Broušení hran
20.03.2008 13:38:04 #1
(Pichak, pichnas@hotmail.com) Zdravim všechny, nedávno jsem si kopil brusku zn. Toko, ale až po té co mi ji přivezli jsem zjistil, že s ní lze brousit hrany jenom z boku ( sice s dobře nastavitelným úhlem, ale přece ), a tak nevím, jestli by se s ní daly hrany nějakým způsobem nabrousit i od skluznice, abych na to nemusel pořizovat další…Nebo jestli někdo máte nějaký typ na to, tak by se hrany od skluznise daly brousit i bez speciální brusky a přesto poměrně přesně, tak budu rád když mi poradíte. Předem díky za odpovědi
20.03.2008 13:52:56 #2
(Milan, ) Pokud vím tak pro toho, kdo nemá kombi brousek se prodávají fixní vodítka pilníku pro broušení tohoto úhlu, za rozumný peníz. Pokud budeš brousit vždy stejný úhel tak by jeden měl stačit. Tento úhel se nebrousí moc často, tak že to většinou stačí udělat jednou za čas s broušením skluznice a strukturou v dobrém servisu.
20.03.2008 14:34:26 #3
(jarda, ) Přesně jak psal Milan, broušení ze spodu se téměř výhradně provádí společně s broušením skluznice, jinak se ti stane, že hrany utopíš pod skluznici. Vyjímkou by mohla být snad nějaká oprava rýhy/škrábance na hraně po přejetí šutru, ale to se dá opravit i ručně.
20.03.2008 17:57:00 #4
(Pichak, pichnas@hotmail.com) Diky
za rady, hned se mi bude lip spat
21.03.2008 06:33:28 #5
(ivan, ) Nejjednodušší je stará metoda z doby před vodítky. Pilník na jednom místě omotáš lepicí páskou a uděláš si na něm rysku fixem. Když ho povedeš ryskou po hraně, bude ti zvýšení páskou dodávat onen úhel. Musíš ale nějak zjistit, jak žádaný úhel vytvořit. Nejlépe na naúhlované lyži podle toho, kdy pilník začíná zabírat. Nemusí to být přesně, nejde o zkoušku z geometrie, nýbrž o to, aby se to na zvoleném a realizovaném úhlu dobře jezdilo. Začni raději na menším úhlu a můžeš postupně zvyšovat (opatrně! je nevratné, menší úhel musí na brusku!). Pozor na to, abys na pilník vnější rukou netlačil příliš a tím ho neohýbal. Když si ověříš, že ti sedí třeba jedna nebo dvě omotávky, máš po starostech a nemusel jsi kupovat žádné vodítko.
29.03.2008 23:16:46 #6
(ivan, ) Tak vzorný příklad špatně nabroušených lyží jsem už dlouho
neviděl. Dát je do lihu .
Chodil dneska pán s velkým psem dole na Hromovce. Když jsem ho oslovil
(každý je potenciálním zákazníkem, třeba v budoucnu), svěřil se, že
má lyže ze servisu, ale ani se mu nechce jezdit, protože je nedokáže
otočit, musel je o něco ztupit… Klasika, na 99% bylo zjevné, proč asi,
takže jsem střelil předběžnou diagnozu. Nechal jsem si je přinést, vzal
radeko a zatetelil se, jak nejenom špička, ale prakticky celá lyže je
konkávní (a nebyly to Atomiky, nýbrž nějaké starší Heady), při sunu
radeka jde kov na kov a hrana nevykazuje prakticky žádný odklon. Poslal jsem
ho do Vanclsportu na mašinu a doufám, že mě vyslyší a opět získá
lyžařskou chuť.
Takhle udělané lyže jsou ale hodně velká prasárna. Bohužel jsem se
nezeptal, kde mu to dělali. Fuj
18.04.2008 18:38:18 #7
(vráťa, krausvratislav@seznam.cz)
Přiznám se k jedné věci. Před odjezdem na Mölltal minulý týden jsem
nestihl dát naše lyže ( dětí, ženy, moje) na přebroušení. Popadl jsem
v tom kalupu aspoň velký jemný prochý pilník a karborundum brousek ,
kterým brousíme kosu , a alespoň přelízl z vně hrany – nejdřív
pilníkem a pak brouskem . Asi jen náhoda a moje geniální zručnost příspěla k tomu, že
výsledek dopadl dobře a ne špatně. Každopádně jsem se utvrdil v tom , co
bylo v článcích e Snow i diskuzích již mnohokrát opakováno, že je
třeba se hranám pravidelně věnovat, a šetří se pak hrany i nemalé
peníze. Nicméně, jelikož jsem ruční broušení nikdy neviděl, těžko si
představuji jak správně dle Ivanova návodu ( a dříve publikovaných
článků) postupovat. Čili malý návrh, prosba ( Ivane) : Nebylo by prostě
možné natočit takovou instruktážní desetiminutovku na téma jak správně
manuálně dobrušovat hrany a přibalit ji na DVD k některému ( nejlépe
prvnímu
) Snow
příští sezony?
20.04.2008 07:40:19 #8
(ivan, ) Zajímavý nápad, díky, nadhodím to k úvaze. Zatím se můžeš podívat na www.swixschool.no , tam je to i s několikajazyčným komentářem.
22.10.2009 18:02:44 #9
(Jakub, bicanekjakub@seznam.cz) Zdravím,chtěl bych se vás zeptat jelikož vidím že ste skušení:-) jestli bych nabrosil dostatečně dobře hrany bruskou zn.Toko odkaz: http://www.snowboard-zezula.cz/…pro/pn-23286 Jako myslím tím to ,že bych tím nabrousil snowboard a nemusel bych stím jít do servisu , bylo by to možné? Předem díky za odpověd:-)
22.10.2009 19:23:01 #10
(ivan, ) Když si do toho dáš vhodný pilník, budeš přiměřeně zručný a prkno nebude moc zmršený, není důvod nenabrousit. Akorát uvaž, jestli ti 840,– za vodítko a cca 300 za pilník + práce za ty peníze stojí.
22.10.2009 19:40:55 #11
(Martin47, ) poslední Ivanovu větu. Vlastní servisní vercajk, potažmo dílnu, se vyplatí pořizovat jen fanatikům, kteří brousí a mažou prakticky celou zimu 5× týdně. Dobrý vybavení je strašně drahý. Tomu, kdo jede na pár víkendů a dovču, stačí jednoduchý vodítko, pilník, nějaký univerzální liquid na přemáznutí a lyže dávat do servisu. Ono taky chvilku trvá se se všemi těmi hejblátky naučit, získat cvik a zkušenosti, aby výsledky odpovídaly snaze a nákladům. Tím pochopitelně nechci nikoho odrazovat od vlastního servisu. Jen chci říct, že kvalitní příprava lyží není až tak jednoduchá, jak to někdy napsané vypadá. A ještě tu je jeden problém. Kdo se doma naučí dobře připravovat lyže, nechce už nikdy jezdit na nepřipravených a žere to strašnýho času. Před každým lyžováním, na které beru dvoje lyže, tak trávím hodinu v dílně přípravou.
18.12.2009 01:51:54 #12
Zdar chlapi, sněhu moc není tak alespoň zalyžujem přes pokec. Dotaz na FreeRide jezdce. Úhlujete-tuníte hranu na vysloveně „tlustých“ lyžích? Pokud ano, odkud a kolik? A jeden dotaz pro jezdce na upravených tratích. Kluci, je pro Vás velký rozdíl od skluznice dát –0,5 nebo –1, máte odzkoušeno co je lepší pro GS a co pro SL? Dík, Čert
přesunuto moderátorem fóra – Mr.Pohoda, 18.12.2009, 8:50
18.12.2009 07:26:48 #13
>> #12, Cody, 18. 12. 2009 01:51:54
Jako jezdec na tvrdu brousím na všech lyžích 0,5.
18.12.2009 09:51:39 #14
>> #12,
Cody, 18. 12. 2009 01:51:54
Neviem co myslis pod vyslovene tluste lyze, ale ja svoje ( sirka v strede od
100 do 108mm ) brusim na 1/87. Skusal som aj 0.5/87 ale to mi uz na tej sirke
vadilo, lyza sa dost neprijemne zarezavala. Prebrusil som to na 1 stupen (
takou univerzalnou bruskou od Snolli co sa da brusit aj z boku aj od sklznice )
a bolo to opat OK. Pricom zjazdovkove lyze 188/R21 sirka 65mm som mal nabrusene
na 0.5/86 a nebol ziadny problem.Robili mi to ale v roznych servisoch, tazkze
je celkom mozne ze nie je 0.5 stupna ako 0.5 stupna . Taktiez na tej Snolli bruske
tazko povedat ci tie stupne ktore nastavim su tam naozaj, ale v podstate je to
jedno, hlavne ze to funguje.
Takze zhrnutie:
do servisu davam nabrusit raz za sezonu ale dokonca iba kazdu druhu ( podla
stavu hran od sklznice ) na 1/87 a z boku priebezne dobrusujem.
18.12.2009 19:49:26 #15
>> #14, Duro, 18. 12. 2009 09:51:39
A dobrusuješ stejným bazmekem jako já:-) A tak ti to skutečně stačí i na dvě sezóny? T PS: ještě mě zajímá co máš za lyže 188/21, 65mm?
18.12.2009 21:14:26 #16
>> #15,
TomáS, 18. 12. 2009 19:49:26
Ak nie je poskodena spodna hrana, tak mi to staci aj raz za dve sezony.
Skrabance na sklznici ma netrapia.
Lyze su Volk P60 GC Racing , ale ja mam o sezonu
starsie.
15.01.2010 10:55:06 #17
Ahoj všichni. Chtěl bych si pořídit nějaký nástroj na občasné
přelíznutí hrany z boku. Nechci investovat do nějakých profi věcí, tak
jestli nemáte nějaký typ. Myslíte, že by mohlo dobře fungovat třeba tohle Případně, jestli koupit
s pilníkem, diamantem, nebo kamenem? Doteď jsem měl nějaký pravěký
myslím NISASPORT, ale nebyl přesně úhlovaný. Na stržení grotu po
lyžování na ledu jsem se spoléhal na svou ruku Moc díky za příspěvky,
typy, nápady …
21.01.2010 09:07:07 #18
Čau, koupil jsem si nové lyže a po dvou dopoledních ježděních mám pocit, že by potřebovali nabrousit. Předpokládám, že přímo z výroby asi lyže nejdou ideálně nabroušené, je to tak? Každopádně bych chtěl od nějakého Brňáka poradit kde v Brně kvalitně nabrousit lyže. Já sám se v požadovaných úhlech nevyznám, takže žádné zvláštní požadavky nemám. Ale přesto, kdyby se ptali jak nabrousit, tak jaký je správný úhel? Počítám že v mém případě nových lyží stačí brousit jen z boku. Skluznice je OK.
Díky, O.
21.01.2010 12:32:24 #19
>> #18, Ender, 21. 01. 2010 09:07:07
Lyže vezmi do servisu a nechej udělat „úvodní“ servis. Tedy naúhlování hran a strukturu skluznice.
09.02.2010 10:03:00 #22
Zdravím. Můžete mi prosím někdo vysvětlit, nebo poslat odkaz, co
znamená odklon 0.5°, nebo 1°. Já vůbec nevím odklon čeho od čeho si mám
představit . Když někdo
napíše, že brousí 87/1 tak taky nějak nejsem v obraze
. Třeba by stačil nákres.
Já netvrdím, že budu brousit, ale zajímalo by mě to. Díky moc. Hanz
09.02.2010 10:53:38 #23
>> #21, Ender, 21. 01. 2010 22:07:57
Ahoj, jo, malý sevis sport. Strukturu a úhly zkonzultuj s technikem v servisu. A nebo zkus tohle . Jinou možnost v podstatě v Brně nemáš. To byl pro mě hlavní důvod, pro jsem se do toho pustil sám doma.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.