Alpine Ski World Cup 13/14 (strana: 2)
28.10.2013 15:19:09 #32
>> #26, korsičan, 27. 10. 2013 16:14:26
Zvolil jsi dva příběhy radilů=namyšlených trumberů. Ale JENOM tak to přece není! – jsou i jiní, kteří umí poradit jak a proč co funguje. Dělala jsem gymnastiku a kdybych neměla trenéry, k většině cviků bych neměla techniku a tudíž ani odvahu. U lyžování je to v podstatě stejné. Mě ta lyžařská technika zajímá hlavně proto, že jsem asi před 2–3 roky dostala krátkou lekci jak se zlepšit na prudkém a ono to báječně fungovalo. Odlišnost tělesných dispozic a osobitost projevu – o tom „něco“ z gymnastiky vím a tudíž chápu toto i u lyžování. Jsou ale jasně fungující zákonitosti (třeba zrovna správný postoj, vnější noha dopředu, zalomení s naklopením co nejdřív atp), které jednoznačně fungují obecně. Také je známé, že se někdo díky svému způsobu jízdy děsně nadře a při tom nejede zdaleka tak bezpečně jako někdo jiný. Takové „šmahem“ odmítání úvahy a dobré rady o technice vede pak třeba k tomu, že se i velmi zkušený, fyzicky dobře vybavený lyžař diví, že ho šíleně bolí stehna už daleko dřív než by očekával. No a hlavně – tebe třeba diskuse na téma technika nebaví, protože už všechno umíš a nebo ti to je fuk, ale jsou tu i takoví, které právě tohle zajímá. A myslím, že je to zajímá kvůli jejich vlasnímu zážitku z lyžování a vůbec ne proto, že by měli potřebu se nějak předvádět jiným. V tom jistě tady nikdo nejsme ve sporu.
28.10.2013 17:04:35 #33
>> #32, sla-lom, 28. 10. 2013 15:19:09
Lepšie by som to ani sám nedokázal napísať
28.10.2013 18:16:28 #34
>> #32, sla-lom, 28. 10. 2013 15:19:09
Tak to zírám …
Co jsem tak vypozoroval ve svém okolí. Někdo se chce naučit lépe lyžovat a najme si instruktora, který ho začne předělávat. Bavíme se o lidech, kteří už kromě tloušťky, dosáhli svojí maximální velikost a rozměr. Nebavím se tady o dětech, které se učí a rostou. Nepředpokládám, že tě někdo ve 30 letech trénuje na gymnastice, aby jsi měla lepší techniku.
A zkušenost je taková, že se tito lidé místo radosti z lyžování zaseknou v naprosto chorobném bludném kruhu „zlepšování“ techniky, až je to postupně otráví. Různě se nahrávají na kamery, analyzují svoje pohyby, svoje chyby a ve finále místo lyžování „pracují“ na ničem.
Místo radosti z lyžování. Místo vnímání okolní přírody, krás terénu a toho fantastického pocitu, když to jede, se uzavřou do sebekontroly každého detailu svého pohybu a donekonečna jezdí jak roboti. Běda, jak udělají chybu, to mají zkažený zbytek dne. A tato sebekontrola je vyčerpává podstatně více, než to jejich předešlé „blbé“ lyžování.
Místo čisté radosti z lyžování se z toho pak stane urputná snaha „vypadat dobře“ a líbit se okolí.
Čistě z mého pohledu je to zbytečné, ale všem kdo se snaží takto
metodicky zlepšovat, držím všechny palce. Tím chci říct, že rozhodně
nejsme ve sporu !!!
A tak je to bohužel se vším. V ČR snad už nikdo nejezdí na kole pro radost. Silnice jsou plné „profesionálních“ cyklistů (nebo běžců) v dokonalém outfitu pod dohledem všemožných pulzmetrů, kardiometrů, tukometrů a já nevím čeho všeho ještě. Každý kouká soustředěný před sebe, ověšený kontrolní elektronikou, jak nějaký letecký motor na zkušebně ve Vodochodech.
PROČ ???? SMYSL TOHOTO MI NAPROSTO UNIKÁ !!!!!
Ale jak jsem již napsal, všem držím palce, ve snaze zlepšovat se.
28.10.2013 20:02:59 #35
Usmevne co napsal Korsican. Na jedne strane pise, ze rozhodne neni ve sporu a
na druhe tito lide trpi nejakou chorobou Od mala jsem delal zavodne
jachting a pak hobby freestyle windsurfing a za sebe mohu rict, ze me velice
naplnoval rozvoj techniky v pripade windsurfingu a na druhe strane roboticky
styl v zavodnim jachtingu, kde je hrejivy pocit z vitezstvi. Myslim, ze kazdy
mame jine cile a kazdeho naplnuje neco jinho: jeden se jde projit za slunecneho
dne na Snezku s hamburgerem v batuzku, kde se celou cestu s usmevem kocha
krajinou (Korsican) a pak je ten druhy typ cloveka, ktery nekolik let planuje
expedici do Himalaji, kde si za spatneho pocasi sahne na same dno (slecna
Sla-lom).
Chtel jsem hlavne napsat, ze kazdeho naplnuje neco jineho a z velke casti se na tom podili vychova ze strany rodicu, tzn. pokud je dite od mala vedeno k soutezivemu sportu, tak nelze od takove cloveka cekat, ze se bude v 25ti letech kochat krajinou. Toto je Korsicane odpoved na tvou otazku ,,proc,,.
28.10.2013 20:10:00 #36
>> #34, korsičan, 28. 10. 2013 18:16:28
Ono se na to dá nahlížet z mnoha stran
Já myslím, že je dobře že se o to sla-lom zajímá
Ale je otázka co vlastně chce(me) řešit
Pokud někdo bude závodit na lyžích R30 , tak stejně skončí v nějaké
komunitě která tím žije naplno (ski klub)
Ale i pro nás rekreanty je dobré pár věcí pochytit
Už jen třeba proto, aby jsme v jízdě neplýtvali silou, pošetřili energii
a najezdili toho víc a s menším energetickým výdajem
Prostě umět to woje*at a přitom to mít pod kontrolou
A souhlasím s Tvojí větou rozhodně nejsme ve sporu !!!
28.10.2013 22:33:04 #37
>> #35, MarfyCZ, 28. 10. 2013 20:02:59
Jak úsměvné. Jenom nechápu, proč líčíš v jaké výbavě lezeš na Sněžku ???
To že tam ty lezeš s hamburgrem v batůžku neznamená, že tam tak lezou i jiní. Vůbec mne neznáš, nevíš kdo jsem, nevíš kolik mi je roků (stejně jako nevíš, kolik je slečně sla-lom), ale přesto soudíš. SMEKÁM PŘED TVOJÍ SEBEDŮVĚROU !!!!
Evidentně jsi vůbec nepochopil to, co jsem se snažil sdělit. To jsi dokázal tím, že pleteš závodní jachting, závodní windsurfing na straně jedné a rekreační lyžování na straně druhé !!!!
Máš pocit, že tady s náma diskutuje o své technice Šárka Strachová
(pod nickem sla-lom) a že čeká nějaké rady od tebe, mne, PetraAT nebo od
někoho jiného ??????
Závodní sport – rekreační sport. Dochází ti vůbec ten rozdíl ????
Docela bych tě chtěl vidět, jak si třeba v létě přijedeš na Nové
Mlýny, naskočíš na svůj windsurfing a začneš „závodit“ s desítkou
těch dalších, co tam na surfu jezdí !!!! Jak konkrétně zjistíš, že jsi
nad nima vyhrál a jaký konkrétní hřejivý pocit tě pak zasáhne ???? To mi
opravdu uniká. Stejně jako mi uniká, když přijedeš třeba na Pitztal a
začneš závodit s tou stovkou dalších, co tam zrovna ten den lyžují. Jak
poznáš, že jsi nejlepší ???
Na druhou stranu si tě dokážu přestavit, že přijedeš na nějaké závody, kde jsou desítky dalších závodníků, je tam postavená trať, všichni se masírujete, hecujete .......... a když se ti pak podaří je porazit, tak tě zahřeje u srdíčka. To opravdu chápu. Ovšem jakou spojitost to má s tím případem, kdy si takhle v sobotu jedeš s další stovkou lidí zajezdit na sjezdovku, moře či rybník, to opravdu nevím.
A věř, nebo nevěř, se slečnou sla-lom opravdu ve sporu nejsem. Pouze jsem si dovolil sdělit svůj názor na předělávání rekreačního lyžaře na profesionálního sportovce.
Ale pokud každý večer usínáš s představou, že zítra budeš další Radek Jaroš, Herman Mayer či Veronika Fencová – TAK TI OPRAVDU DRŽÍM PALCE !!!!!.
28.10.2013 22:37:17 #38
>> #36, PetrAT, 28. 10. 2013 20:10:00
Petře je vidět, že ty jsi pochopil, co jsem se snažil sdělit.
Lidově řečeno, nic se nemá přehánět .....
29.10.2013 01:05:29 #39
Ty závody holek i kluků v Soeldenu, to bylo pěkné pokoukání – u těch kluků lépe zcarvovaný kopec, což je, podle mne. dáno především větší progresí v přípravě těla. Projevují se čím dál větší rozdíly mezi těmi co jsou „na cestě“ (TL,AP…)a těmi, kteří už dál asi nepůjdou (IK,BM). Rozdíl není v síle…
>> #20, sla-lom, 26. 10. 2013 20:46:38
Pokusím se odpovědět asi poněkud neortodoxně – podle svého vidění současného trendu:
- „co je nebo má být s vnitřní nohou?“- vnitřní noha má pracovat paralelně s vnější a přitom je třeba vyřešit problém „kam s ní“ – složit ji pod sebe je asi největší problém závodníků i pohodářú (je to problém právě té přípravy těla)
- „co je špatného na úzkém postoji?“- nic, má být přirozeně úzký/široký, dokonce čím lepší lyžař, tím užší (m.j. i vzhledem k problému „skládání“), nižší stabilita u těch nejlepších už asi nehrozí
- „•co je to, podle tebe, rotace vnější ruky? a co je na ní špatného?“ – v případě, že neslouží k přetáčení ramen (a tím i oblouku), ale je naopak součástí pevné pozice trupu/ramen – jejich frontální pozice, je to OK
- •co ještě bylo špatně? – tomu co považuji za optimální lyžařský projev se nejvícce blíží TL, AP a z těch mladičkých HK (který ovšem nedojel). Špatně (prosím v uvozovkách!!!) mohlo být hodně věcí – individuálně u jednotlivých jezdců různě…
>> #34, korsičan, 28. 10. 2013 18:16:28
Píšeš o tom, že „tito lidé se místo radosti z lyžování zaseknou v naprosto chorobném bludném kruhu „zlepšování“ techniky, až je to postupně otráví. Různě se nahrávají na kamery, analyzují svoje pohyby, svoje chyby a ve finále místo lyžování „pracují“ na ničem. Místo radosti z lyžování. Místo vnímání okolní přírody, krás terénu a toho fantastického pocitu, když to jede, se uzavřou do sebekontroly každého detailu svého pohybu a donekonečna jezdí jak roboti. Běda, jak udělají chybu, to mají zkažený zbytek dne. A tato sebekontrola je vyčerpává podstatně více, než to jejich předešlé „blbé“ lyžování. Místo čisté radosti z lyžování se z toho pak stane urputná snaha „vypadat dobře“ a líbit se okolí.“ – to je velmi krutý odsudek a pokud někdo do takového stavu dospěje, je to hrůza.** Já ale nikoho takového opravdu neznám – a to na vylepšování lyžování lidí 30+, spíše 40+ a nikterak výjimečně 60+l už pár let spolupracuju. Odhaduju to na už o hodně víc než sto lyžařů a vím pouze o třech (69, 78 a 43), kteří nedosáhli výrazného pokroku v usnadnění, zvýšení bezpečnosti a rozkoše ze své jízdy. Koneckonců i tady mezi diskutzjícími jich je dost – jedním z nich je třeba zrovna PetrAT, který to vystihl docela pěkně: Ale i pro nás rekreanty je dobré pár věcí pochytit Už jen třeba proto, aby jsme v jízdě neplýtvali silou, pošetřili energii a najezdili toho víc a s menším energetickým výdajem. Prostě umět to a přitom to mít pod kontrolou
29.10.2013 09:32:12 #40
>> #37, korsičan, 28. 10. 2013 22:33:04
U windsurfingu jsem pouzil anglicke slovo hobby = rekreace / zabava a po pravde me nenapadlo, ze si prelozis vyznam tohoto slova obracene = zavodne. To same plati i u vyznamu slova freestyle, ktere si vykladas take prevracene. Freestyle je spis ta gymnastika a ne honeni se s nekym, kdo bude rychlejsi atp.
Myslim, ze by take nebylo od veci zapracovat nad vyznamem pouzivani nadmerneho mnozstvi otazniku, vykricniku, verzalek → prozrazuje to tvoji osobnost.
29.10.2013 11:36:35 #42
29.10.2013 13:10:19 #43
>> #40, MarfyCZ, 29. 10. 2013 09:32:12
Pokud použiješ strejdu googla a zadáš do něj hobby závody, tak ti vyjede milion odkazů na „hobby“ závody lyžařů, motokrosařů, parkur, šachy .....
Tvůj příspěvek jsem vyhodnotil tak, že jezdíš závodně jachty a hobby závodně windsurfing – to je myslím naprosto evidentní. Chápu, že jsi světoborec, rád používáš cizokrajná slova, ale pak se nemůžeš divit, že dojde k záměně. Stačilo napsat, že jezdíš rekreačně na surfu a bylo to jasné, ale ono to nezní světově, jako hobby windsurfing – co ???
A co se týče mého písemného projevu, otazníků, vykřičníků … netahej sem emailovou etiketu. Také není zrovna etické, soudit někoho, koho vůbec neznáš !!! Ale naprosto chápu, že ti dělá problém, přijmout názor druhého.
29.10.2013 13:57:29 #44
>> #43, korsičan, 29. 10. 2013 13:10:19
Nikde jsem nenapsal, ze delam zavodne windsurfing a toto pridane sluvko je pouze tvuj vymysl.
Vcera jsem chtel slovo hobby opravit, ale byl jsem z diskuse odhlasen a nechtalo se mne znovu prihlasovat a rikal jsem si, ze je bezne takove slovo pouzivat, kdyz ho ma i ve slovniku kazdy druhy prodavac naradi. Inu, mel jsem to opravit.
29.10.2013 14:30:02 #45
>> #35, MarfyCZ, 28. 10. 2013 20:02:59
>> #37, korsičan, 28. 10. 2013 22:33:04
>> #40, MarfyCZ, 29. 10. 2013 09:32:12
>> #43, korsičan, 29. 10. 2013 13:10:19
>> #44, MarfyCZ, 29. 10. 2013 13:57:29
Chlapci, chlapci – že se šťouráte v blbostech a překrýváte tím to,kvůli čemu tu diskutujem. Málem jsem v tom přehlédla oblouka, který se mi snaží odpovědět na moje otázky inspirované PetremAT a jeho poznámkou k lyžování těch závodníků. Díky oblouku a vy dva toho nechte a jestli to jde, smažte co jste vyplodili mimo mísu – šlo by to? Díky.
29.10.2013 15:08:49 #46
>> #42, Vlastik33095, 29. 10. 2013 11:36:35
Má Ted Ligety posunuté vázání směrem hodně dozadu nebo se mi to zdá ?8-O
29.10.2013 15:58:15 #48
No nejak sa to tu zvrhlo. Pôvodne dobre zamýšlaná pripomienka sa zvrhla na diskusiu o ničom. Jedine „oblouk“ vystihol to co hladala „sla-lom“. Aj keď som len rekreačny lyžiar s asi nie moc dobrou technikou, ale rád sa pozriem na pretekárov. Rád dačo obkukám aj keď na to asi nemám moc fyzický fond. Ale zaujíma ma sa zlepšovať v technike. Keď sa nemám zlepšovať tak ma lyžovanie nejak prestane motivovať. Veď každý robi dačo pre pôžitok a pre to aby to robil lepšie.
29.10.2013 18:48:18 #49
>> #47, Dali, 29. 10. 2013 15:57:29
Nevim,přišlo mi to na twitter…jestli jo,tak sorry…
Edit:..no jo,je to starý..sorry..error…lamismus od BFU
29.10.2013 19:11:09 #50
Soelden muži
Druhé kolo bylo strašně vyrovnané
http://www.fis-ski.com/…5/index.html
31.10.2013 21:29:10 #53
31.10.2013 22:01:23 #55
>> #53, HonzA_, 31. 10. 2013 21:29:10
Jo, to je ono.
Kdyby to někoho zajímalo, dal jsem si trošku práci a seřadil, kdo je kdo.
Co myslíte, podle čeho autor vybíral? Chybí mi tam třeba Miller a Kostelić.
01.11.2013 07:55:35 #56
Pěkný fotky, je z nich vidět, že extrémě zahranit a vklonit se do oblouku už umí všichni. Rozdíl bych viděl v tom, že jen ti nejlepší tak projedou všechny brány, tedy i ty hodně zavřené a v nejprudších částech tratě. Ale největší rozdíl vidím v samotné stavbě oblouku. Ti nejlepší, především TL, AP se vklánějí do oblouku postupně, postupně zvyšují tlak do lyží, jejich zadel se v průběhu oblouku stále přibližuje ke sněhu a potom zase vzdaluje. Ostatní, jako třeba MB velmi rychle přejdou z oblouku do oblouku, zaujmou max. vklonění a zahranění a už „jen čekají“ až oblouk projedou a přeskočí co nejrychleji do dalšího. Také bych řekl, že je ti nejlepší pracují předo-zadně s těžištěm, nasvědčuje tomu jejich vystřelení z oblouku.
02.11.2013 18:55:08 #58
>> #51, Kuba, 31. 10. 2013 15:13:22
A tady jsou ženský. Zdroj je stejný: Mitch Gunn Photos
A jsou tam: Mikaela Shiffrin, Julia Mancuso, Tina Maze, Anna Fenninger, Frida Hansdotter, Maria Höfl-Riesch, Tessa Worley, Dominique Gisin, Marie-Michèle Gagnon, Eva Marie a Jessica Lindell Vikarby
Omlouvám se přechylovačům .
03.11.2013 11:09:58 #60
>> #58, HonzA_, 02. 11. 2013 18:55:08
Řekl bych, že je to ještě povedenější srovnání než u chlapů. Akorát zase nevím, jak to vybíral, když mu tam chybí hned 3 z první pětky.
K těm jménům: pěkně jsi to zkopíroval…
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.