[Analyzátor]: ltrejbal - č. 1 - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ
Domů Diskuze Technika jízdy [Analyzátor]: ltrejbal - č. 1

[Analyzátor]: ltrejbal - č. 1

15.07.2013 23:56:16 #1 

15.07.2013 23:56:16 #2 

Thomas muž

Sorry, jestli můžu sem hodit postřeh.:-D Já bych to trochu zkrátil,dle stylu jízdy budou potíže na tvrdém povrchu. U posledního videa je vidět,že jede na vnitřní a více pravou po plochách lyží.Dohání to sice velkými rozsahy a výbornou dynamikou, ale ani tak nezamkne oblouk v jeho nejzatíženější fázi a na ledě ji to ustřelí. Řešení je jednoduchá finta a spočívá úplně v něčem jiném než ve vyjmenovávání trochu chaotických knižních chyb,které malé holce akorát tak domotají hlavu. Z mého pohledu pěkná jízda,fakt talent.

Dynamika pohybu se přizpůsobí vizi

23.07.2013 15:44:52 #3 

Tomatáš

>> #2, Thomas, 15. 07. 2013 23:56:16

Ahoj Tome,

díky za restartování diskuze o lyžování. Zrovna minulý týden jsem pracoval s velmi podobnou jezdkyní, a tak jsem se vrátil zpět k této analýze k určitému porovnání. Mám na Tebe několik otázek:

Co je podle Tebe příčinou toho, že mladá závodnice jede po vnitřní lyži?

Jak podle svého pohledu definuješ tvz. „rozsah“?

Jaká část oblouku je podle Tebe obecně nejzatíženější?

Co spatřuješ na jízdě mladé závodnice za „dynamické“?

Jak bys podle Tvého názoru definoval „zatížení lyží“?

Co jsou to chaotické knižní chyby?:) Případně díky za odkaz na literaturu s těmito chybami..

Předem díky za odpovědi.

T.

„ Od počátku svého studia učinil jsem si zásadu, že kdekoli poznám mínění správnější, ihned upustím od svého méně správného a pokorně i radostně přijmu názor zdůvodněný lépe“ JAN HUS

24.07.2013 23:09:42 #4 

Thomas muž

Zduř Tomatášu, dneska mám za sebou perný den vyděláváním na živobití, a večerním relaxem u piva,tak sorry; Hoši,já se tím neživím jako vy, ale z textu není vůbec patrné co tím všichni myslíte. Působí to nevím jak to nazvat, to to děvče sem si jist- ten váš chaotický naučený profesorský text bez priorit a základních principů na svůj mladý věk nechápe. Už se na ten trik ptal před týdnem soukromě MSKI. nebudu to rozvádět, jdu spát, lyžařská sezono je až za půl roku. .No ona na vnitřní jen předstírá že jede, jen se na ní plošně natlačí a nic. Jezdí na otevřeném boku, kdy nevyužívá síly, které na ni působí a nevychytá pravý okamžik na na skwiss, kdy tělo a vychytaná rotace vytvoří v jinak dynamickém pojetí ve zlomku sekundy pevný blok,tak že odjede led v měkkých bačkorách nebo kožených pohorkách za litr stejně jako v přeskáčích za 15 tis . Má ale gymnastické rozsahy a má velký talent, aby se to patřičně zúročilo. Zdar a sílu

Dynamika pohybu se přizpůsobí vizi

25.07.2013 14:45:20 #5 

Tomatáš

Tome, promiň, ale položil jsem Ti velice triviální otázky a nejsi schopen na ně v několika slovech odpovědět. Navíc v Tvém náznaku analýzy jízdy popisuješ pouze důsledky a ne příčiny. To je potom velmi složité, bavit se zde o základních principech a prioritách, které v textech postrádáš. Každý je zřejmě vidíme někde naprosto jinde. Navíc jsou analýzy určeny pro otce lyžařky (trenéra?) a ne pro ni samotnou! Ale nevím, zda tady neztrácíme čas. Jde vidět, že Tvůj „MSKI“ pohled na věc asi nebude moc přístupný diskuzi. Snad se mýlím…

I tak se měj hezky a drž se telemarku, kde můžeme všichni v bačkorách otevírat a zavírat boky, jak se nám zachce a pořád budeme mít volnou mysl..;)

Měj se fajně.

T.

„ Od počátku svého studia učinil jsem si zásadu, že kdekoli poznám mínění správnější, ihned upustím od svého méně správného a pokorně i radostně přijmu názor zdůvodněný lépe“ JAN HUS

27.07.2013 16:03:06 #6 

Ondřej Novák - SNOW muž

>> #4, Thomas, 24. 07. 2013 23:09:42

No Thomas :-), máme asi dost jiný pohled na význam slov chaotický a priorita. Spíš je to trochu o vzájemném respektu a hledání, co tím chtěl druhý říci, pokud zrovna nepoužívá slovník, který se běžně používá ve skupině lidí, ve které se pohybuješ. Ale myslím, že když řekneš té mladé dámě, ať nejezdí na otevřeném boku, jistě to pobere hned ;-). Analýzy jsou v tomto případě určeny pro dotazujícího se, nikoli pro analyzovaného. Jak dotazující přeloží analyzovanému otevřený bok, nebo zahájení oblouku předsunutím vnitřní lyže, je už jeho problém. Stejně jako to, zda mu rady něco přinesly, nebo ne, bude s nimi dál pracovat, rozvíjet je, nebo je uzná za hodné spláchnutí do hajzlu. Analýza, která neprobíhá na svahu, nebo u videa za účasti analyzovaných je vždy komplikovaná, stejně jako použití odpovídajících termínů, pokud se nejedná o tvého konkrétního svěřence, který už má po nějaké době představu, co tím chce básník říci. Do té doby je mnoho pokynů často nesrozumitelných, byť pod nimi všechny zúčastněné strany nakonec často vidí stejné věci.

Buď zdráv, free heel, Ondra

www.skiwithme.cz

29.07.2013 22:38:08 #7 

ivan-ski

Zdravim vas. Kritizovat jazdu na vnutornej je mozno OK u rekreantov ked viac menej o nic nejde, ale u pretekarov by to chcelo trocha viac fundovanosti. Taketo vseobecne poucky, na ktore poukazal Thomas mozu aj uskodit. Hlavne ak trener tomu aj realne nerozumie preco jazdit na vonkajsej ake to ma vyhody, preco niektori top pretekari jazdia viac na vnutornej a pod.

Konkretne u tejto pretekarky nie je problem jazda po vnutornej ale zle rozlozena vaha. Je to sposobene kombinaciou prilisneho zalomenia (co je pozitivne) a relativne nizkej rychlosti, cize je to skor otazka citu a vyjazdenosti. Inak ma nohy na svoj vek celkom dobre. Ak by si mala zobrat k srdcu radu a zacat jazdit na vonkajsej bez toho aby tomu ona, alebo jej trener presne rozumel to dopadne este horsie ako teraz. Vtahovanie vnutornej tiez treba presne chapat kedy a ako, to napriklad nema nic spolocne s tym ci ju smykne na lade. Skor by jej niekto mohol vysvetlit nejake vseobecne veci v ktorych ma nedostatky, napr. na co sa pri lyzovani pouzivaju ruky. Pripadne by mohla poexperimentovat so sirkou stopy aspon v ramci dakych cviceni.

30.07.2013 18:42:24 #8 

Ondřej Novák - SNOW muž

Analýza, která neprobíhá na svahu, nebo u videa za účasti analyzovaných je vždy komplikovaná, stejně jako použití odpovídajících termínů, pokud se nejedná o tvého konkrétního svěřence, který už má po nějaké době představu, co tím chce básník říci. Do té doby je mnoho pokynů často nesrozumitelných, byť pod nimi všechny zúčastněné strany nakonec často vidí stejné věci.

Nicméně jste zatím chlapci zkritizovali všeobecné poučky, trochu všeobecně plácli do vody(niektori top pretekari jazdia viac na vnutornej, apod.), ale jinou radu, nebo dokonce celou analýzu neposkytli ;-). Pokud máte zájem a my budeme upřímně v redakci rádi, zapojte se do programu analýz. Stačí mi poslat soukromou zprávu, zařadíme vás do systému. Vážíme si jakéhokoliv pohledu na problematiku a pro dotazující může být i váš pohled přínosem.

Díky, zdraví Ondra

www.skiwithme.cz

31.07.2013 10:32:55 #9 

Tomatáš

u pretekarov by to chcelo trocha viac fundovanosti. Taketo vseobecne poucky, na ktore poukazal Thomas mozu aj uskodit.

Tak nejprve říkáš, že všeobecné poučky (stále ještě nevím, o čem, hoši, mluvíte?) mohou i uškodit a pak přijde toto:

Skor by jej niekto mohol vysvetlit nejake vseobecne veci v ktorych ma nedostatky, napr. na co sa pri lyzovani pouzivaju ruky. Pripadne by mohla poexperimentovat so sirkou stopy aspon v ramci dakych cviceni.

Fakt vás nechápu, kluci..;)

31.07.2013 17:28:37 #10 

ivan-ski

Problem tych vseobecnych pouciek je ten, ze to su vo vacsine pripadov nicim nepodlozene myty, alebo az skodlive nezmysly. Pri analyze tejto pretekarky spominat jazdu na vnutornej ako chybu je jeden z tych nezmyslov. Pokial trener trocha rozmysla a diva sa okolo seba tak si musi vsimnut ze „innenschifehler“ bola aktualna u pretekarov asi tak 15–20 rokov dozadu a aj vtedy to bol omyl. Ak uz nieco bol to dosledok zle zatazenych hran, bez ohladu na to ci to je na vnutornu alebo vonkajsiu. Jazdit spravne sa da aj na vnutornej a naopak jazdit nahovno na vonkajsej. Staci sa nezaujate divat okolo seba a clovek tomu ani nemusi prilis rozumiet, aby pochopil ze spravne lyzovanie je asi o inom. Navyse pretekar ktory dnes za nieco stoji musi vediet jazdit s extremne zatazenou vnutornou minimalne v ramci dakych cviceni. Takze ak si nespravne zafixuje ze to je chyba, co sa u tejto mladej pretekarky moze celkom jednoducho stat, neskor bude mat vazny problem tento nezmysel zo svojej hlavy odburat.

Ine ovela dolezitejsie veci moze teraz vylepsovat, ako som uz spomenul ruky, ramena, trocha viac carvovat. Ziadne analyzy na to nie su treba, videi a inspiracie je kvantum. Ak chce ist niekto na isto, tak je najlepsie si zaplatit kvalitnu inspiraciu/trenera priamo na kopec, s tym suhlasim.

01.08.2013 10:53:58 #11 

Ondřej Novák - SNOW muž

>> #10, ivan-ski, 31. 07. 2013 17:28:37

Problém je Ivane, že buď pořádně nečteš, a nebo nechceš číst. Pokud čtenář trochu rozmýšlá, zjistí, že jsi napsal to samé co Tomáš, nebo já. Nikdo totiž nenapsal, že se má jezdit pouze po vnější. Naopak je na práci s vnitřní lyží, její spoluzatížení a využití ve všech analýzách poměrně dost kladen důraz. Jenže na (nejen) tomto foru je prostě problém, že když někdo zdůrazní vnější, druhý už nečte pozorně zbytek a začne vytýkat vnitřní, když někdo napíše vnitřní, začne někdo jiný vytýkat chybějící vnější. A nebo je možná opravdu problém v tom, zda pozorně číst, nebo chtít číst ;-).

A nebo je ten československý národ v lyžování stejný, jako ve fotbale nebo v hokeji? Všichni všemu rozumí nejlíp, ale sami by se svou kůží na trh nešli? Doplňte Ivane, Thomasi rubriku analýza i o svoje strukturované analýzy a rady, pokud byste měli zájem, rád vás zařadím mezi „oficiální analyzátory“ s vlastními profily.

Analýzy na tohle opravdu potřeba nejsou, jenže někdo o ni požádal, tak jsme ji zpracovali ;-). V tento moment mi ramena a ruce nepřijdou důležitější. Té dívce je devět let a musí se naučit lyžovat. Zatím umí jen jakžtakž objíždět branky na příliš zatížené, ale málo zahraněné vnitřní lyži, přehazovat zadek ze strany na stranu, předsouvat a téměř bezrozsahově jezdit po modré sjezdovce. V tom se zřejmě shodneme, že lyžování je opravdu „o inom“ a zatížení je jen jedna z drobných součástek celého oblouku. Důležitější je třeba úhel zahranění, tedy dostatečný rozsah a s tím i vytvoření tlaku, což je něco jiného než zatížení. Akorát té dívce je 9 let a mnoho věcí, o kterých tu debatujeme, se nenaučí, pokud nebude umět pořádně normálně lyžovat na různých druzích sněhu, různé typy oblouků i jejich poloměrů. Těchto dětí mi prochází za zimu rukama mnoho. Lyžují všechny velmi podobně a i když jsou často ve své kategorii i úspěšné, stačí aby napadlo 20 centimetrů sněhu a nesjedou kopec. A tam se pak láme chleba v dalším růstu. Obecné dovednosti a jejich rozvoj. Tak sorry, že jsme si dovolili devítiletému dítěti vytknout, že zahajuje oblouky na vnitřní lyži. Snad už mu to tatínek nestihl říct a ono teď nebude mít problém tento „nezmysel zo svojej hlavy odburat.“

Lidé čtěte! (než něco napíšete)

www.skiwithme.cz

28.08.2013 15:02:35 #12 

ltrejbal

Ahoj, Dekuji vsem za nazory a rady ci komentare. Omlouvam se, ze jsem zatim nereagoval, ale priznam se, ze jsem po vlozeni videi a obrazku chvili sledoval co se stane a kdyz se nic nedelo, tak jsem trochu zapomnel mozna i diky letu. Protoze aktualne zahajujeme novou sezonu (minuly tyden hala v Amneville), tak jsem se i dostal k vasemu hodnoceni a priznavam, ze zatim toho je na mne prilis a musim to nejak postupne vse vstrebat a vyznat se v tom. Uprimne si cenim vsech nazoru, protoze je videt, ze vsichni hodnotitele maji vysokou uroven. Bohuzel mnohdy prekracujici i moje schopnosti pochopeni :-). Je treba riit, ze jsem sice aktivni lyzar, ale otec amater a dcera trenuje v oddile pod dohledem treneru a ja si zatim nemohu delat ambice na to byt ji sam trenerem. Nicmene chtel bych vice porozumnet problematice a proto jsem pozadal o tuto analyzu. Jednu vec, ktera se myslim v hodnoceni i opakovala, jsem si ale overil a bohuzel potvrdil vlastni pocity. Tim je nutnost zakladniho vycviku a volneho jezdeni na ukor snahy o „Svetovy pohar“ s malymi detmi. To je bohuzel moje presvedceni, ktere ale lze tezko, v nasem systemu/nesystemu organizovane sportovni vychovy v male ceske kotline, praktikovat. Jsme urcite Mistri sveta v kategoriich Pripravka a Predzaci. Horsi uz je to od Zaku dale. Samozrejme, ze system/nesystem je vyznamne podporovan nami rodici. Aby ne. Pocit, kdyz nase ditko stane na stupni nejvyssim a jeho jmeno sviti na obrazovce je nepopsatelny a sam jsem si ho zazil a asi bych ho za nic nevymenil. Nevim jestli ale mam byt stastny, ze jsem si to zazil, kdyz vim, ze to asi nebude mit dlouheho trvani prave proto, ze se misto lyzovani venujeme zavodeni. Ale tech duvodu je samozrejme vice a mozna ze nedostatek vlastni pile a odhodlani(jak deti, tak rodicu), ci nedostatek financi ci zdravotni problemy ci pouze racionalni priorita vzdelavani jsou podstatne pravdepodobnejsi pricinou toho, ze z moji dcery asi nova Sarka nebude. Nicmene dokud to pujde a ji to bude bavit (a mladsiho syna take), tak to budeme delat jak mozna nejlepe, protoze kdyz nic jineho, tak ty chvile stravene na kopci jsou asi to nejlepsi co si spolu muzeme uzit. Takze doufam, ze treba na kopci nekoho z hodnotitelu potkam a dohodneme tu jimi navrhovanou vyuku zakladnich dovednosti, protoze bych ji urcite uvital. A pokud mne nekdo da na sebe kontakt, tak budu rad a zkusim se ozvat. Diky

lt

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy