zdarma.
04.01.2013 00:35:49 #13
>> #12, korsičan, 03. 01. 2013 23:47:50
Skipas v Saas-Fee platil pro kohokoliv, ale samozřejmě dojíždění má leckde své souvislosti – zrovna v Saas-Fee to pak není úplně komfortní (záchytné parkoviště je na druhé straně střediska, nehledě na poplatek).
Skipas zdarma není cestovka a s určitou dávkou (ne)předvídatelných okolností je třeba počítat – motto je „vyzkoušejte, co neznáte“. My se snažíme aspoň o to, aby skipasů byl pestrý výběr, aby čtenáře vedly do nových nebo inovovaných míst a aby vše fungovalo. Je jasné, že nejlepší je, když se to vydaří se vším všudy a čtenáři jsou spokojení (což snad výrazně převažuje).
04.01.2013 07:31:55 #14
>> #12, korsičan, 03. 01. 2013 23:47:50
on chtel nekdy nekdo ve skibusu videt permici?
vim ze je to docela logicke, ale i kdyz se nam to jednou stalo, ze jsme permici jeste nemeli, tak jsme rekli ridici, ze si ji teprve jedem koupit a ten to vzal uplne v poho jako docela logickou informaci, i kdyz nas do busu vubec nemusel pustit.
ps byl to saalbach hinterglam
ps2 kdyby byl takovy pristup vsude tak by se tu ani neresila neprenosnost permic
04.01.2013 07:36:27 #15
>> #13, Radek Holub – SNOW, 04. 01. 2013 00:35:49
Skipas v Saas Fee platil pouze jako skipas pro ubytované v Saas Fee. Ti co měli ubytování mimo tuto vesnici se na lyže neměli jak dostat (když se k tomuto skipasu zdarma přičetla ta přikoupená cena za dopravu, tak se ten dárek „ZDARMA“ v tomto případě defakto vynuloval). Skipas na lyžování sice měli, ale když se někdo ubytuje 8km od střediska, tak se tam nemá jak dostat, protože ho do skibusu nikdo nepustí.
Skipas zdarma určitě není cestovka, ale trošku podrobnější popis by to chtělo. Jak má člověk zjistit, že má Saas Fee asi 6 typů skipasů a ten zdarma je jen jeden, když to není nikde v časopisu napsané ??? Jak to mají lidé, kteří tam jedou poprvé zjistit ???
Naprosto stačí tato zkušenost z Karlova, kde se každý bez problémů domluví, ale jak to řešit v 1200km vzdáleném Saas Fee, když třeba člověk 100% neovládá řeč ???
Je super, že ve Snow ty skipasy jsou, ale chtělo by to obětovat jednu stránku a přidat pořádný popis – to je celé. Nebo to srozumitelně napsat na vebu. Třeba to Saas Fee se člověk dozvěděl až na místě, že se z Balenu na lyže nedostane, protože ten skipas to neřeší. V Itálii a Rakousku je v ceně skipasu i skibus. To ve Švýcarsku neplatí a kdo tam nikdy nebyl, tak to nemůže tušit. Přitom by stačila napsat jediná věta a je to každému jasné.
04.01.2013 07:45:50 #16
>> #14, alv, 04. 01. 2013 07:31:55
No jasně, to je ve Švýcarsku normální. V Saas Fee se do skibusu nastupuje dveřma u řidiče a musíš ukázat skipas. Pokud nemáš koupený ten se skibusem, tak tě do autobusu nikdo nepustí. Naprosto stejná situace je i v Zermattu. Pokud se ubytuješ ve vesničce Tasch, tak si musíš ten vláček ke skipasu připlatit.
04.01.2013 10:19:29 #17
Diskuzní vlákno pro výměnu zkušeností se skipasem zdarma z časopisu SNOW 2012/13.
Poznámka: Kvůli přehlednosti sem byla přesunuta původní diskuze o Karlově pod Pradědem, která se zabývala především skipasem zdarma, nikoliv samotným střediskem.
04.01.2013 10:41:49 #18
>> #16, korsičan, 04. 01. 2013 07:45:50
Predpokladam,ze je to specifikum stredisek,do kterych se nesmi auty a ryzuji i na doprave.V Samnaunu napr.skipas ridice nezajima a muzes se vozit treba do vedlejsi vesnice na pivo a bez lyzi.
04.01.2013 10:53:54 #19
>> #15, korsičan, 04. 01. 2013 07:36:27
Já to chápu, akorát ty informační či „průvodcovské“ služby nedokážeme vždy zajistit, proto je raději ani neslibujeme.
Saas-Fee je typický příklad – informace o typech skipasu jsou na webu dostupné (lokální, celé údolí ap.), stejně tak ceny ubytování, parkovišť. Komu, kdy a jak moc se skipas vyplatí, nedokážeme a ani nechceme posuzovat.
Na druhou stranu všechny tyto informace a zkušenosti rádi zveřejníme – jsme vděční za diskuzní příspěvky i čtenářské aktuální reporty, protože nejsme vševědoucí.
V 95 % případů je využití skipasu zdarma intuitivní, jasné a bezproblémové a u těch zbylých jsme samozřejmě rádi aspoň za reakci (ať už je chyba na straně střediska nebo SNOW) – náměty jsou vždycky vítané, jen ne všechny dokážeme splnit.
04.01.2013 10:57:29 #20
>> korsičan, 04. 01. 2013 07:36:27*
V Itálii a Rakousku je v ceně skipasu i skibus.
V Itálii už to leckde přestává platit – v Dolomitech se rozmáhají „skibusenky“, někdy platné na celou veřejnou dopravu. Stojí pár eur na týden, ale je nutné je mít.
04.01.2013 12:15:55 #22
Ještě se vrátím k tomu Saas Fee. Jestli šlo o akci 6-denní + 1 zdarma z roku 2011, tak zde se musím zastat redakce. Nějaký renonc ohledně platnosti tam tuším byl, ale byl všude uvedený. Proto jsme si také našli ubytování přímo v Saas Fee, takovou dvoupatrovou větší chajdu pro 10 a vycházelo to okolo 550Kč/osoba/noc. Placený parking je při dojíždění nezbytnou nutností a to platí téměř všude ve Švajcu. Jenom ještě taková poznámka, závora na otevřené parkoviště pro karavany (kde jsme kvůli výšce mikrobusu museli také parkovat), byla v určitý den asi hodinu otevřená.To jen informace pro karavanisty, kdyby se jim nechtělo platit parkovné. Karlov neznám, ale určitě to bylo nepříjemné.
04.01.2013 12:44:24 #23
Má někdo zkušenosti se Scuolem? Když to tak čtu výše, začínám mít trochu obavy… bude paní v pokladně vědět o co jde, až vytáhnu SNOW s kupónem na skipas zdarma (1+1)? Česky asi umět nebude, tak nevím, jak se s tím popasuje. A opravdu to bude plnohodnotný jednodenní skipas?
04.01.2013 13:58:17 #24
>> #23, mirjur, 04. 01. 2013 12:44:24
Ve Scuolu probíhá akce už druhou sezónu a vše fungovalo od začátku bez potíží.
Jak jsem psal výše, komplikace jsou výjimečné a když už se vyskytnou, bývá to vysvětlitelné nedorozumění. Pro představu, v minulé sezóně bylo celkem využito více než 8 000 kupónů v českých i zahraničních střediscích.
04.01.2013 14:38:57 #25
>> #19, Radek Holub – SNOW, 04. 01. 2013 10:53:54
Jasně, nejsme ve sporu Napsal jsem to pouze jako informaci, kterou jsem dostal. Kdo si to
přečte (případný zájemce o zahraniční skipas v akci), může si potom
dát větší pozor a případné dodatečné info si s některým z vás
z redakce mejlem doladit. Nebo informací přímo na středisko ještě před
cestou.
>> #20, Radek Holub – SNOW, 04. 01. 2013 10:57:29
Tak to jsem netušil, ale zatím po mě nikdo v Itálii busenku nechtěl. Jak jí někdo chtít bude, tak se o takovou informaci rád podělím.
04.01.2013 17:43:37 #26
Chci poděkovat redakci Snow, že doplnila informace ke skipasu do Karlova, teď je to u aktivace napsáno konečně srozumitelně, jen škoda, že upozornění k platnosti skipasu nebylo na stránkách už od začátku. Hold jsem měl tu smůlu, že jsem slevu chtěl uplatnit jako první. Mám s toho dojem, že teprve když jsem se objevil na pokladně se Snow v ruce začal provozovatel řešit jak to vlastně bude fungovat. Chci všem, kteří se do Karlova vydají popřát pěknou lyžovačku.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.