Lyžaky a vibrace
20.01.2013 17:42:55 #1
Deset let lyzuji s botami Atomic beta carve, coz byly sveho casu boty na spici.Mely tehdy jednu z nejvyssich flexi, carbonovou vyztuhu v klenbe atd. Dnes je to jiz bezna vec. Uz nebyl vyber , tak jsou o pul cisla mensi, nez by bylo vhodne. Lyzarska ponozka je pro me zbozne prani. Kdyz pominu, ze se do nich dostanu jen po poradne snidani za nemaleho usili a pohmozdeni nartu, mrznou mi v nich take samozrejme pekelne prsty a prvni dem prolyzuju v krecich, co se ovsem tyce ovladani lyzi, jsou pro me super. Jezdi se mi na nich nejlepe ze vsech bot, co jsem mela, a tak jsem dloho vahala s vymenou, ale loni bylo v Italii –20 a to uz bylo i na moje nohy moc. Druhy den jsem si pysne prohlizela svoje nove techniky dragon 100 a tesila se jak je prozenu. Cekalo me ohromne zklamani a ted mi prosim poradte,cim to bylo a kde se stala chyba.Pri kazdem oblouku jsem citila velke vibrace do nohou. Lyze najednou moc neposlouchaly a nesedely v oblouku, bylo tezsi je ovladat. Pri vetsi rychlosti jsem mela problem ustat brzdeni u lanovky, protoze poskakovaly jak blechy. No dolyzovala jsem na starych a tyhle prodam, ale co se to stalo.
20.01.2013 17:47:17 #2
>> #1, silvie_, 20. 01. 2013 17:42:55
Široké, velké … pohodlné … komerční . Příště hledej
v kategorii pravověrných závodních bot, protože jsi zvyklá v nich
jezdit. (Ty staré by se určitě daly zvětšit, pokud je dobrá botička, tak
by to možná stálo za to.) Podívej se sem , už jsme to rozebírali v jiném vláknu.
Ještě bych uvažoval nad vlivem jiného nákleku a asi podstatně nižší
flexe nových bot Dragon.
20.01.2013 20:24:18 #3
ahoj zenska. o tom, ze mas boty i po 1O letech stale o pul cisla mensi by se dalo dost polemizovat. par rad, ktere by ti mohly pomoct. v botach mit do rana vysousec.
1.bota hezky zmekne a urcite se ti do ni lip poleze. sam se snazim do bot nazout behem par minut co dorazime na misto, protoze pak bych se uz na ostatni jen koukal. (boty vozim v aute u spolujezdce a fest se na ne topi. 2.existuji topici naplasti, ktere se lepi snad na ponozku a vyhrivaji prstiky 3. muzes si koupit vytapeci vlozky (napr sidas) 4. existuji topitka do cigaretoveho zapalovace
20.01.2013 20:39:55 #4
>> #3, alv, 20. 01. 2013 20:24:18
Myslím, že Silvie to už po těch 10 letech ví a dělá to. Možná má i nějaký „hot gear bag“, čili vyhřívanou tašku na boty. Za 10 let se může noha změnit. Každopádně když v těch botách vydržela 10 let, určitě se dají relativně snadno doladit na její stávající nohu.
20.01.2013 21:15:17 #5
>> #1,
silvie_, 20. 01. 2013 17:42:55
Vázání máš seřízené na novou botu ?
Je potřeba aby bota byla ve vázání s předpětím, lidově řečeno
špička a patka musí tlakem proti sobě vytvořit předepsanou sílu , která
pevně ukotví botu
Pak bych viděl jako Krab problém ve velikosti boty, noha lítající v botě.
Byť v milimetrech, ale na konci lyže to už může dělat centimetry
20.01.2013 21:54:06 #6
- Když jsi v těch botách jezdila 10 let, asi nejsou „o půl čísla menší“, to by žádný normální nemasochista nevydržel. Kromě toho „půlčíslo“ u lyžáků de facto neexistuje.
- Lyžařská ponožka není nutně „lepší“ než nějaká ještě tenčí.
- Z bot Beta Carv 2001/2002 byly „na špici“ snad jenom 9.58 s udávanou flexí 9, další 8.50 a 7.50, oboje i dámské L, flexe 8 a 7, už byly jen slušný standard. Ale to je relativní, hlavní je, že ti vyhovovaly. Ovšem po 10 letech je čas měnit.
- Napřed by bylo třeba vyloučit možnost špatně nabroušených lyží. Poté vázání: při nedostatečném předpětí, jak píše PetrAT, bys asi z vázání opakovaně vypadávala, ale zkontrolovat. Další možnost: pokud bys měla vázání Salomon s manuálním mikronastavením držáků špičky, případně staré Atomic se šnekovým nastavením výšky špičky, mohlo by se stát, že nová bota má nižší (= méně tlustou) špičku a patu podešve (norma dává vůli 2 mm) a nesedí ve vázání dostatečně pevně („kvedlá“).
- Pokud by se eliminovalo uvedené, musely by se řešit boty, viz post 2. To bys ale musela poměřit nohy a poskytnout údaje o botách (velikostní údaje, posouzení nohy ve skeletu bez botičky).
- Zaujalo mě, že ti dlouhých 10 let (ale nevíme, kolik lyžodnů či –hodin to je a jakým způsobem byly boty zatěžované) ti stále připadají jako „o půl čísla menší“ a poskytující výborné ovládání lyží. To není u bot normální. Je tedy možné, že se ti nějak změnila noha (může to být mj. i těhotenstvím) – byť nevím, jestli resp. jaký to mohlo mít vliv.
20.01.2013 23:01:46 #7
Napadla mě ještě jedna věc a omlouvám se předem za poněkud hloupý dotaz, ale mám své zkušenosti z jiných oborů než je lyžování… Takže, ten dotaz. Bavíme se o stále stejných lyžích? Napadlo mě, že Silvie možná jezdí na lyžích z půjčoven či testcenter a některé lyže mají k vibracím prostě sklony.
21.01.2013 08:53:07 #8
>> #7, Navvy, 20. 01. 2013 23:01:46
Lyze jsou stale stejne Stockli. Zkusim to prepeti, nenastavovala jsem v servise na novou botu, jen jsem ho posunula na spravnou velikost. Jeste k tem botam. Prekvapilo me, jak jste se shodli na tom, ze 10 let je na botu hodne dlouho. To proto, ze se boticka vychechla, je vetsi a pak se v ni posouva noha? Nebo je to z jineho duvodu? Nelyzujem nijak extra, jen cca tyden- dva na horach + par krat za zimu nekde u nas. Kdyz to tak ctu, zacinam mit pocit,ze mit o pul cisla mensi lyzaky nez bezne nosena obuv je v tomto pripade naprosto v poradku.Kdyz je nazuju, dotykam se palcem vnitrku, je to knap.Kdyz se dotahnou, je tam cca 3mm mista. Urcite se trochu ve vnitr vysmajdaly,ale trochu se mi roztapla i noha, tak 3mm jsou tam porad. Kdyz jsem si je tenkrat poridila,byl to zcela jiny pozitek z jizdy. Lyze reagovaly jako by byly prirostle k noham. Stacilo " pomyslet " a jely samy (prehanim, ale max. Efekt s min. Namahou) byly stabilni i ve vetsi rychlosti, parada, byla jsem nadsena. Akorat to nepohodli a zima! Coz jsem pricitala tomu, ze jsou male.Jsou to 23,5 a nove mam 24,5.Boticka je pravda pekne mekoucka a je v ni teplo, dobre se nazouva. Tota stara ma k pohodli daleko.Ani jako nova nebyla mekka vubec, navic je tenka. Asi jsem ty nove botky nevybrala uplne dobre.Ridila jsem se hlavne flexi, coz u tech starych bylo 9–10 dalo se cudlikem nastavit( asi 90–100 dneska je to uz jinak, udajne by to dnes odpovidalo vyssi hodnote).Cudliky uz davno nekde odpadly:-)Tenkrat jsem chtela tvrde boty pro dobreho zkuseneho lyzare na rychlou jizdu a v tomto me nezklamaly, ale ty nove maji v popisu v podstate totez. Asi nejde mit ale oboji.Funkcnost i pohodli. Nebo ano? Zkousela jsem zmerit nohu ve skeletu bez boticky. Stare boty 1cm, nove 3cm.
21.01.2013 09:03:22 #9
>> #6, ivan, 20. 01. 2013 21:54:06
A novou botu jsem vazani neseridila, jen jsem posunula. Vazani je tyrolka tusim diagonal.Necham to teda predelat na novou botu. Hrany jsou ok, nechavam prebrousit a uhlovat kazdou sezonu a pak podle potreby. Mereni nohy ve skeletu bez boticky:stare boty 1cm, nove 3cm.Je to mozne? Hm, na to, ze ve vnitr boty to zase tak velky rozdil neni, je to vne docela dost.(ve stare mam vevnitr cca 3mm po dopnuti)
21.01.2013 09:30:09 #10
>> #9, silvie_, 21. 01. 2013 09:03:22
OMG. 1 cm prostoru podle shellfitting = ideál, 1,5 cm = maximum pro lyžaře tvé (odhadované) úrovně, 3 cm = až o 2 velikosti příliš. Nezdá se to nejspíš proto, že nová botička klame.
Jestli je tohle důvod „vibrací“ nevím. Výška držáků podešve u Tyrolky ve vztahu k podešvi bot to nebude. Seřízení čas od času má být, ale v tom problém nebude.
10 let je hodně i proto, že materiály botičky i skeletu „pracují“ a stárnou. Asi jako stárne auto, i když se s ním pojede párkrát za rok. Objevuje se určitá vůle ve spojích skeletu.
Dále jak se mění noha (jak jsem psal, třeba těhotenství, větší změna hmotnosti, traumata, deformity, svalové dysbalance apod.), může vzniknout potřeba opory klenby pořádnou vložkou, což se tehdy do bot nedávalo.
Jestliže ale jezdíš 10 let na stále stejných lyžích, degradují nutně i ty lyže. Takže po takové době a tolika broušeních už od nich nemůžeš zdaleka čekat to, co na začátku. Relativně levnější univerzálky Stockli navíc nikdy nebyly nic extra.
Nikdy jsi nezkusila půjčit si nějakou kvalitní novou lyži ke starým botám? Tím by se poznalo, jakou roli hrají lyže.
Před pár dny jsem tady jmenoval články z loňského jara, které se výběrem vhodné velikosti velmi detailně zabývají.
21.01.2013 11:05:09 #11
>> #10, ivan, 21. 01. 2013 09:30:09
Koukam na ne. Budu muset vybrat znova.Jsou velke. Lyze by uz taky potrebovaly vymenit, vim. Nez jsem si je pred temi lety koupila, jezdila jsem celou sezonu na pujcenych slalomkach world cup head. Nemeli velikost, tak jsem skoncila se stocklema a dost mi trvalo, nez jsem si zvykla.Budu to muset nejak poresit. Ve vlaknech se vice mene vybiraji boty pro chlapy, tak nevim, jestli tam najdu nejakou radu pro baby. Ja mam uzsi nohu 85cm, tak uvidim, co najdu.A kde na to pujdu. Ty stare jsou z Davida z Harrachova, to uz mam z ruky.Pohledam neco po Praze, prostuduju to poradne tady a snad to dopadne:-).
21.01.2013 13:46:02 #12
>> #8, silvie_, 21. 01. 2013 08:53:07
Odhaduji, že ty nové boty jsou Ti opravdu dost velké. Když to čtu, myslím, že se Ti sečítají 3 vlivy:
- Nové boty, které jsou úplně jiné než byly ty původní (není to jen velkost, ale i celkově úplně jiné chování té boty.
- Staré lyže, které sice nemusí být po smrti, ale na pomalou změnu jejich vlastností sis postupně plynule přivykala a dobré boty Ti v tom pomáhaly.
- Ještě sis nezvykla na nové spojení starých lyží a nových bot. Když se to sečte, zákonitě musíš mít horší pocit.
Jinak, jak už ses tady jistě dočetla, při jízdě na kopec si povoluj přezky u bot. Proti zimě to dost pomáhá.
21.01.2013 17:58:58 #13
>> #12, Navvy, 21. 01. 2013 13:46:02
Tak to letos vypada na novou vybavu:-) opet. No aspon ze hulky mi zustanou. Koukam na Lange RS 110 S.C. Nebo pansky model. Tohle je junior/damsky. Skoro nikde nemaji oba dohromady v male velikosti. Na lyze jsem zatim nekoukala vubec. Zimu v botech prave resim taky tak, ze na lanovce odepinam co se da,manzel jenom krouti hlavou. V kazdych takovychto podobnych modelech mam tedy se zimou pocitat i nadale? Lezu do teplych, ale za chvili je to stejne fuc. Ohrivacek nepouzivam, vystacim si se dvema petkama 0,5l s horkou vodou. Ty tam soupnu a na vyhrati to staci a nic to nestoji.Davam to i detem.
21.01.2013 18:45:59 #14
>> #13, silvie_, 21. 01. 2013 17:58:58
Pokud bys měla se zábnoucíma nohama opravdu velký problém, nemá cenu se trápit. Zmákni manžela, ať ti koupí elektrické aku-vyhřívání a nebude muset kroutit hlavou (ledaže by to kroucení využíval k flirtům s jinými?). Ale i jiné vložky do bot mohou pomoci.
Jak píšu někde vedle, vlažná bota udržovaná lahví 0,5 l není (pro tebe) dostatečně teplá! Měly by být opravdu teplé na omak, jako kdybys je sundala z teplého radiátoru. Což je občas těžké dodržet. Jukni na www.hotgearbag.com, najdi i vyhřívaný double bag a zkus manžela nadchnout, že budete mít teplé boty všichni (2 páry dospělých se vejdou i do single bag, do double by měly jít možná až 2 + 2 menší páry). Neskutečná paráda!
"The Double is made to serve the needs of couples and families in an all-in-one ski boot dryer, ski boot heater and ski equipment carrier.
This bag accommodates a heating and drying system for two pairs of boots. There is a big, heated compartment for gloves socks and thermal wear, with a large, outside pocket for additional clothes and accessories including two helmet carriers. This bag can also accommodate one big pair and two small children’s ski boots.
Double measurements – 70 liter – 99 × 36 × 40 cm"
Jestli máš úzkou nohu, pohlídej si pořádně šířku. Lyžáky v posledních letech začali dělat „mezi prsty“ (hl. metatarsů) širší, takže ti pak skoro všechny dámské budou moc široké. Ale o tom je tady plno příspěvků i článků, letos už se řešily asi 2 nebo 3 holky s úzkou nohou.
21.01.2013 20:19:23 #15
>> #13, silvie_, 21. 01. 2013 17:58:58
Hlavně vybírej s rozvahou. Možná Ti bude nakonec stačit jen to vyhřívání.
21.01.2013 20:48:13 #16
>> #15, Navvy, 21. 01. 2013 20:19:23
Lyžáky a vibrace … všechno záleží na tom, jestli jsou to vibrace pozitivní nebo negativní.
A můžeme být vlastně rádi, že se tohoto vlákna nechytla Kačka, ještě bychom se dověděli o ženách a lyžování něco, co jsme vůbec vědět nechtěli.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.