Flex index - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ

Flex index

12.01.2008 13:40:26 #1 

administrator

(Bart, ) Ahojte, viete mi niekto vysvetli, co presne oznacuje Flex Index na lyziarkach? dakujem!

12.01.2008 17:38:48 #2 

administrator

(tom61, ) Tuhost komínu boty, čím vyšší číslo, tím větší sílu musíš vyvinout ke sklonění komínu dopředu.

12.01.2008 18:10:54 #3 

administrator

(ivan, ) V poslední době je to pro všechny výrobce číselný údaj vyjadřující, jaká síla je nutná k ohnutí komínu boty s botičkou, utažené do střední polohy, o 10 stupňů na základě 30 000 opakování při teplotě 22°C. Platí pro boty vyrobené z nejběžnějšího polyéteru BASF. Právě proto, že se od roku 2004 výrobci snaží o sjednocení několika prvků včetně flexindexu, najeli všichni na tento systém a postupně opustili svoje původní (např. Atomic, Head, Dalbelo). Protože je u běžných komerčních bot sladěna tuhost spodní části skeletu s komínem, vypovídá tento údaj i o tuhosti celé boty. Z tohoto důvodu slouží flex index u běžných sjezdových bot orientačně i jako index výkonnostní: čím vyšší index, tím výkonnější bota pro lepšího lyžaře. Toto srovnání ale může i klamat: 1. boty se dělají z různých materiálů a s různými přísadami, 2. nelze tak srovnávat boty pro rozdílné způsoby použitím např. sjezdovkové a freestylové, 3. plasty s klesající teplotou velmi znatelně tuhnou, 4. roli hraje utažení přezek a velkropásku, také použitý jazyk, 5. u závodních bot lze kombinovat spodek skeletu a komín o různých tuhostech, tedy většinou komín měkčí, 6. v botě nelyžuje standardizované mechanické zařízení, kterým se lab test provádí, nýbrž konkrétní člověk s určitými tělesnými pákami, hmotností, výškou, úrovní vnitřních sil, pohyblivostí v hlezenním kloubu, lyžařskou zdatností a tedy i rychlostí jízdy a působícími vnějšími silami. Stále tedy nelze požadovat „index 100“ a myslet si, že každá takto označená bota se bude chovat co do tuhosti (nemluvě o dalších vlastnostech) stejně.

13.01.2008 16:37:02 #4 

administrator

(Bart, ) dakujem za obsiahlu odpoved. :))) Cco to pre mna znamena v praxi, v ramci lyzovania? Mam sa tym cislom vobec riadit pri kupe lyziarok, napr.je nejaky podstatny rozdiel medzi topankami s idexom 100 a 70?

13.01.2008 17:47:19 #5 

administrator

(ivan, ) Je to dobré orientační číslo. Jestliže se nyní u většiny výrobců indexy bot pohybují mezi cca 40–45 a 150, lze přinejmenším zařadit botu s FI 70 do segmentu rekreačního a FI 100 sportovního, ev. závodního pro mládež. Bota s FI 70 bude z jiného materiálu, méně kvalitního, a tedy nejspíše i více reagujícího na změny venkovní teploty. Bota s FI 100 bude nejenom tužší, ale výkonnostně o stupeň-dva výše. Jaký konkrétní ten rozdíl mezi konkrétními botami bude – co do tuhosti, ale i výbavy – je třeba zkoumat případ od případu.

14.01.2008 08:17:18 #6 

administrator

(Pavlos, ) A jak je to teda třeba s Tecnicama ? Ta má u řady „Sport Performance“ VENTO indexy od 60 do 80. A nejnižší Diablo Spark Superfit také 80.

14.01.2008 11:33:46 #7 

administrator

(arsi, ) Tak neviem,ale v katalógu 2006/07má Diablo Spark Superfit flex index 70.Tento rok už flex 80.Buď to bola chyba v katalógu,alebo na túto sezónu „pritvrdili“ o čom pochybujem.Je to rovnaká bota ako min.rok.Ak chceš vedieť rozdiel medzi Diablo/Vento,tak flex index je rovnaký,líši sa botička,detai­ly,atď.Konkrét­ne Diablo je najnižšie v rade High performance a Vento je naopak top v rade Sport performance.Tak si to zatrieď.Tento typ lyžiarok som nikdy nemal.Ale keby som sa ja rozhodoval medzi nimi,bral by som asi to Vento.

14.01.2008 11:46:40 #8 

administrator

(Pavlos, ) Já jsem to psal hlavně kvůli tomu, že nejde obecně říct, že bota s indexem 70 je rekreační. Osobně mám Vento 8 (sezona 06/07) a jako měkká se mi nezdá. A to mám poctivých 100 kg.

14.01.2008 12:09:38 #9 

administrator

(Amaguj, ) A pre 60 kg dobru lyziarku (zenu, nie topanku ;-))) by ste aku tvrdost/makkost odporucili? Po 15 rokoch drtenia nastal cas na zakupenie novych topanok, tak sa snazim trochu zorientovat.

14.01.2008 12:28:19 #10 

administrator

(arsi, ) Pavlos,tvoj pocit a skúsenosti sú subjektívne.Tak isto ako moje(mám Diablo flex 130,váhu 93kg) a pripadajú mi mäkké.Celkovo to ale firmy musia niekam zaradiť,aby to bolo zovšeobecnené.Je to pomôcka pre výber+marketin­g.Tecnica tie tvoje Ventá zaradila do sport performance,teda ich nevyhodnotila ako „rekreačné“,ale boty Modo 12 majú rovnakú tuhosť ako tvoje a sú už v triede sport comfort,teda nižšie.Ale napr.juniorské Diablo má tuhosť 90,teda viac než Vento.Preto je dôležité,že názor firmy nemusí korešpondovať s názorom spotrebiteľa.Osobne radím lyžiarky s tuhosťou 70 medzi rekreačné.Môj názor,ale nie je podstatný.Podstatné pre teba je,ako sa cítiš v daných lyžiarkách sám.Lyžiarky patria medzi najdôležitejšiu časť výbavy a v žiadnom prípade to nemá byť nástroj na preteky v tuhosti a prestíži.

14.01.2008 12:47:10 #11 

administrator

(arsi, ) A ešte raz:je to velmi subjektívne.Na takto položenú otázku neexistuje priama odpoveď.Napr.moja priateľka má cca 55 kg a jazdí v bote flex 130.Na to,že nejazdí v bránach je to extrém,ale ona vyhodnotila predchádzajúce boty(flex 100) ako mäkké.Teraz je spokojná.Ale poznám ženy,ktoré majú flex cca 70 a jazdia brilantne.Velmi záleží na štýle jazdy/či bude jazdiť len ráno 3 hod,alebo celý deň/rýchlosť jazdy,atď.Uni­verzálna rada je len:skúšať a testovať.

14.01.2008 12:52:23 #12 

administrator

(Amaguk, ) Vdaka za odpoved. Som si aj myslela, ze to tak nejako bude. Len ked u nas cloveku nedaju topanky najprv otestovat (aspon neviem zatial o takych vymozenostiach) a v obchode pri skusani toho clovek az tak moc nezisti…:(((

14.01.2008 12:53:59 #13 

administrator

(Pavlos, ) Jde spíš o to, že není 70 jako 70. Loni jsem jezdil Nordica HotRod ( fi 115 ) a byla to super bota. Jenže můj levý kotník je po úraze větší než by měl být ( sice o pár mm ale je ) a tak mě tlačil nárt. Vytažení skeletu nic neřešilo. Boty jsem prodal a koupil Venta. Mají přece jenom větší skelet a noha mi tam dobře sedí ( v Diablech jsem měl stejný problém). Pocitově lyžování ve Ventech zase není o tolik jiné než s HotRody. Ale asi nejsem takový profík, abych to poznal.

25.01.2008 00:02:33 #14 

administrator

(petr, korecky10@seznam.cz) Ahoj jsem myslím sportovní lyžař a koupil jsem si lyže Atomic sl 9 v lyžích jsem měl jasno ale v botech moc ne nevěděl jsem které si k lyžím koupit a nechal si poradit nakonec mi bylo doporučeno koupit si botu o které jsem potom zjistil že flexe je 55, ještě jsem v nich nelyžoval ale boím se ze flex 55 je hodně málo.Má na to někdo názor popřípadě radu jakou botu k této lyži koupit? Děkuji Petr

25.01.2008 08:21:52 #15 

administrator

(jarda, ) Nepsal jsi kolik vážíš a jak razantně jezdíš, ale 55 opravdu vypadá na měchuřinu. Boty a lyže se nepárují (i když se někteří výrobci všemožně snaží ukázat, že k jejich lyžím jsou vhodné právě určité boty, nejlépe vlastní, případně partnerské značky) musíš koupit botu vhodnou na tvoji nohu. Pro první orientaci naopak můžou internetové stránky výrobců dobře posloužit, dost jich k vybranému modelu lyže doporučuje i botu. Obecně se snad dá říct, že boty a lyže by měly být ze stejné výkonostní kategorie. O flex indexu je debata kousek níž.

25.01.2008 08:23:48 #16 

administrator

(jarda, ) Asi jsem se ještě pořádně neprobral, dyť tohle je debata o flexi :-)

25.01.2008 10:09:17 #17 

administrator

(arsi, ) Velmi zjednodušene platí že:môžeš používať tvrdšiu botu na mäkšiu lyžu,ale naopak je to problematickej­šie,lebo veľa tvojej vynaloženej sily sa stratí už v bote a do lyže sa neprenesie.Je tu jednoducho vysvetlené to čo písal jarda.cit:" Obecně se snad dá říct, že boty a lyže by měly být ze stejné výkonostní kategorie".

26.01.2008 14:25:07 #18 

administrator

(ivan, ) Hele, fakt jsem ten svůj příspěvek nahoře o tom, co flexindex je, napsal tak blbě, že se kousek pod ním takhle ptáš? Měl jsem za to, že z toho dost jasně vyplývá, proč se tak, jak se ptáš, ptát rozumně nelze. V rozšířené podobě jsem to udělal i jako článek, a tak doufám, že aspoň tam to bude dostatečně informativní. Nebo že by to nebylo jen v článku?

02.02.2008 11:40:21 #19 

administrator

(PetrAT, ) Ivane, pěkný článek. Díky za něj. Jen nechápu proč to testují při 20°C , když by to laboratorně nebyl problém vyzkoušet při –10°C .

02.02.2008 13:40:32 #20 

administrator

(ivan, ) Jako argument se tvrdí, že „je to pro tento druh umělé hmoty optimální teplota“. V jakém smyslu „optimální“ ale nevím. Možná jednoduše proto, že 22 stupňů je normálně všude, kdežto minus 10 by se muselo uměle navozovat a udržovat? Nebo že by plast špatně reagoval na tolik za sebou jdoucích cyklů ohnutí v té minusové teplotě? Nevím. Btw, omlouvám se a opravuju, 22 stupňů C.

02.02.2008 13:57:41 #21 

administrator

(Honza, ) Možná opravdu ten důvod bude v ekonomické náročnosti testů při jiné než pokojové teplotě. Teplotní komory jsou poměrně drahé a i to testovací zařízení by muselo býte dělané pro provoz v –10. Na druhou stranu předpokládám, že výroci lyžáků nějaké zařízení pro testy za nízkých teplot potřebují tak jako tak pro ověření spolehlivosti a životnosti bot.

02.02.2008 16:24:50 #22 

administrator

(PetrAT, ) Také si myslím, že výrobci nějakou „studenou komoru“ musejí mít. Na druhé straně, jak dokazuje výsledek na http://www.kandahar.co.jp/…g/index.html , tak stejně si každý flexi ohodnotí jak se mu to hodí. Nejspíš schází sjednocená metodika měření, jinak si to pak lze vysvětlit pouze jako obchodní tah.

08.03.2015 19:55:51 #23 

draxxx

Taky trochu přispěju. Jezdím v botech flex 50 na tvrdých slalomkách. Nemám s tím jedinný problém, celý den vydržím na lyžích, vůbec nebolí noha a svahy se sklonem 40° stylem závod nečiní žádné potíže. Styl jízdy ostrý až závodní. Je to jen pro info pro ostatní, aby si všichni nemysleli, že pro celodenní rekreační i rychlejší sjíždění kopců potřebují nutně skoro závodní boty, které jsou primárně určeny na jedno sjetí kopce na čas bez ohledu na komfort. Osobně jsem testoval hromadu bot a nic tvrdého už nechci, protože je to hlavně o tom cítit se při lyžování dobře. Proto to děláme, že? A dle mých dloholetých zkušeností lze na měkých botech podávat stejné výkony jako na tvrdých s tím, že večer po lyžování můžete normálně chodit. Primárně lidé děljaí chybu, že si kupují velké boty, kde jim skoro plandá noha, která vůbec nic na lyži nepřenese a ani flex 1000 by jim nepomohl.

08.03.2015 20:12:24 #24 

˘Ö˘Krab muž

>> #23, draxxx, 08. 03. 2015 19:55:51

Jak je libo, zkušenost k nezaplacení.

Mj. získáváš v předstihu titul „Exhumátor roku“ a zároveň pochvalu za to, že jsi dohledal to správné vlákno, kam napsat.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

08.03.2015 20:52:34 #25 

draxxx

Díky za super titul…Jinak k té tvrdosti (stejně jako třeba hodnocení aut, co není minimálně sportovní kostitřas, tak je dle novináře k nepoužití). Já bych se vůbec nebál jezdit na měkkých a pohodlných botech. Vidím to kolem sebe dnes a denně, že 95% lidí by tvrdší boty ani neumělo využít, protože se vůbec nedostanou do rychlostí a situací kdy by to mělo začít vlastně pořádně fungovat. A když už se do těch situací dostanou, tak na to zase nemají lyže. Takže výsledek? Tvrdé boty na odpovídající – ne zrovna levné lyže pro skorozávodníky a pro všechny ostatní cokoliv, v čem se jim dobře jezdí.

08.03.2015 21:13:46 #26 

˘Ö˘Krab muž

>> #25, draxxx, 08. 03. 2015 20:52:34

Píšeš: Tvrdé boty na odpovídající – ne zrovna levné lyže pro skorozávodníky, ale také v #23:Jezdím v botech flex 50 na tvrdých slalomkách … svahy se sklonem 40° stylem závod. V podstatě jsi pěkně rozvedl svou dřívější sebedefinici: Jezdím sice ostřeji, ale ne závody.

Takže, přestože sám sebe definuješ jako „skorozávodníka“, nedržíš se vlastního doporučení.

…dle mých dloholetých zkušeností lze na měkých botech podávat stejné výkony jako na tvrdých

Proč bys tedy chudáky ostatní skorozávodníky nutil úpět v tvrdých botách, když to podle Tvé vlastní zkušenosti pro lyžařský výkon vůbec není nutné? Proč je tedy výrobci vůbec nabízejí?

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

08.03.2015 22:25:13 #27 

draxxx

Jen definuji, že na měkkých botech se dá dobře jezdit i velmi rychlým tempem na ostrých svazích, natož pak pomalejším tempem na normálních svazích, zatím jsem se nestakal se situací, kdy bych měl pocit, že bota něco nestíhá. Samozřejmě pokud někdo trvá na tvrdých botách, protože má pocit, že to k něčemu pomůže, tak by k tomu měl mít i slušné lyže a jezdecký styl, aby ten potenciál využil. Já osobně tento názor nesdílím, při rekreační klasice se na limity nebo alespoň na dohled k nim dostává málokdo. Jinak proč to výrobci nabízí, to bych raději neřešil, obchodní politika výrobců je kapitola sama pro sebe úplně stejně jako v jiném oboru.

08.03.2015 22:38:44 #28 

˘Ö˘Krab muž

>> #27, draxxx, 08. 03. 2015 22:25:13

O nic nejde.
Máš nějakou hmotnost a výšku, na boty působíš podle toho určitou pákou. Stejně tak záleží na lyžích (délka, tvrdost), jakou pákou působí na boty. A také záleží na rychlosti a intenzitě přenosu impulzu od jezdce k lyžím a následné odezvy, kterou požaduješ.

Hodně moc záleží, jakým stylem či technikou lyže používáš. Jestli ses třeba už neprolyžoval do stavu, že limity bot vůbec nevnímáš, protože ses jim dokonale přizpůsobil. Také bych se k tomu chtěl jednou dostat :-)
Podle mých zcela soukromých zjištění se přiměřeně vyšší FI projevuje pozitivně na rychlosti a intenzitě přenosu povelů na lyži, což, zejména u slalomek, je (opět jen podle mě) spíše pozitivní vlastnost – o lyžování v teple (dnes teploměr ukazoval údajně po poledni až +11°C) už vůbec nemluvím.

Zajímalo by mě, jak bys poznal, že ‚bota něco nestíhá‘?

09.03.2015 00:18:53 #29 

Navvy

>> #27, draxxx, 08. 03. 2015 22:25:13

A není to třeba tak, že dobrý lyžař zajede lépe než špatný lyžař v jakýchkoli botách, zatímco průměrný lyžař už potřebuje odpovídající vybavení, aby jel aspoň průměrně? Tenista Hřebec porážel nadšené tenisty, kteří si mysleli, že to umí, raketou ve futrálu, nebo jeden stolní tenista, který porážel závodní hráče lopatkou na uhlí.

09.03.2015 00:21:52 #30 

Mirek muž

>> #23, draxxx, 08. 03. 2015 19:55:51

Slalomový oblouk na svahu 84% celý den a bez únavy, nejsi ty Chuck Norris :-D ?

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy