sjezdovky do 10.000,-Kč - chronicky pokročilá :-) - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ
Domů Diskuze Sjezdové lyže - poradna před nákupem sjezdovky do 10.000,-Kč - chronicky pokročilá :-)

sjezdovky do 10.000,-Kč - chronicky pokročilá :-)

06.01.2013 13:05:00 #1 

Wrenny

Dobrý den, prosím o radu při výběru nových lyží. Je mi 26let, 172cm, 58kg. Lyžuji od základní školy, ale jsem samouk, takže nemám asi moc dobrý styl. Navíc se dostanu na lyže cca 1× za rok, takže první den dva vždy bojuji s tím, abych lyže udržela – nemám sílu v nohou, jinak nesportuji, i když postavu mám sportovní, štíhlou. Jezdila jsem většinou na poděděných, pro mě příliš dlouhých ještě starých rovných lyžích, značku si nepamatuji. Vloni jsem byla s přítelem lyžovat v alpách, půjčila jsem si tam ATOMIC CLOUD myslím 8, délky 151cm, radius 11,5m. Byly docela dobré, tolik mi neodskakovaly, ale nevím, jestli ten typ pro mne je obecně vhodný. Protože jsem nikdy nezažila opravdovou lyžařskou školu, tak svůj styl ani neumím zařadit. Přítel tvrdí, že carving to rozhodně není :-) Lyžovat mě ale baví přesně tak jak jezdím a užívám si to – styl namám čas ani příležitost pilovat ani měnit. Rozjedu jakoby větší oblouk, v nějakém momentě pak bodnu hůlkou, opřu se o ni, ´´skočím´´ bokem, opřu se o hrany a zatočím.. a tak v podstatě dokola až dolů :-D, spíš bych řekla v kratších obloucích. Je to trapné, ale opravdu neumím ten styl lépe popsat. Snažím se držet horní část těla ´´dopředu´´ a ´´kroutit zadkem´´, jak jsem to někde slyšela. Výsledkem je po pár dnech tréninku něco, co mi dělá radost, protože lyže už plus minus ovládám a můj přítel, začátečník, má pocit, že lyžuji úžasně a rychle :-D Rychle lyžuji moc ráda.

Mám pocit že takových lidí bude víc, určitě v mé generaci.. no a moc doufám, že to z popisu někdo pochopí a poradí mi, jaké lyže bych si měla vybrat.

Nepište prosím, že si je mám půjčovat, chceme teď jezdit častěji (ale pořád jen 2–3× do roka) a půjčovné vloni vyšlo v alpách velmi draho, zvlášť na pár dní a ne na týden.

Do lyží si představuji investovat do 10.000,–Kč s vázáním, boty už mám vyhlédnuté Rossignol Vita Sensor2 60, v obchodě jsem jich odzkoušela několik a tyto byly výrazně nejpohodlnější.

Koupila bych vše nejraději přes internet, mám sice trvalé bydliště v Praze, ale žiji v Německu. Tipy na outlet okolo Mnichova, Norimberka, Regensburgu samozřejmě uvítám.

Lyže chci nové, ale nejraději klidně několik sezon staré, nechce se mi platit za nejnovější design.

Moc děkuji že to někdo dočetl až sem, budu velmi vděčná za odpověď! A.

06.01.2013 13:45:22 #2 

Lumir

Ahoj, je dobre, ze Teto bavi. Jeste nez si vyberes lyze, promysli si ty boty. Flexe 60 neni mnoho. Nemaji na Tebe moc siroky skelet (102mm)? L.

06.01.2013 15:19:01 #3 

˘Ö˘Krab muž

>> #1, Wrenny, 06. 01. 2013 13:05:00
Škoda, že styl měnit nehodláš. Ale máš celkem štěstí se Tvou nízkou hmotností, to se lyže vybírají lépe, to už si můžeš skoro pískat.

Lyže se zásadně liší (pro Tvé účely) designem, materiálovým složením (od nejhoršího: pěna, dřevo, dřevo+titanal), vykrojením (poměr šířky špičky-středu-patky) a deskou s vázáním.

Když se podíváš sem (162/r=14,5m, tak to je technologicky to lepší, co se dá za stanovený peníz koupit, rozhodně bych si hleděl dopřát luxusu X-stepu se zvednutou špičkou oproti patě, zvláště ženám to dost pomáhá (mám jeden takový exemplář doma).

Na techniku „píchni a skoč“ se ale lépe hodí užší a méně krojené relativně měkké lyže – nejlepší jsou asi boulové speciálky (ty se dají také nechat vyrobit, nejsou dražší), které se dělají do forem krátkých GS lyží, třeba těchto 160/16,5.
Pokud ráda jezdíš rychle, tak by Ti posledně jmenované, popř., při nadbytku odvahy, možná i ještě o něco delší a méně točivé (třeba tyto 170/18,8) udělaly, při vhodném nabroušení, asi nejlepší službu. Se svou hmotností je hned tak nezničíš, závodící děti jim dávají větší „záhul“.

Ale protože design výše uvedených lyží nemusí vyhovovat a cena o 500,– převyšuje rozpočet, zkus si podobné najít kdekoliv v obchodě. Výše uvedené ber jen jako technickou exkurzi.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

06.01.2013 21:05:10 #4 

Wrenny

>> #2, Lumir, 06. 01. 2013 13:45:22

Já nevím, bylo to hrozně těžké posoudit. U většiny modelů jsem měla pocit, že mě tlačí palec a jinak jsou mi celkově moc volné i při nejvyšším utažení. Mám chodidlo vpředu širší. U těchto Rossignol mi celá bota dobře seděla, ale pořád si nejsem jistá, jestli jsou dost pevné v kotníku. Naprosto se v tom nevyznám :-((

06.01.2013 21:13:29 #5 

eva žena

>> #3, ˘Ö˘Krab, 06. 01. 2013 15:19:01 Lusti s vázáním Vist v setu jsou zbytečně drahé, dají se koupit samostatně a levnější vázání zvlášť. Ovšem pak by byly bez X-stepu.

06.01.2013 21:17:17 #6 

˘Ö˘Krab muž

>> #4, Wrenny, 06. 01. 2013 21:05:10
Vyzkoušej si někde juniorské závodní boty (ukázka třeba tady), ty bývají těsnější (a bytelnější), než komerční dámská produkce, šířka vepředu se dá (pro Tebe při nejhorším, pro zdejší bardy standardně) upravit, stejně tak i na délka, materiálu je tam dost a dost. Stejně tak se dají změkčit, ale předpokládám, že nic z toho nebude potřeba, stačí dobrá předtvarovaná vložka.
Odhaduji, že MP 265 (cca 41–42) Ti bude asi stačit.

>> #5, eva, 06. 01. 2013 21:13:29
Jdu cestou nejmenšího odporu a myslím (testováno na ženách), že X-step (a jemu podobné) stojí za to. Ty lyže jsou spíš ukázkou technologie, která se v této cenové hladině moc nepotká.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

06.01.2013 21:35:32 #7 

Wrenny

>> #3, ˘Ö˘Krab, 06. 01. 2013 15:19:01

No myslela jsem to spíš tak, že přes to, že asi nelyžuji nijak dobře, mne to přesto baví. Neumím si moc představit jak bych sama mohla vypilovat styl, když nemám žádný teoretický základ.. nemám příležitost ani čas na kurz, na hory se dostanu zřídka a pak prostě jezdím jak umím :)

Jinak velice děkuji za obsáhlou odpověď! Design je mi fuk, 500kč nad rozpočet ráda zaplatím za lyže co mi budou sedět. Jen si nejsem jistá, zda moje technika píchni a skoč je tak dobrá, abych měla užší lyže..

Byly mi doporučeny ještě Elanky Mystic QT a Atomic Cloud 9, je to absolutní přešlap?

DĚKUJI! A.

06.01.2013 21:55:54 #8 

˘Ö˘Krab muž

>> #7, Wrenny, 06. 01. 2013 21:35:32
Také nelyžuji nijak dobře a také mě (občas) to baví.

Elan Mystic QT je širší (75mm) lyže na hůře upravenou sjezdovku s rockerem – tj. přizvednutím špičky a patky. Pro Tebe jen v délce 158 cm / 13.2 m, což bude limitovat chování v rychlosti (malý R v kombinaci s rockerem zkrácenou hranou). Ale mají dřevěné jádro, sice „dualite“ lehčené a v capové konstrukci, ale je tam, tedy by mohly něco málo vydržet.

Atomic Cloud 9 je absolutní low-end, lehčené pěnové jádro, nevydrží, nebrat.

Všechny mnou před tím postované Lusti byly sandwiche – tedy lyže lepené z kompletních neošizených vrstev.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy