25.03.2008 17:56:29 #1
(Eva, ) Přivítala bych neformální diskusi lyžařské veřejnosti o českých lyžařských střediscích-aktuální situace,postřehy, poznámky,tipy, rady,připomínky,atd. Nejraději zde. Nebo znáte někdo podobné stránky?
26.03.2008 01:46:33 #2
(ivan, ) Jeden takový příspěvek (zatím s minimální odezvou) jsem napsal včera. Taky bych takové přetřásání zde přivítal, důvody jsou zjevné. Jaké jsou ty tvoje, Evo? Kdo jsi, proč tvoje snaha? Ne že by to bylo zásadní, ale zajímalo by mě to.
26.03.2008 18:14:54 #3
(Eva, ) Jezdím ráda na lyžích -v běžecké stopě i na sjezdovce- a
diskuse by mně a dalším pomohla hlavně při plánování programu na volný
čas. A kdyby si diskusi náhodou přečetli i ti poskytovatelé služeb,
které zajímá, co lidé chtějí a co nikoliv, získali by levně informace
pro marketingový průzkum. .
A v končném důsledku by se třeba začaly prodávat pernamentky alespoň
20 min. před spuštěním lanovek, cena půldenního lístku by činila cca
55% ceny celodenního, v předjarním a jarním období by areály začaly
provoz třeba v 7hod, běžecké tratě by se upravovaly nejen na bruslení,
ale i na klasiku (pokud možno po obou stranách), vlekaři by organizovali dav
a nenechali odjíždět neobsazené sedačky, skutečnost by se nelišila od
obsahu webových stránek, na nepříjemné kovové schody by se položily
gumové rohože,… Asi tak.
26.03.2008 19:56:21 #4
(ivan, ) OK. Samé relevantní postřehy a momenty. Akorát poskytovatelé
služeb si ji takřka určitě číst nebudou. Proč taky. Oni tohle všechno
vědí. Mnozí diskutéři pod články o lyžování na různých serverech
píšou ve smyslu „naši vlekaři by se měli jet podívat do Alp“ a ti
hloupější z nich si snad doopravdy naivně myslí, že tam ti provozovatelé
ještě nikdy nebyli.
Něco z toho není proto, že by se to nevyplatilo: začínat běžně od
7. hodiny by při provozu do 16, případně 16:30 hodin, znamenalo
překročení zákonné pracovní doby (někde by dokonce museli pracovat už od
šesti) a nutnost platit přesčasy, pokud by se do nich vůbec příslušní
zaměstnanci vešli. A kolik lyžařů by skutečně přišlo na sedmou?
Organizovat dav je nevděčné a nervy ničící, a tak je pohodlnější se
o to, co se děje před turnikety, nestarat.
Webové stránky a informace lžou i v cizině.
Co je to všechno platné, když funguje to, co ředitel jednoho předního
areálu lapidárně vyjádřil slovy „Dokud máš frontu, jde vo hovno“.
Jedinou šancí by tedy mohl být stav, kdy fronta přestává být. A zdá se,
že taková situace už pomalu nastává. Zmiňuju to i v jednom článku
v posledním SNOW o možném bodu zlomu ve Špindlu. A třeba je akce
„dítě za korunu“ už jedním takovým důsledkem. Byť zatím
o Velikonocích fungovala před turnikety nechutná „nálevka“ a
o obsazení sedaček se nikdo nestará…
27.03.2008 12:02:28 #5
(Petr Vaniš, petr.vanis@pragometal.com) Jen tak nenápadně se zapojím.V žádném případě nechci poučovat,jsem totiž relativně spokojen.Do Krkonoš jezdím sjezdovat už dobrých 45 let.Zlepšovat lze kde co a těžko můžu být asi objektivní,když jsem zažil na horách už toho hodně.Například pamatuji doby,kdy jsem sjel za celý den Labuť pouze 4× (pro mne pouze Labuť,ne Javor)a to jsem vynechal oběd,tolik bylo lyžníků a přepravní kapacita nestačila.Jedno je ale stále společné,NEVYCHOVANOST lyžující veřejnosti.Neberte to všichni osobně,ale hodně takových je a asi bohužel bude.No,dost historie.V žádném případě se nechci zastávat provozovatelů,proč ti ale vadí železné schody,které určitě v zimním období splňují předepsané bezpečnostní normy.„Obdivuji“ totiž rádoby lyžaře,kteří se plahočí od parkoviště po asfaltu ve skeletových botách.Pak jim musí zákonitě ty železné schody vadit,hlavně směrem dolů a to nemluvím o zničení bezpečnostního prvku na podrážce.Uvádím příklad,kdy není parkoviště hned pod lanovkou a není sasněžená cesta(Herlíkovice).Při zvyšující se přepravní kapacitě mne tak ani nevadí,že se neobsadí sedačka(ta avízovaná nevychovanost),to není až tak věcí provozovatele,ten přeci prodal permici a je mu jedno kolikrát se svezeš.Horší je,že sjezdovky nezvládají větší kapacitu a lyžaři se tam pomlátí.Zase je to částečně tou nevychovaností.Co si myslet jiného o hloučkách povalujících se uprostřed sjezdovky a nedej bože pod „muldou“.Problém s rozšiřováním sjezdovek a vytvářením nových byl nedávno publikován v televizi , viz projekt ve Špindlu a před tím na Šumavě.To bude všude pěkný oříšek,dohodnout se na kompromisu s ochranáři.Na závěr snad jen to,že s Alpama srovnání mám a můj osobní názor je ten,že mně Krkonoše vyhovují.Počítám s tím,do jakých podmínek jedu.Tím nechci říct,aby se nic nezlepšovalo,ale jsme u nás.Teď konečně k těm tipům,kdo tě přiveze a odveze za 100,–Kč z Prahy do Krkonoš ,bez jakých koliv starostí??Nechci dělat reklamu,ale kdo je z Prahy,tak ví.I jiná střediska jsou pro mne dobrá ,akorát Medvědín a Svaťák jezdím mimo hlavní sezónu.Mimochodem,teď v úterý to bylo parádní,červenou si zabrali závodníci,„rekreanti“ jezdili většinou modrou neb Hromovku a na černé bylo volno.
28.03.2008 15:37:42 #6
(Vráťa, krausvratislav@seznam.cz)
Ale vešli by se, Ivane, vešli… Stačilo by zajít do nejbližší nemocnice a poptat se managementu,
jak správně podvádět Úřad práce ve vykazování přesčasových
hodin.V tom bych problém neviděl. Ale při prodeji denních permic na 9,5h
místo na 8h by až tak moc zdražit nemohli a nakonec nevydělali o tolik
víc, aby se jim to vyplatilo. Jinak já to mám s lyžováním u nás
vyřešené. Na kopec to mám jen 20 km ( Krušné hory), a své těžce
vydřené peníze jsem u nás ochoten utratit jen za následujících podmínek
: přívětivé počasí, kvalitní sníh, lyžování ve všedním dni bez
front. Čili nejlépe leden, prašan, inzerze, –5 stC, na kopci ani noha.
Jinak utrácím své peníze v Alpách. Jenže, bohužel, loni i letos jsem
trefil takové návaly i tam ( loni jsem trefil prázdniny v Bavorsku, NÖ a
ST, letos jsem si prázdniny v Ö a BRD ohlídal a ejhle – zapoměl jsem na
holandské školství a ruský ekonomický zázrak), že začínám vážně
uvažovat o Kamčatce
.
Nějak nám ta evropská populace nechutně bohatne a všichni chtějí
lyžovat.
Nebo , pod dojmem toho článku ve Snow, zeby nakonec ten Špindl ?
29.03.2008 02:14:38 #7
(ivan, ) Proboha, co jsem napsal tak sugestivního, že to láká lidi do Špindlu? „Bod zlomu…“ byl sice o určitém úbytku zimních návštěvníků, ale nepoměr přepravního výkonu dopravních zařízení a kapacity tratí je tak obrovský, že na slušnou jízdu to zdaleka nestačí. Jako běžný, vše v plných cenách platící lyžař (není místní či z blízkého okolí = musí dojet, platí plnou cenu za skipas, za ubytování a případně za další služby, pokud je čerpá) bych jel do Špindlu lyžovat snad jen v před- a posezoně a za podmínek, jež výstižně charakterizuješ ve svém příspěvku. Jako místní (20 km), pokud bych mohl, bych tam zajížděl na rána 8–10 hodin, resp. od 7 (Stoh, Medvědín). Termíny prázdnin se dají zjistit na webu. Akorát když si člověk obstará všechny, zjistí, že vlastně pořád nějaké jsou. A pak už je nutné pracovat s místopisem a uvážit, jak které prázdniny kterou konkrétní oblast v určitých horách zasáhnou. A vytipovat místa, kam ty největší davy nejspíše směřovat nebudou. Ale tím neříkám nic nového a původního.
31.03.2008 06:00:04 #8
(Petr Vaniš, petr.vanis@pragometal.com) Omlouvám se Ivanovi za mé „nošení dříví do lesa“ – vis Snow 36.
31.03.2008 10:39:33 #9
(Jirka P, jiri.petrasek@gmail.com) Myslím, že část lidí, která ještě váhala s návštěvou Alp byla díky dobrému kurzu Eura postrčena směrem dopředu :o) . Počti si tohle, docela pěkně to ten chlapík vystihuje http://milanzajic.blog.idnes.cz/…gristou.html
02.04.2008 01:04:14 #10
(ivan, ) Proč se „omlouvat“, v diskusi je to případný příspěvek a je jasné, že na omezeneném množství relevantních momentů se musíme shodnout, a tedy je sdílet. (Včetně třeba připomenutí, že Javor vždycky býval Labuť, „jezdit na Javoru“ nikdo neřekl…)
09.11.2009 15:59:24 #11
Já třeba nevidím příliš důvod proč jezdit do Alp. Ale je pravda, že nejsem zase nějak špičkový lyžař. Každopádně mi stačí si vždy o víkendu na jedno odpoledne vyjet na lyžařské středisko Bouřňák, které mám, co by kamenem dohodil… Vyjet si na týden do Alp je pro mě stále finančně nedostupné.
12.07.2011 13:04:12 #12
Taky moc nechápu, proč jezdit do Alp. Ano, když tam jedu, tak je lyžování super, ale stačí mi to jednou do roka. To ale nestačí tomu, aby se dostatečně vylyžovala. Považuje se za dobrého lyžaře, několik let jsem trénovala závodně, a mýmu stylu naprosto vyhovuje Klínovec. Pokud si člověk přivstane, první hodinu jezdí na sjezdovce v podstatě sám, a nevím jak ostaním, ale já jsem za tu hodinu příjemně vylyžovaná a pak už si jenom uživám, občas si dám někde čaj u bufetu nebo si dojdu na polívku a ve dvě už toho mám až dost. Navíc pro mě, jako Pražačku je klínovec dobře přístupnej, jedu tam maximálně dvě hodiny a každým rokem se cesta ještě zlepšuje. Navíc jsem se teď dočetla, že se budou na Klínovci letos i v příštích letech dít velké změny, takže se hodně těším…
12.07.2011 13:48:31 #13
>> #12, lyžařka z Prahy, 12. 07. 2011 13:04:12
Jasně, Klínovec je dobrej, taky tam rád z Prahy zajedu. Ale to si sakra nemůžete s redakcí domluvit placenou reklamu jako každá normální firma? Místo toho to tady takhle průhledně smolíte? To je tedy pěkná ostuda.
13.07.2011 15:06:18 #14
>> #12, lyžařka z Prahy, 12. 07. 2011 13:04:12
>> #13, DarkLord, 12. 07. 2011 13:48:31
Navíc když všichni víme, že např. na Ještěd se to z Prahy dá
stihnout za 45min. – až na kopec po dálnici, na Tanvaldskej Špičák něco
málo přes hodinu a do Harrachova a Rokytnice za hodinu a čtvrt – všechno
z 80% po dálnici …
22.07.2011 15:08:20 #15
Nechápu, jak se můj příspěvek může brát jako reklama? To mi příde malinko mimo mísu, každý tady píše, kam rád jezdí, tak jsem se přidala se svým názorem. Prostě ráda jezdím na Klínovec. A navíc mám pocit, že tohle je diskuse na téma kam je na hory v Čechách. Jsem normální studenta VŠH z Prahy, takže nevím, proč bych někomu dělala reklamu… Kam jezdíš rád ty? To jsi nějak zapomněl zmínit!
22.07.2011 15:34:57 #16
>> #15,
lyžařka z Prahy, 22. 07. 2011 15:08:20 Ahoj
lyžařko, mě tvůj příspěvek nepřišel jako reklama, musím se Tě zastat
Já jsem rád jezdil
s HOnzou do Rokytnice, poslední sezónu jsme byli častěji v Harrachově a
musím říci, že super a pravda je, že v Harrachově dokážou udržet sníh
nejdéle, skvělý jarní lyžování. No už aby to napadlo…
25.07.2011 08:31:44 #17
>> #15, lyžařka z Prahy, 22. 07. 2011 15:08:20
Ahoj lyzarko z Prahy! Jestli jsem se s tou reklamou netrefil, tak se samozrejme omlouvam. Na mou obranu snad jen to, ze kdyz si ten tvuj prvni prispevek prectu, je to jako bych pred sebou mel propagacni letak z Klinovce.
04.08.2011 10:31:55 #18
>> #17, DarkLord, 25. 07. 2011 08:31:44
V pohodě. A věř mi, že propagační letáček by vypadal jinak..:D
04.08.2011 11:06:07 #19
>> #18, lyžařka z Prahy, 04. 08. 2011 10:31:55
Asi by ses divila jak se v dnesni dobe taky dela reklama…
05.08.2011 21:31:05 #20
>> #19, DarkLord, 04. 08. 2011 11:06:07
Mluvi se tu o nejake viralni veci ? Prijde mi to hodne nadsazene a jako reklama rozhodne ano. Souhlasim s DarkLord.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.