Mystifikace 2013 aneb Marketing-ňůz-pík awards
04.01.2013 16:22:45 #1
V pátek, 4. ledna 2013, nás oblažila MF Dnes (na straně C5) další dávkou carvingové masáže. Ne, PP tentokrát neudeřil, to se ze zálohy ozvala Markéta Grossmanová, na pomoc si vzala dva odborníky na slovo vzaté, sekundovali jí M. Vítámvás a hlavně J. Matuška, letitý lyžařský instruktor.
Až do poloviny článku to jde. Pak přichází perla v podobě shrnutí a stručného návodu.
"Jak tedy konečně vyzrát na staré návyky a tendenci dávat kolena k sobě?
… Opravdu dobrý carver se podle něj (Matušky) nebojí oblouků provedených na vnější hraně vnitřní lyže, což vyžaduje trochu cviku.
… Obecně však každý při troše snahy a cviku pochopí, že nejsnazší způsob, jak začít krájet oblouky, je lehce předsunout vnitřní lyži a postavit obě lyže na hranu. Vyříznutí carvingových lyží se postará o zbytek. Po nějaké době již jde jen o hru s vlastním těžištěm, což umožňuje oblouky víc a víc zkracovat.
… Pokud se opravdu chcete naučit jízdu po hranách, doporučuji klidně začít v pluhu a natrénovat základní postavení, plynule přejít do základního paralelního smýkaného oblouku a až poté zkoušet jízdu po hranách."
Jaké prosté, milý Watsone. V návodu pro spíše hůře středně pokročilé by mělo být ještě napsáno, aby s sebou lyžaři tak nesmýkali. Což je ovšem nejdřív musíme naučit, abychom je to pak mohli odnaučovat.
„Jak poznat chyby na carvingových lyžích
- ROZMAZANÁ STOPA – Při pohledu zpět by za vámi měly zůstávat pouze
dvě linky zanechané lyžemi. Pokud nejedete zcela po hranách a dochází ke
smýkání lyží, bude výsledkem "rozmazaná stopa“.
- NOHY DO X – Znamenají nesouměrné přiklonění obou obou nohou ke svahu.
Následkem je smýkání a křížení lyží, což může vést
k pádu."
„Bez instruktora to nepůjde.“ Kdybych to byl býval věděl, jak je to veskrze jednoduché, byl bych si vzal rovnou Pištu Hufnágla.
EDIT: Na straně C4 jsem se mj. dověděl, že
" KRČNÍ SVALY: Jsou velmi namáhané, protože se pořád přizpůsobují
tomu, abyste sledovali terén. Zároveň pomáhají při nádechu. Mějte krk
v teple. Pokud tomu tak není, lyžař často zvedá ramena, čímž namáhá
další svaly.„
"SRDCE A PLÍCE: … Zvyšuje se vitální kapacita plic, čili kolik
vzduchu dokážete dostat do plic na jeden nádech. Čím více, tím
samozřejmě lépe. Svalstvu prospívá, že se rychleji okysličuje a zároveň
se z něj odvádějí odpadní látky a snižuje se hladina krevního
cukru.“
A já bloud jsem si kolik let myslel, že krk mě po lyžování bolí
z vyrovnávání „odstředivky“; na to, jak je to s hladinou krevního
cukru se, čistě pro formu, zeptám svého diabetologa. Mám však vážné
obavy, že je to trochu jinak
04.01.2013 18:17:03 #2
>> #1, ˘Ö˘Krab, 04. 01. 2013 16:22:45
Nechceš dostat hlaďák? Přestaň dýchat a zaručeně ho nedostaneš.
Chceš zhubnout? Hyperventiluj a ono to přijde samo.
09.01.2013 12:11:40 #3
Jujky! „Zcela nové boty pro ženy Electra Sensor3 80: ještě přesnější fit na nohu a vyšší výkon pro pokročilé a středně pokročilé lyžařky. Nová technologie Sensor3 s botičkou širokou 100 mm a nižší částí spodního skeletu a horního skeletu. Lepší zpevnění paty a zvýšené pohodlí zvyšuje energii lyžaře, vyztužená horní část skeletu s novým tvarem. Tato přestavba horního skeletu zvyšuje zadní oporu a energii pružnosti v přední části, aby lyžař dosáhl více energie při jízdě na upravených sjezdovkách.“
… energie sem, energie tam … asi … ČEZ!
09.01.2013 13:43:02 #4
>> #3, ˘Ö˘Krab, 09. 01. 2013 12:11:40
Krabe, těsně vedle
„RWE – energie českého lyžování“.
Tedy pokud není
v příslušenství k botám ještě liščí ohon a ebonitové
spoilery…
09.01.2013 16:15:55 #5
>> #4, Navvy, 09. 01. 2013 13:43:02
Aha, to to angažmá RWE by vysvětlovalo výskyt
tohoto
a tohoto
na sjezdovkách, naštěstí zatím mimo sezónu.
09.01.2013 17:47:56 #6
>> #5, ˘Ö˘Krab, 09. 01. 2013 16:15:55
Tohle EU brzy zakáže a nařídí chovat krávy bez produkce metanu, tedy
pokud to nahoře už není nějaký nový model energetické krávy, která má
na zádech vak na jímání metanu, kterým se pak v kravíně vyrábí
elektřina, namísto neekologického vypouštění jako je tomu na obrázku
dole.
09.01.2013 17:53:30 #7
>> #6, Navvy, 09. 01. 2013 17:47:56
Je to přesně tak. A bez legrace.
A teď něco pro muže.
" PURSUIT SENSOR3 100
Zcela nové boty Pursuit Sensor3 100: ještě přesnější fit na nohu a
vyšší výkon pro zkušené lyžaře. Nová technologie Sensor3 s botičkou
širokou 100 mm, nižší částí spodního skeletu a vnitřní botičkou
OptiSensor. Lepší zpevnění paty a zvýšené pohodlí zvyšuje
energii lyžaře, vyztužená horní část skeletu s novým tvarem.
Tato přestavba horního skeletu zvyšuje energii pružnosti v přední
části, aby lyžař dosáhl větší agresi při jízdě na
upravených sjezdovkách."
Jak by vypadala ideální aplikace na pánskou část populace? Agresívní volové?
09.01.2013 19:34:47 #8
Kdysi jsem pro firmu dnes zastupující i Rossi dost pracoval. Na základě dodaných podkladů (a vlastní zkušenosti a vlastního know-how) jsem vytvořil stovky popisků jejich výrobků včetně lyží a bot.
Má-li výsledek za něco stát, nelze dodávané podklady narvat do překladače nebo předat člověku, který velmi dobře nezná problematiku včetně aktuální terminologie. To, co některé firmy dodávají v originálu, jsou zčásti nepoužitelné žvásty, vhodné opravdu pro to, aby si z nich zasvěcenci dělali na webu srandu. Popisky nelze otrocky převádět, nýbrž je nutné rozumný český text TVOŘIT. Alespoň tak jsem to dělával já, protože bláboly bych za sebe neodevzdal a neměl tu drzost vyúčtovat.
Tragédii pak dokonává český překlad. Když si dovozce udělá českou verzi sám, jak popisuju, nebo jak třeba odedávna dělávali ve Sport & Freizeit (Fischer), a ohlídá, výsledek je OK a můžete jenom spokojeně zamručet. U Rossi to dodávali už z centrály v češtině (jestli to bylo po korektuře od Křížových, nebo jestli to ve Francii splácal nějaký emigrant, netuším) a bylo to takové utrpení na hranici srozumitelnosti, že jsem si raději psal o katalog Němcům.
Vždycky ale s určitým pochopením píšu, že chápu ty nešťastníky z marketingu, kteří jsou jenom námezdní šmoci, od kterých chtějí sexy text, který se bude líbit nějakému schvalujícímu zmrdmanažerovi. Takže se jede na klíčová slova (energie) a přívlastky (inteligentní) a kydá a kydá.
Co taky mají chudáci furt vymejšlet, když ty boty jsou desítky let de facto skoro stejné?
09.01.2013 19:47:29 #9
Co se děje u sousedů?
ADAM.CZ (Carvu zdar!), můj velký oblíbenec, se tady dlouho neukázal, tak se ani nemohl pochlubit, že má nové lyže.
Hádejte, jsou to tolik opěvované FCT? Ne.
Nazca, Maya, Gorilla, Tequila? Ne!
JCT, Žirafy? Ne, je to velezrádce.
Považte, Adam.cz si nechal od Ježucha nadělit RCT!
Gratuluji!
Ale co na nich, probůh, hodlá dělat, když carvovat se na nich přece nedá?
" 04.01.2013 předmět: Re: brouseni, podlozka + brzdy 18:57:17 … takže když si doneseš kolibku tak ti ji tam dají.Už se těším až si tam dám nové rct… měj se ,adam cz Autor: adam cz"
09.01.2013 21:37:20 #10
>> #5, ˘Ö˘Krab, 09. 01. 2013 16:15:55
Už jsou i na sjezdovkách.Poznají se podle fialové barvy.
10.01.2013 15:38:17 #11
>> #8, ivan, 09. 01. 2013 19:34:47
Ivane, ať to máš kompletní i z druhé strany (I když o lyžích to
není, ale principy zůstávají, navíc je to z opravdu hodně velké
firmy.)
Takže přijde výrobek a má nějaký cizojazyčný popis. (Někdy nepřeložitelný.) Někdo to přeloží a předloží marketingu. Ti tomu dají ty správně lákavé grády a jde to expertům k posouzení. Experti to spatří, orosí se jim brýle a jdou za šéfem, že to co vymyslel marketing je blbost. Šéf je sežene do jednoho houfu, posadí mezi ně právníka a řekne: „Domluvte se a pak mi přijďte ukázat, na čem jste se dohodli.“ V následující půlhodině až hodině se všichni hádají, někdy až urážejí. Marketing říká, že když to bude jazykem odborníků, tak si to nikdo nekoupí, protože konkurence má na obalu i letácích mnohem lepší text (v duchu nevadí, že je to blbě, hlavně že to hezky vypadá a zní). Po delším bezvýchodném dohadování se marketing zeptá právníka, jestli jejich nápad porušuje nějaký předpis a může za to být pokuta nebo prohraný soud. Dozví se, že jejich nápad je z faktického hlediska slušně řečeno dosti nepřesný, ale není protiprávní. Marketing zajásá a běží ohlásit své vítězství s pokřikem: „I právník říká, že to tak může být!“ Šéf krčí rameny, nadšeně nevypadá, ale není blázen, aby do toho dál vrtal. Má dost jiné práce. Odborníci sklopí uši a vzpomenou si na slova právníka, že od reklamy se neočekává úplná pravda, protože i zahraniční soudní rozsudky říkají, že zákazník není blbec a reklamu bere s rezervou. Ostatně v počítači už mají k řešení nový nápis, který hlásá že … Za týden potká právníka kamarád a ptá se: „Tu kravinu jsi jim fakt schválil, jo?“ O měsíc později přiběhne kámoš z marketingu a halasí: „Doktore, dík, to XYZ se s tím naším nápisem prodává fakt úplně skvěle!“ P.S: proto nekamenujme kreativce. Oni jsou od toho, aby se „profi“, „super“, atd. výrobek dobře prodával a nebyl z toho průšvih. Ale je dobře, že si tady řekneme kam by to ten profesionál zařadil, či rovnou hodil…
10.01.2013 18:54:10 #13
10.01.2013 20:20:00 #14
>> #13, TNS, 10. 01. 2013 18:54:10
„Tlmič od Markera U.V.O.“
A protože Marker jsou němci, čte se to U.F.O.
A i to stejně vypadá.
10.01.2013 20:50:21 #15
>> #14, HonzA_, 10. 01. 2013 20:20:00
Ale dobre,nech je po Tvojom.
The Ultimate Fibration Object:))
..ale pobavils,ani ma nenapadlo,že je to slovná hračka.Moje znalosti nemčiny totiž siahajú na chlp presne po google translator.Asi nejaký Marketing-ňůz-pík,tak to sme potom v správnom vlákne.
10.01.2013 21:11:55 #16
>> #15, TNS, 10. 01. 2013 20:50:21
Je vidět, že „kreativci“ (jaké to hrozné slovo), o kterých píše Navvy, se taky někdy nudí a vymyslí něco skutečně výstižného.
Aneb „Co to máš tam vepředu na lyžích?“ „Ále, to je nějaký UFO…“
10.01.2013 21:33:45 #18
>> #17, PetrAT, 10. 01. 2013 21:17:46
To potom napiš, cos zjistil. Já jsem zatím zjistil, že marketing opět zapracoval – netušil jsem, že jejich vysvětlení pro vibrace v ose z je ve skutečnosti torze. Čekal jsem vysvětlení toho, jak a kdy se lyže „předozadně“ chvěje, a ono nic. Jsem zklamán.
10.01.2013 21:49:08 #19
všechno už bylo vymyšlené
http://www.cyklosvec.cz/…izator-lyzi/
Dát to dnes na ski, tak mladí nevědí wo co go
10.01.2013 23:15:37 #20
>> #19, PetrAT, 10. 01. 2013 21:49:08
„všechno už bylo vymyšlené“
Ak to U.V.O. v diskusii zbadá ivan asi aj tuším na ktoré lyže z histórie si spomenie.
11.01.2013 00:04:57 #21
>> #19, PetrAT, 10. 01. 2013 21:49:08
Pozor! Ve SL se stopa zase značně zúžila, už ani Pranger s Mattem nejsou jak kráčející rypadla, a jestli časem ještě podusí lyže a nebude se stíhat, můžeme si parablacků 2.0 dočkat. Zejména když by se spojily s ÚFO-funkcí a navíc by se do nich dala naistalovat kamerka.
A zespodu zase žlábek kvůli vedení – už delší dobu čekám, kdy s tím někdo přijde, ale asi všichni strašně moc šetří.
Jinak ten U.V.O. je hezkej, akorát nevím, proč s tím nejdou mezi lidi a například na „českém Markeru“ (Points) se vůbec neukazuje.
Kdysi, když jsem testovával Sporteny, jsem si pro lehké pěněné modely připravil gumový pruh, který se lepil zboku na dveře aut jako ochrana, a chtěl ho zkoušet v oblasti špičky lyží jako tlumení. Mám ho pořád, ale k nalepení jsem se nikdy nedostal.
Také mě u U.V.O. zaujala “reduction of shovel torsion”
>> #20, TNS, 10. 01. 2013 23:15:37
Fritzmeier Duo?
11.01.2013 00:12:15 #22
Koncem května 1994 jsem se dohodl s jednou dost velkou reklamní agenturou (dělali třeba Henkel, co si pamatuju), že k nim po prázdninách nastoupím. Jenže na začátku června jsem dostal nápad dělat časopis o lyžování. A tak jsem to odmítl a přišel tím nejspíš právě o tuto kariéru.
Zajímavým jevem je vnitropodnikové vymytí mozku. Mám k němu příběh. Ve slavných dobách Supertestu jsem si docela hezky porozuměl se dvěma hochy z Headu. Alex byl z vývoje a jezdil tam lyže servisovat, Stefan z marketingu, učitel lyžování v Kuchlerově spolku (kde jsem krátký čas taky byl členem) a testér.
Udržoval jsem s nimi kontakt a když Milan Trnka dotáhl svou desku S-flex do slušné podoby, vydali jsme se do fabriky, abychom jim ji nabídli. V rámci té návštěvy nás Alex trochu provedl. Přišli jsme do míst, kde stály nějaké tehdejší rekreační modely (to se ještě nedělaly v Budějicích), jimž ten rok přidělávali dopředu před vázání takový malý plastový bazmek (napodobenina toho, co tehdy měly K2). „A tohle tlumí…“ začal Alex. „Hele, Alex, nech toho,“ brzdili jsme ho. „No fakt, to…“ „Alex!“ zarazili jsme ho s výrazem „ty vole, nedělej ze sebe blbce.“ Zatvářil se tak trochu provinile ve smyslu „no jo, já to holt chválit musím, tak sorry“ a už dal pokoj.
Chápete? Měl před sebou nás, dva maníky, kteří mu chvíli předtím představili výsledek nějakého vývoje, v rámci kterého se různě vrtali i v lyžích (nakonec jsme to dotáhli, tedy pak už jenom Milan, až ke Sliverům), tedy žádné nákupčí apod., ale on přesto jak naprogramovenej spustil tu oficiální tirádu.
Fakt je, že u takových věcí se člověk dostává do schizofrenního postavení. Když ví, že se jedná o leštěný prd, ale nemůže to leštěným prdem nazvat. Asi jako politickovýchovné kecy v minulém režimu, jimž nikdo soudný nevěřil. Malej hnusnej konflikt svědomí. Na copywritera musí být žaludek. Nemám ho.
11.01.2013 09:07:51 #23
>> #22, ivan, 11. 01. 2013 00:12:15
Třeba tomu, že to tlumí, opravdu uvěřil… Spousta lyžařů do sebe lije energetické nápoje a někdo si vybírá ty, které obsahují taurin. Existuje asi 5 studií, z nichž 3 tvrdí, že ten taurin v tom množství nic nedělá a 2, které tvrdí, že je důležitý. Někomu možná opravdu pomáhá ten taurin, někomu jen to vědomí, že tam ten taurin je. Vždyť i závodní modely měly kdysi různá vylepšení, nad kterými odborníci kroutili hlavou (kdysi myslím lyže Fischer kulatý otvor ve špici?).
11.01.2013 10:12:58 #24
>> #21, ivan, 11. 01. 2013 00:04:57
„Fritzmeier Duo?“
Tie boli tiež zaujímavé,naživo som ich ale nevidel.Každopádne som netrafil tip.Myslel som,že Ťa ako prvé napadnú Dynastar Course s polovice '80 s tlmiacim srdiečkom na špici.
11.01.2013 10:26:07 #25
>> #23, Navvy, 11. 01. 2013 09:07:51
Nevěřím, že věřil. Na to bylo to plastové kolečko (proti němuž je U.V.O. takřka UFO) i se svými šroubky příliš srandovní.
U některých gimmicks určitě lze přesvědčit či alespoň nahlodat i zasvěcené, neboť lze třeba doložit fungování v laboratorních podmínkách a extrapolovat příslušný efekt i na nasazení v reálu.
Pamatuju, jak K2 cca 1996 na ISPO prezentovala své piezoelektrické tlumení. Uchycená deska simulující lyži, bouchlo se do ní, ona se rozkmitala a neuvěřitelně rychle ve srovnání s „běžnou“ zklidnila. U toho stál japonský profesor přes vibrace. Jenže lyže jezdily podobně jako jiné srovnatelné bez této fíčury.
Když ta věcička neškodí a moc nekomplikuje, lze ji dát i na závodní lyže, aby se tak podpořilo přesvědčení, že „na tom něco musí bejt, když to používají i závodníci“.
Díra v lyži (Lochski) byla nápadem nejplodnějšího autora různých lyžařských vynálezů Erwina Strickera na jeho tehdejších lyžích Maxel. On si nikdy nic nedal patentovat, a tak to pak využil Fischer a u svých sjezdovek a Kastlí. (Někteří) závodníci byli tehdy opravdu o věci přesvědčení, citoval jsem opakovaně vzpomínku pamětnice na škemrání vycházející hvězdičky Šoltýsové, aby je vyfasovala taky. Jasně, že placebo efekt svou roli hraje.
U těch doplňků výživy apod. je na tom a na víře v účinky přece založený těžcemiliardový byznys.
14.01.2013 08:52:53 #26
V žádném případě sem nechci tahat výsledky a průběh dosavadní presidentské volby. Nedokážu se ale neubránit fascinaci tím, jak snadné (a relativně levné) bylo zařídit, že podřimující šišlavý geront, což byl dlouhodobě hodně silný image kandidáta K.S. (zní to ošklivě, ale nemyslím to nijak pejorativně), je vlastně „Karl, ein cooler Typ“. Úžasné a fascinující i s ohledem na zapojení moderních médií, jež dosud takové zářezy teprve začínají sbírat.
Pro život – opakuju, že vůbec nekomentuju osoby ani výsledek, beru to čistě technokraticky – je dobré si uvědomovat, jak relativně snadné je kdeco myslitelné efektně naleštit a prodat. Není to sice zjištění nové, ale (pro mě) přesto fascinující a děsivé současně. A má samozřejmě platnost i při orientaci v lyžařském vybavení.
14.01.2013 10:44:03 #27
>> #26, ivan, 14. 01. 2013 08:52:53
Ivane, je naopak strašně těžké něco naleštit a prodat. Je to obrovská věda. Když to pak funguje, vypadá to jednoduše, samozřejmě, snadně. Čas od času je to dokonce tak, že se vymyslí skvělý výrobek, a aby vzbudil zájem, udělá se humbuk kolem jeho nepodstatné, či dokonce nesmyslné součásti nebo vlastnosti. Lidé pak zjistí, že je skvělý, ale původně se dali nalákat na tu hovadinu, která technicky zaměřené lidi přivádí k levitaci. A naopak, špatnou reklamou se dá zabít i relativně dobrý výrobek. Vztaženo k nedávné volbě, někteří kandidáti působili až odpudivě (čímž vůbec nemyslím prof. Franze, který měl PR výborné).
20.01.2013 12:48:56 #28
Nový přírůstek do sbírky:
„Ponožky si neberte moc tlusté. Tenčí ponožky nebo punčochy totiž umožní cirkulaci vzduchu kolem nohy a vzduch je dobrá izolace.“
Zdroj: http://cestovani.idnes.cz/…z-/lyze.aspx?… (Kateřina Hovorková, Prokop Vodrážka)
20.01.2013 15:59:48 #29
>> #28, HonzA_, 20. 01. 2013 12:48:56
To je sila. Jak muze clovek, ktery se naucil cist a psat tvrdit takovy nesmysl? Zda se mi to, nebo lide prestavaji pouzivat rozum, nejsou schopni spravne vyhodnocovat ani banality z kazdodenniho zivota? je to tim, ze na vsechno jsou prikazy,pravidla, vyhlasky, regulace, zakazy a samostatne mysleni zacina byt pomalu nezadouci az ilegalni?
20.01.2013 20:32:22 #30
>> #28, HonzA_, 20. 01. 2013 12:48:56
Když si člověk uvědomí, že takto se píše třeba i o politice, ježí se mu šediny. Ale o politice tu psát nechci. Možná bychom mohli vyhlásit nějakou anketu o nejhloupější radu pro spotřebitele. Tento příspěvek však bude stěží hledat konkurenci.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.