Poprvé ... lyže nebo snowboard ???
18.11.2007 20:37:38 #1
(Maruška, majkam@centrum.cz) Ahoj. Letos bych se chtěla naučit lyžovat. Slyšela jsem, že pro začátečníky je lehčí snowboarding? Poradíte mi? Co je jednodušší? Na lyžích jsem stála jen jednou … chvíli :0) ...... teď mám po operaci kolena :0) Přesto to se to chci naučit. Dále nemám ani ponětí, jaké zvolit lyže, lyžáky, případně snowboard? Měřím 170 cm, 54 kg, noha 37–38. Předem děkuji za rady a tipy.
19.11.2007 10:08:19 #2
(Luboš/SNOW, ) Ahoj, já se vyjádřím k otázce jestli lyže nebo prkno. Prkno je podle mně „těžší“ na úplném začátku, kdy si člověk zvyká na obě nohy „svázané“ a nezvyklý pohyb bokem. Na úplném začátku prkno tedy víc bolí (nejen zadek od padání, ale i svaly rukou a zad od častého zvedání se) celkově si myslím, že je snowboarding jednodušší a naučit se dobře jezdit na prkně je snazší než dobře jezdit na lyžích. Nejvíc ale záleží na tom, aby tě to bavilo. Proto klidně zkus obojí. Pokud můžeš, vyjeď na 2 prodloužené víkendy a vždy si na 3 dny pujč výbavu a zaplať kurz s instruktorem (případně pokud máš kamarády, kteří učí, zkus je přemluvit, aby se ti věnovali). Vyplatí se to. Pak teprve bych řešil, jaké lyže, boty a podobně.
21.11.2007 22:34:35 #3
(Maruška, ) Ahojky Luboši, díky za rychlou reakci. Tak teď už si jen počkat na sníh a odhodlat se. Instruktorku jsem již přemluvila, tak snad mi to půjde lépe, než poprvé :0) Zkusím nejdříve lyže, dle tvé rady, a pokud se nepolámu, možná vlezu i na ten snowboard :0) Jsem sportovně založená, takže myslím, že to zvládnu. Jen se bojí o mé koleno. Zkusím nějaký „baby plac“, tam se mi snad nemůže nic stát :0) Takže ještě jednou díky, dám vědět, jak jsem dopadla.
22.11.2007 12:34:29 #4
(Luboš/SNOW.CZ, ) Ahoj, tak to se budeme těšit na zprávy, klidně nám můžeš napsat pár postřehů z pohledu začátečníka, jaké to je učit se na lyžích a na snowboardu a jaký je v tom rozdíl. Mysláím, že by to zajímalo i čtenáře SNOW.CZ, takže takovou věc rádi zveřejníme a když by k tomu bylo i pár fotek, pak není co řešit Měj se ať se daří.
22.11.2007 21:46:13 #5
(Michal Rychtařík, rychtam@volny.cz) Ahoj, podle mého názoru je jednoznačně jednodušší naučit se na prkně. První den sice padáš stále na zadek, ale druhý den už sjedeš ledajaký kopec. Naučit se na lyžích chce více tréninku a zabere to více času. Člověk se nejdřív naučí plužit a pak pluží a pluží, ..
Jinak lyže se dnes doporučují velikostí někam k nosu. Lyžáky hlavně pohodlné!
Jinak hodně zdaru. Ježdění a obojím je náramda sranda a zábava.
28.11.2007 13:04:47 #6
(krab, krabatour@o2activeš.cz) Neučit se plužit, půjčit si lyže krátké nebo ještě kratší a boty přesné. Neplužit a neplužit a neplužit. Začít na dětském plácku, zatáčet jenom mírným náklonem a hlavně šetřit kolena. Nechat lyže točit samotné, nikam je nenutit. Máš čas, je krásně, kochej se.
14.10.2008 15:39:21 #7
(Merits, merits@seznam.cz) jedině snowboard. Snowbording je pro start lehčí teda říkám za sebe Ale na kolena je snowboardig pěkně náročný
15.01.2009 11:17:01 #8
(Klára, ) Marušce už asi v rozhodování nepomůžu, ale i tak napíšu svůj názor. Na lyžích jezdím od dětství, takže už ani ani nepamatuju, jak jsem se učila jezdit, na snb jsem začínala před 2 lety, sama, bez instruktora. Pravda je, že po prvním dnu má člověk chuť s tím prknem zatopit a vykašlat se na to, zadek bolí, ego pláče. Ale druhý den už člověk jak štakš sjel modrou a v podstatě na konci druhého už jsem dokázala sjet modrou v rozumném tempu někdy dokonce i bez pádu. Na třetí den jsme už jeli na Ještěd a snažila jsem se porvat s červenou, ale blbé bylo, že jsem tam byla s průměrným lyžařem, takže jsem se pořád snažila se za nim hnát a má ústa pak často fungovala jako radlice na sníh
4.den v Rejdicích …
No a 5–7 den snowboardění už jsem se proháněla po Alpách, zvládala červené sjezdovky a učila se hopsat alespoň pidi skůčky.
Zato když jsem týden v Alpách pozorovala holčinu, co byla prvně na lyžích… tak i po týdnu jezdila pluhem po modré.
A co se týče kolen považuju za rozhodně šetrnější snowboard – nohy jsou dost fixované, nehrozí, že se ti rozjedou jako na lyžích a kolena půjdou do rotace. Na druhou stranu ale zase je fakt, že když si člověk zakopne o přední stranu a letí po tlamě, snadno spadne právě na kolena, tak záleží, jaký pohyb je pro tebe rizikový.
15.01.2009 13:56:48 #9
(Pavel21, pa.vel.21@seznam.cz) Dobře na prkně se naučíš rychleji než dobře na lyžích. Je jen na tobě co se ti líbí víc. Jaký typ pohybu preferuješ:-)
03.02.2009 16:57:15 #10
(Pavel72, ) To rád čtu.jako dítě hor lyžuju od mala a i přes dřívější několikaletou pausu snad i celkem slušně. letos, asi pod vlivem zatím celkem vydařené zimy, jsem neodolal vnitřnímu nutkání a pořídil si na starý kolena jetej snowboard+zlevněný boty z hervisu. Ještě jsem se k tomu nedostal, ale doufám, že už brzo a že vydržím typrvní 2–3 kritický dny…
27.12.2016 12:04:15 #11
Mám menší problém a potřebovala bych poradit. Jedu na lyžák ze školou, minulý rok jsem byla na snowboardu ale pan profesor který mě to učil, tak mi teď říkal, že nemám v plánu snad zkusit snb a řekl mi jestli nechci na lyže. Jelikož chci hrozně jet na lyžák, tak jsem se rozhodla že teda pojedu na lyže, jenomže je tu problém že lyže vůbec mě nezaujali, celkově se jich bojím, snowboard mě bavil, ikdyž mi to nešlo ale měla jsem chuť se zlepšovat, jenomže kdybych teď chtěla na snb tak se mi nikdo věnovat nebude jelikož nikdo ze začatečníku nejede na snb tak jsem si právě vzala lyže, jenomže vím že na ně nechci. Co by jste dělali VY? prosím poraďte, budu ráda za každou pomoc :)
27.12.2016 13:05:03 #12
>> #11, kajulinka, 27. 12. 2016 12:04:15
Možnosti je určitě nekolik.
- jet na lyže, nějak to na nich pretrpis, ale uzijes si lyzak celkove
- jet na lyže, strach odbouras a třeba tě to začne bavit
- jet na snowboard, potrenovat na něm ještě před lyzakem abys nebyla zacatecnik
- jet n snowboard a zlepšovat se sama nebo s pomocí zkusenejsiho spoluzaka
- vzít si obojí a střídat dle potreby
Určitě bych to probral s profesorem, třeba něco vymyslite.
Takhle od stolu se radi dobře
27.12.2016 14:19:58 #13
Keby som vedel že na tie lyže nechcem ísť tak by som ich nebral nasilu. Ja som prešiel z lyží na SNB po cca skoro 20 ročnej pauze. Na lyžiach sú mi proti srsti hlavne topánky, to je trest – asi ako keby doma človek chodil v šlapkách a na spodok si priviazal tehly.
Učiť sa sama ale tiež nie je dobré. Treba niekoho kto ti povie čo robíš zle – ono je to sakra vidieť kto sa učí. Bud sa ti bude venovať niekto pokročilejší, alebo by som si extra zaplatil inštruktora zo strediska (dohodneš si ho vopred čojaviem 2× po 2hod).
Ono to nie je ťažké, treba vedieť dokonale jazdiť na hranách (padajúci list) – či zadná, ale hlavne aj predná. Ked toto človek vie treba ísť na svah s úplne miernym sklonom, kde sa učí isť priamo = doska je v smere jazdy, nie kolmo na smer jazdy. A tu trénuješ brzdenie z priamej jazdy na zadnú/prednú hranu a tým sa naučíš ako prenášať hmotnosť na doske a prechádzať do oblúkov
27.12.2016 20:58:12 #14
>> #12, Lumir, 27. 12. 2016 13:05:03
Dekuju, zkousela sem s nim o tom mluvit ale on me do toho tak zamotal ze prave proto jeste vic nevim
27.12.2016 20:58:17 #15
>> #12, Lumir, 27. 12. 2016 13:05:03
Dekuju, zkousela sem s nim o tom mluvit ale on me do toho tak zamotal ze prave proto jeste vic nevim
27.12.2016 20:59:56 #16
>> #13, Ivko1, 27. 12. 2016 14:19:58
Prave proto, ze se bojim tech bot, tak o to vic chci jet na snowboard nez na lyze, ale abych vubec mohla na ten lyzak jet tak musim si vzit neco ale zase na snb jit a vedet ze mi nebude nikdo venovat, to taky nema cenu
27.12.2016 22:04:22 #17
Preto som písal že si vopred k termínu lyžiarskeho dohodnúť inštruktora zo strediska na XY hodín – budú to síce peniaze naviac
Na mieste sa inštruktor dohaduje ťažko. Ja chodím trebárs na Martinské hole a 2× sme sa boli pýtať na inštruktora a v ten den skrátka smola, všetko je dopredu objednané telefonicky (maximálne si poznačia tel kontakt ak by niekto vypadol)
28.12.2016 14:20:14 #18
>> #17, Ivko1, 27. 12. 2016 22:04:22
No jo ale ja jedu ze skolou, hlavne to by bylo hodne penez
31.12.2016 12:27:21 #20
>> #19, orim, 28. 12. 2016 15:24:11
Je pravda, ze bych potrebovala nejakyho poradce.
01.01.2017 15:04:33 #22
Dají se sehnat i velmi pohodlné dámské lyžáky. Loni jsem takové kupoval manželce. Myslím že to jsou Alpina RUBY 4. Měkoučké lyžáky, pro ženskou která se učí lyžovat.
Jen nevím, jak to bude v půjčovnách (předpokládám, že si je budete půjčovat), tam by mohl být oříšek sehnat něco pohodlného, a ještě dobře „natvarovaného“ aby Vám do toho pasovala noha.
03.01.2017 10:18:52 #23
@kajulinka: Vezmi si klidně prkno, akorát se zkus nad vlekem rychleji zapínat, lyžaře to čekání nervuje a pak mají tendence doporučovat snowboardistům lyže.
A k 10 let starému tématu:
Pro běžného turistu z Česka, který jede jednou za rok na týden do Alp a k tomu zvládne možná ještě jeden víkend a něco mezi svátky, je asi lepší snowboard, protože, jak už tady bylo zmíněno, je lehčí se to naučit relativně dobře. Jiná věc je, když někdo lyžuje od dětství a nebo je v jeho možnostech zaplatit sem tam za instruktora. Já v dětství odjezdil nějaké lyžařské kurzy (školní i soukromé), později jsem dokonce na jednom učil děti, hm, plužit, ale během vysoké školy na zájezdy nebyly peníze a ve 28 letech jsem potom uměl zhruba to, co většina chlapů na českých horách, tj. jet docela rychle a bezpečně, ale pouze na dobrém sněhu. Zkrátit oblouk jsem měl problém, asi nejspíš i s technikou souviselo, že mi brzo odcházely stehna a jak byly trochu plotny, tak jsem přecházel do oblíbeného stylu, kterému říkám „šusem bokem“. Na snowboard jsem pak přešel částečně proto, že jsem věděl, že jezdím jako šutr a usoudil jsem, že na zlepšení vlastními silami nemám dost času na sněhu. Potom je pravda, že mě lákala i ta hravost. Po nějakých třech letech můžu potvrdit, že snowboard je jednodušší, osobně se mi zdá, že o hodně. Na začátku bolela kostrč (fakt jsem netušil, že může bolet tolik), ale vynahrazuje mi to fakt, že zranění kolene je, aspoň ve srovnání s lyžema, nepravděpodobné. V každém případě byl pro mě celou dobu snowboard zábavnější, protože zlepšení je stále cítit a když něco nejde, tak je hrozně jednoduché udělat změnu i na stejné sjezdovce, dát si třeba pauzu od vychytávání zadního oblouku a jezdit chvíli na switch, skákat na muldách (mimochodem, muldy jsou super :)), apod.
04.01.2017 17:15:31 #24
Já myslím že pro začátečníka jsou určitě jednodušší lyže…na snowboardu jsem vrávorala ještě po týdnu od prvního pokusu, ale na lyžích jsem byla schopná jakžtakž sjet snadnější svah už po jednom dnu zkoušení
06.01.2017 18:08:21 #25
Samozřejmě záleží na každém jedinci. Z podstaty věci bude uplně ten první krůček vždycky jednodušší na lyžích, jelikož člověk stojí a pohybuje se v přirozené pozici. Jakmile dojde na lámání chleba – zdokonalování je SNB snazší, jelikož není potřeba koordinovat v jistém smyslu nohy. Nemusí se člověk soustředit jestli se mu rozjíždí, sjíždí, kříží atd. prostě je má pevně uplnuté.
07.01.2017 19:16:39 #26
>> #25, BigBang, 06. 01. 2017 18:08:21
Máš pravdu. Akorát si myslím, že ve výsledku bude % expertně lyžujících a expertně boardujících tak nějak stejný. Alespoň podle mých subjektivních pozorování. Tím chci říct, že naučit se pořádně lyžovat bude ve výsledku stejně obtížný jako naučit se pořádně boardovat. Ponechme stranou co znamená „pořádně“.
07.01.2017 21:14:38 #27
>> #26, johnycek, 07. 01. 2017 19:16:39
Taky to tak vidím. Většina lyžařů jsou smýkači a stejně tak většina SNB. U SNB bych řekl,že procento těch co opravdu jedou po hraně je menší než u lyžařů.
09.01.2017 20:11:06 #29
Ked chce človek jazdiť na SNB po hranách potrebuje priestor, tak ako aj na lyžiach. Ked niet priestoru niet kde robit oblúky a to je dnes ten hlavný problém…
Ja som bol tu doma včera na večernom, kúpil som si na dve hodiny a po hodine som šiel domov lebo to stratilo zmysel a to nebolo ešte najhoršie – býva aj viac ludí. To už potom len človek klučkuje medzi ludí a stojí v rade na vlek. Zážitok a zábava sú preč
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.